Καλούδια του Πηλίου


Λωτοί και φιρίκια. Φωτ. Γιάννης Κακανιάρης

«Αν ζείτε σύμφωνα με τους νόμους μου και τηρείτε στην πράξη τις εντολές μου, τότε θα σας στέλνω τις βροχές στον καιρό τους, η γη θα δίνει τα γεννήματά της και τα δέντρα του κάμπου τον καρπό τους» (Λευιτικό  26, 3-4).

Τις βροχές περιμένουμε, Κύριε!

24 σχόλια:

  1. Όπως προχωράει η πορεία του ανθρώπου πάνω στη γη, έτσι προχωρούν και οι καιρικές συνθηκες.Μου δίνεται η ευκαιρία να το πω αυτό,βάσει του κειμένου που αναρτήθηκε.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ναι έχεις δίκιο γιατί δεν έχει ξανα κάνει ποτέ ανομβρία στην Ελλάδα στο παρελθόν.Μάλλον ήταν κακά παιδιά και οι αρχαίοι Έλληνες που υπέφεραν από ανομβρία και έκαναν λιτανείες στον Δια για να βρέξει <>. Βρέξει χιονίσει στην κλιματική αλλαγή τα ρίχνετε όλα. Έχει καταντήσει απίστευτα αστείο.

      Διαγραφή
    2. Κλιματική αλλαγή είναι να έρχονται Νοέμβριοι με θερμοκρασίες που παλαιότερα ήταν οι κανονικές και τώρα να μάς φαίνονται ότι είναι το αποτέλεσμα εισβολής αερίων μαζών πολικής προελεύσεως!
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Φυσικά συμφωνώ μαζί σας. Όμως δεν μπορούμε να απομονώσουμε ένα κύμα ξηρασίες και να λέμε ότι φταίει ντε και καλά η κλιματική αλλαγή που μπορεί να φταίει ναι αλλά δεν είναι και απαραιτητο.

      Διαγραφή
  2. Πάντα περιεκτικός δάσκαλε και επίκαιρος.Σ ευχαριστούμε.Αναμένουμε όλοι την ευλογία του Κυρίου μας.Παπασταμάτης;Βλέπετε εσείς κατι στα προγνωστικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Περιμένουμε με αγωνία τις ανανεώσεις των δύο μεγαλύτερων προγνωστικών μοντέλων παγκοσμίως.
    Μεγάλο το ενδιαφέρον όπως είχαμε πει από μέρες πριν, για μετά τις 12 με 13 του μήνα.
    Όμως αν δε συνδυαστεί το όποιο κρύο με κυκλογένεση στο ιόνιο τότε κλάφτα Χαράλαμπε.... Καλύτερα ας μη κάνει τίποτα.
    Η άνοιξη συνεχίζει σήμερα πάντως με 22ρια πανελλαδικά μέσα στο Νοέμβριο Νοέμβρη.
    Νομίζω ότι μέχρι το ΣΚ θα βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη πορεία του καιρού το Νοέμβρη.
    Ο Χριστόδουλος πάντως συνεχίζει κ επιμένει για σπουδαία πράγματα μέσα στο μήνα.... Κάτι παραπάνω μπορεί να ξέρει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θαυμασιο pazar.Mου δινεις-σου δινω. Δουναι και λαβειν.
    Ανθρωπομορφισμός.Ο ανθρωπος έκπαλαι επλασε τον(τους) θεο(-ους) κατ εικονα του,αποδιδοντας σαυτους ανθρώπινα χαρακτηριστικα και ιδιότητες.Αργοτερα εχουμε την πλαση του ανθρώπου απο τον Θεο "κατ εικόνα και καθ ομοίωσίν Του".Σταματω εδω......Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ήμουν φοιτητής στην Αθήνα το 2001 και κοιτούσα με απορία κάτι πλατανάκια στην λεωφόρο Αθηνών να έχουν ακόμη τα φύλλα τους τον Δεκέμβρη,απορρυθμισμενα από την ζέστη και τα φώτα της πόλης. Με την ίδια απορία κοιτώ τα μεγάλα και καταπράσινα ακόμη δάση βελανιδιάς της δυτικής Φθιώτιδας,Νοέμβρη μήνα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ολα τα σημαδια της φυσης και τα δυο μεγαλυτερα προγνωστικα μοντελα δειχνουν την σοβαρη ψυχρη εισβολη που επικειται απο 15 του μηνα και μετα και διαφαινονται και βροχες με χιονια Η προβλεψη του ΜΥΣΤΗ--ΔΡΥΙΔΗ και σεβαστου φιλου μου ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ειναι εκπληκτικη γιατι αυτα που προβλεπουν μετα κοπων και βασανων τα μοντελ καιρου αυτοςμελετωντας τα σημεια της φυσηςτα προβλεπει με ανεση μηνες πριν Πατριωτακη Φωτη ψυχραιμια ο χειμωνας αρχιζει να καλπαζει καβαλα στο ατι του ΒΟΡΙΑ!!!ΜΕΧΡΙ τις 20 του μηνα το περηφανο ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟ και η μεγαλη μου λατρεια το ΠΑΝΑΧΑΙΚΟ ειμαι σιγουρος οτι θα ασπρισουν φετος για πρωτη φορα,Τελος λοιπον το φετινο μακρυ και κουραστικο καλοκαιρι επιτελουςΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΕ ΚΑΙ ΦΩΤΗ περιμενω απο εσας τα καυτα σας η μαλλον τα χειμωνιατικα καλα σας νεα Καλη νυχτα σε ολους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Παναχαϊκέ ο Χριστόδουλος έχει κάνει τις εκτιμήσεις του από καιρό κ περιμένουμε(έως τώρα πολύ δυνατός).
      Από την άλλη τώρα εγώ αν μιλήσω καθαρά προγνωστικά κ το τι βλέπω με όλα τα τελευταία στοιχεία θα με συγχωρήσετε που θα σας το χαλάσω αλλά το κύριο ζητούμενο είναι οι αξιόλογες βροχές, κ αυτές ακόμη στα μοντέλα κ τα ensembles δεν έχουν φανερωθεί.
      Αντίθετα η Κρήτη κ μετά η Εύβοια(δε μιλάω για τα υπόλοιπα ανατολικά ηπειρωτικά καθώς οι όποιες βροχές που θα πέσουν από Παρασκευή και μετά θα είναι της "πλάκας") για άλλη μια φορά χρόνια θα δέχονται αξιόλογες βροχές αρκετών ημερών.
      Υπομονή λίγες ημέρες ακόμη όπως ξανά είπα γιατί ότι κ να πούμε αυτή τη στιγμή είναι μόνο ικασίες.

      Διαγραφή
  7. Απίστευτο, καταστρέφετε μια κ καλή η οικονομία της χώρας μας.
    Όλα δείχνουν νέο καθολικό lockdown από αύριο στη χώρα.
    Ελπίζω να μη βρεθούμε στο έλεος της πείνας κ η πολιτεία να μεριμνήσει με οικονομικες σοβαρές επιτέλους ενισχύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φταίει κατά 90% ο κόσμος που δεν πρόσεχε στην συμπεριφορά του απέναντι στην πανδημία.
      ορίστε τα αποτελέσματα.
      Όσο για τις σοβαρές οικονομικές ενισχύσεις μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να ληφθεί υπόψιν.

      Διαγραφή
    2. Ποιός φταίει όμως που χαλάρωσε ο κόσμος? Οταν μετά την άρση του πρώτου lockdown περνάς το μήνυμα περί επιτυχούς αντιμετώπισης της πανδημίας, λογικο είναι ο κόσμος να το αποκωδικοποιήσει ως "Οκ πια χαλαρώνουμε". Επιπλέον, όλο αυτό το επτάμηνο στα μεγάλα αστικά κέντρα τί έγινε για να αραιώσουν τα παιδιά στα σχολεία και να για να μην συνωστίζεται ο κόσμος στα λεωφορεία? Μάλλον όχι και πολλά. Τέλος πάντων, ας ελπίσουμε να το περάσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα και να βγούμε προπάντων όσο γίνεται υγιείς

      Διαγραφή
    3. Εννοειται πως φταίει ο πολίτης. Που για να πάει στην δουλειά του παστωνεται στα μμμ. Που δεν υπάρχουν μεθ και για να μην πεθάνουμε στους διαδρόμους κλείνουν τα πάντα. Που ήρθε όλος ο covid της Ευρώπης στην Ελλάδα το καλοκαίρι. Που συνωστίζεται στους εκκλησιασμους. Που στέλνουμε τα παιδιά μας στα σχολεία χωρίς κανένα πρωτόκολλο. Που δεν έγινε καμία εκστρατεία ενημέρωσης στους νέους. Πάντα εμείς φταίμε και ποτέ αυτό το άρτια οργανωμένο κράτος. Καλημέρα...
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  8. Δυστυχώς όπως κατάλαβα το λοκνταουν έρχεται,το μόνο που μένει είναι να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό. Το άσχημο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Οι φτωχοί φτωχότεροι κ οι πλούσιοι πλουσιότεροι. Συγνώμη που κάνω τέτοια σχόλια σε καιρικό μπλογκ κ ζιακοπουλε,κ πάλι συγνώμη όμως έρχεται μεγάλη δυστυχία, καλό βράδυ από Μυτιλήνη,ο Ταξιάρχης μαζί μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η κυβέρνηση στο μόνο που βάζει λεφτά είναι στην μέριμνα των μεταναστών.
      Που να βρεθούν χρήματα σε μια ευάλωτη οικονομία που τρίζει από ρωγμές έτοιμες να σπάσουν.Πιστεύω πως οι απαγορεύσεις και οι καραντίνες θα διαρκέσουν μέχρι που να βγει το εμβόλιο.
      Η αδιαφορία και η ανοησία πολλές φορές πληρώνονται ακριβά και δυστυχώς σαν κοινωνία στο σύνολο.

      Διαγραφή
  9. Καλησπέρα,
    Στα του καιρού: το «προβλέπει μήνες πριν» που διάβασα σε σχόλιο μόνο ως ισχυρή παρόρμηση μπορεί να εκληφθεί αλλά θα επιμένω πάντα να αναδεικνύω τη χρησιμότητα των ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ , εν προκειμένω της μετεωρολογίας έστω κι αν οι βεβαιότητες της αξιολογούνται συχνά ως «λίγες» από πολλούς). Η επιστήμη λοιπόν προβλέπει ως 3-6 μέρες και έτσι ΣΩΖΟΝΤΑΙ ζωές. Το τι χειμώνα θα κάνει ας είμαστε εδώ να το χαρούμε!
    Στα της πανδημίας: το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού , δηλαδή ελπίζω με το δεύτερο λοκντάουν να βάλουμε μυαλό και να πιάσει τόπο ο εγκλεισμός. ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ... μόνος τρόπος ο περιορισμός ο μηδενισμός κατά το δυνατόν των κρουσμάτων και στη συνέχεια αυστηρή παρακολούθηση. Εμείς πετύχαμε στον πρώτο γύρο κι ύστερα ανοίξαμε στον τουρισμό και στις ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ μαζικές συγκεντρώσεις λες κι ο ιός εξαφανίστηκε.μείναμε σε ημίμετρα τάχα για να σώσουμε την οικονομία όσο γινόταν... Αυτή τη φορά θα πάρουμε -δυστυχώς- το μάθημα μας με σκληρό τρόπο αλλά ελπίζω ότι θα μάθουμε από την επιστήμη που και σε αυτή την περίπτωση δεν δίνει μαγικές λύσεις, δίνει δύσκολες και κοστοβόρες αλλά σαφείς. Όταν με το καλό εκεί στις αρχές του χρόνου λήξει το νέο λοκντάουν και σίγουρα θα μαστε στην καρδιά του χειμώνα ας συμπεριφερθούμε ώριμα και υπευθυνα ατομικά και συλλογικά. Ας μην κάνουμε και τότε το σφάλμα να πιστέψουμε ότι τελείωσε η πανδημία. Σκεφτείτε τους σεισμούς : τι βγαίνε και λένε οι επιστήμονες; Σεισμοί μεγάλοι θα γίνονται πάντα στην Ελλάδα. Μόνη λύση ; Τα γερά κτίρια. Το ίδιο κι εδώ.. λένε οι γιατροί: στην πανδημία ένας είναι ο στόχος: να περιορίσεις την κυκλοφορία του ιού! Όχι να κάνεις πως δεν υπάρχει ή πως δεν θα έχει συνέπειες
    Συγγνώμη αν κούρασα. Έχουμε μπροστά μας πολλούς μήνες για να τα συζητάμε.
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητε κωνσταντινε στη φραση "τι βγαινε και λενε οι επιστημονες",το "βγαινε" ειναι καθ έλξιν προς το "λενε"?-----Π.Α.

      Διαγραφή
    2. Καλά τα λες, ως ένα βαθμό, φίλε Κωνσταντίνε. Σύμφωνοι κ για τις συγκεντρώσεις τις μαζικές κ για τα ατομικά μας λάθη, σε όποιες περιπτώσεις αυτά έγιναν. Κάποιο σχόλιο για την (μη) ενίσχυση των νοσοκομείων και των ΜΕΘ όλο το καλοκαίρι, για τις ελάχιστες προσλήψεις γιατρών κ νοσηλευτών, για τον ακραίο συνωστισμό στα ΜΜΜ, ελλείψει ενίσχυσης του δικτύου μεταφορών και της μηδενικής αύξησης των δρομολογίων, για το πλήθος τουριστών το καλοκαίρι? Νομίζω η "ατομική ευθύνη" την οποία έχουν κάνει καραμέλα οι από πάνω σταματάει κάπου και πλέον είναι ώρα ανάληψης κ κυβερνητικών ευθυνών, που τώρα είναι πολλές. Γιατί αν κάτι όλοι γνώριχαν από το Μάρτιο κ έπεσαν 100% μέσα, αυτό ήταν το 2ο κύμα του ιού που έχουμε τώρα. Το ήξεραν, τί έκαναν???

      Παύλος, Άρτα

      Διαγραφή
  10. Ευτυχώς που έχουμε τους βοριάδες στο Αιγαίο και λόγω στροβιλισμού του Θερμαϊκού παίρνουμε λίγα χιλιοστά και στη Θεσσαλονίκη, γιατί αν περιμένουμε από τα δυτικά, προκοφτήκαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. "Τις πταιει?",Ιουνιος 1874,Χαριλαος Τρικουπης.
    φταιει το ζαβο το ριζικο μας!
    φταιει ο Θεος που μασ μισει!
    Φταιει το κεφαλι το κακο μας!
    Φταιει πρωτα απ ολα το κρασι!
    Ποιος φταιει? Ποιος φταιει? Κανενα στομα
    δεν τό βρε και δεν τό πε ακόμα. Κωστας Βαρναλης.

    Προσωπικα θεωρω οτι ειναι τρομερα δυσκολη η επιλυση της συγκεκριμενης εξισωσης(υγεια-οικονομια).
    Υ.Γ.Καποιος Μαθηματικος να βοηθησει??.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο καιρός πάντως που διαφαίνεται στα μοντέλα για τις επόμενες μέρες είναι ότι πρέπει για την καταπολέμηση του ιού σε συνδυασμό με το λοκνταουν και ας μας κακοφαινεται εμάς τους καιρόφιλους.. Αντικυκλώνας και ξανά αντικυκλώνας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σε συνέχεια του από 27-10-2020 σχολίου μου, σαν σήμερα το 1995 χιονόπτωση στην Αλεξάνδρεια χωρίς χιονόστρωση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή