Ο Βορέας, η Χιόνη και ο Ποσειδώνας

Όπως το τανγκό έτσι και ένας καλός χιονιάς θέλει δύο: τις κατάλληλες θερμοκρασίες και μια πηγή θερμότητας και υγρασίας. Για τις κεντρο-ανατολικές και νότιες περιοχές της χώρας πηγή θερμότητας και υγρασίας είναι το Αιγαίο. Για τη Δ-ΒΔ Ελλάδα το Ιόνιο και για τη Β. Ελλάδα το Ιόνιο και το Β. Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένου του Θερμαϊκού.

Αυτό ήταν από παλιά γνωστό. Στην Αρχαία Ελλάδα η Θράκη θεωρούνταν η πατρίδα του Ελλαδικού χειμώνα, τον οποίο έφερνε στη νότια χώρα ο Βορέας. Κόρη του Βορέα ήταν η Χιόνη, η οποία θεωρούνταν και σύζυγος του (θερμού και υγρού) Ποσειδώνα!

Τα προαναφερόμενα έχουν σχέση με τα μελλούμενα. Μόνο που πρώτα πρέπει να κατασταλάξουν στις απόψεις τους οι παίκτες που καθορίζουν τη μεγάλης κλίμακας ατμοσφαιρική κυκλοφορία.

Καλό υπόλοιπο Κυριακής, φίλοι μου!   

53 σχόλια:

  1. Στην κεντροανατολική Μακεδονία και ιδίως στη Θράκη μύρισε χειμώνας από εχθές το απόγευμα, βροχές και κρύο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε μας βάζεις δύσκολα αινίγματα..υποθέτω κεντροβορεια καλά πράγματα/προσηνεμα στα θερμά?Καλή Κυριακή και από μένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιγά τη δυσκολία, φίλε μου!. Εγώ να δεις τι τραβάω από το πρωί, προσπαθώντας να καταλάβω πώς η «Φιλομένα», που ξεκίνησε από την Ισπανία ακολουθώντας τα βήματα του Αννίβα, θα παρακάμψει τις Άλπεις και στη συνέχεια ως άλλος Αλάριχος θα κατεβεί ως τον Μοριά. Κοντεύουν να μου φύγουν και τα λίγα μαλλιά που έχω ακόμη στο κεφάλι μου.

      Διαγραφή
    2. Δάσκαλε αείποτε μέμνησο του E.Lorenz.
      Υ.γ. Σιγά μην περίμενες τη δική μου προτροπή!.---Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Δεν ξέρω τι συμβαίνει και τι να περιμένω. Ότι πει ο δάσκαλος. Αφού μπερδεύτηκε αυτός θα μπερδευτω και εγω,τέλος!
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    4. Για την "φιλονέλα",,,,απλά είναι ένα άστατο και ανικανοποίητο κορίτσι...αλλά αν φθάσει στον Μοριά.όπως λέτε..τότε πραγματικά...θα περάσει στο "πάνθεον" ποια "σοφία" και ποια "αριάδνη" αυτές ήταν κυρίες..!"θωμάς"

      Διαγραφή
    5. Δεν είναι άγνοια αυτό. Ξεκάθαρα καιροσκόπος. Σου λέει η tv παίζει χιόνια Μαδρίτης θα τα συνδέσω να γίνει σούσουρο... Το ότι υπάρχουν συνάδελφοι του που τραβάνε μαλλιά ή ο,τι άλλο έχουν δεν τον απασχολεί. Αυτό θα οδηγήσει σε απομόνωση μακροπρόθεσμα. Και δικαίως. Τα λάθη συγχωρούνται. Η άγνοια επίσης, αρκείται να θες να μάθεις. Ο δόλος όχι.

      Διαγραφή
    6. Συνονόματε Δημήτρη ρ, μήπως διαβάζεις κι εσύ εξωσχολικά περιοδικά (Μικρό Ήρωα, Γκαούρ -Ταρζάν, Μάσκα κ.λπ.) και δεν κοιτάζεις τις σημειώσεις του δασκάλου;

      Διαγραφή
    7. Παιδιά,νομίζω απλό αν κατάλαβα καλά από τα όμορφα αινιγματικά λόγια του δασκάλου.
      Το επόμενο διάστημα,θα παίξουν δυνατά όλα τα ονόματα,δλδ ο Βορέας εκ Θράκης, η κόρη του ή Χιόνη,όπως κ ο υγρός σύζυγός της Ποσειδώνας!
      Πάμε δλδ για καλά πράγματα κ όχι τοπικά κ ανούσια.
      Επειδή όμως οι δύο μεγάλοι αντικυκλώνες που καθορίζουν οριστικά την ένταση κ τη διάρκεια των φαινομένων η όχι,για μία περιοχή της Ευρώπης,ακόμη δεν έχουν αποφασίσει το οριστικό σημείο στάσης τους,θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη λίγο για λεπτομέρειες.
      Εχω χαίρομαι πάντως που έστω κ αργά όλα αυτά που περίμενα αρχίζουν να παίρνουν σταδιακά σάρκα κ οστά.

      Διαγραφή
    8. Όχι κύριε Ζιακοπουλε...δηλαδή λίγο διαβάζω από αυτά.Οτι λέτε τα θυμάμαι όλα και το σημαντικότερο που έμαθα είναι να έχουμε υπομονή με τα μοντέλα και να ακούμε αυτούς που ξέρουν καλύτερα από εμάς.Καλο βράδυ.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
  3. Αν έχω καταλάβει καλά, ο χειμώνας αποφάσισε, τελικά, να μας επισκεφθεί. Απλά δεν έχει αποφασίσει αν θα καθίσει "για καφέ" ή θα πει απλά ένα "γειά"! Όπως επίσης αν θα έρθει μόνος του (ξηροβόρι) ή θα φέρει όλη την παρέα του. Υπομονή λοιπόν..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα'πε όλα ο δάσκαλος με δυο σειρές.Απο κει και πέρα ο καθένας απο'μας που ασχολούμαστε με τον καιρο καταλαβαινει πανω κατω τι χρειάζεται για την περιοχή του.
    Επίσης μου φαίνεται οτι το 13αρι του Χριστόδουλου μαγειρεύεται απο καιρο οχι σήμερα.Το λέω αυτό και ας μη χιονίσει στα 100μ.που είναι το χωριό μου.
    Οσο για τα φυτά βλέπω και'γω ολα τα καρποφόρα δέντρα έχουν φουσκώσει,οχι ανθίσει,και το χορτάρι στην αυλή μου(και παντού)παρολο που το είχα κουρεψει τελη Νοεμβρίου,πριν τις παχνουλες,τωρα κοντεύει να γίνει το μικρό σπίτι στο λιβάδι,με ωραίες πασχαλιτσες και άλα λουλουδάκια ακόμα και σήμερα που έχει συννεφιά.Συντομα πιστευω εαν συνεχιζόταν αυτός ο καιρός θα έβγαζα τη μηχανή και θα τα κουρευα.. Γενάρη μηνα!
    Γιώργος πεδινά Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν αναμονή και εν...επιφυλακή.

    Στο κτίριο της Νομικής,στη Σόλωνος,υπάρχει η προτομή του καθηγητή φιλοσοφίας Θεόφιλου Βορέα.Πολυσχιδής προσωπικότητα.Αρχικά είχε διατελέσει μέχρι βοηθός του Αιγινήτη!.Ισως λόγω....επωνύμου!.----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kύριε Ζιακόπουλε προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω τα γραφόμενα(στα αρχαία και στα φιλολογικά ήμουν σκράπας) σας καταλήγω στα ακόλουθα
    Σιγουρα πάνω από την Ελλάδα θα χουμε συνάντηση ψυχρών -θερμών μαζών με χιονοπτώσεις.
    Η Θράκη θα παίξει τον ρόλο του ψυγείου(-10 στα 850hpa)
    Πιθανό σημείο "ραντεβού " του Ποσειδώνα με την Χιόνη βορειδυτικό Αιγαίο(η το πολύ πολύ ολοκλήρωσης του έρωτα )καθώς η χίονη θα ξεκινήσει από το Ιόνιο."θωμάς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ούτε ή λίγη βροχη(1-2mm)α ξημερώματα,ούτε ο πολύ δυνατός άνεμος εμπόδισε την θερμοκρασία να πιάσει τους 19 βαθμούς στο χωριό μου και τους 21-23 στον κάμπο εχθές Σάββατο.
    Σήμερα,ο δυνατός ΝΔ άνεμος παρέμεινε δυνατός στα υψώματα αλλά η θερμοκρασία ανέβηκε στους 22 βαθμούς στο χωριό μου και στον κάμπο που ήταν πολύ λιγότερος άφησε την θερμοκρασία να ανέβει στους 24-25 Και μάλιστα στην Λιβαδειά έφθασε τους 26,4 βαθμούς.
    Φυσικό επακόλουθο ήταν να συναντήσω,λουλούδια,λαψανες,μαργαρίτες ακόμη και 2-3 σπαράγγια.
    Συνάντησα επίσης,πεταλούδες,σαύρες και πολλά ζωύφια που δεν έπρεπε να συναντήσω.
    Δεν συνάντησα όμως,φουσκωμένες αμυγδαλιές,ούτε αλλά δέντρα που να μου δείξουν ότι η άνοιξη κοντοζυγωνει.
    Και στο κλάδεμα των αμπελιών μου,δεν διαπίστωσα,χυμούς ή πράσινα κλήματα η φυλλαράκια.
    Συνάντησα όμως μερικούς από τους "μετεωρολογους" μου,βιαστικούς να μαζεύουν ότι ελάχιστο έβρισκαν και να το κουβαλούν μέσα στην φωλιά τους.Ρωτησα για τα μελλούμενα και μου "ειπαν" να μην...βιάζομαι...
    Αε περιμένουμε λοιπόν.
    Μετά από ξεγυρισμενες "σφαλιάρες" και απανωτες ήττες από αυτά τα υπέροχα πλασματάκια,έχω μάθει πλέον να μην πάω κόντρα.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα.Δασκαλε σε παρακολουθώ από μικρό παιδί και αισίως έφθασα στα 42.Θελω και εγώ να συμμετέχω αν επιτρέπεται στις συζητήσεις που κάνετε που έχουν μεγάλο καιρικό ενδιαφέρον κυρίως τους χειμερινούς μήνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σας. Εχω μία απορία που μπορεί να ακουστει και χαζή. Στην Αρχαία Ελλάδα στο κέντρο της Αθήνας την εποχή εκείνη χιόνιζε? Ρωτάω γιατί δεν έχω ακούσει ποτέ καμία αναφορά από αρχαίους Έλληνες για χιόνι στην Αθήνα και παντού τους βλέπουμε να απεικονίζονται με μία χλαμύδα. Επίσης την εποχή εκείνη ειχαμε και το Ελληνορωμαϊκό θερμό μέγιστο. Εάν έχετε αναφορές για χιονιάδες την εποχή εκείνη αν μπορείτε να μου πείτε. Ευχαριστώ και καλη χρονια σε ολους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βεβαιότατα χιόνιζε. Νομίζω ότι την εποχή των Περσικών Πολέμων το κλίμα ήταν λίγο πιο ψυχρό από το σημερινό. Τους αιώνες που ακολούθησαν παρατηρήθηκε άνοδος της θερμοκρασίας.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσω ότι ο Θουκυδίδης αναφέρεται σε μεγάλη ποσότητα χιονιού στην περιοχή της Φυλής στην Αττική, την περίοδο των τριάκοντα τυράννων στην Αθήνα, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος του Πελοποννησιακού πολέμου.

      Διαγραφή
    3. Ο Πλούταρχος γράφει ότι κατά την εορτή των Διονυσίων (αρχές Απριλίου) του 306 π. Χ. ο χειμώνας ήταν τόσο δριμύς που ο πάγος και η πάχνη έκαψε όχι μόνο τις αμπέλους και τις συκιές, αλλά και τα περισσότερα σιτηρά που είχαν βλαστήσει. Το όψιμο εκείνο ψύχος είχε προκαλέσει τέτοια εντύπωση, ώστε αποδόθηκε στην εκδίκηση των θεών προς τους Αθηναίους και τον Δημήτριο για την ασέβειά τους (Πλουτάρχου, Δημήτριος,12)

      Διαγραφή
    4. Σας ευχαριστώ πολύ

      Διαγραφή
  10. Να πω και κάτι ετυμολογικό : Στην Ιταλία υπάρχει ένας επίφοβος άνεμος, σφοδρός και χιονοβόλος, που λέγεται Burian. Χθες διάβασα στις Ιταλικές μετεο-σελίδες ότι η ονομασία του ανέμου αυτού προέρχεται από το δικό μας "βορέας". Για να είμαι ειλικρινής, αισθάνθηκα κάποια υπερηφάνεια. Και σαν υστερόγραφο ή σαν παρηγοριά προσθέτω ότι οι Ιταλοί προβλέπουν ότι επίκειται επιδρομή του Burian.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βuran στην Ιταλία καλούν τον ερχόμενο από τη Σιβηρία.

      Διαγραφή
    2. Να συμπληρώσωω, Γιώργο, ότι ο άνεμος αυτός είναι ο περίφημος Μπόρα (Bora), ο οποίος μέσω των ανοιγμάτων των Ιουλιανών και των Δειναρικών Άλπεων κατεβαίνει τις οροσειρές και φθάνει ως την Αδριατική, έχοντας αποκτήσει μεγάλη ταχύτητα. Ο Μπόρα, τον οποίο οι Σλοβένοι αποκαλούν Burja και οι Βόσνιοι με τους Κροάτες Bura, επηρεάζει και τις ανατολικές και βόρειες περιοχές της Ιταλίας. Οι Ιταλοί διακρίνουν τον Μπόρα σε φωτεινό ή διαυγή (Bora chiara) και σε σκοτεινό (Bora scura), ανάλογα με το αν πνέει με αίθριο ουρανό ή αν συνοδεύεται από βροχή ή χιόνι.

      Διαγραφή
    3. Πράγματι, στα ανοίγματα της Τεργέστης και ανατολικότερα προκαλεί σφοδρούς καταβατικούς ανέμους με ριπές άνω των 100 Κμ και είναι καθαρός, στην Αδριατική όμως, εμπλουτίζεται ιδιαίτερα και προκαλεί σφοδρές χιονοπτώσεις στις περιοχές των επαρχιών Marche και Αbruzzo (έκταση συνολικά περίπου όση και η Πελοπόννησος).

      Διαγραφή
    4. Για το Βορέα ο κ. Ζιακόπουλος έχει κάνει μια πολύ καλή ανάλυση στο παρόν Blog με τον τίτλο "Μπόρα: ο άνεμος που έγινε βροχή" (Ιούλιος 2014). Βορέας θεωρείται και ο Γραίγος (μέσης); Άλλο ένα αντιδάνειο της αθάνατης Ελληνικής μας γλώσσας.

      Διαγραφή
    5. Απ'ότι ξέρω άλλος είναι ο Bora και άλλος ο Burian, παρόλο που έχουν κοινή ρίζα (τον Βορέα). Ο πρώτος φυσάει πολύ συχνά, χαρακτηρίζει την περιοχή της Βόρειας Αδριατικής και δεν συνοδεύεται συχνά από χιονοθύελλες νοτιότερα και από δριμύ ψύχος. Ο δεύτερος είναι σπάνιος άνεμος και είναι πολύ πιο έντονος. Σύμφωνα με το χθεσινό ilmeteo.it παρατηρήθηκε τα έτη 1996, 2006, 2012 και Φλεβάρη-Μάρτη 2018.

      Διαγραφή
    6. Είναι πιθανό η λέξη burian να αναφέρεται σε ΒΑ άνεμο που πνέει από τη Σιβηρία. Νομίζω όμως ότι ουσιαστικά πρόκειται για τον ίδιο άνεμο, καθώς και ο bora πνέει από την ίδια διεύθυνση. Θα το ξανακοιτάξω.

      Διαγραφή
    7. Σωστός ο Γιώργος, του 1996 τον έζησα, δεν είναι ο ίδιος άνεμος όσον αφορά τα αίτια που τον προκαλούν - ο ανωτέρω ανώνυμος - άλλο το ζήτημα της ετυμολογίας για το οποίο δεν γνωρίζω να απαντήσω.

      Διαγραφή
    8. Γιώργο και ανώνυμε φίλε, έχετε δίκιο. Οι άνεμοι είναι διαφορετικοί. Από όσα βρήκα, κατέληξα στα παρακάτω συμπεράσματα. Στη διεθνή βιβλιογραφία με τον όρο buran είναι γνωστός ο ισχυρός ΒΑ άνεμος που πνέει στη Ρωσία και την κεντρική Ασία και το χειμώνα είναι πολύ ψυχρός. Οι Ιταλοί με το όρο burian δεν εννοούν τον bora, αλλά τον μεγαλύτερης κλίμακας και διάρκειας και βέβαια πολύ ψυχρότερο άνεμο που πνέει από τις δυτικά των Ουραλίων ευρισκόμενες στέπες προς τα Δ-ΝΔ και φθάνει ως τη χώρα τους, προκαλώντας εξαιρετικά ακραίες χειμωνιάτικες συνθήκες. Ο burian πνέει με συχνότητα μία φορά κάθε 5 με 7 χρόνια. Θα έλεγα ότι ο burian έχει κάποιες ομοιότητες με το 'Beast from the East' των Εγγλέζων στα δυνατότερά του ή με τους εξαιρετικά ψυχρούς ανέμους που κάποιες φορές φθάνουν στη χώρα μας με τις επεκτάσεις του σιβηρικού αντικυκλώνα προς τα Βαλκάνια.
      Ευχαριστώ και τους δυο σας.

      Διαγραφή
    9. Ένας καλός φίλος του μπλογκ, ο Μιχάλης, μου είπε για το θέμα αυτό: «Στο κορυφαίο ιταλικό λεξικό LO ZINGARELLI (έκδ. 2019),με 145.000 λήμματα, δεν υπάρχουν οι λέξεις buran και burian. Υπάρχει η λέξη buriana, που χρονολογείται από το 1797 και προέρχεται, πιθανότατα, από τη λ. borea (βοριάς),που με τη σειρά της, χρονολογείται από το 1292! Η γνώση, δεν τελειώνει ποτέ!»
      Καλημέρα σε όλους!

      Διαγραφή
  11. Δάσκαλε εγώ δεν περιμένω να κατασταλάξουν τα μοντέλα αλλά αυτό που λέω εδώ και μέρες η φύση μετά από την παρατεταμενη ανοιξιάτικη περίοδο που διανυσαμε και οπως λέει και ο Γιώργος από τα πεδινά Τρίκαλα έχουν φουσκώσει τα περισσότερα φυτά έτσι είναι και εδώ στη νοτιοδυτική Μαγνησία Όθρυ θυμίζει η φύση αρχές άνοιξης.Με όλα αυτά να είναι αφύσικα για την εποχή που διανύουμε η φύση θα ισορροπήσει φέρνοντας χιονα και στα πεδινά έχει τους κανόνες ακόμη η φύση.Τωρα πόσο διάρκεια θα έχουν οι χιονοπτώσεις και που θα πέσουν και πόσο θα κρατήσουν θα το δείξουν τα μοντέλα όσο πλησιάζουμε προς το ΠΣΚ.Να θυμίσω κάτι ανάλογο είχε γίνει και με τον Ιανό που είχαμε παρατεταμένες μεγάλες αφύσικες θερμοκρασίες για πολύ καιρό εδώ στην Όθρυ και μετά ήρθε το ξέσπασμα της φύσης με καταστροφές που πρώτη φορά εγώ τις είδα.Εν αναμονή για τον χιονοκαιρο λέω εγώ Χρήστος από Όθρυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα σας. Οι σοβαροί μετεωρολόγοι καθώς και οι σοβαρές καιρικές ιστοσελίδες, έχετε βρει το μπελά σας πραγματικά. Ενώ υπάρχει πρόοδος στην τεχνολογική εξέλιξη των μοντέλων τα οποία δίνουν πιο αξιόπιστες προγνώσεις ή τάσεις του καιρού μακροπρόθεσμα, πολύς κόσμος τις λέξεις αν, ίσως κλπ τις παραλείπει. Εκλαμβάνει σαν πρόγνωση την τάση με αποτέλεσμα να ακούτε τα εξ αμάξης. Περίεργη ράτσα ο άνθρωπος να μετατρέπει το μυαλό του την πιθανότητα σε σιγουριά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. κ. Ζιακόπουλε, εύχομαι καλή χρονιά με υγεία, ευτυχία και να συνεχίσετε με το ίδιο πάθος να "εκπέμπετε" φώς στο στερέωμα της μετεωρολογίας!
    Προσωπικά ελπίζω πως ο Βορέας και ο Ποσειδώνας θα αρχίσουν τα πρώτα νωχελικά αλλά επιταχυνόμενα βήματα στον ρυθμό που, όπως όλα δείχνουν, θα αρχίσει σιγά σιγά να δίνει ο Χειμώνας από την ερχόμενη Τρίτη φέρνοντας την Χιόνη να χορεύει πάνω από τα τσιμένα και να "χρωματίζει" τις στιγμές των "ελλήνων της καραντίνας"...

    Καλή σας χρονιά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ, Γιώργο. Καλή Χρονιά σε σένα και τους δικούς σου.

      Διαγραφή
  14. Καλή χρονιά με υγεία Δαδκαλε! Επιτέλους έστω κ καθυστερημένα θα χειμωνειασει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα σας,

    1. Νομίζω οτι οι βροχές της Τρίτης εγκυμονούν κινδύνους και θα πρέπει να δωθεί αρκετή προσοχή καθώς έχει προυπάρξει αρκετή ζέστη από τον θερμό αεροχείμαρο και ουσιαστικά η διαταραχή θα γεννηθεί μεταξύ της κρύας μάζας που έρχεται απο τα δυτικά και του αεροχείμαρου πο κινείται και αυτός από δυτικά προς ανατολικά.
    2. Η κατεβασία της Πέμπτης που θα είναι σχετικά ξηρή(εκτός των νησιών του Αιγαίου) αλλά δεν θα ρίξει ιδιατερα την θερμοκρασία.
    3. Το κρύο μεταφέρθηκε και αρχίζει να κατεβαίνει την Παρασκευή με λίγα φαινόμενα στα ανατολικά πρόσηνεμα λόγω του επιφανειακού ψύχους.
    Η Πέμπτη-Παρασκευή είναι κρίσιμες μέρες για το πόσο νότια θα καταφέρει να κατέβει η κρύα μάζα, καθώς για την ώρα το κρύο φαίνεται να κατεβαίνει και να είναι αρκετό μέχρι την κεντρική και βόρεια Ελλάδα.
    4. Ο ατλαντικός το ΣΚ θα μας δώσει κάποιο βοήθημα(μικροδιαταραχή) μέσω Αγγλίας-κεντρικής Ευρώπης το οποίο θα είναι και υπέυθυνο για την στροφή του πολικού αεροχείμαρου προς τα μέρη μας και κυρίως προς Ιταλία. Το όλο θέμα που θα αποσαφηνιστεί τις επόμενες μέρες είναι πόσο δυτικά ή ανατολικά θα κάτσει η μπίλια ,για μένα ο κίνδυνος δεν είναι να πάει ανατολικά αλλά να δυτικήσει και άλλο με αποτέλεσμα να ευνοηθεί κυρίως η βόρεια-βορειοδυτική Ελλάδα ή να βγει βροχόκαιρος με νοτιάδες.
    Έχουμε πολύ και μακρύ δρόμο ακόμα. Το ιδανικότερο σενάριο θα είναι να κάτσει Ιόνιο και να πάει Αιγαίο μετά αλλά θα δούμε.

    Ι.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε στην ωραία ανάρτησή σου επισημαίνεις πολύ σωστά την αλλαγή με βροχές κ καταιγίδες από αύριο το απόγευμα στα δυτικά κ την Τρίτη κ σε άλλες περιοχές.
      Το έδαφος είναι ήδη κορεσμένο σε κάποιες περιοχές κ αν συνυπολογίσουμε τις ακραίες θερμοκρασίες αυτών των ημερών(9 το βράδυ κ στην Αιτωλοακαρνία ο υδράργυρος δε λέει να πέσει κάτω από τους 21β!)η προϊστορία έχει δείξει ότι με τον ερχομό τέτοιων βαρομετρικών δημιουργείται ένα εκρηκτικό μίγμα μεγάλων ποσών ενέργειας στην ατμόσφαιρα οπότε προσοχή,μιας κ δεν έχει ακουστεί πουθενά αυτό στα ΜΜΕ.
      Εκτιμώ πάνω από 60mm βροχής σε δυτικές ΒΔυτικές περιοχές μέσο όρο έως Τρίτη βράδυ(ίσως κ πολύ παραπάνω σε κάποια ηπειρωτικά).

      Διαγραφή
  16. Κ. Ζιακοπουλε για άλλη μια φορά μας αναλύσατε τα σενάρια που υπάρχουν με όμορφο γλαφυρο και αλληγορικο λόγο! Οι αντικυκλωνες είναι οι ρυθμιστές και πηδαλιουχοι για τους αυλώνες και τις κυκλογενεσεις... Πόσο δύσκολο να βρεθεί η τροχιά του χαμηλου...! Θάψιμο στερεάς ή μετατόπιση πιο νότια και ανατολικά και χιόνια στα τσιμέντα της Αθήνας;;; Ή εμποδισμος του ψυχους πιο βόρεια οπότε ξεροκρυο;; αναμένουμε...με αγωνία
    ΘΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλτατοι Χιονό-Δον Κιχώτες των άλλων ιστολογίων, δεν σας φταίει ο δάσκαλος που το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη δεν «τακιμιάζουν» στην περιοχή του καθενός σας οι κατάλληλες θερμοκρασίας με την ύπαρξη υετού για να χιονίσει. Ο δάσκαλος πριν από μέρες εκτίμησε ότι το τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη επικρατέστερη κυκλοφορία ίσως είναι η ζωνική. Αφήστε να έρθει και να περάσει το τρίτο δεκαήμερο του μήνα και μετά τον καταδικάζετε. Τη στιχομυθία του Ιουλίου Καίσαρα με τον οιωνοσκόπο του στις Ειδούς του Μαρτίου του 44 π. Χ. πριν από λίγες μέρες την ανέφερα. Αλλά πέρα από αυτό, αν αποτύχει δεν θα είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά! Εκτός αν επιθυμείτε «ο δάσκαλος, αυτός ο σαρδανάπαλος να σταματήσει πια να δασκαλεύει» που λέει και το γνωστό άσμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είπαμε κ.Ζιακοπουλε ο έρωτας για το χιονι κάνει κάποιους να λένε λόγια που δεν πρέπει να τους συμπαθάτε.

      Διαγραφή
  18. Πάντως είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανεί τόσο νωρίς τι ακριβώς θα γίνει... και τελευταία στιγμή πιθανόν να δούμε που θα πάει (θα πάει;) το χαμηλό (αν και συνήθως ψάχνουμε στην σατ που είναι) Στην Αθήνα θέλουμε νότια πορεία αλλά δύσκολο ακόμα...το αποψινό τρέξιμο του Ευρωπαίου είναι ελπιδοφόρο...
    Πάντως για το μετά κυριαρχούν τα σενάρια της επιστροφής σε ζωνική... Άρα μεγάλη η ευκαιρία 16-19/1 για τον χειμωνα... Και για να τα λέμε όλα όταν λέγατε για πιθανές σύντομες μεταβολές με κάποιες ψυχρές εισβολές και επιστροφή σε ζωνική φαίνεται να επαληθεύεται.. Δεν μας αρέσει αλλά.. Αυτό ακριβώς φαίνεται..οπότε μην πυροβολούμε τον δάσκαλο... Δεν φταίει ο αγγελιοφόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Κύριε ζιακοπουλε,το είπα εχθές,δεν πειράζει θα το ξαναπώ. Εάν θέλουν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι, απλά δεν θα γίνει το δικό τους. Μιλάμε για μειοψηφία ανώριμων κ ανεγκεφαλων, για να μην πω χειρότερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Στα κέφια σου δάσκαλε! νά'σαι πάντα καλά! Η ομορφιά της ζωής, εντοπίζεται στην ανθρώπινη συναναστροφή, ιδιαίτερα όταν αυτή μπορεί και συνθέτει απόψεις και προάγει την σκέψη, την αντίληψη και το συναίσθημα, παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορετικές πεποιθήσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δάσκαλε προς στιγμήν,συνειρμικά,ανατρίχιασα,αναλογιζόμενος το τέλος του Μαρίνου Αντύπα.Ευτυχώς σήμερα........!
    Κατά τα άλλα ας μην επαναλάβουμε τα σχετιζόμενα με τα χαοτικά συστήματα,καθ όσον η επανάληψις είναι μεν μήτηρ της μαθήσεως,αλλά και αδελφή της........!
    Να εισαι πάντα καλά.Συνέχισε τοιουτοτρόπως.--------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Η σημερινή νύχτα θα πρέπει να γραφτεί στην καιρική ιστορία ως η πιο θερμή νύχτα του Ιανουαρίου όλων των εποχών.
    02.00 τα ξημερώματα κ αυτή δε λέει να πέσει σε ΝΔυτικα κεντρικά κ νότια ηπειρωτικά κ νησιωτικά τμήματα κάτω από τους 20 με 25 βαθμούς.
    Νομίζω ότι τα λόγια περιττεύουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φίλε Χριστόδουλε,πρώτο που θέλω να σε ρωτήσω είναι γιατί κλαδευεις τέτοια εποχή τα αμπέλια σου εφόσον επιμένεις ότι θα κάνει χειμώνα και κατά δεύτερον βλέποντας ότι όλοι λίγο πολύ ακόμη και ο δάσκαλος συμφωνούν ότι θα έχουμε τις επόμενες ημέρες χειμερινό σκηνικό, δεν θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσεις μερικά πράγματα και ειδικά τι εννοείς όταν λες ότι μετράμε λάθος τον χρόνο.Εμενα προσωπικά με τρώει η περιέργεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Καλο μοντέλο το ευρωπαϊκό αλλά ούτε να χαρούμε μια μέρα παραπάνω δεν μας αφήνει. Μερκγελ θα το βαφτίσω!Στα αυτιά βαράει.καλημέρα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Β.Α. Απολαμβανω να διαβαζω τα σχόλια κατω απο τα ενδιαφέροντα και διαφωτιστικα άρθρα του δάσκαλου. Μαθαινω πολλά απ' όλους. Την άλλη βδομάδα που θα έχει πια περάσει ο εν λόγω "χιονιάς" θα διαβάζουμε (στα σχόλια) τις εμπειρίες όσων ζήσαμε οι βορειοι,νοτιοι, δυτικοι, κρητικοι, νησιώτες κλπ. Τιτλος έκθεσης "Πώς περάσατε τις μερες της κακοκαιρίας; ". Επιτρέπονται φωτογραφιες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Αγαπητοί φίλοι ,Κε Δημήτρη καλή χρονιά,σάς παρακολουθω και χαίρομαι να σας διαβάζω.τι πιθανότητες για παγετό υπάρχουν στον κάμπο της Αργολίδας από την αλλαγή του καιρού τις επόμενες μέρες?το ρωτώ γιατί τά πορτοκάλια είναι ακόμα στα δένδρα.ευχαριστω!
    Νίκος Συριγας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Χριστόδουλε,με αφορμή το ανωτέρω ερώτημα προς εσένα,σου λέει κάτι η λαική παροιμία "Γενάρη μήνα κλάδευε,φεγγάρι μην ξετάζεις "?.-----Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή