Επισημάνσεις και χιονο-νυχτοπερπατήματα!

Οι παρακολουθούντες το παρόν μπλογκ φίλοι του καιρού μπορούν να ωφεληθούν πολύ, αν: (α) έχουν μάθει να εμπιστεύονται αυτούς που γνωρίζουν περισσότερα από τους ίδιους για το θέμα, (β) δεν είναι προκατειλημμένοι και (γ) δεν έχουν αναλάβει υπηρεσία υποστήριξης κάποιου φίλου τους που ασχολείται με τον καιρό.

Από παλιά στους επαγγελματίες μετεωρολόγους - μαθητές μου έλεγα ότι μεγάλη σημασία δεν έχει να αποτύχεις σε μια πρόγνωση, αλλά η σωστή διάγνωση του παρόντα καιρού και η μελέτη των διαθέσιμων προγνωστικών στοιχείων που θα σε οδηγήσουν στο σκεπτικό για να κάνεις την πρόγνωση.

Εφαρμόζοντας στην πράξη τα αναφερόμενα στην τελευταία παράγραφο και εστιάζοντας στις επικείμενες χιονοπτώσεις, σημειώνω τα παρακάτω:


α) Το πρώτο ενδιαφέρον νυχτοπερπάτημα του καιρού είναι αυτό της Τετάρτης προς την Πέμπτη. Η μικροδιαταραχή θα δώσει επιλεκτικές χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά Ηπείρου, Θεσσαλίας, Μακεδονίας και Θράκης, χωρίς να αποκλείεται να χιονίσει και σε περιοχές ακόμα χαμηλότερου υψομέτρου αργά τη νύχτα στη ΒΑ Ελλάδα, όπως έγραψα στην πρόγνωση της 7ης Ιανουαρίου (ο καιρός του επόμενου εξαημέρου).

β) Το δεύτερο πιο ενδιαφέρον νυχτοπερπάτημα του καιρού θα είναι αυτό της Πέμπτης προς την Παρασκευή. Για τις χιονοπτώσεις αυτής της περίπτωσης ισχύουν όσα έγραψα στο χθεσινό υστερόγραφο. Μάλιστα, δεν αποκλείονται ολιγόωρες αλλά ισχυρές κατά τόπους χιονοπτώσεις, αποτέλεσμα της θετικής μεταφοράς στροβιλισμού και των σχετικά θερμών και υγρών αερίων μαζών που θα μεταφερθούν στη Β-ΒΔ Ελλάδα με ένα ελαφρό και πρόσκαιρο Δ-ΝΔ ρεύμα που θα επικρατήσει στο Ιόνιο. Γι αυτό είχα κάνει κάποια μνεία στην τελευταία απάντηση του περασμένου Σαββάτου.

γ) Νωρίς το πρωί της Παρασκευής παροδικές χιονοπτώσεις σε σχετικά χαμηλά υψόμετρα θα σημειωθούν στην κεντροανατολική Στερεά, την Εύβοια και ίσως στο Β-ΒΑ Αιγαίο.  

δ) Το Σάββατο, οι χιονοπτώσεις φαίνεται ότι θα περιοριστούν στη Β-ΒΑ ηπειρωτική Ελλάδα, το Β. Αιγαίο και στις νότιες ορεινές περιοχές της  χώρας.  

ε) Στην Αττική παροδικές χιονοπτώσεις αναμένονται τη νύχτα της Πέμπτης στην Πάρνηθα και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής στα ορεινά και ημιορεινά του νομού. Για τον καιρό της Κυριακής θα μιλήσουμε τις επόμενες ημέρες.

Καλό απόγευμα σε όλους.

42 σχόλια:

  1. Οπως πάντα κατατοπιστικότατος κε Ζιακόπουλε.
    Γιατί άραγε; γιατί πριν την πρόγνωση στρώνετε σωστά τον τραχανά ... όπως πολύ παραστατικά μας είχατε πει σε συνάντηση στην ΕΜΥ.
    Να είστε πάντα καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kουράγιο στην προσπαθεια σας κύριε Ζιακόπυλε!πάντως χρηστική για εμάς θα ήταν και μια περιγραφή των όλων παραπάνω σε χαμηλα κλπ,για παράδειγμα τα χιόνια της πέμπτης το χαμηλό που φτιάχνεται στο Ιόνιο και μπαίνει στο Αιγαίο μπορεί να καθυστερήσει και να δώσει κάτι περισσότερο?..Με εκτίμιση 'ΘΩΜΆς'

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Tα καιρικά μοντέλα δείχνουν να μαζεύουν τον υετό και να τον περιορίζουν στην νότια ελλάδα.
    Ενδέχεται και να αλλαχτούν τα σενάρια προς τα πιο επιθυμητά στα επόμενα τρεξίματα.
    Πάντως αξίζει να αναφερθεί το πολύ ψυχρές αέριες μάζες που θα κάτσουν στα βαλκάνια τις επόμενες μέρες με διάρκεια όπως φαίνεται 5 ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κε Ζιακόπουλε και στην παρέα. Εύχομαι Καλή Χρονιά, με υγεία, ψυχική και σωματική. Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες των ημερών. Σας ευχαριστούμε άλλη μια φορά για τις γνώσεις που μας μεταφέρετε και την εξωτερίκευση - στο μέτρο του δυνατού - των όσων "βλέπετε" για τα μελλούμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μ αρέσει που λένε ο γεναρησ δε φέγγει κ δεν χιονίζει τη νύχτα. Γιάννησ ανώγεια Κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρατηρείται μία τάση συρρίκνωσης της κακοκαιρίας της Πέμπτης-Παρασκευής στο gfs και στο icon.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δάσκαλε δεν έχω να πω κάτι τα είπατε όλα εσείς για την εξέλιξη του καιρού των επόμενων ημερών χιονακια ημιορεινά ορεινά και κρύο τώρα το ερωτηματικό είναι από Σάββατο και μετά αλλά πιστεύω θα μας ενημερωσεται εγκαίρως και αξιόπιστα γιατί ακόμα υπάρχουν αβεβαιότητες .Να πω ότι σήμερα τα προγνωστικά στοιχεία πέσανε τελείως εκτός εδώ στην Όθρυ.Δυσκολη προγνωσιμοτητα τα μοντέλα τα αλλάζουν κάθε τόσο ,θα δούνε χιόνι δεν θα δούνε στα πεδινά ένα μεγάλο ερωτηματικό???από το Σάββατο και μετά Χρήστος από Όθρυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. κ Ζιακοπουκε καλησπερα σας εύχομαι υγεία και καλές πρόγνωσης ,μια ερώτηση να σας κανω για το site με το σύστημα Ποσειδών του ελληνικού κέντρου θαλασσιων ερευνών τι γνώμη έχετε ευχαριστώ.

    υ.γ 2008.. 2 με 3 τα ξημερώματα εξω απο τα everest του Πειραια με 20 ποντους χιόνι.. αυτος ηταν χιονιάς!! ολα τα αλλα ειναι αλλα λογια να αγαπιόμαστε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να απαντήσεις σε μια τέτοια ερώτηση πρέπει να έχεις κάνει συστηματική επαλήθευση του μοντελου. Στο ΕΛΚΕΘΕ πρέπει να απευθυνθείτε.

      Διαγραφή
  9. Πάντως, τα μοντέλα έδειχναν πολλή βροχή χθες το βράδυ για σήμερα στην Αττική και έπεσαν κάτι ψιχαλες, με εξαίρεση τα ορεινά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα δάσκαλε και στους φίλους του blog...
    Όπως έλεγαν σε μια άλλη ανάρτηση σας κάποιοι φίλοι εδώ,σας παρακολουθώ από μικρό παιδί να λέτε τον καιρό στην ΕΡΤ και κάθε χειμώνα ειδικά επειδή λατρεύω το κρύο και το χιόνι, δεν έχανα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή το δελτίο καιρού για τους αγρότες... Θυμάμαι τον Ιανουάριο του 2000 ήμουν φαντάρος στο 616ΜΤΠ στην Ορεστιάδα... Είχα πάει στο ΚΨΜ άνοιξα την τηλεόραση και είχα κολλήσει κυριολεκτικά στην τηλεόραση γιατί είχε πολύ θόρυβο από τους υπόλοιπους στρατιώτες που ήταν στο ΚΨΜ για να ακούσω το δελτίο καιρού για τους αγρότες... Μου λέει ένας φαντάρος γελώντας, σιγά ρε φίλε αγρότης είσαι και κάνεις έτσι;Τι να απαντούσα; Ότι περίμενα να ακούσω μήπως το επόμενο πενθήμερο έβλεπα κάποιο χιόνι;
    Έτσι δεν γίνεται να μην συνεχίζω να έχω εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας και τις γνώσεις σας... Περιμένουμε με αγωνία μήπως πάρουμε κάτι και στην Αθήνα την Κυριακή έστω κάποιες ώρες, δύσκολο ίσως αλλά η ελπίδα υπάρχει.Αναμένοντας τις εκτιμήσεις σας εύχομαι να απολαύσουμε όσοι είμαστε λάτρεις του χειμώνα έστω και αν δεν δούμε χιόνι ο καθένας στην περιοχή του, αυτή την ψυχρή εισβολή από Πέμπτη απόγευμα έως Δευτέρα περίπου... Γιατί έτσι όπως πήγαινε φέτος ο χειμώνας είχα απογοητευτεί! Συγγνώμη αν έγραψα πολλά και σας κούρασα, καλό βράδυ σε όλους!
    Νίκος Παντελικίζης, Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τίποτα δεν θα κάνει..
    Ίχνος χιονού δεν έμεινε στην Ήπειρο από την πολύ βροχή...
    Τραγικός και φέτος ο χειμώνας στην Ήπειρος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Σας ευχαριστώ πολύ, παιδιά. Μπορεί όταν λέτε "τότε που πήγαινα στο Γυμνάσιο" ή "τότε που ήμουν στο στρατό" να μου θυμίζετε την ηλικία μου, αλλά το κάνετε με ευγενικό τρόπο. Όχι σαν εκείνη τη συμπαθητική γιαγιά που μια μέρα συνάντησα στο δρόμο μου είπε: "Με σας και με το δελτίο καιρού για τους αγρότες μεγαλώσαμε, κύριε Ζιακόπουλε!"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μια Θεολογο-μετεωρολογική απάντηση δανεισμένη από τον Εκκλησιαστή:

      Γενεὰ πορεύεται καὶ γενεὰ ἔρχεται,
      καὶ ἡ γῆ εἰς τὸν αἰῶνα ἕστηκεν.
      καὶ ἀνατέλλει ὁ ἥλιος καὶ δύει ὁ ἥλιος
      καὶ εἰς τὸν τόπον αὐτοῦ ἕλκει·
      ἀνατέλλων αὐτὸς ἐκεῖ πορεύεται πρὸς νότον
      καὶ κυκλοῖ πρὸς βορρᾶν·
      κυκλοῖ κυκλῶν, πορεύεται τὸ πνεῦμα,
      καὶ ἐπὶ κύκλους αὐτοῦ ἐπιστρέφει τὸ πνεῦμα.

      δηλαδή:

      Οι γενιές φεύγουν και έρχονται, όμως η γη παραμένει στους αιώνες.
      Ο ήλιος ανατέλλει και δύει κι όλο τρέχει προς το σημείο απ᾽ όπου ανέτειλε.
      Κατά τον νοτιά φυσούν οι άνεμοι κι ύστερα προς τον βοριά τραβάνε στριφογυρίζοντας αδιάκοπα και πάντα επιστρέφουν.

      Νίκος (φιλόλογος)

      Διαγραφή
    2. "Ματαιότης ματαιοτήτων,τα πάντα ματαιότης",κεντρική ιδέα του Εκκλησιαστή.
      Κατα την επιστήμη τα παντα ειναι ενόλεθρα .Και αυτό τούτο το σύμπαν (ή τα σύμπαντα). Κάποτε.Είναι θέμα εντροπίας (τάξη-αταξία).......
      Η υπόθεση του Θεού (άναρχος-ατελεύτητος) δεν άπτεται της επιστήμης.
      Κάποιες σκέψεις, επ ευκαιρία.....Αγαπητέ Νίκο να είσαι καλά.------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Εκτός από όλα τα υπόλοιπα χαρίσματα έχετε και χιούμορ, μεγάλο χάρισμα στους ανθρώπους! Καλό βράδυ από Μυτιλήνη,με τις καταιγίδες της!

      Διαγραφή
  13. Εγω μαζί με τον παππού μου σας έβλεπα κ.Ζιακοπουλε,συγχωρήθηκε το 2008,τα 98 έφθασε..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τελικά το σπορ που έχουμε διαλέξει είναι πολύ ψυχοφθόρο. Υπομείναμε ενάμιση μήνα καιρικής απελπισίας από άποψη θερμοκρασιών, παρακολουθήσαμε μέσα στις γιορτές όλη την Ευρώπη εκτός από τη γειτονιά μας να χιονίζεται αξιοπρεπέστατα, και τώρα φτάνουμε μέσα Γενάρη μια ανάσα από την πρώτη ψυχρή εισβολή της σαιζόν, μόνο και μόνο για να δούμε το χιονιά να μας προσπερνάει εμφατικά, να πηγαίνει, ως συνήθως, Τουρκία κι εμείς να μένουμε με το ξεροβόρι. Έλεος πια... Συγγνώμη για την γκρίνια αλλά δεν παλεύεται άλλο η κατάσταση. Τουλάχιστον έχουμε χάρη στο Δάσκαλο τις πλέον αξιόπιστες και τεκμηριωμένες διαδικτυακές προγνώσεις, έστω και αν συχνά μας στενοχωρούν (δεν φταίει ο ταχυδρόμος), αντί να παίρνουν τα μυαλά μας αέρα από κάποιους γνωστούς-άγνωστους ερασιτέχνες που κάθε βδομάδα και επί βδομάδες τάζουν την κακοκαιρία του αιώνα, που ποτέ δεν έρχεται.
    Νίκος, Τρίκαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εγώ πάντως από τα δελτία καιρού για τους αγρότες θυμάμαι τις κόντρες με τον πατέρα μου για τα καιρικά μελλούμενα, αυτός προσπαθούσε να υποβαθμίσει στη συνείδηση του τις κακοκαιριες και επέμενε διότι ο άνθρωπος ήταν οικοδόμος και δεν τον βόλευαν οι βροχές και τα χιόνια, μάλιστα μου έλεγε ότι αν το χιόνι δεν είναι από την Ιταλία και είναι από Ρωσία, ξέχασε το, δεν χιονιζει, ήλιο θα έχουμε στην Ήπειρο.. Εμένα βέβαια μου κακοφαινονταν και δε με συνεφεραν αυτά που ελεγε και κάπως έτσι ξεκινούσαν τα πειράγματα και οι αντιπαραθεσεις. Καλησπέρα από πλημμυρισμενη Θεσπρωτία. Καιρός είναι και οι βροχές όχι μόνο τα χιόνια, 180 χιλιοστά μάζεψαν τα θεοδωριανα από χτες με πολλές ζημιές, αλλά όλοι τα περνάτε στα ψιλά και ασχοληστε με τα αβεβαια ακόμα χιονια. Καιρός είναι το ΤΩΡΑ, αυτό που ζεις σήμερα, και αξίζει να του δίνουμε την ανάλογη προσοχή και αξία... Τι θα γίνει σε 3 και 4 μέρες λιγότερη σημασία έχει και θα το δούμε να συμβαίνει όταν έρθει η ώρα και θα το απολαύσουμε στα αλήθεια και όχι μέσα από τα απροσωπα κομπιούτερ και τους αριθμούς των μοντέλων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιάννη έχεις δίκιο.
      Αυτό είπα κ εγω από προχθές ότι θέλει προσοχή αυτή η κακοκαιρία για τα ΒΔυτικα κυρίως.
      Έριξε απίστευτο νερό στην Ηπειρο(όπως κ Έβρο) έχουν πλημμυρίσει πολλές περιοχές κ όλοι ασχολούνται από τώρα για τα χιόνια που ακόμη δεν ξέρουμε αν κ που θα έρθουν.
      Αν βρισκόμασταν ένα μήνα πριν στις ειδήσεις θα ήταν νούμερο ένα.
      Καιρος είναι κ οι ΚΑΤΑΙΓΙΔΕΣ τον χειμώνα!

      Διαγραφή
    2. Για μια ακόμα φορά οι παρακαλάμιες καλλιέργειες της Θεσπρωτίας, στη Σκάλα Φιλιατών, την Κορύτιανη, τη Βρυσσέλα μετράνε τις πληγές τους από την υπερχείλιση του ποταμού Καλαμά.

      Ο δρόμος στη Σκάλα Φιλιατών που συνδέει τους Φιλιάτες με την παλαιά Εθνική Οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων έκλεισε, λόγω των νερών που κατέκλυσαν το οδόστρωμα, με αποτέλεσμα οι 4000 κάτοικοι των 15 κοινοτήτων να πρέπει να διανύσουν αποστάσεις πολλών χιλιομέτρων για να φτάσουν στην πόλη των Φιλιατών και στο μοναδικό Νοσοκομείο της Θεσπρωτίας.

      Ταυτόχρονα 22000 στρέμματα με 17000 δέντρα, εσπεριδοειδή, ελαιόδεντρα και ακτινίδια έχουν βουλιάξει στη λάσπη.

      Από το μεσημέρι, μηχανήματα της πολιτικής προστασίας της ΠΕ Θεσπρωτίας, αλλά ακόμα και κανό έχουν επιστρατευθεί σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τους κορμούς των δέντρων από την παλιά γέφυρα του Καλαμά, ώστε να αποκατασταθεί η ροή των υδάτων.








      Διαγραφή
    3. Ο σταθμός στα Θεωδώριανα Αρτας πρέπει να είναι φάουλ και το ξεκαθαρίζω επειδή έχει τυχεί πολλές φορές να βλέπω μέσω κάμερες ανυπαρξία βροχής ή ασθενής βροχή και ο σταθμός την ίδια ώρα να καταγράφει έντονες ραγδαιότητες άρα δεν είναι αξιόπιστος τουλάχιστον στην μέτρηση της βροχής.
      Θέλει φτιάξιμο καθώς τα'χει παίξει μου φαίνεται.

      Διαγραφή
    4. Υπάρχουν τεράστια προβλήματα αυτή τη στιγμή στον Έβρο και ειδικά στην περιοχή του Σουφλίιου αλλά και στη δυτική Λέσβο απ'ότι διάβασα

      Διαγραφή
    5. Μια χαρά λειτουργεί ο σταθμός.
      Είμαι από εκεί και ξέρω.
      Τέλος.

      Διαγραφή
    6. Επειδή την παρακολουθω και γω καθημερινώς λόγω που είναι το χωριό μου. Δεν υπάρχει αυτο που λες. Είναι επινόηση του μυαλού σου.

      Διαγραφή
  16. 1).Δάσκαλε εξυπακούεται ότι συμφωνώ και με τις τρεις προυποθέσεις.Ως προς το πρώτο,υπάρχει θέμα,αρκεί να δούμε τι "τραβάνε" οι υπεύθυνοι γιατροί αυτην την περίοδο.Ως προς το δευτερο οι αρχαίοι έλεγαν "ου με πείσεις κάν με πείσης".Το τρίτο ομολογώ ότι δεν περνούσε από το μυαλό μου.
    2).Αγαπητέ Χρήστο ωραίο το επίρρημα.Γλωσσοπλάστης!. Να προσθέσω και εγώ το anadan-babadan (ana=μητέρα-baba=πατέρας),τώρα που αρχίζουμε στενές επαφές με τους γείτονες.

    3)Φίλε Γιάννη θες-πρωτε βλέπω εδώ σε 10 ημέρες 467 mm στα Θεοδώριανα? Είναι ακριβές? Απίστευτο! Και στέκονται ακόμα στη θέση τους!!.Αυτό το νούμερο εμείς δεν το πιάνουμε όλο το χρόνο!.------Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι ακριβές είναι. Τα θεοδώριανα είναι το χωριό μου.
      Πολύ νερό αλλά και πολλές ζημιές περισότερο λόγω του δυνατού αέρα που άγγιξε προχθές τα 9 μποφώρ.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ πολύ αγαπητέ Βασίλη .Εχω περιηγηθεί σχετικά πρόσφατα,μηνα Μάιο,τα Δυτικά Τζουμέρκα.Φθασαμε έως Συρράκο .Ολα πανέμορφα,αλλά λίγος κόσμος.Στούς μελισσουργούς,που επλήγησαν πρόσφατα μαζι με το χωριό σου,ήταν πλήρης ερημιά.Επόμενο ταξείδι Ανατολικά Τζουμέρκα.Το χωριό σου ονομαστό.Εύχομαι όχι άλλες ζημιές Τώρα νομίζω σειρά έχει ένα καλό χιόνι.Να είσαι καλά.-------Π.Α.

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα. Η περιοχή είναι όπως τα λες, πανέμορφη.
      Δυστυχώς όμως για τον λίγο κόσμο που λες, είναι αλήθεια. Τα χωριά αυτά σβήνουν σιγά σιγά....

      Διαγραφή
  17. Από παιδιά περνάγαμε ώρες μπροστά από το παράθυρο με καρφωμένο δίπλα το υδραργυρικό θερμόμετρο γιά "πλήρεις" παρατηρήσεις, περιμένωντας το δελτίο καιρού του κ. Ζιακόπουλου γιά τα μελλούμενα...ωραία χρόνια! Τώρα "πατατηρούμε" μέσα από κάμερες και χανόμαστε στη μελέτη των μοντέλων. Μα είναι τόσο εύκολο να γίνουμε πάλι παιδιά...εκεί είναι ακόμα το παράθυρο και εδώ είναι ο δάσκαλος με την σοφή πρόβλεψή του! Καλώς να τον δεχτείτε όσοι τυχεροί σας έρθει ο λευκός επισκέπτης, εδώ στα νοτιοδυτικά θα μείνουμε πάλι με την "ζήλεια".
    Νώντας Καμαρινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μάλλον με μια απλή νιφαδοπτωση θα την βγάλουμε από ότι δυστυχώς φαίνεται εδώ στο Παγγαίο! Ας δούμε το τιμημένο έστω και έτσι, τι να κάνουμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Υπέροχος,κατατοπιστικός,κ Ζιακοπουλε επιστήμονας και όχι μάγος.
    Ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. "Ώδινεν ὄρος καί ἔτεκεν μῦν". Κάτι μου λέει ότι θα μας μείνει ένα σκέτο ξηροβόρι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Καλησπέρα σας. Από τρεις πηγές ενημερώνομαι για τον καιρό. Από δω, από ένα άλλο καιρικό site και από τον Αρναούτογλου. Κανείς δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για την Κυριακή. Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εκτος της ενημερωσης ειναι και απολαυστικη η αναγνωση....
    ευχαριστουμε, υγεια και καλη χρονια.

    The Sailor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Να είστε πάντα καλά και να στέκεστε σαν το Ψηλορείτη! Χαιρετισμούς από την Κρήτη!Ίσως και να είστε η μεγαλύτερη αιτία που αγάπησα τον καιρό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Πείτε μου ότι δεν τελείωσε ακόμα ο Χειμώνας γιατί έχω λαλήσει χωρίς χιόνια...τελικά "ταφόπλακα" για κεντροβόρειο χιονιά???βλέπω χάρτες κ ενσέμπλ κ έχω απογοητευτεί....υπάρχουν άλλα δεδομένα που να μπορούν να ανατρέψουν την κατάσταση ή έχει παγιωθεί το ξερόκρυο???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Εκφράζοντας με απόλυτη ταπεινότητα την άποψη μου, πιστεύω ότι το αποψινο νυχτοπερπατημα θα δώσει το πολύ κάποιες νιφάδες στην Φλώρινα και τίποτα παραπάνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Λέανδρος (λαός κ ανήρ),το όνομα της κακοκαιρίας, που μας έρχεται.Ποσο έχει αλλάξει τελικά ο καιρός της χώρας μας. Του Αγίου Ανδρέα λέγανε ότι ανδριωνει το κρύο,τώρα πια του Αγίου Αντωνίου περίπου κ για πόσες ημέρες κάνεις δεν ξέρει, φαντάζομαι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού . Εχθές το βράδυ έπεσε πολύ νερό στο νησί,με επίκεντρο της κακοκαιρίας στην δυτική Λέσβο,εγώ που μένω Κόλπο Γέρας τα φαινόμενα πολύ λιγότερα.2 ώρες είχαμε αστραπές χωρίς βροχή,στο τέλος ήρθε κ σε εμάς πολύ εξασθενημένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Σας χαιρετω απο την όμορφη Καβάλα! Αναμένουμε οτι καλό μας φέρει ο καιρός, να νοιώσουμε λίγο χειμωνα επιτελους! Είμαι κι εγώ ένας από εσάς με πολύ πάθος για τη μετεωρολογία και φυσικά αγάπη για το μοναδικό φαινόμενο της χιονόπτωσης! 15 χρόνια ερασιτεχνικά έχω πλεον μαθει παρα πολύ καλά να διαβάζω χάρτες και ensables και να νευριαζω με τα δυο κύρια προγνωστικά μοντέλα που όλο ταζουν και στο τέλος τα μαζευουν, χαχαχα!
    Θερμούς χαιρετισμούς στον κύριο Ζιακοπουλο, τον πολυαγαπημενο μετεωρολόγο των παιδικών μου χρονων που με τα σηματακια του χιονονερου και του χιονιού στην ΕΡΤ με πλυμμηριζε χαρά! Όσο καιρό εχεις το μπλογκ σε διαβάζω κυριε Ζιακοπουλε παντοτε με ενδιαφέρον και απεριόριστο σεβασμο για την τεραστια προσφορά σου στη μετεωρολογία κι αποφάσισα να σου πω ενα μεγαλο ευχαριστώ! Επίσης παντοτε απολαμβανω τις συζητήσεις των αναγνωστών καιροφιλων σε αυτή τη γωνιτσα του διαδικτύου και οερναω ευχάριστα λίγο απο τον ελεύθερο χρονο μου! Σας χαιρετω ολους με ευχές για να χαρουμε σε όλη τη χώρα λίγο χιονακι και φέτος, να βγάλουμε τα παιδιά μας να το ευχαριστηθουν με τη ψυχή τους!

    Με τιμή

    Κώστας Φ. - Καβαλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή