Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Βέροια, με θέα προς τον κάμπο και το Πάικο. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης








Φυτά και δέντρα του Υμηττού, 26-1-2020. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας




Εικόνες από το Θυμάρι. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

14 σχόλια:

  1. Μία άσχετη με το θέμα ερώτηση: To ICON είναι το γερμανικό μοντέλο;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. The ICON modelling framework is a joint project between the German Weather Service and the Max Planck Institute for Meteorology for developing a unified next-generation global numerical weather prediction and climate modelling system. The ICON model has been introduced into DWD's operational forecast system in January 2015.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ κ. Ζιακόπουλε. Καλό μήνα σε όλους.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. για τον φωτογράφο Γιώργο τομπουλίδη:η πρώτη φωτογραφία ποια μέρα τραβήχτηκε;και επιπλέον σε ποια διεύθυνση του ορίζοντα βλέπει;
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 30/1/2020 Η διεύθυνση είναι προς τα βόρεια.
    Τομπουλιδης Γεώργιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλό μήνα σε όλους! Ωραίες φωτογραφίες,η φύση σε όποιο σημείο της Ελλάδας κ να βρίσκεσαι είναι πανέμορφη κ σου χαρίζει μοναδικά συναισθήματα! Περαστικά σου Χριστοδουλε, ελπίζω να μην είναι κάτι σοβαρό στο μάτι σου. Σήμερα Μυτιλήνη πράγματι ο Φλεβάρης έβαλε τα δυνατά του.18 βαθμοί κελσίου κ ηλιοφάνεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να πω μια δοξασια του σοφού λαού μας.... Αν της Υπαπαντής(2φλεβαρη) έχεις καυτό ήλιο περίμενε τις επόμενες μέρες κακοκαιρία.... Δε θα μιλήσω για τις μικρές σουσουραδες που σήμερα είδα όσες δεν είδα τόσα χρόνια.... Με τον σεβασμό μου δάσκαλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Στα δυτικά Βαλκάνια και την κεντρική και νότια Μεσόγειο θα είναι πιο έντονη η επικείμενη ψυχρή εισβολή στις 5 - 6 και 7 Φλεβάρη, όπως αναφέρει το severe-weather. Αν και θα αρχίσει από τη δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο) και τη Γαλλία την Τρίτη 4/2 και θα επεκταθεί στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη την Τετάρτη 5/2, θα ενταθεί την Πέμπτη 6/2 στη Μαύρη Θάλασσα, τα Βαλκάνια, τη βόρεια Αφρική και τη Μεσόγειο. Μάλιστα, ενώ οι θερμές αέριες μάζες θα αρχίσουν να επικρατούν και πάλι στη δυτική Ευρώπη, στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο θα επικρατούν πολύ χαμηλές αισθητές θερμοκρασίες.

    Αν και η ψυχρή εισβολή θα είναι σύντομη, θα κατεβάσει τη θερμοκρασία κατά 15 βαθμούς μέσα σε μόλις 12 ώρες στα Βαλκάνια, όπως στο Σεράγεβο και την Αθήνα, ενώ στην Τύνιδα της Τυνησίας η πτώση θα είναι της τάξης των 20 βαθμών και στη νότια Αγγλία μόλις 10. Στα δυτικά Βαλκάνια θα σημειωθούν και αξιόλογες χιονοπτώσεις με το ύψος του χιονιού στις Δειναρικές Άλπεις να ξεπερνάει και τα 50 εκατοστά. Πριν αρχίσει, πάντως, η ψυχρή εισβολή, οι θερμοκρασίες θα υπερβούν τους 20 βαθμούς στη νότια και κεντρική Ευρώπη.
    https://www.severe-weather.eu/mcd/significant-cold-outbreak-mid-next-week-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Διόρθωση: Και στο Σεράγεβο της Βοσνίας θα υποχωρήσει κατά 20 βαθμούς η θερμοκρασία. Μόνο στην Αθήνα θα είναι 15 βαθμοί η πτώση. Μας υποχρέωσε τώρα... Και έρχεται και νωρίτερα η ψυχρή εισβολή, από το μεσημέρι της Τετάρτης 5/2, ενώ η κορύφωσή της αναμένεται την Πέμπτη 6/2 και από την Παρασκευή 7/2 θα επηρεάζει κυρίως την Τουρκία. Καλά, όχι ότι δεν θα μας κατσικωθεί το κρύο για καμία βδομάδα κι εδώ. Πάνω που η θάλασσα είχε αρχίσει να ζεσταίνεται λιγάκι, ειδικά χθες και σήμερα. Δεν μας θέλει καθόλου (και) φέτος. Τι να πεις.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη εισαι τυχερός που αγαπάς ή έχεις τρέλα με την θάλασσα διότι την έχεις καθε μέρα στην διάθεση σου ενω εμείς οι χιονοτρελαμενοι περιμένουμε με αγωνία ολόκληρο το χειμωνα να χιονίσει μία ή δυο φορές άντε να πούμε τρείς στην καλύτερη περίπτωση.

      Διαγραφή
    3. Σε αυτό έχεις δίκιο Δημήτρη. Βέβαια, ένας χιονόφιλος είναι και συνειδητοποιημένος ότι λίγες ευκαιρίες θα έχει. Από την άλλη και η θάλασσα δεν είναι κάθε μέρα ίδια. Ούτε οι άνθρωποι είμαστε. Δεν θα βρίσκεσαι κάθε φορά σε καλή σωματική, ψυχολογική και πνευματική κατάσταση. Το θέμα είναι ότι η ευεξία που σου χαρίζει η θάλασσα δεν έχει να κάνει με το τι έχεις εσύ στο μυαλό σου. Συμβαίνει υποσυνείδητα, διότι έχει ευεργετική επίδραση πάνω σου. Και δεν δεν χρειάζεται καν να κολυμπάς.

      Ένας κύριος στο Θυμάρι που το σταμάτησε τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη, συνεχίζει να έρχεται στην παραλία, πολλές φορές και με το φαγητό του και αράζει με τις ώρες. "Μου αρέσει απλά να τη βλέπω" λέει, κάτι που έχει αποδειχτεί και με επιστημονικές έρευνες, δηλαδή, ότι και μία βόλτα στην παραλία μας φτιάχνει τη διάθεση και την ψυχολογία. Είναι κάτι που συμβαίνει χωρίς να το επιδιώκουμε.

      Τέλος, στη θάλασσα μπορούν να κολυμπήσουν ακόμα και ανάπηροι. Άνθρωποι που η κακή τους τύχη τους καθήλωσε, έχουν την ευκαιρία να σηκωθούν από το καρεκλάκι και να κινηθούν μέσα στο νερό. Και να νιώσουν έστω και για λίγο ελεύθεροι από τη "φυλακή" τους. Ελευθερία, αυτό είναι που μας χαρίζει τελικά η θάλασσα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Μεγάλο θερμοκρασιακό εύρος κ Μυτιλήνη.17 βαθμοί κελσίου το μεσημέρι κ τώρα 6 βαθμοί κελσίου με ξαστεριά κ αγιαζι που σε περουνιαζει. όσο αφορά την κακοκαιρία της Τετάρτης,τα μοντέλα καιρού κάθε λίγο τα αλλάζουν όλα.Πιστευω την Δευτέρα θα μας πει πια ο κ ζιακοπουλος με σιγουριά τι χαρακτηριστικά θα έχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα, πολύ σοφά ο δάσκαλος άφησε το ΣΚ ανεβάζοντας άρθρα ιστορικού αλλά και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, περιμένοντας να δει που θα κάτσει η μπίλια... Οι χιονόφιλοι βέβαια, βγάλαμε τα ματάκια μας στα μοντέλα (εδώ ακόμα και ο Β. ΣΠ ρωτάει για το Icon...) μπας και μας κάτσει αυτή τη φορά, αλλά ως συνήθως πάντα υπάρχει ένας τρόπος να χάσεις το γκολ κι εμείς το ξέρουμε πάρα πολύ καλά αυτό.
    Στην πραγματικότητα, καταρχάς, νομίζω χάθηκε μια ευκαιρία για να γίνει το προφανές που έδειχναν τα μοντέλα και είχε υπονοήσει ο δάσκαλος. Πολλά χιόνια στα ορεινά αφού το σύστημα έπαιζε αρχικά για Ιταλία μεριά... Τελικά, θα κάτσει το χειρότερο δυνατό σενάριο αφού όλα πάνε ανατολικά και θα φάμε κρύο σοβαρό αλλά από φαινόμενα λίγα με πολλούς πολλούς αστερίσκους... Μπαμ μπαμ ό,τι γίνει (αν γίνει...) και θα κυνηγάμε μετά την επόμενη ευκαιρία του Φεβρουαρίου (για να δούμε πώς θα χαθεί και αυτή... :) )
    Καλή Κυριακή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ιδού και μία ενδιαφέρουσα ανάλυση από τον Βασίλη Πανάκογλου, που εξηγεί γιατί δεν είχαμε στρατοσφαιρική θέρμανση μέχρι στιγμής, με συνέπεια ο πολικός στρόβιλος να παραμένει ισχυρός και παγωμένος, περιορίζοντας τον αριθμό των ψυχρών εισβολών στο βόρειο ημισφαίριο.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/02/1-1022020.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή