Μικρή και πρόσκαιρη σαββατιάτικη επιδείνωση του καιρού


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του συνδυασμού υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια και ενός βαρομετρικού χαμηλού στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με συνέπεια την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Οι βροχές και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (22/1), μία ατμοσφαιρική διαταραχή που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει μικρή και πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με βασικά χαρακτηριστικά την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και τις χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ 5 με 7 και από το βράδυ στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Την Κυριακή, μόνο στην Κρήτη το πρωί θα σημειωθούν λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Τη Δευτέρα (24/2), προβλέπεται καλοκαιρία σε όλη τη χώρα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο, η οποία ως προς τις μέγιστες τιμές της θα είναι σημαντική.

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) νωρίς το πρωί στη Θράκη και τη νύχτα στη Μακεδονία. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) το πρωί κυρίως στην Α. Στερεά-Εύβοια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 16 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές βροχές κυρίως τις πρωινές ώρες. Στην Πάρνηθα παροδικές χιονοπτώσεις. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 4 έως 13 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Αυτό το... μπόνους του Σαββάτου που παίρνουμε στις κακοκαιρίες Πέμπτης - Παρασκευής πάει να τριτώσει. Η αρχή έγινε στις 6-7 Φλεβάρη και την υποτροπή του Σαββάτου 8/2, η συνέχεια δόθηκε στις 13-14/2 και 15/2 και να που θα τριτώσει το κακό (το καλό κατ' άλλους). Η αλήθεια είναι, πάντως, ότι σήμερα είχαμε αρκετές ώρες ηλιοφάνεια για βροχερή μέρα. Βροχή δεν είχαμε μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Επιστήμονες από την Αγγλία φαίνεται να βρίσκουν, παρεμπιπτόντως, το φάρμακο για την ανομβρία και τη λειψυδρία στο... μαγικό νερό της σελήνης.

    Συγκεκριμένα, η σκόνη της σελήνης μπορεί να μετατραπεί σε πόσιμο νερό για τους αστροναύτες, σε καύσιμη ύλη, αλλά και σε δομικό υλικό, όπως μεταδίδει το BBC. Ερευνητές από το Μίλτονς Κέινς, έχοντας στη διάθεσή τους χώμα που μετέφερε από τη σελήνη ο Neil Armstrong το 1969, το θερμαίνουν, έτσι ώστε το οξυγόνο να αλληλεπιδράσει με το υδρογόνο που προσθέτουν για να δημιουργήσουν νερό. Νέες τεχνικές που αναπτύχθηκαν στο Μίλτον Κέινς έχουν βρει, μάλιστα, μεγαλύτερες συγκεντρώσεις νερού σε μερικές πέτρες, από ό,τι αρχικά φαινόταν.

    Πρωτοπόρος των ερευνών είναι ο καθηγητής Mahesh Anand, που ψάχνει για νερό στη σελήνη εδώ και δέκα χρόνια. Συνεργάζεται επίσης με επιστήμονες στην Κολονία της Γερμανίας για να λιώσουν τη σκόνη της σελήνης και να φτιάξουν τούβλα, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές κατασκευές στο διάστημα. Ο ερευνητής Simon Sheridan φτιάχνει επίσης ένα φασματόμετρο, που έχει σχεδιαστεί για να μυρίζει αέρια στην επιφάνεια της σελήνης προκειμένου να εντοπίσει νερό.

    Και η φοιτήτρια Hannah Sarrgeant υποστηρίζει ότι "η παραγωγή νερού, είτε από παγωμένα αποθέματα στους πόλους της σελήνης, είτε από τις πέτρες θα είναι το πρώτο βήμα για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε αποστολές μεγάλης διάρκειας στο διάστημα. "Το νερό είναι από τους πλέον ζωτικούς πόρους που χρειαζόμαστε για την εξερεύνηση του διαστήματος, όχι μόνο για τις ανάγκες των ανθρώπων, αλλά και για φτιάξουμε καύσιμα για τους πυραύλους, συμπλήρωσε η ίδια.
    https://www.bbc.com/news/uk-england-beds-bucks-herts-51466077
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σφοδρή χαλαζόπτωση 5 λεπτών στο Θυμάρι και ακολούθησε δεκάλεπτη μπόρα μετά τις 4μ.μ. Πλέον, η τάξη αποκαταστάθηκε. Τίποτα ακόμα σε Φάληρο - Καλλιθέα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για Φλεβάρη μήνα αυτό δε λέγεται κακοκαιρία.Μπορα εδώ και μπόρα εκεί άλλου ποιο σιγανή και άλλου ποιο δυνατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλή τσικνοπέμπτη σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Αρκετή βροχή μέχρι το μεσημέρι Μυτιλήνη.Την χρειαζόμασταν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έριξε μία ψιχαλα μόνο για τη σκόνη.. Καλή τσικνοπέμπτη σε όλους.. Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Την εχουν την πασπαλίτσα τους παλι τα ορεινά της δ.Θεσσαλίας αυτην την ώρα.Φαινετε καλο χιόνι να ρίχνει,οχι παντού (απο 800μ.νομιζω)Αλλά όπως συμβαίνει συνέχεια δεν έχει διάρκεια φέτος.Ας είναι..μάζευε κι ας είναι ρόγες που λένε τι να κάνουμε..του χρόνου ας ελπίσουμε σε καλύτερα!
    Εδω χαμηλά πάντως βροχούλα απο το πρωί ανα διαστήματα μέχρι μέτριας έντασης με δυνατό όμως ΒΔ ανεμο.Χειμωνιατικη μερα θα την ελεγα..!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χρήστο Παπαηλια δεν το είπε τυχαία ο συνονόματος σου,ο Χρήστος Σιμουλης,ο χωριό μου,βροχοχωρι και χιονοχωρι.
    Η 40λεπτη μπόρα που σας περιέγραψα το μεσημέρι δεν είναι τίποτα μπροστά στο νερό που έχει ρίξει σε όλη την περιοχή(εως και τα παραλία του Κορινθιακού όπως μου είπαν συνάδελφοι στο ΚΤΕΛ),μετά από ένα 10λεπτο διάλειμμα και συνεχίζει ασταμάτητα μέχρι αυτή τη στιγμή να βρέχει ποτιστικά και ενίοτε πιο δυνατά.
    Άρα πρέπει να έχουμε πάρει το 300% από αυτό που περιμέναμε.
    Είμαστε για άλλη μια φορά πολύ ευνοημένοι.
    Κρίμα να μην υπάρχει ένας σταθμός στην περιοχή μου για να καταγράφει τον υετο.
    Η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς και ο αέρας δυνατός και κρύος.
    Αντώνη Καραβατακη,διάβασε το χθεσινο μου σχόλιο.
    Φίλε Γιάννη από Μυτιλήνη,λόγω που ο φίλος μου έφυγε εκτάκτως για το νησί σας,σε ξέχασα,την επόμενη φορά που θα εναι σύντομα,θα τιμήσω και εσένα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή