Γρήγορο πέρασμα βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά)


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Γένοβας κινείται ΝΑ. Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και ένα άλλο χαμηλό που βρίσκεται στη Β-ΒΔ Ευρώπη. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), ο καιρός ως αργά το απόγευμα θα είναι γενικά καλός. Όμως, τις βραδινές – νυχτερινές ώρες αναμένονται τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Πέμπτη (20/2), προβλέπεται αλλαγή του καιρού με βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και τοπικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Το Σάββατο (22/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται στην ανατολική Ελλάδα και κυρίως στο Αιγαίο. Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) θα σημειωθούν και στην ΒΑ Ελλάδα (Α. Μακεδονία και Θράκη).

Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 19-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες στη δυτική και την κεντρική Μακεδονία. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως από το απόγευμα. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

5 σχόλια:

  1. "O χειμώνας μας τρολάρει", γράφει εύστοχα το severe-weather για το γεγονός ότι ο Μάρτιος αναμένεται να μπει με χιόνια και με κρύα, αν και εξηγεί ότι και η άνοιξη δεν γίνεται να έρθει σε μία νύχτα από τις 29/2 στη 1/3. Συνοπτικά, σε περίπου τέσσερις μέρες ένα ψυχρό μέτωπο θα κινηθεί από τον Καναδά προς τις κεντρικές και ανατολικές ΗΠΑ, κατεβάζοντας ακόμα και 20 βαθμούς τη θερμοκρασία. Μετά από δέκα μέρες (από σήμερα) θα αρχίσει και μία αποδιοργάνωση του ισχυρού μέχρι τότε πολικού στροβίλου με τον κύριο πυρήνα του να μετακινείται προς τη Σκανδιναβία. Ένας αυλώνας θα κινηθεί προς τις Αλεούτιες Νήσους και ένας άλλος πιο ισχυρός προς τις ΗΠΑ, αλλάζοντας την ατμοσφαιρική κυκλοφορία σε μεσημβρινή (από βορρά προς νότο).

    Το Σαββατοκύριακο (29/2 - 1/3) το σύστημα χαμηλών πιέσεων θα κινηθεί ανατολικότερα στις ΗΠΑ και προοδευτικά και βόρεια προς τον Καναδά, ενώ αυτό της Σκανδιναβίας θα προσπαθήσει να επεκταθεί στη βόρεια, κεντρική και δυτική Ευρώπη, αλλά σε γενικές γραμμές θα είναι σταθερό. Επηρεάζοντας εκτός από τη Σκανδιναβία, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία με χιονοπτώσεις.

    Σε 15 μέρες από σήμερα θα είναι Μάρτιος και μετεωρολογικά θα πρέπει να μπαίνει η άνοιξη. Αλλά το σύστημα χαμηλών πιέσεων στη Βόρεια Αμερική θα κινηθεί ακόμα πιο ανατολικά και ενωθεί με αυτό της Σκανδιναβίας, με τη Γροιλανδία να παίζει το ρόλο γέφυρας. Αυτό το σύστημα θα βοηθήσει να μεταφερθούν ψυχρές αέριες μάζες στα βρετανικά νησιά και ίσως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη, καθώς αυτές θα περάσουν πάνω από τον αντικυκλώνα που θα έχει σχηματιστεί στον βόρειο Ατλαντικό.

    Στον βόρειο Καναδά θα συνεχιστεί η μεσημβρινή κυκλοφορία, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες σε τμήματα των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ. Αυτό το επεισόδιο κρύου δεν θα είναι, πάντως, τόσο έντονο, αλλά αναμένεται να κρατήσει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γενικότερα, πάντως, για τον Μάρτιο η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του προγνωστικού μοντέλου CFS κάνει λόγο για θερμοκρασίες υψηλότερες από τον μέσο όρο του μήνα στην Ευρασία και για λιγότερες βροχές στην κεντρική Ευρώπη, ενώ στη βόρεια ο καιρός θα είναι πιο βροχερός.

    Η ουσία είναι ότι μετά τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, θα έχουμε ψυχρές εισβολές και τον Μάρτιο. Και μετά σου λένε ότι είχαμε ήπιο χειμώνα. Μην σας ξεγελά που το severe-weather δεν κάνει ειδική αναφορά στην Ελλάδα - απλά μας θεωρεί αμελητέα ποσότητα. Συν τοις άλλοις είναι και η κακή παράδοση της Καθαράς Δευτέρας (νοτιάδες και βροχές, αλλά και ψυχρές εισβολές - τη μεγαλύτερη ψυχρολουσία βίωσα τον Μάρτιο του 2016 στη Σαλαμίνα στα Βασιλικά), με την περσινή, βέβαια, εξαίρεση στις 11/3 που βούλιαξαν οι παραλίες με τη λιακάδα και τη μπονάτσα.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/february-march-forecast-spring-winter-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εκτός από τα φαινόμενα, τα χιόνια και τα κρύα, χειμώνας είναι και οι πολλές ώρες συννεφιάς ακόμα και όταν δε βρέχει ή χιονίζει! Φέτος είναι ακόμα μια χρονιά μετά τους χειμώνες 2006-2007 και 2015-2016 που πάω στη δουλειά όλο το χρόνο με νταλα ήλιο, κόντρα το πρωί, κόντρα το μεσημέρι! Η χειμερινή συννεφιά είναι απαραίτητη και ψυχολογικά και αναδεικνύει την εποχή της άνοιξης! Ακόμα και στις μεγάλες ξηρασιες των 1989-1990 θυμάμαι πολλές μέρες με βαρύ ουρανο που δεν... έλεγε να βρέξει ή απλά ψιχαλιζε ή ψιλοχιονιζε! Τα προηγούμενα πρωινά ήταν μικρή η ημέρα και η νύχτα έσωζε την κατάσταση, τώρα μεγάλωσε και η μέρα, οπότε... άλλο ένα δωδεκαμηνο ήλιο... Α, ξέχασα, σε αντάλλαγμα, έχει πάψει να θεωρείται δεδομένη η θερινή αιθρία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι, όμως, με τους σερί βοριάδες στη νοτιοανατολική Αττική είχε αρκετά μεγάλη νεφοκάλυψη φέτος. Ακόμα και σε μέρες, που η πρόγνωση έκανε λόγο για αίθριο καιρό. Από την άλλη μόνο ο ήλιος - με μέτρο, βέβαια -είναι πραγματικά ωφέλιμος για τον άνθρωπο και τα ζώα καθώς μας δίνει βιταμίνη D. Ότι τα άλλα φαινόμενα μας κάνουν σε κάτι καλό είναι απλά στο μυαλό μας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Ούτε ο δυνατός και αρκετά κρύος αέρας που φυσάει στην περιοχή μου,αλλά ούτε και οι πρωινές παχνες η δροσοπαχνες(εχθές και σήμερα αντίστοιχα)δεν μπορούν να κρατήσουν τα προσχήματα του χειμώνα, καθώς τα μεσημέρια η θερμοκρασία ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά και όλα θυμίζουν τον ερχομό της πιο όμορφης εποχής του χρόνου,την άνοιξη.
    Εχθές στην Θήβα και σήμερα στο Σχηματάρι,τα παιδιά που πήγαν εκδρομή,χαζευαν και φωτογραφιζαν πλήθος από πεταλουδες.
    Μου έλεγαν εδώ και 2 ημέρες ότι μάζευαν βρουβες(για όσους ξέρουν τα νόστιμα αυτά χόρτα)και το πίστεψα εχθές που μάζεψα ο ίδιος...κάποτε τα μάζευα τον Απρίλιο...
    Η επικείμενη κακοκαιρία δεν νομίζω λοιπόν ότι μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και αυτό φαίνεται από πολλά πράγματα και φυσικά από την εικόνα των βουνών μας.
    Ακόμη και στην Εύβοια τα χιόνια λιγοστεύουν κάθε μέρα και μόνο η Διρφη "κραταει" γερά.
    Ας εχουμε τουλάχιστον(αν έχουμε)κάποια καλά νερά.
    Υ.Γ:Φίλε Αντώνη Καραβατακη,δεν ξέρω που ακριβώς μένεις και πόσο μακρια είσαι απο το Πλωμάρι,έλα όμως σε επαφή με τον Χρήστο στο τηλέφωνο 6978653218 για να παραλάβεις ένα δέμα για σένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Χριστόδουλε ότι η άνοιξη είναι η πιο ωραία εποχή. Η εποχή της (ανα)γέννησης. Και έπεται το φθινόπωρο, η εποχή της αφθονίας. Η φύση είναι στα καλύτερά της σε θάλασσα και στεριά σε αυτές τις δύο εποχές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή