Μεταβολή του καιρού από το βράδυ της Τρίτης και από τη ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό βόρεια των Άλπεων, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΝΑ και τις βραδινές – νυχτερινές ώρες του νέου εικοσιτετραώρου (Τρίτη) θα προκαλέσει βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) βασικά στη ΒΔ Ελλάδα. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Την Τετάρτη (5/2), προβλέπεται βαθμιαία μεταβολή του καιρού στη χώρα με βροχές, τοπικές καταιγίδες κυρίως στη Δ. Ελλάδα και το Α. Αιγαίο και χιονοπτώσεις, οι οποίες στα κεντρικά και τα βόρεια θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Πάντως, τα φαινόμενα δεν θα κρατήσουν πολύ. Οι άνεμοι θα γίνουν σταδιακά Β-ΒΔ 6 με 8 μποφόρ και η  θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Πέμπτη (6/2), τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν παντού (στις εξαιρέσεις η Κρήτη). Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ν-ΝΑ Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα είναι χαμηλή.  Την Παρασκευή και το Σάββατο (6-7/2), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού ια είναι ο παγετός στα ηπειρωτικά και οι βοριάδες, οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 μποφόρ. Ο υετός θα είναι ασθενής και θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Υ.Γ. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει από το πέρασμα του ψυχρού μετώπου (Τετάρτη) ως την αποκατάσταση του κλασικού Β-ΒΑ ρεύματος (Πέμπτη), κάποια μέγιστα στροβιλισμού που θα κινηθούν από τα Β. Βαλκάνια προς την περιοχή μας είναι πιθανό να προκαλέσουν τοπικές χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα καθώς και στην Ήπειρο. Έτσι, δεν αποκλείεται τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη να χιονίσει πρόσκαιρα σε περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα ή ακόμα και τα Γιάννενα. Εννοείται ότι θα είναι για το θεαθήναι και δεν χρειάζεται να βάλετε αποβραδίς το φτυάρι έξω από την πόρτα! Για το πώς τα μέγιστα στροβιλισμού που προαναφέρθηκαν θα επηρεάσουν την Αττική θα μιλήσουμε αύριο.

Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 4-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) τη νύχτα στη Δ. Μακεδονία και πιθανώς στη Θράκη. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) τις βραδινές-νυχτερινές ώρες κυρίως στα ΒΔ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών τη νύχτα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές τη νύχτα κυρίως στο Α. Αιγαίο. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 19 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Η παράδοση θέλει, πάντως, την 5η Φεβρουαρίου να είναι μία κρύα μέρα. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι το 2016 είχε και πάλι πολύ καλό καιρό σαν σήμερα Δευτέρα (και τότε Δευτέρα νομίζω ήταν) και ακολούθησε ψυχρή εισβολή - ασθενέστερης έντασης από την επικείμενη - την Τετάρτη 5/2/2016 κυρίως και την Πέμπτη. Επίσης, το 2013 στις 4 Φεβρουαρίου η θάλασσα έμοιαζε σαν τοπίο στην ομίχλη, αλλά από την αφρικανική σκόνη και τη νοτιαδούρα. Πρέπει να είχε βρέξει και τις προηγούμενες μέρες και ήταν παροιμιώδης η θολούρα. Την επομένη, όμως, 5/2/2013 είχαμε μεταβολή του καιρού με δυνατό βοριά και αρκετή ψύχρα.

    Αλλά μιας και ο λόγος για κρύα, χιόνια και χειμώνα, να πάμε σε μία χώρα που έχει φιόρδ, αλλά δεν είναι στη Σκανδιναβία. Πρόκειται για τη Νέα Ζηλανδία, όπου πλημμύρες εγκλώβισαν 382 ανθρώπους σε μία δημοφιλή περιοχή με φιόρδ, τόσο επισκέπτες, όσο και το προσωπικό ενός καταφυγίου και τουριστικών σκαφών, όπως μεταδίδει το Reuters. Oι εγκλωβισμένοι έχουν αρκετά τρόφιμα και είναι σε ζεστό και ασφαλές σημείο, όπου θα παραμείνουν μέχρι να απομακρυνθούν με εναέρια μέσα, διότι από τις σφοδρές βροχές που έπεφταν επί 24 ώρες έχουν πλημμυρίσει όλοι οι δρόμοι.

    Μεταφέρθηκαν ήδη με ελικόπτερο μερικοί τουρίστες και θα ακολουθήσει η αεροδιακομιδή άλλων 27, καθώς οι δρόμοι θα παραμείνουν κλειστοί για μία εβδομάδα. Το φιόρδ στη δυτική ακτή του Νότιου Νησιού της Νέας Ζηλανδίας έχει αρχαίους παγετώνες, επιβλητικά βουνά, καταρράκτες και σπάνια θαλάσσια ενδιαιτήματα.
    https://www.reuters.com/article/us-newzealand-weather-floods/stranded-tourists-airlifted-in-new-zealand-as-rains-lash-milford-sound-idUSKBN1ZX0EG?il=0

    Παρεμπιπτόντως, ενδιαιτήματα των κοάλα καταστράφηκαν στην Αυστραλία εκτός από τις πυρκαγιές και από την υλοτομία και 40 ζώα έχασαν τη ζωή τους, όπως αναφέρει ο Guardian. Tα συμπαθή μαρσιποφόρα ή, πέθαναν από την πείνα ή, καταπλακώθηκαν από τα δέντρα που κόπηκαν. Μάλιστα, 40 είναι τα νεκρά κοάλα που έχουν εντοπιστεί, δηλαδή, μπορεί να υπάρξουν και περισσότερα, σύμφωνα με τις αρχές, οι οποίες περιέθαλψαν άλλα 80 ζώα.

    Η υπουργός Περιβάλλοντος Lily D' Ambrosio ανέφερε ότι όλη αυτή η αποψίλωση έγινε σε ιδιωτικό χώρο και τη χαρακτήρισε "εγκληματική". Η περιβαλλοντική οργάνωση Φίλοι της Γης πρόσθεσε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 εθεάθησαν πολλά πεινασμένα κοάλα στο μέρος που έγινε η υλοτομία, ενώ την περασμένη Κυριακή 2/2 νεκρά ζώα μεταφέρονταν με μπουλντόζες. Η D' Ambrosio ξεκαθάρισε ότι οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν και θα επιβληθούν ποινές, έτσι ώστε να μην γίνει ξανά κάτι τέτοιο.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/03/koala-massacre-animals-reported-starving-or-dead-after-plantation-logging
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. *Μεταβολή του καιρού-Ψυχρή εισβολή από τα Lidl...
    Ι.Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιατί ρε φίλε, τι σου φταίνε τα Lidl? Αυτά είναι τίμια. Δε σου τάζουν delicatessen σε χαμηλές τιμές... Άσε που στα γλυκίσματα σκίζει, Γερμανός γαρ... Με τον τζίφο να τα βάλεις που τα -10 θα στα κάνει -3 μέχρι αύριο το βράδυ και τον Ευρωπαίο που χθες έταζε (οριακά για να είμαι ειλικρινής) το -11 και σήμερα το έκανε γαργάρα κι αυτός.

      Διαγραφή
    2. Χαχα..συμφωνώ και επαυξάνω!
      Ι.Σταύρος.

      Διαγραφή
  3. Μου φαίνεται θα αρχίσω να συμμερίζομαι τον φίλο Βαγγέλη Κ., σε συνέχεια των σχολίων μας από το χθεσινό post. Θα επιμείνω στην άποψη ότι πρέπει να αφήσουμε τις προσδοκίες μας για το ποθούμενο μακριά από τα τερτίπια των μοντέλων. Ας υπάρχει -έστω και στο ελάχιστο- η μαγεία του απροσδόκητου (φυσικά δεν μιλάω για τα επερχόμενα αλλά γενικότερα). Για τα επερχόμενα φαίνεται πως τα πράγματα πάνε για μια ακόμα φορά αργά και βασανιστικά προς τα χειρότερα σενάρια, μιας και εκτός από τις θερμοκρασίες αρχίζει να εξαφανίζεται και ο όποιος υετός. Ποιος ξέρει, μπορούν να προλαβαίνουν να το γυρίσουν και σε μια θερμή μεταφορά πλούσια σε αφρικανική σκόνη. Πάντως, τα μοντέλα καταλαβαίνω ότι είναι σημαντικά εργαλεία για τους μετεωρολόγους, επαρκή για να διευκολύνουν το έργο τους, ανεπαρκή όμως προς το παρόν να βελτιώσουν τον ορίζοντα της πρόγνωσης. Ένα βασικό μου ερώτημα όμως -για να διασκεδάσουμε λίγο και την κατάσταση- είναι γιατί τα μοντέλα κάνουν κωλοτούμπες μόνο από τη μια μεριά; Από την άλλη τους πέφτει τόσο δύσκολο; Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τελικά αυτό το Ισλανδικο χαμηλό όταν σοβαρεύει δεν έχει αστεία και φαίνεται πως θα κερδίσει την μάχη κατακρατος φέτος
    Δεν πειράζει όμως και δεν πτοούμαστε αυτά έχει ο καιρός, γιατί από την άλλη μού φαίνεται πως κακομαθαμε με κάτι Αριάδνες και Σοφίες
    Η ροή κυκλοφορίας στον Ατλαντικό έχει πιο πολύ ενδιαφέρον από την δικιά μας περιοχή!
    ΣΤ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα,
    Ο καιρός εχει πάντα ενδιαφέρον...
    Μην απογοητευόμαστε εμείς οι χιονόφιλοι...
    Υπάρχει ακόμα σοβαρή διχογνωμία μεταξύ ευρωπαίου και αμερικάνου που μπορεί να κάνει την εκπληξη...Οπως περσι στις 7 Ιανουαρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη με συγχωρείς αλλά δεν υπάρχει καμία σύγκριση στη "μαγιά" που είχαμε ως βάση πέρσι με τα τωρινά χάλια!
      Ότι κ να φτιάξει από τα μοντέλα ή ακόμη κ έξω να πέσουν,θα είναι του τύπου αντί για νιφάδες έριξε ασθενή χιονόπτωση ή αντί για τα 300μ χιόνισε στα 200μ για λίγη ώρα.
      Κλάιν Μάιν.
      Πέρσι 7 του Γενάρη το έστρωσε μέχρι τα πεδινά της δυτικής χώρας κ επειδή θυμάμαι πολύ καλά,είχε φανεί από τα μοντέλα έως κ τρία 24ωρα πριν η εξέλιξη.
      Ενώ κ για την υπόλοιπη χώρα κ την Αττική υπήρχε κ αίτιο κ ψύχος για να γίνει η έκπληξη.
      Τώρα με τι??

      Διαγραφή
  6. Η κόρη μου έγινε τριών ετών. Της υποσχέθηκα τα χριστούγεννα πως όταν χιονίσει στο χωριό, θα φτιάξουμε χιονάνθρωπο. Με ρωτάει κατά διαστήματα, "μπαμπά γιατί δεν χιονίζει?". Άντε να εξηγήσεις τώρα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να γίνει αυτό τις Αποκριές. Ωραία δεν θα βόλευε; Πιστεύω πως για τη δυτική ορεινή Φθιώτιδα δεν τελείωσε ο χειμώνας.

      Διαγραφή
  7. Κάποιοι ετοιμάζουν φτυάρια για το χιόνι και μετά άλλα φτυάρια για το θάψιμο σε αυτούς που είχαν "προβλέψει" χιονοθύελλα στην πόρτα τους! Είμαστε του ύψους ή του βάθους και αλλαγή δεν Προβλέπεται! Ο χειμώνας φέτος την "άραξε" στο καφενείο και πίνει τσίπουρα! Άφησε το φιλαράκι του το ξηροβορι να κάνει τη δουλειά και μία στο τοσο έβγαινε μέσα στη σούρα του να δώσει το παρόν και αυτός! Δεν ξέρω αν η φετινή κατάσταση είναι αστεία, αλλά σίγουρα αν δεν γίνει κάτι άμεσα πολύ φοβάμαι ότι τα πράγματα σε λίγα χρόνια θα είναι πραγματικά μη αναστρέψιμα,οσον αφορά το κλίμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα σε όλους τους χιονοφιλους επιμένω ο φετινός χειμώνας είναι σαν τον χειμώνα του 2006-07 το πιστεύω όχι γιατί η φύση επαναλαμβάνεται με ακρίβεια αλλά ως τώρα αυτό παρατηρώ. Τον συγκεκριμένο χειμώνα τον θυμάμαι πολύ καλά λόγο της καθημερινής μετακίνησης όπου έκανα πολλά χιλιόμετρα με πολύ καλές συνθήκες για την εποχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. κυριε Ζιακοπουλε τα μεγιστα στροβιλισμου στα οποια αναφερεστε, ειναι η μεταφορα στροβιλισμου; ο σχετικος στροβιλισμος; αν θελετε ανεβαστε σχετικο χαρτη για να μαθαινουμε και εμεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή