Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Με θέα προς το Βέρμιο, 7-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης 


Αμπέλια, η Νάουσα και το Βέρμιο, 7-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Τεχνητή λίμνη Βέροιας & Πιέρια Όρη, 2-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Αλιάκμονας, 2-2-2020. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης

Με θέα προς την Πάρνηθα, 7-2-2020. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς

Με θέα προς την Πεντέλη, 7-2-2020. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς


Χιόνια στο Κερατσίνι, 6-2-2020. Φωτ. Γιώργος Πατσουλάκης




Ομορφιές σε γαλάζιο φόντο. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Στρωματοσωρείτες πάνω από τον Σαρωνικό. Φωτ. Βαγγέλης Σπαανός

Τα πρώτα σκιρτήματα. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός
Αγρίνιο με θέα προς το βορρά και το Παναιτωλικό, 8-2-2020. Φωτ. Φώτης Ματραλής

8 σχόλια:

  1. Όντως, τα πρώτα σκιρτήματα είναι πια εμφανή. Η ψυχρή εισβολή του Φεβρουαρίου ήταν σαφώς υποδεέστερη από εκείνες του Ιανουαρίου, όσον αφορά το ψύχος τουλάχιστον στα νότια. Και σήμερα στη θάλασσα με 7-8 βαθμούς και συννεφιά, αλλά με ασθενή βοριά η αίσθηση ήταν καλή. Ήταν σαν το χάραμα, λίγο πριν την αυγή. Είναι ο χειμώνας να ετοιμάζεται να φύγει και η άνοιξη να 'ρθει.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα! Είχα γράψει εδώ στις αρχές του χειμώνα ότι τα τελευταία χρόνια, χειμώνα έχουμε μόνο το Γενάρη (2017,2019) και αν, και ότι Δεκέμβρης και Φλεβάρης έχουν αποκτήσει ανοιξιάτικα ή φθινοπωρινά χαρακτηριστικά (βέβαια και το φετινό Γενάρη δεν τον λες χειμωνιάτικο). Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τα Γιάννινα «έβλεπαν» κάθε χειμώνα χιόνι, αν όχι χιονόστρωση, τουλάχιστον χιονόπτωση ή χιονόνερο. Αυτό ήταν πιο έντονο τη δεκαετία του ’90 και την πρώτη του 2000, κάτι που προϊόντος του χρόνου τείνει να εκλείψει. Ο φετινός χειμώνας είναι πραγματικά αποκαρδιωτικός από άποψη υετού. Μόνη εξαίρεση οι χαμηλές θερμοκρασίες που σημειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα με χαμηλότερες τους -8.5 (ΕΑΑ) και -9.0 (ΕΜΥ) στις 09/01/2020. Η καιρική πραγματικότητα έχει δυστυχώς αλλάξει. Όταν επί παραδείγματι βλέπεις τους Φλωρινιώτες να χαίρονται για μία τυπική χιονόπτωση και για ένα 2-3μερο κρύου, έχοντας προηγηθεί μάλιστα υψηλές για την περίοδο και την περιοχή θερμοκρασίες με αποκορύφωμα τους +20 βαθμούς στις 4/2, και ότι εσχάτως οι κακοκαιρίες είναι χρονικά σύντομες (express), τότε αντιλαμβάνεται κάποιος ότι η κατάσταση είναι πράγματι σοβαρή.
      Σέργιος

      Διαγραφή
  2. Για την Νότια Ελλάδα ειναι ο χειμώνας φέτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας στην κεντρική Μακεδονία έχει να βρέξει από τις 20 Δεκεμβρίου.. Περιοχή Γιαννιτσών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Προειδοποιήσεις εκδόθηκαν για όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς η θύελλα Ciara θα φέρει ανέμους 80 μιλίων την ώρα, προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες, τις πτήσεις και τη ναυσιπλοϊα και ήδη αρκετές σιδηροδρομικές εταιρίες μείωσαν τα δρομολόγιά τους, όπως αναφέρει το Skynews. Σύμφωνα με το MetOffice μπορεί να υπάρξουν ζημιές ακόμα και σε κτίρια, αλλά και διακοπές ρεύματος. Η Ciara είναι η τρίτη κακοκαιρία που παίρνει όνομα αυτή τη σεζόν, επειδή οι ριπές 50-60 μιλίων την ώρα μπορεί να φτάσουν και τα 80 μίλια στα παραθαλάσσια, ενώ τα προβλήματα στις συγκοινωνίες μπορεί να συνεχιστούν και μετά το Σαββατοκύριακο 7-8/2, λόγω πιθανών ζημιών, για παράδειγμα στις σιδηροδρομικές γραμμές.

    Ακυρώθηκαν επίσης πολλές αθλητικές εκδηλώσεις, όπως ο χειμερινός γύρος του Λονδίνου, μία διαδρομή 10 χιλιομέτρων στην οποία επρόκειτο να τρέξουν 25 χιλιάδες δρομείς. Η Ciara μπορεί να επηρεάσει επίσης και τη συμμετοχή στις εκλογές της Ιρλανδίας. Ο μετεωρολόγος Frank Saunders από το MetOffice έκανε λόγο για καταστροφικούς ανέμους και σφοδρές βροχοπτώσεις, που βαθμιαία θα εξαπλωθούν σε όλη τη χώρα. Συστήνεται στους οδηγούς να προσέχουν πολύ και στον κόσμο να αποφεύγει τις ακτές στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία, ενώ υπάρχει και η τηλεφωνική γραμμή 999 της ακτοφυλακής για να επέμβει εφόσον πέσει κάποιος άνθρωπος στη θάλασσα.

    Ζητείται, λοιπόν, από τον κόσμο να καλεί την ακτοφυλακή σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι να προσπαθεί να σώσει μόνος του κάποιον που κινδυνεύει. Σύμφωνα με τον παρουσιαστή του καιρού στο Skynews Chris England η Ciara μπορεί να είναι η πιο έντονη κακοκαιρία από το 2013 και θα προκαλέσει σίγουρα προβλήματα στις συγκοινωνίες και ζημιές σε κτίρια και δέντρα. Πιθανές είναι και παραθαλάσσιες πλημμύρες, καθώς οι άνεμοι ενισχύουν την πλημμυρίδα. Τη Δευτέρα και την Τρίτη 10-11/2 τέσσερις ίντσες - κάτι περισσότερο από 10 εκατοστά - χιονιού αναμένεται να καλύπτουν μέρη της Σκωτίας και της Βόρειας Ιρλανδίας εν μέσω χιονοθύελλας.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-storm-ciara-warnings-for-weekend-as-wild-weather-to-spark-travel-chaos-11928877
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για ακυρώσεις πτήσεων μέχρι την Τρίτη 11/2 προειδοποίησε η Lufthansa, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων της θύελλας Sabine, που θα επηρεάσει μέρη της Ευρώπης, όπως μεταδίδει το Reuters. Δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες και οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπαίνουν στην ιστοσελίδα lufthansa.com, όπου θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για τις πτήσεις.

      Η κρατική εταιρία σιδηροδρόμων της Γερμανίας Deutsche Bahn προειδοποίησε με τη σειρά της το επιβατικό κοινό ότι θα υπάρξουν προβλήματα με τα δρομολόγια από αύριο Κυριακή 9/2 και ειδικά στα βόρεια και δυτικά της χώρας. Συνέστησε δε, σε όσους είχαν προγραμματίσει κάποιο ταξίδι μεταξύ Κυριακής και Τρίτης (9-11/2) να το μεταθέσουν.

      Να επισημάνω ότι μάλλον πρόκειται για την κακοκαιρία Ciara που θα επηρεάσει και τη Βρετανία και θα κινηθεί ανατολικά φτάνοντας μέχρι τη Γερμανία (για αυτό και εκεί οι προειδοποιήσεις είναι μέχρι την Τρίτη), όπου απλά της έδωσαν άλλο όνομα (Sabine).
      https://www.reuters.com/article/us-lufthansa-cancellation/lufthansa-warns-of-flight-cancellations-ahead-of-storm-sabine-idUSKBN2020JT?il=0
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα σε όλους, λόγω δουλειάς δεν προλάβαινα να γράψω,την Πέμπτη το μεσημέρι ήρθε ο χιονιάς στην Μυτιλήνη,όχι τρέλα βέβαια πράγματα, ελαφριά χιονόστρωση στην νότια πλευρά του νησιού,κ λίγο περισσότερο στα βόρεια χωριά του νησιού.Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή την ώρα έχουμε ξαστεριά, άπνοια κ μείον 2 βαθμούς κελσίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία από το e-meteolarissa.blogspot.com και τον Βασίλη Πανάκογλου για τον Ιανουάριο που συνολικά για την Ελλάδα βγήκε κατά -0,2 βαθμούς ψυχρότερος από τις κλιματικές τιμές του. Στην Αθήνα η απόκλιση ήταν -0,5 βαθμούς, στην Κρήτη έφτασε μέχρι τους -1,2 βαθμούς και αντίθετα στη Θεσσαλονίκη τους +1,2 βαθμούς. Η Θεσσαλονίκη είχε επίσης μηδενικό υετό, ενώ μόνο στην Κρήτη οι βροχές ήταν περισσότερες από τον μέσο όρο του μήνα.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/02/2020.html
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή