Με σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας η νέα εβδομάδα!




3 σχόλια:

  1. Έτσι...επιστροφή στην κανονικότητα... να ζεσταθεί το κοκαλάκι μας... δεν το θέλω το κρύο αυτό τζάμπα πάει χωρίς βροχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μία επιστημονική επιτυχία, καθώς αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν ασυνήθιστα γιγάντιο γαλαξία, που υπήρξε πριν από 12 δισ. χρόνια, σχεδόν από τις απαρχές του σύμπαντος, όπως αναφέρει το Skynews. To σύμπαν έχει ηλικία περίπου 13,8 δισ. χρόνια και ο γαλαξίας έφτασε μέχρι τα 1,8 δισ. πρώτα έτη του, ενώ οι επιστήμονες του έδωσαν το όνομα ΧΜΜ 2599. Πριν το σύμπαν συμπληρώσει 2 δισ. χρόνια, ο γαλαξίας είχε σχηματίσει μία μάζα με πάνω από 300 δισ. ήλιους, αποκτώντας γιγαντιαίες διαστάσεις.

    Έφτιαξε όλα αυτά τα αστέρια με έναν φρενήρη ρυθμό, όταν το σύμπαν είχε ακόμα ηλικία μικρότερη από 1 δισ. έτη, αλλά στη συνέχεια έγινε ανενεργός στα 1,8 δισ. χρόνια. Για να ανακαλύψουν αυτούς τους αρχέγονους γαλαξίες οι επιστήμονες εξετάζουν το φως τους που κάνει δισεκατομμύρια χρόνια να φτάσει στη γη. Στην περίπτωση του ΧΜΜ 2599 έκανε 12 δισ. χρόνια και χρειάστηκαν πολύ ισχυρά τηλεσκόπια για να εντοπιστεί. Συγκεκριμένα, ένα σύστημα τηλεσκοπίων στην κορυφή του ανενεργού ηφαιστείου της Χαβάης Mauna Kea.

    Σε εκείνη την εποχή πολύ λίγοι γαλαξίες σταμάτησαν να σχηματίζουν αστέρια και κανένας δεν ήταν τόσο μεγάλος όσο ο XMM 2599. Αν και οι τεράστιοι γαλαξίες εκείνης της εποχής ήταν σπάνιοι, μπορούν να εντοπιστούν από τα μοντέλα κοσμολογίας. Το πρόβλημα είναι ότι τα μοντέλα "βλέπουν" μόνο τους γαλαξίες που εξακολουθούν να είναι ενεργοί και να παράγουν αστέρια. Αυτό που κάνει τον ΧΜΜ 2599 τόσο ασυνήθιστο και εκπληκτικό είναι ότι σταμάτησε να φτιάχνει αστέρια, είτε γιατί δεν είχε άλλη ενέργεια, είτε διότι η μαύρη τρύπα του άρχισε να ενεργοποιείται.
    https://news.sky.com/story/unusual-monster-galaxy-discovered-from-early-universe-11926878
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή