Ήπιος καιρός

Αβαθή βαρομετρικά χαμηλά στη Β. Ιταλία και τα Β. Βαλκάνια  κινούνται ανατολικά. Με αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι βροχές που είναι πιθανό να πέσουν στη χώρα μας θα είναι τοπικές και σύντομες και βαθμιαία θα επικρατήσουν παντού Β-ΒΔ άνεμοι με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Την Πέμπτη (13/2), υπάρχει μικρή πιθανότητα εκδήλωσης τοπικών και σύντομων βροχών κυρίως στα ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ κα η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο (14-15/2) προβλέπεται πρόσκαιρη μεταβολή του καιρού στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και τις χιονοπτώσεις στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 5 με 7 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορείους με ένταση 6 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως το Σάββατο.  Την Κυριακή (16/2), λίγες βροχές αναμένονται το πρωί στη Β. Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση.

Τετάρτη, 12 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 12-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα παροδικών βροχών. Άνεμοι Δ-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι ΒΑ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 21 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 19 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 16 βαθμούς.

6 σχόλια:

  1. Ήπιος καιρός στην Ελλάδα, αλλά όχι και στη βορειοδυτική Ευρώπη με τη Le Monde να ανεβάζει στους εφτά τον αριθμό των νεκρών σε όλη την Ευρώπη (εξαιρεί τη Γαλλία) από την κακοκαιρία Ciara, τη χειρότερη του αιώνα. Εκτός, δηλαδή, από τον άνθρωπο που έχασε τη ζωή του με το πατίνι στη Γαλλία, ένας οδηγός βρήκε τον θάνατο στη Αγγλία, δύο γυναίκες 21 και 52 ετών αντίστοιχα και ένας έφηβος 15 ετών σκοτώθηκαν στην Πολωνία, ένας 52χρονος οδηγός στη Σλοβενία, ένα άτομο που το σκάφος του ανατράπηκε στη Σουηδία, ενώ αγνοείται ο φίλος του, που ήταν μαζί του, κι ένα ακόμα στην Τσεχία. Πέρα επίσης από τη γυναίκα που χαροπαλεύει στη Γερμανία, όπου τραυματίστηκαν άλλη μία κι ένας έφηβος, 11 είναι οι τραυματίες και στη Γαλλία.

    Μόνο στο Παρίσι η πυροσβεστική χρειάστηκε να επέμβει 300 φορές και ακυρώθηκαν εκατοντάδες δρομολόγια τρένων και πτήσεις, ενώ είχαν διακοπεί προσωρινά και οι θαλάσσιες συγκοινωνίες στη Μάγχη, που παραμένουν προβληματικές, καθώς οι άνεμοι φτάνουν τα 150 χιλιόμετρα, ενώ στην Κορσική που εκδηλώθηκε και πυρκαγιά, καταγράφηκαν και ριπές 200 χλμ/ώρα, σύμφωνα με το MeteoFrance, με συνέπεια να πέφτουν δέντρα και κολώνες και να παραμένουν χωρίς ρεύμα 15 χιλ. νοικοκυριά, από 130 χιλ. αρχικά. Κατηγορήθηκαν, εξάλλου, και οι σέρφερ που βγήκαν στη θάλασσα με αυτές τις συνθήκες, καθώς τα κύματα ξεπερνούν τα δύο μέτρα και σε κάποιες περιοχές φτάνουν και τα πέντε.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/02/10/la-tempete-ciara-poursuit-sa-progression-vers-l-est-de-la-france_6029026_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η σεμνή τελετή (χειμώνας) με τις οποίες μικρές εξάρσεις και να υπάρξουν,έλαβε τέλος για φέτος.
    Όλα τα σημάδια που συναντώ καθημερινά το δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο.
    Ο ερχομός της άνοιξης δεν μπορεί να ανακοπεί και έρχεται με γοργούς ρυθμούς.
    Ακόμη και ο Παρνασσός στην νοτιοανατολική του πλευρά δεν έχει καθόλου χιόνι,ας μην μιλήσουμε για τα βουνά της βόρειας δυτικης και κεντρικης Ελλάδας.
    Μόνο η Διρφη και τα πολύ ορεινά της Εύβοιας κρατούν τα προσχήματα του χειμερινού σκηνικού.
    Ελπίζω τουλάχιστον να έχουμε κάποια καλα νερά μεσα στην ανοιξη,εαν και για τις περισσότερες περιοχές θα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εφόσον δεν έκανε χειμώνα.
    Η φύση έχει την γνώση και την σοφία για επαναφέρει την ισορροπία και την αρμονία,έχοντας όμως δεχθεί και δέχοντας συνεχώς αλλεπάλληλους βιασμούς,αντιδρά σαν το πληγωμένο θηρίο που γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνο.
    Έως τώρα,ο "Θεός" της Ελλάδος μας προστατεύει από πολύ ακραία καιρικά φαινόμενα,δεν ξέρω όμως πόσο θα μπορεί ακόμη.
    Σίγουρα έχουμε πολλά να δούμε τα επόμενα χρόνια καθώς όπως λέει και η παροιμία,ότι βλέπεις στην πόρτα του γείτονα,περίμενε και στην δική σου.
    Φίλε Π,Α από Λακωνία,ζήτω συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση αλλά η εποχή αυτή είναι πολύ φορτωμένη για μένα.
    Φυσικά δεν παρεξηγουμε για αυτό που έγραψες,καθώς έχεις απόλυτο δίκιο και σε μας το '87 είχαν γίνει τεράστιες ζημιές στους ελαιώνες και όντως αυτό τότε ήταν πάρα φύσιν φαινόμενα.
    Βλέπεις όμως ακόμη και που πενηνταρησαμε,το πάθος του εφηβου από την μια και η τρέλα του χιονοφιλου από την άλλη δεν μας αφήνει να σκεφτούμε τις συνέπειες που όπως και φέτος είναι πολλές και σημαντικές και πονάνε πολύ.
    Είναι κρίμα να βλέπεις φυτά και δέντρα έτσι κατεστραμμένα,γιατι όσο και να φαίνεται παράξενο,έχουν και αυτά ψυχή.
    Δεκτές οι παρατηρήσεις σου και ολοσωστες,δυστυχώς όμως όπως λέμε:πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά φεύγει το χούι.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χριστοδουλε, μοναχός ελαλησε... Υπάρχουν ξεροκρυα μέχρι το Μάρτη, με λίγη τύχη κάνα προσηνεμο χιονακι! Ένα νερό ο Μάρτης, δυο ο Απρίλης και μετά...το χάος! Πιθανό ένα ακόμα νερό περαστικό μέσα στο Φλεβαρη ή το Μάρτη με κρυφή αισιοδοξία για το προσεχές παρασκευοσάββατο! Κατά τα άλλα... βλέπει μεγάλη ξηρασία για όλο το 2020! Η καιρική... κατάρα των 1990, 2000, 2010 συνεχίζεται και το 2020 με επιβαρυντική την υπερθέρμανση πλέον! Απαισιόδοξος φάνηκε και για το καλοκαίρι, μάλλον θα είναι από τα πολύ ζεστά αλλά δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα σημάδια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρήστο Παπαηλια καλημερα,χωρίς να γνωρίζω τον μοναχό του έχω εμπιστοσύνη,και τα δικά μου στοιχεία αυτό έδειχναν από το καλοκαίρι πέρσι,ότι δηλαδή Φλεβάρη και Μάρτη θα έχει ξεροβορια χωρίς πολλά φαινόμενα.
    Περίμενα κάτι καλό στο προηγούμενο κύμα,όπως και ήρθε.
    Αυτό που μου έδειχνε για τέλη Φλεβάρη αρχές Μαρτίου,τώρα μου δείχνει πιο ανίσχυρο.
    Ψόφια πράγματα που λέμε.
    Οτθ καινούργιο βλέπω είναι πιο αρνητικό,όσο αφορά τις βροχες.
    Έχει δίκιο ο μοναχός και για το καλοκαίρι και για την παρατεταμένη ανομβρία,όλα αυτό δείχνουν,μακάρι όλα να κυλήσουν πολύ καλύτερα.
    Αλλά ποιος ξέρει τι θα γίνει τόσο μακριά άλλωστε....
    Φίλοι του μπλογκ που μιλάμε ιδιωτικά, γνωρίζουν εδώ και πολύ καιρό Τι τους έχω πει μέχρι αργά το φθινόπωρο.
    Δεν θα ήθελα να τα γράψω εδώ,γιατι 1ον θα υπάρξει απογοήτευση και 2ον θα δημιουργηθούν αντιπαραθέσεις και δεν θέλω να γίνει κάτι τέτοιο.
    Άς αφήσουμε να κυλήσει ο καιρός και να μας δείξει αν όντως όλα αυτά που μπορούμε κάποιοι και συλλαμβάνουνε με τις "κεραίες" μας είναι σε μεγάλο ποσοστό σωστά.
    Η...Βαθμολογία στο τέλος θα δείξει αν ανέβηκα ένα επίπεδο....!!
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντως, ακόμα και από το λίγο που μπορεί να έρθει θα πάρεις τη μερίδα του λέοντος και πάλι! Μαζί με Εύβοια και Κρήτη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εδώ στη Ρόδο πάντως, χθες τις είδαμε τις βροχούλες μας και κάτι διαφαίνεται επιπλέον για το Παρασκευοσάββατο απ'ότι βλέπω. Γενικά ευτυχώς δεν μας έχει ξεχάσει ο καιρός, αν και ομολογώ πως με αυτά που διαβάζω από τον Χριστόδουλο (έχει πέσει μέσα σε πολλά πράγματα φέτος με τις εμπειρικές του παρατηρήσεις) δεν αισιοδοξώ και ιδιαίτερα για τα μακροπρόθεσμα. Ήδη εξάλλου μια κάποια "δυσκαμψία" του καιρού μετά την έλευση του 2020 έχει ήδη φανεί ακόμα και εδώ- στον ομολογουμένως ευνοημένο κάπως νότο (αν και πιστεύω ότι δεν είναι τόσο εύνοια όσο εξισρορρόπηση-αν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πάντα κάτι τέτοιο-για τα "σπασμένα¨" της περιόδου 2016-2018).
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή