Δύο ανοιξιάτικες και τρεις χειμωνιάτικες ημέρες με χαμηλά τον πήχη των χιονοπτώσεων!


Γραμμή μετώπων που αρχίζει από τη Ρωσία και καταλήγει στη Ν. Ισπανία χωρίζει την ήπειρό μας σε δύο μεγάλες περιοχές, Στη μία περιοχή, που περιλαμβάνει τις χώρες της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, οι συνθήκες είναι χειμωνιάτικες, ενώ στην άλλη περιοχή, στην οποία περιλαμβάνεται και η χώρα μας, οι συνθήκες είναι σχεδόν ανοιξιάτικες. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη) στην περιοχή μας, οι άνεμοι θα πνέουν Β 3 με 5 μποφόρ και θα επικρατήσει σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Την Τετάρτη (19/2), τοπικές βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα από τις βραδινές - νυχτερινές ώρες. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή. Την Πέμπτη (20/2), προβλέπεται αλλαγή του καιρού με βροχές και τοπικές καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και σταδιακά θα επικρατήσουν ΒΑ έως ΒΔ άνεμοι εντάσεως 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και σταδιακά θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση. 

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 17 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις και το πρωί τοπικές ομίχλες. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Β 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Mιας και ο λόγος για μικρό καλάθι στις χιονοπτώσεις, θέρετρο του σκι στη Γαλλία μετέφερε με ελικόπτερο 50 τόνους χιόνι για να συνεχίσει να λειτουργεί, προκαλώντας, ωστόσο, θυμό στους οικολόγους, όπως αποκαλύπτει ο Guardian. Oι πλαγιές του χιονοδρομικού ήταν γυμνές, εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και το ελικόπτερο χρειάστηκε δύο ώρες για να τις γεμίσει. Το εγχείρημα θα κοστίσει 5 με 6 χιλ. ευρώ, ενώ το χιονοδρομικό θα κερδίσει τα δεκαπλάσια από τη συνέχιση της λειτουργίας του, η οποία θα διασφαλίσει επίσης και 50 με 80 θέσεις εργασίας (χειριστές λιφτ, δάσκαλοι του σκι, υπάλληλοι στην ενοικίαση εξοπλισμού, εστιατόρια και καφέ στο σαλέ, άνθρωποι που προσέχουν τα παιδιά).

    Οι υπεύθυνοι διευκρίνισαν ότι δεν θα καλύψουν με χιόνι όλη την πλαγιά, αλλά επιμένουν ότι αν δεν έκαναν και τίποτα θα αναγκάζονταν να κλείσουν και εν μέσω σχολικών διακοπών, μάλιστα. Παραδέχονται ότι δεν είναι και πολύ οικολογικό ό,τι έκαναν, αλλά πρόκειται για κάτι έκτακτο, που δεν θα επαναληφθεί. Αυτό δεν μετρίασε την οργή των οικολόγων, που είπαν ότι "αντί να προσαρμοστούμε σε έναν κόσμο που υπερθερμαίνεται, προκαλούμε ένα επιπλέον πρόβλημα, κάτι που θα κοστίσει πολλή ενέργεια, λειτουργώντας επιβαρυντικά στην κλιματική αλλαγή και εξυπηρετώντας ουσιαστικά μία ελίτ ανθρώπων - είμαστε ένας ανάποδος κόσμος".

    Οι διακοπές των έξι εβδομάδων (Φεβρουάριος ως μέσα Μαρτίου) είναι γνωστές ως αυτές των χειμερινών σπορ και συνεισφέρουν στο 60% των εσόδων της ορεινής περιοχής Luchon-Superbagnères, αλλά ο ήπιος χειμώνας οδήγησε στο κλείσιμο των 22 από τις 28 πίστες του σκι. Πρώτη φορά έγινε μεταφορά χιονιού με ελικόπτερο στα Πυρηναία, ωστόσο, είναι κάτι που έχει συμβεί και στις Άλπεις. Το χιόνι που μεταφέρθηκε θα βοηθήσει για να συνεχίσουν οι αρχάριοι με την καθοδήγηση των δασκάλων τους το σκι για άλλες δύο εβδομάδες.
    https://www.theguardian.com/world/2020/feb/16/french-ski-resort-moves-snow-with-helicopter-in-order-to-stay-open
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως το μετεο για Μακεδονία πάλι ψίχουλα δινει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι άλλη επέτειο είχαμε σήμερα, μετά από εκείνη της Τσικνοπέμπτης :) Έχουμε του 2008, που υπήρξε ιστορική για το σύνολο της Αττικής, και ιδίως για δύσκολες περιοχές στο χιόνι, όπως όλα τα παραθαλάσσια και δυτικά προάστια. Ακόμα δεν μπορώ να ξεχάσω το ξενέρωμα που έφαγα Κυριακή βράδυ όταν, μετά τη βραδινή μου βόλτα στο 40ποντο στη γειτονιά μου και με απόλυτη ξαστεριά, βάζω να δω μπάσκετ ΟΣΦΠ-ΠΑΟ στο ΣΕΦ. Και γυρνάει η κάμερα έξω και δείχνει τη χιονοθύελλα. Βγαίνω έξω εγώ (Κηφισιά), η απόλυτη ξαστεριά. Μπαίνω στο ιντερνετ αρχίζω να παίρνω χαμπάρι ότι χιονίζει σε όλη τη δυτική Αθήνα και στα νότια. Εντάξει, ποταπά συναισθήματα με κατέλαβαν, πέφτω και κοιμάμαι εκνευρισμένος. Στις 4 το πρωί με παίρνει τηλ ένα φίλος από κέντρο Κηφισιάς (από Hellasweather, αλλιώς θα ήταν psyco να με πάρει κάποιος σπίτι μου ξημερώματα...) μου λέει δες τι γίνεται. Βγαίνω, τίποτα δε γίνεται στη γειτονιά μου. Απόλυτος εκνευρισμός εκ νέου. Τελικά, γύρω στις 5 ήρθε ... από τα νότια το καλύτερο χιόνι του τριήμερου με πυκνότατη στούπα και άπνοια, αυτά τα ωραία που κάνει όταν φύγει το χαμηλό αλλά έχει μείνει μια ουρίτσα πίσω που αδειάζει πάνω μας....

    Κατά τ άλλα, πλέον πάμε σε χειμερινά διαλείμματα στον όλο και πιο εύκολα ανοιξιάτικο καιρό, μέρα με τη μέρα, ελπίζοντας ένα από αυτά τα διαλείμματα να κάνουν την έκπληξη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους του μπλογκ! Μεθυσμένος μήνας κ ζιακοπουλε!Το καλύτερο,δεν πλήττεις με τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να βλέπουμε και τα θετικά... Δεν την κάνουν γυριστή μόνο τα χιόνια από τα μοντέλα, ματαιώθηκε και η θερμή εισβολή θερινού τύπου που περίμεναν τα μοντέλα για σήμερα και έτσι έχουμε χειμωνιάτικη καλοκαιρία τύπου αλκυονιδων με παγωνιά το πρωί! Το μή χείρον, βέλτιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τελικά αυτά τα μοντέλα ψυχρές εισβολές δεν πιάνουν, θερμές εισβολές δεν πιάνουν, τι πιάνουν τελικά; Κι επειδή το πάθημα δε γίνεται μάθημα, παρά τις απανωτές και ηχηρές φάπες, εκεί κάπου την Κ. Δευτέρα το gfs κάτι πάει να σιγοψιθυρίσει.... Θα μου πεις, εδώ κραύγαζε 2 μέρες στις προηγούμενες ψυχρές εισβολές και μετά ήπιε το αμίλητο νερό, στους ψιθύρους κολλάς;

      Διαγραφή
  6. Καλημέρα, Βαγγέλη Σπανέ φυσικό αέριο δεν βάζεις (σαν το πετρέλαιο), είσαι μόνιμα συνδεδεμένος και καταναλώνεις.
    Το πάγιο στην κατανομή δαπανών θέρμανσης είναι αυθαίρετη επιβολή στους κανονισμούς πολυκατοικιών, δεν περιλαμβάνεται καμία τέτοια διάταξη-ρύθμιση στο προεδρικό διάταγμα του 1985.
    Σίγουρα επιβαρύνεις τα διαμερίσματα που συνορεύουν με το δικό σου όταν δεν το θερμαίνεις, αλλά αυτό συνυπολογίζεται και βγαίνει επιβάρυνση ακόμη και με 0 ώρες λειτουργίας της θέρμανσης σου.
    Δεν χρειάζεσαι μηχανικό για να αποκοπείς από την κεντρική θέρμανση, γίνεται με απόφαση συνέλευσης, αλλά και χωρίς την συναίνεση της.
    Κακώς κατά την άποψη μου, αφού οι πολυκατοικίες είναι ένας «οργανισμός», που κάποτε αποφασίσαμε να τον στηρίζουμε όλοι για να λειτουργεί σωστά.
    Όταν σε τόσο μικρά κύτταρα της κοινωνίας δεν υπάρχει συνεννόηση, αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται σε μεγαλύτερο επίπεδο.
    Στα του καιρού, ελπίζουμε στον Μάρτη, για μια καλή φωτοβολίδα ως αποχαιρετισμό στον φετινό χειμώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, το ξέρω ότι δεν βάζεις το φυσικό αέριο, όπως το πετρέλαιο, αλλά νομίζω το 42% ως προς το πάγιο που έχουμε εδώ είναι αρκετά υψηλό ποσοστό. Έχω ακούσει ότι αλλού είναι περίπου 20%. Αλλά εδώ έχουμε αποθεματικό κάθε μήνα, ακόμα και τους χειμερινούς που τα κοινόχρηστα, ειδικά για όσους κάνουν μεγάλη κατανάλωση ενέργειας, είναι σαν ένα μικρό ενοίκιο. Δεν σκοπεύω να αποσυνδεθώ, βέβαια, από την κεντρική θέρμανση, σε φιλολογικό επίπεδο είναι η κουβέντα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή