Σύντομη κακοκαιρία


Βαρομετρικό χαμηλό στη ΒΔ Ευρώπη κινείται γρήγορα νοτιοανατολικά και στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Παρασκευή) θα επηρεάσει σταδιακά τον καιρό της χώρας μας, αρχής γενομένης από τη ΒΔ Ελλάδα. Τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας σύντομης κακοκαιρίας θα είναι οι βροχές, οι τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και οι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ με βασική ένταση 5 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές της κυρίως ΒΔ Ελλάδα. Το Σάββατο (15/2), τα καιρικά φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν σχεδόν σε όλες τις περιοχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή (16/2), τοπικές βροχές αναμένονται στην Κρήτη και ίσως νωρίς το πρωί στην Α-ΝΑ Θεσσαλία, την Α. Στερρά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση στο Ιόνιο 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ με τάση εξασθένησης. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Τη Δευτέρα (17/2), μόνο στη Β. Κρήτη είναι πιθανό να πέσουν λίγες βροχές. Οι άνεμοι βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Τρίτη (18/2), προβλέπεται ηλιοφάνεια σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. 

Υ.Γ.
(1) Χιόνι: ο έρωτας που δεν πεθαίνει ποτέ! 

(2) Χιόνι στα πεδινά: ο ανεκπλήρωτος έρωτας που σε σκοτώνει αργά και βασανιστικά! 


Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά), αρχής γενομένης από τη Δ. Μακεδονία. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) που θα αρχίσουν από τα ΒΔ. Άνεμοι Ν 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις (ορεινά) κυρίως από τις απογευματινές-βραδινές ώρες. Στη Θεσσαλία τα φαινόμενα θα αρχίσουν νωρίτερα. Άνεμοι Ν 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες κυρίως τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΝΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες. Άνεμοι Ν 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Ν-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 14 βαθμούς.

33 σχόλια:

  1. Καλησπέρα σας!! Τα χιόνια στη Θεσσαλία από τι υψόμετρο θα ξεκινούν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πούμε 1.000 μ. στα βορειοδυτικά και 1.200 μ. στα νοτιοδυτικά.

      Διαγραφή
  2. Ο ήπιος χειμώνας αύξησε την παγοκάλυψη στην Αρκτική

    O χειμώνας ήταν ήπιος φέτος στην Ευρασία και τη Βόρεια Αμερική, με εξαίρεση τμήματα του Καναδά και την Αλάσκα, αλλά επειδή ακριβώς οι ψυχρές αέριες μάζες έμειναν στον πολικό κύκλο, βοήθησαν να παγώσει μεγαλύτερο κομμάτι του Αρκτικού Ωκεανού και της ευρύτερης περιοχής, όπως αναφέρει το severe-weather.eu. Δηλαδή, ο ισχυρός πολικός στρόβιλος βοήθησε να παραμείνουν περισσότερες ψυχρές αέριες μάζες στις πολικές περιοχές και να σχηματιστεί περισσότερος πάγος.

    Κι όλα αυτά ενώ η περίοδος 2019-2020 άρχισε τον Σεπτέμβρη με λιγότερη παγοκάλυψη στη θάλασσα από ό,τι ακόμα και το 2012 που ήταν η χειρότερη χρονιά της δεκαετίας. Η παγοκάλυψη έχει, μάλιστα, πολύ καλές συγκεντρώσεις, εκτός από τα πολύ μακρινά σημεία της στην ανοιχτή θάλασσα, τον εξωτερικό και λεπτό πάγο, που θα λιώσει έτσι κι αλλιώς το καλοκαίρι. Συγκρινόμενη, μάλιστα, με τα προηγούμενα χρόνια, δεν υπήρχε τόσο εκτεταμένη παγοκάλυψη από το 2010 και αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τις ευνοϊκές συνθήκες που επικράτησαν φέτος τον χειμώνα.

    Η παγοκάλυψη του 2020 είναι η έβδομη μεγαλύτερη τα τελευταία 20 χρόνια για αρχές Φεβρουαρίου, ενώ ξεπερνάει τον μέσο όρο της περιόδου 2001-2010. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο ο θαλάσσιος πάγος θα συνεχίσει να επεκτείνεται και τον Μάρτιο, αλλά οι εκτιμήσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι θέλουν να λιώνει το μεγαλύτερο κομμάτι του. Πρόκειται για μία μακροπρόθεσμη, βέβαια, εκτίμηση, που συνήθως είναι, όμως, αξιόπιστη στο θέμα της τήξης των πάγων.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-sea-ice-extent-largest-february-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα υστερόγραφα σαφή και περιεκτικά. Επαληθεύουν και τις εκτιμήσεις των φίλων που μελετούν τα σημάδια της φύσης. Όλοι, λοιπόν, ευχαριστημένοι και οι πεδινοί χιονόφιλοι... απελπισμένοι! Ας μας έρθει τουλάχιστον καμία καλή καταιγίδα στην προσεχή κακοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Νομίζω γενικότερα για του Αγίου Βαλεντίνου το έγραψε ο κ. Ζιακόπουλος, Ιπποκράτη. Άσχετα με το τι θα γίνει μελλοντικά. Προς το παρόν η Αττική έχει 20άρια, μπονάτσες και κρυστάλλινα νερά, αλλά και η Ανταρκτική δεν πάει πίσω τελικά. Συγκεκριμένα Βραζιλιάνοι επιστήμονες κατέγραψαν θερμοκρασία 20,75 βαθμών στο νησί Seymour, σχεδόν έναν ολόκληρο βαθμό μεγαλύτερη από το προηγούμενο ρεκόρ που είχε γίνει στο νησί Signy τον Ιανουάριο του 1982 και ήταν 19,8 βαθμοί, όπως επισημαίνει ο Guardian. H υψηλότερη θερμοκρασία στην ηπειρωτική Ανταρκτική είναι, πάντως, οι 18,3 βαθμοί που καταγράφηκαν στις 7 Φεβρουαρίου στον αργεντίνικο σταθμό Esperanza.

      Aυτά τα τρία ρεκόρ θα πρέπει να επιβεβαιωθούν από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αλλά ήδη οι επιστήμονες κάνουν λόγο για απίστευτες και υπερβολικές θερμοκρασίες (όταν έχει ο Καναδάς και οι ΗΠΑ -40 και -50, όμως, μας λένε ότι απλά είναι χειμώνας...). Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο επιστήμονα Carlos Schaefer η θερμοκρασία στη νότια χερσόνησο της Ανταρκτικής και το αρχιπέλαγος Ross παρουσίασε πτώση την πρώτη δεκαετία του χειμώνα μας, αλλά εντυπωσιακή άνοδο τη δεύτερη. Αυτή οφείλεται σε αλλαγή των ωκεάνιων ρευμάτων και σε επεισόδια Ελ Νίνιο, καθώς "οι κλιματικές αλλαγές στην ατμόσφαιρα σχετίζονται με τις αλλαγές στον πάγο και τον ωκεανό".

      Στην Ανταρκτική είναι αποθηκευμένο το 70% του γλυκού νερού υπό τη μορφή πάγου ή, χιονιού, που αν λιώσουν, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει 50 με 60 μέτρα, αλλά θα περάσουν πολλές γενιές για να συμβεί αυτό. Μέχρι το τέλος του αιώνα η άνοδος της στάθμης των ωκεανών υπολογίζεται στα 30 με 110 εκατοστά, ανάλογα και με το πόσο θα μειωθούν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Στην ανατολική Ανταρκτική οι θερμοκρασίες είναι, πάντως, σχετικά σταθερές και η ανησυχία υπάρχει για τη δυτική. Εκεί τα ολοένα και θερμότερα νερά υπονομεύουν δύο μεγάλους παγετώνες, αν και για την ώρα δεν έχει ανέβει πολύ η στάθμη της θάλασσας.

      Σε χειρότερη μοίρα βρίσκεται η δυτική χερσόνησος που εκτείνεται (με τους πάγους προφανώς) ως την Αργεντινή. Σε ένα πρόσφατο ταξίδι της Greenpeace - παρουσία και του Guardian - διαπιστώθηκε ότι οι πάγοι είχαν υποχωρήσει κατά 100 μέτρα, αποκαλύπτοντας τα μαύρα βράχια στις ακτές. Αν και το καλοκαίρι συνηθίζεται να λιώνουν οι πάγοι, το φαινόμενο έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια, οι θερμοκρασίες αυξάνονται γρηγορότερα τον χειμώνα και οι αποικίες των πιγκουίνων που βασίζονται στους πάγους, κινδυνεύουν.
      https://www.theguardian.com/world/2020/feb/13/antarctic-temperature-rises-above-20c-first-time-record
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Σωστά, Βαγγέλη, αλλά η γιορτή των ερωτευμένων είναι αύριο. Το ότι δεν θα δούμε πεδινό χιόνι αύριο είναι προφανές. Το ότι όμως μας σκοτώνει αργά και βασανιστικά πώς ερμηνεύεται; Εγώ νομίζω ότι σκιαγραφείται ολος ο φετινός χειμώνας που στο τελείωμά του δεν φαίνεται να μας τάζει και τίποτα αξιόλογο. Ίσως ένας ακόμα χιόνιας να φτάσει μέχρι τα ημιορεινά μας και να μας δώσει τη χαριστική βολή. Θα διαβάζει κι ο δάσκαλος τις ερμηνείες και τις υποθέσεις μας και θα γελάει (με την καλή έννοια πάντα).

      Διαγραφή
  4. Κι ο πρώτος έρωτας στην απλή εκδοχή του ανεκπλήρωτος είναι για τα περισσότερα βουνά και ημιορεινά της χώρας φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Να εκτιμούμε και την αξία των χειμερινών βροχερών νοτιαδων! Των χειμερινών και όχι των πρόωρων ανοιξιατικων με την ανομβρία ή τις σκόρπιες λασποβροχες και την σκόνη, σκηνικό Απριλίου και Μαΐου κάποτε σήμερα σχεδόν όλο το χρόνο πλην Αυγούστου... Πέρυσι έπεσε και ο Ιούλιος ενώ οι χειμερινοί μήνες έχουν πέσει σταδιακά τα τελευταία 20 χρόνια και ραγδαία από το 2007 και μετά!
    Όσο κι αν αγαπάμε το χιόνι στην αυλή μας, η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας δεν είναι μόνο το κρύο αλλά κυρίως ο γενικευμένος υετός στο μεσογειακό μας κλίμα! Κάποτε, ακόμα και αν δεν είχαμε κρύα και χιόνια ο χειμώνας δήλωνε πάντα παρόν με νερά, χιόνια πάνω από κάποια υψομετρα και φουρτουνιασμενες θάλασσες ακόμα και με νοτιαδες! Φέτος δεν έχουμε ούτε χιόνι ούτε νερό παρά καλοκαιρία που τη σπάει ένα ξεροβορι η κάποιες σκόρπιες βροχές ή ομβροι! Και γίνεται όλο και συχνοτερα αυτό! Και εσχάτως, την ανυπαρξία των χειμωνων προσδοκούμε να την διασκεδάσουμε με άλλη μόδα καιρική, τα αποκομμένα χαμηλά του Ιουνίου και του Ιουλίου! Που όπως αποδείχθηκε το 2018 όσο νερό και αν έπεσε δε μας γλίτωσε από τον όλεθρο των πυρκαγιών! Η ουσία είναι ότι η εποχή για τα νερά είναι τώρα και όταν δεν έρχονται είναι κακή αρχή για τη χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρηστο συγχαρητηρια για το σχολιο σου.

      Διαγραφή
    2. Θα συμφωνήσω απόλυτα. Ο χειμώνας δηλώνει πάνω απ' όλα το παρόν του στη Μεσόγειο με τον υετο και τον γενικευμενα κλειστό καιρό
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    3. Καλησπέρα σε γενικές γραμμές έχεις δίκιο! Πρωτίστως για τις νησιωτικές περιοχές. Δηλαδή χειμώνας=βροχές πχ. για Ρόδο Κρήτη Κυκλάδες Σάμο κλπ. Δεν ισχύει αυτό γενικά για την ηπειρωτική χώρα διότι στην Ελλάδα κάθε περιοχή έχει και το επιμέρους κλίμα της. Για παράδειγμα στη δική μου περιοχή την κεντρική Μακεδονία ο υετός είναι κατανεμημένος καθόλη τη διάρκεια του χρόνου (προφανώς με χαμηλότερες τις τιμές Ιούλιο και Αύγουστο). Οπότε για Μακεδόνες χειμώνας= κρύο.
      νομίζω ότι οι χειμώνες στις νησιωτικές περιοχές παραμένουν βροχεροί και οι χειμώνες στα ηπειρωτικά (χοντρικά) έχουν τεράστια ποικιλία και αποκλίσεις κι είναι αυτό που μας παραξενεύει και θεωρούμε ότι «έχει αλλάξει» το κλίμα. Δεν είμαι ειδικός αλλά δεν έχω υπόψη μου επιστημονικές μελέτες που να δείχνουν ανυπαρξία χειμώνα στην εποχή μας. Απλά άλλοι χειμώνες είναι βαρείς κι άλλοι ήπιοι άλλοι βροχεροί κι άλλοι ξηροί.
      ΥΓ1: Οι επιστήμονες είναι αυτοί που μέσα από τις μελέτες τους σε βάθος χρόνων/αιώνων μπορούν να μας διαφωτίσουν.
      ΥΓ2: Μόλις προχτες ένας Σαμιώτης φίλος μου μού είπε ζώντας από τον Οκτώβριο εδώ στη Θεσσαλονίκη ότι δεν περίμενε έτσι τον χειμώνα.. στη Σάμο άμα αρχίσει να βρέχει σταματά σε 3-4 μήνες. Του απάντησα ότι αυτό είναι το κλίμα της πόλης μου. Οι μέρες βροχής δεν είναι τόσες όσες στο νησί και ο υετός πολύ λιγότερος το χειμώνα αλλά κυρίως το κρύο και ο παγετός μας «ταλαιπωρεί» εμάς που μπορεί να κρατήσει πολλές συνεχόμενες μέρες. ( βεβαίως του είπα ότι φέτος οι βροχές ηταν πολύ λίγες και το κρύο επίσης σχετικά περιορισμένο)
      Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

      Διαγραφή
  6. μου άρεσαν τα υστερόγραφα ταιριάζοντας με την περίσταση της μέρας.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το μπλογκ είναι "εκσυγχρονισμένο", τρομάρα του!
      Σε λίγο θα γιορτάζουμε και την Ημέρα των Ευχαριστιών!
      Όμως, μόνο έτσι μπορεί ο καιρός να ξεγελαστεί και να μας στείλει τίποτα μπιλοζίρια σαν αυτά που στέλνει στη ΒΑ Αμερική να πέσουν τα ρούφια (στέγες) από το χιόνι και να φριζάρουν όλα τα λέκια (λίμνες) μας!

      Διαγραφή
    2. υπαρχει τετοιο concept στον οριζοντα κ .Ζιακοπουλε η χαριτολογωντας το λετε?

      Διαγραφή
    3. Πάντως, για το Thanksgiving (την αμερικάνικη γιορτή των Ευχαριστιών) διοργανώθηκαν κάποια πάρτι το φθινόπωρο που μας πέρασε σε εμπορικά κέντρα και πολυχώρους στην Αθήνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  7. Φλέγεται εν μέσω χειμώνα, η Κορσική, καθώς πυρκαγιά έχει κάνει στάχτη 5.000 εκτάρια της στα νότια του γαλλικού νησιού, όπως αναφέρει η Liberation. H φωτιά καίει για 10 μέρες και χθες το βράδυ οι δυτικοί άνεμοι έφταναν τα 140 με 160 χιλιόμετρα στο Cap de Corse, τα 120 με 140 χλμ/ώρα στο Balagne και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα στο Μπαστιά, σύμφωνα με το MeteoFrance. Έχουν κινητοποιηθεί πάνω από 450 πυροσβέστες, τέσσερα αεροσκάφη Canadair και τρία ελικόπτερα για την κατάσβεση μίας ασυνήθιστης για την εποχή πυρκαγιάς, καθώς έχει αποτεφρώσει μία έκταση ίση με 10 χιλιάδες γήπεδα ποδοσφαίρου και εξελίσσεται σε δύσβατη περιοχή.
    https://www.liberation.fr/direct/element/corse-lincendie-de-bavella-a-parcouru-5-000-hectares-le-prefet-redoute-le-retour-du-vent_109203/

    Φαίνεται ότι η αντιπυρική περίοδος άρχισε για την Κορσική από τα μέσα Φλεβάρη, ενώ στην Αττική είχαμε έναν θαμπό ήλιο να βγαίνει μέσα από τη συννεφιά, μοιάζοντας σαν φεγγάρι. Τουλάχιστον εμφανίστηκαν και τα πρώτα κτενοφόρα στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου πετούσαν και γλάροι. Τα κτενοφόρα ανήκουν στην ίδια μεγάλη οικογένεια με τις μέδουσες, αλλά δεν τσιμπούν ή, έστω το δηλητήριο τους δεν είναι τοξικό για τον άνθρωπο. Έρχονται με τον ασθενή νοτιά και είναι για τον κόσμο της θάλασσας ό,τι και για τη στεριά η ανθισμένη αμυγδαλιά. Αφού όταν τα δεις στα τέλη του χειμώνα, η άνοιξη δεν είναι πια και πολύ μακριά. Τα κτενοφόρα είναι οι προάγγελοι της άνοιξης.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως δεν είναι απίθανο να έχουμε στο επόμενο δρομολόγιο του αζορικου 1 ή 2 καλές κατεβασιες. Χειμώνας είναι μέχρι 15 Μαρτίου (βλ.μεσο όρο 30 ετών) και άνετα κατεβάζει μέχρι τότε κρύο και χιόνια. Το αν ο ήλιος δυναμώνει έχει τη σημασία του ωστόσο αν μια ψυχρή μάζα έρθει όπως πρέπει, θα έρθει και το πολυπόθητο χιόνι.. Σε πρώτη φάση ίσως βάλουν καλά τα ορεινά ημιορεινα 22-23/2 και για το μετα βλέπουμε... Ο αζορικος έχει συγκεκριμένες χρονικές περιόδους έξαρσης και του αρέσουν τα ολιγοημερα ταξίδια... Αρκεί να μην έχει κέφια παλι ατλαντικός... Ειδωμεν.
    ΥΓ.. Λέτε ο σιβηρικος να κάνει quest εμφάνιση;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς φέτος όμως φίλε ανώνυμε ο αζορικός ακόμη κ όταν ανεβαίνει ψηλά στα ολιγοήμερα ταξίδια του όπως λες η θέση που παίρνει συνεχώς είναι τέτοια ώστε να σπρώχνει τις ψυχρές αέριες μάζες ελαφρώς ανατολικότερα κ προς την Τουρκία αφήνοντάς μας στο τέλος με ψίχουλα.Δεν αποκλείετε επανάληψη του ίδιου σεναρίου κ στα τέλη του μήνα.

      Διαγραφή
  9. Η παγοκάλυψη είναι αυξημένη στην αρκτική φέτος ,διάβασα, εξαιτίας του ισχυρού πολικόυ στροβίλου. Αυτό όμως είχε ως συνέπεια τον ήπιο χειμώνα στα μεσαία πλάτη. Ο ασταθής πολικός στρόβιλος έχει ως συνέπεια τους πιο κρύους χειμώνες στα μεσαία πλάτη αλλά η παγοκάλυψη βγαίνει εκτός στατιστικών ορίων, όπως παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Υπήρξαν εποχές όπου η παγοκάλυψη ήταν κοντά ή πάνω από τον μέσο όρο (όπως και να έχει ορισθεί αυτός) και ταυτόχρονα οι χειμώνες στα μεσαία πλατη να ήταν φυσιολογικοί? Έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές αυτές? Ελπίζω να γίνεται κατανοητή η λογική μου. Καληνύχτα να έχετε όλοι...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη, επειδή έχω γράψει για αυτό το θέμα (λίγο πιο πάνω στα σχόλια) η σύγκριση γίνεται με τον μέσο όρο της παγοκάλυψης 2001-2010. Σε σχέση με εκείνη την περίοδο, λοιπόν, οι πάγοι κατέλαβαν (λίγο) μεγαλύτερη έκταση φέτος τον Φεβρουάριο. Ουσιαστικά συγκρίνεται η τρέχουσα (2011-2020) δεκαετία με την αμέσως προηγούμενη (2001-2010). Για παλιότερα χρόνια, θα υπάρχουν πιθανότατα συγκρίσεις με προγενέστερες περιόδους.

      Αυτό που αποδεικνύεται, πάντως, είναι ότι οι βαρυχειμωνιές με πολλά κρύα και χιόνια δεν σημαίνουν ότι όλα πάνε καλά για το κλίμα. Αλλά ότι απλά το ψύχος διαχέεται νοτιότερα, με συνέπεια να μειώνεται η παγοκάλυψη στην Αρκτική. Από αυτή την άποψη ο ισχυρός πολικός στρόβιλος ήταν μία πολύ θετική εξέλιξη για φέτος, καθώς αύξησε την έκταση των πάγων, που είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας ρύθμισης του παγκόσμιου κλίματος. Άρα και ο φετινός χειμώνας ήταν μάλλον ευεργετικός τελικά για το παγκόσμιο κλίμα, κι ας μην είχε τα χιόνια προηγούμενων ετών.

      Αν δεν μπορείς να έχεις το τερπνόν μετά του ωφελίμου, προτιμότερο είναι να υπάρχει τουλάχιστον το δεύτερο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Πάντως η συγκεκριμένη μεταβολή του καιρού δείχνει καλά δοντάκια εδώ στη Ρόδο. Βρέχει δυνατά κ οι μετεωρολογικοι σταθμοί έχουν γράψει ήδη από 20 έως 40 χιλιοστά (κ θα έχουμε κ αύριο συνέχεια)
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεύτερη σερί κακοκαιρία που δίνει δυνατά πράγματα στην περιοχή μου καθώς νομίζω ότι για σήμερα με 40mm υετό μέχρι στιγμής είμασταν στις πρώτες θέσεις πανελλαδικά κ πάλι.
    Η θερμοκρασία αυτή τη φορά δεν ευνοεί για χιόνι καλό σε υψόμετρα κάτω των 1400μ εκτός κ μέσα στη νύχτα με τη στροφή σε ΒΔ προλάβει να ρίξει κάτι πριν σταματήσει ο υετός.
    Πάντως ο Φεβρουάριος αν κ εξελίσσεται κ αυτός αδιάφορος,αυτές οι εξάρσεις που κάνει κατά περιόδους ίσως στο τελείωμα του μήνα βρεί κάποιες περιοχές με αυξημένο υετό από το πουθενά.
    Επόμενη σοβαρή μεταβολή αυτή της Τσικνοπέμπτης(μάλλον πάλι μικρής διάρκειας)με το ερωτηματικό αν θα μπορέσουν τα χιόνια να κατέβουν κ σε λίγο πιο χαμηλά υψόμετρα αλλά έχουμε καιρό ακόμα(πεδινά βέβαια ούτε καν)
    Καλό ΣΚ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η αρκετά ψυχρή νύχτα λόγω του πολύ δυνατού δυτικού ανέμου που δεν σταμάτησε στιγμή,έφερε μαζί της και πυκνή συννεφιά έτσι ώστε το ξημέρωμα της Παρασκευής να μας βρει με έναν μουντό καιρό και μια απρόσμενη ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης για ένα 3ωρο από τις 12-3 το μεσημέρι.
    Ένα όμορφο φθινοπωρινό σκηνικό κράτησε όλη την μέρα και με ψιλόβροχο ποτε ποτε.
    Εδώ και μια ώρα περίπου όμως βρέχει δυνατά.
    Η θερμοκρασία όλη μέρα κινήθηκε στους 11-13 βαθμούς,αλλά πέφτει αργά και σταθερά ώρα με την ωρα.
    Όπως σωστά είπε ο Χρήστος Παπαηλιας,για μια ακόμη φορά μας τιμά δεόντως.
    Ελπίζω να πάρουν καλό νερο και οι περιοχές που το χρειάζονται και το έχουν στερηθεί μέχρι τώρα.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημέρα σας. 7 mm στη Θεσσαλονίκη, ούτε στον παπά μην το πείτε, (όχι τον Νίκο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σύντομη αλλά βίαιη. Τη νύχτα γύρω στις 02.30 και για περίπου μισή ώρα, άνοιξαν οι ουρανοί στα βόρεια προάστια της Αττικής. Χαλάζι αρχικά, βροχή με τρομερή ένταση, πολλοι κεραυνοί που πέρασαν από πάνω μας (έπεσε δις η ασφάλεια του ρεύματος για προστασία), γενικά πολύ έντονα φαινόμενα στην Κηφισιά, η οποία καταιγίδα δεν βλέπει συχνά. Τρομακτικό αλλά ωραίο σκηνικό, ευτυχώς κράτησε μισή ώρα μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα και απο την ευρυτερη περιοχη Ακρατας (ενθεν και εκειθεν αυτης).Χρηστο συμπλεομεν και συμπασχομεν.Πηραμε 2,5mm (βροχομετρο Δερβενιου Κορινθιας).Και εις αλλα με υγεια! Πετρος Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέτρο, έχω έναν φίλο στον Άσσο που μου λέει τα ίδια.

      Διαγραφή
  16. Από χθες το απόγευμα έχουν ανοίξει οι ουρανοί εδώ στο νησί με περιοδικά περάσματα καταιγίδων. Ο Εμπωνας (ορεινή Ρόδος) έχει γράψει πάνω από 100 χιλιοστά βροχής απο χθες...Και συνεχίζει
    Θανος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Να τελικά μια κακοκαιρία φθινοπωρινού τύπου που έχρηζε έκτακτου δελτίου κατά τη γνώμη μου.
    Δε γίνετε στη μισή χώρα να έπεσαν πάνω από 30mm(Σε Αιγαίο κ Δωδεκάνησα ξεπεράσαμε τοπικά κ τα 100mm!)κ να μη βγήκε έστω ένα δελτίο επιδείνωσης όταν άλλες φορές βγαίνουν για ψύλλου πήδημα.
    Να πω ότι είχαμε πολλά προβλήματα πλημμυρών κυρίως στο Αιγαίο.
    Αα...ξέχασα δεν επηρεάστηκε τόσο πολύ η Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ακριβώς Φώτη...έχουμε ήδη ξεπέρασει 100 χιλιοστά ημερήσιο υετο σέ Λινδο Κ Εμπωνα (κ σέ άλλες περιοχές στο Αιγαίο), και είμαστε ήδη ημι-αποκλεισμενοι (το blue star 2 δεν έδεσε λόγω αέρα κ βροχής, ενώ έχουμε προβλήματα κ σε πτησεις), όμως...αφού δεν επηρεάστηκε ή Αθήνα🙄
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Βορειοανατολική Πελοπόννησο βροχή μόνο για τη σκόνη.Αν δεν αλλάξει η κυκλοφορία είμαστε για κλάματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Όλη νύχτα συνέχισε να βρέχει πολύ δυνατά στην περιοχή μου και τα ξημερώματα που δυνάμωσε πάρα πολύ ο αέρας και έπεσε η θερμοκρασία κάτω από τους 10 βαθμούς,έγινε αυτή ποτιστικη και συνέχισε έτσι στο ίδιο μοτίβο όλη μέρα έως και τις 10 το βράδυ.
    Ήταν ένα πολύ καλό νερο για την περιοχή μου και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σταθερά από 7-8 βαθμούς.
    Για άλλη μια φορά όμως όχι μόνο φέτος,αλλά εδώ και αρκετά χρόνια,η κατανομή του υετου στην χώρα μας είναι ακανόνιστη,ακόμη και μέσα στον ίδιο νομο.
    Στα όμορφα σχόλια που έγραψαν αρκετοί φίλοι,έχω να πω και εγώ τα εξής.
    Εμείς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία προλαβαμε να δούμε ποιά είναι η κανονικότητα του δικού μας κλίματος που μάθαμε στο σχολείο.
    Ερχόμενα τα κύματα (τα περισσότερα από δυτικά),έβρεχε συνεχόμενα σε όλες τις περιοχές για πολλές ημέρες,έβαζαν χιόνια τα βουνά μας σχεδόν στο σύνολό τους,έκανε κρύο και χιονιζονταν τα πιο ορεινά της χώρας και όταν έσφιγγε περισσότερο το κρύο τα χιόνια κατέβαιναν χαμηλότερα.
    Είτε στο ράδιο,είτε στην τηλεόραση,το σύνηθες ήταν να ακούμε:με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία στο εθνική οδό Τρικάλων Ιωαννίνων στην θέση Κατάρα και φυσικά Φλώρινα Καστοριά Κοζάνη Καρπενήσι Δομοκός κτλ.
    Κλειστό το Ρίο -Αντίρριο και ούτω καθεξής.
    Δηλαδή όταν ο καιρός ήταν "φορτωμένος" ξέραμε εκ των προτέρων τι θα γίνει και σε ποιές περιοχές.
    Αυτή ήταν η κανονικότητα.
    Τώρα μέσα σε μια σταλιά χώρα όπως η δική μας,η κάθε περιοχή έχει τον δικό της καιρό ή δεν έχει καν καιρό,παρά ένα,ας πούμε,αλλοπρόσαλλο πράγμα που δεν το έχει ξαναζήσει(τουλάχιστον πρόσφατα).
    Δεν γνωρίζει κάποιος τι πρέπει να περιμένει στην περιοχή του και βλέπουμε ακόμη και ηλικιωμένους να απορούν με όσα βλέπουν και πολλές φορές να δυσκολεύονται να τα πιστέψουν.
    Το θέμα βέβαια είναι ότι αυτή η καινούργια "κανονικότητα" είναι δύσκολο να ερμηνευτεί ακόμη και από τους ειδικούς και κανεις δεν γνωρίζει που ακριβώς θα καταλήξει.
    Σίγουρα βλέπουμε πολλά φαινόμενα που δεν έχουμε ξαναδεί και πιστεύω ότι θα δούμε στο άμεσο μέλλον,ακόμη περισσότερα.
    Πιστεύω ότι όποιος δεν βλέπει ή δεν θέλει να βλέπει τις μεγάλες αυτές αλλαγές που έχουν επέλθει στο κλίμα τόσο της χώρας μας,όσο και παγκόσμια ,απλά εθελοτυφλεί.
    Καλό ξημέρωμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή