Η οδήγηση σε βρεγμένους δρόμους μετά το τσίκνισμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη!


Μεταβολή θα παρουσιάσει το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) ο καιρός στη χώρα μας με βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά. Οι άνεμοι σταδιακά θα στραφούν σε Β-ΒΔ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Ιόνιο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (21/2), τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα πέσει λίγο ακόμα. Το Σάββατο (22/2), μία νέα ατμοσφαιρική διαταραχή που θα μας έλθει από τα βόρεια θα προκαλέσει παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Επισημαίνεται ότι στο Αιγαίο θα εκδηλωθούν και καταιγίδες και ότι νωρίς το πρωί στην Α. Μακεδονία και τη Θράκη θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στο Ιόνιο 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (23/2), μόνο στην Κρήτη θα σημειωθούν λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά). Οι βοριάδες σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Όμως, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός.

Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 20-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά. Το  βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Από τις απογευματινές - βραδινές ώρες σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Β-ΒΔ 6 με 7 και τοπικά στο Ιόνιο 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Άνεμοι στα βόρεια Β-ΒΑ και στα νότια Δ-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Πιθανές καταιγίδες. Το βράδυ χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 16 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Βροχές ως το απόγευμα. Παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά. Άνεμοι ασθενείς και από το μεσημέρι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 12 βαθμούς.


13 σχόλια:

  1. Καλησπέρα. Μέχρι να έρθει το επόμενο χιόνι.Για ολους τους χιονοφιλους ο παρακάτω σύνδεσμος.https://m.youtube.com/watch?v=G-t14NyIxis Δημητρης Κ. Εύβοια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. H ασφαλιστική εταιρία της Αυστραλίας QBE ανακοίνωσε ότι η κλιματική αλλαγή μπορεί να καταστήσει κάποια ασφάλιστρα ασύμφορα, ειδικά για πελάτες που είναι εκτεθειμένοι σε ακραία φαινόμενα και να διαταράξει τις επιχειρήσεις της ανά τον κόσμο, όπως μεταδίδει το Reuters. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιτήματα για αποζημιώσεις στην QBE ανήλθαν σε 193 εκ. δολ. το 2019, έναντι 106 εκ. δολ. το 2018, κυρίως εξαιτίας των πλημμυρών που δεν είχαν προηγούμενο στη βορειοανατολική Αυστραλία, αλλά και των τρομακτικών πυρκαγιών στα νοτιοανατολικά.

    Η ασφαλιστική εταιρία έχει αρχίσει να προσαρμόζει τα μοντέλα της που προβλέπουν τις καταστροφές, στις αναμενόμενες επιπτώσεις εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2100. Βραχυπρόθεσμα η QBE θα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερα αιτήματα για αποζημίωση, δεδομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας των φαινομένων που θα έχουν επίπτωση στον κεφαλαιακό σχεδιασμό της, οπότε θα αναπτύξει ένα πρόγραμμα αντασφάλισης καταστροφών. Μακροπρόθεσμα αναμένεται ότι οι φυσικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα έχουν ως συνέπεια οι πελάτες της να αναζητούν αυξημένη ασφάλιση για την προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων. Αυτό μπορεί να καταστήσει κάποια ασφάλιστρα ασύμφορα, ειδικά για πελάτες σε περιοχές που είναι περισσότερο εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εσόδων.

    Οι ασφαλιστικές εταιρίες και οι τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης αυστηρότερους ελέγχους σχετικά με τη δράση τους για την υπερθέρμανση με τους μετόχους να ζητούν περισσότερη διαφάνεια σχετικά με τους κλιματικούς κινδύνους. H QBE ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2030 σχεδιάζει να καταργήσει τις ασφαλιστικές υπηρεσίες της για πελάτες που κάνουν χρήση θερμικού άνθρακα, σε μία προσπάθεια να μειώσει τις εκπομπές που είναι υπεύθυνες για την άνοδο των θερμοκρασιών. Δεσμεύεται επίσης να διακόψει άμεσα υπηρεσίες άμεσης ασφάλισης προς νέα εργοστάσια, ορυχεία και υποδομές μεταφοράς θερμικού άνθρακα.

    Παγκοσμίως, το οικονομικό κόστος για τις φυσικές καταστροφές έχει υπερβεί τον μέσο όρο της 30ετίας τα 7 από τα 10 τελευταία χρόνια. Ο αριθμός των ακραίων καιρικών φαινομένων έχει επίσης τριπλασιαστεί συγκριτικά με τη δεκαετία του 1980.
    https://www.reuters.com/article/us-climate-change-qbe-ins-grp/climate-change-could-make-premiums-unaffordable-qbe-insurance-idUSKBN20B0DA?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βρήκε αύριο μέρα να βρέξει λες και χάθηκαν οι υπόλοιπες.
    Τουλάχιστον να βρέξει κανονικά όχι να "κουτσηλήσει"(μεταφορικώς να βρέξει ίσα-ίσα).
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημέρα σε όλους από το βροχερό Αγρίνιο(μας πάει καλά τελευταία).
    Δεν έχω να πω κάτι για τον καιρό,νομίζω τα έχουμε αναλύσει όλα!
    Ενδιαφέρον πια εντοπίζετε στα νερά της ερχόμενης άνοιξης κ όχι κάπου αλλού.
    Μόλις χθες βγήκε κ η μακροπρόθεσμη εκτίμηση για την άνοιξη από τους Αμερικάνους τού accuweather κ θα σας την επισυνάψω στο τέλος για όσους θέλουν να την δουν αναλυτικά.
    Εν ολίγης το θερμό κ άνομβρο τοπίο σε γενικές γραμμές θα συνεχίσει κ την άνοιξη σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή ήπειρο κ κυρίως σε δυτική Μεσόγειο αλλά κ σε μεγάλο μέρος της ανατολικής Ευρώπης!
    Στην περιοχή μας όμως θα έλεγα ότι τα πράγματα δείχνουν να κυλούν καλύτερα με πιο φυσιολογικές θερμοκρασίες κ κατά περιόδους συστήματα βροχοπτώσεων τα οποία δεν αποκλείεται κάποιες φορές να κουβαλούν μαζί τους κ έντονα φαινόμενα!
    Να πω τέλος ότι η προηγούμενη εκτίμηση των Αμερικάνων για την βαλκανική χερσόνησο κ τη χώρα μας το χειμώνα τα πήγε αρκετά καλά.

    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-spring-forecast/678440

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς όπως τα γράφεις είναι Φώτη και για όσους δεν μπόρεσαν να ανοίξουν ή βαρέθηκαν να μεταφράσουν, ιδού η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Accuweather.

      Με εξαίρεση κάποιες θύελλες στην Ιρλανδία και μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου, στο Λονδίνο αναμένεται να έχει καλό καιρό την άνοιξη με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 27 βαθμούς πριν το τέλος του Μάη. Θερμοκρασίες υψηλότερες από τους μέσους όρους της εποχής αναμένονται σχεδόν σε όλη την ήπειρο με άφθονη ηλιοφάνεια που θα επιτρέπει εξωτερικές εργασίες και με οφέλη και για τη γεωργία, ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η καλοκαιρία θα μετατρέπεται σε ανυπόφορη ζέστη. Κυρίως στην Πορτογαλία και την Ισπανία, όπου οι θερμοκρασίες θα φτάνουν και τους 32 βαθμούς και θα αγγίζουν και τους 38 τοπικά στα τέλη του Μάη.

      Από το Παρίσι ως το Βερολίνο αναμένονται επίσης 30άρια στο δεύτερο μισό του Μάη, ωστόσο, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία και η βορειοδυτική Πολωνία μπορεί να έχουν και καταστροφικές καταιγίδες. Θυελλώδεις άνεμοι, χαλάζι και πλημμύρες, που θα προκαλέσουν προβλήματα αναμένονται κυρίως τον Απρίλη και τον Μάη στο Παρίσι. Αντίθετα, ζέστη θα επικρατήσει από την Πολωνία ως τις χώρες της Βαλτικής με τη θερμοκρασία να σκαρφαλώνει και στους 27 βαθμούς στη Βαρσοβία (Πολωνία), το Μινσκ (Λευκορωσία) και το Κίεβο (Ουκρανία) τον Μάιο. Ανάλογες συνθήκες θα επικρατήσουν στη Λιθουανία, τη Λετονία και την Εσθονία, αυξάνοντας τον κίνδυνο για ξηρασία, μετά από έναν ιδιαίτερα ήπιο χειμώνα.

      Μία από τις περιοχές που αναμένεται να έχει περισσότερες βροχές από ό,τι συνήθως είναι η βαλκανική χερσόνησος, κυρίως από τον Μάρτη μέχρι τις αρχές Απρίλη. Είναι πιθανές και καταιγίδες, καταστροφικοί άνεμοι και πλημμύρες, αν και οι βροχές θα είναι στην πλειοψηφία τους ωφέλιμες εν όψει του ξηρού, όπως αναμένεται καλοκαιριού. Κι αυτό διότι στο δεύτερο μισό της άνοιξης θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες και υψηλότερες από τις κλιματικές τιμές θερμοκρασίες από την Ιταλία ως τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

      Ακόμα μία απόδειξη είναι όλα αυτά ότι η χώρα μας ούτε από ανομβρία κινδυνεύει και μια χαρά χειμώνα είχε και έχει. Τουλάχιστον σε σύγκριση με την Ισπανία και την Πορτογαλία, με τις οποίες είμαστε στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος και βιώνουν 12 μήνες καλοκαίρι, το οποίο σπάει δυστυχώς με κάποιες φονικές κακοκαιρίες.

      Όπως έγινε και φέτος, που στην Ελλάδα διάγουμε, ακριβώς σαν και πέρσι, έναν τετράμηνο χειμώνα, ο οποίος άρχισε με ψυχρή εισβολή στις 4-5/12, νέα ψυχρή εισβολή τα Χριστούγεννα - με βάση τον ορισμό του κ. Ζιακόπουλου (μεταφορά ψυχρότερων αερίων μαζών από τις συνήθεις για την εποχή), καπάκι ψυχρή εισβολή στις 29-30/12, ξανά μανά στις 2/1 και 6-7/1, παγωμένους βοριάδες είχαμε και στις 18-21/1, παγερό και το τριήμερο 6-8/2 και πάμε τώρα για βροχές και χιόνια από Τσικνοπέμπτη μέχρι την παραδοσιακά κακή, ψυχρή κι ανάποδη Καθαρά Δευτέρα.
      https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/accuweathers-2020-europe-spring-forecast/678440
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλους! Ο καιρός άκουσε το χθεσινό μου παράπονο και προς έφερε βροχούλα, έκπληξη, από το ξημέρωμα! Όχι ότι λύθηκε το πρόβλημα ανομβρίας αλλά άλλαξε λίγο το σκηνικό! Μύριζε σαν πρωτοβρόχι Σεπτεμβρίου! Ας ευχηθώ να βάλει κάτι αξιοπρεπές το βροχομετρο αν και το δυτικό ρεύμα δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας για Δυτική Αττική αλλά ίσως το ψυχρό μέτωπο να βοηθήσει! Το μή... χοίρον έστω αμνοερίφιον απόψε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, τελικά (χοντρικά) έχουμε καταλήξει με αυτά και με αυτά τα τελευταία χρόνια να έχουμε μάλλον φυσιολογικά καλοκαίρια και Άνοιξη/Φθινόπωρο. Μόνον ο χειμώνας έχει ρετάρει... Και όπως φαίνεται, έτσι θα συνεχίσει, αφού οι όποιες προσδοκίες για αρχές Μαρτίου ψαλιδίζονται σιγά σιγά, κάτι, που σε τελική ανάλυση, μάλλον καλό είναι υπό την έννοια ότι κάτι θα χάλαγε πάλι...

    Κατά τ άλλα, ήπια βροχερή και όμορφη μέρα στην Αττική, λένε ότι θα βαρύνει πιο πολύ αργότερα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλά τσικνίσματα! Όπου αφήσει η σημερινή βροχή όσους δεν έχουμε στεγασμένο χώρο.
    Η άνοιξη έφτασε νωρίτερα ή έχουν χάσει τον καιρικό «μπούσουλα» και τα αποδημητικά πουλιά.
    Εχθές, σε ταξίδι προς Θεσσαλονίκη, στην εθνική οδό στο ύψος της Στυλίδας, πάνω στους ιστούς φωτισμού λιάζονταν ένα πανέμορφο και εντυπωσιακό ζευγάρι πελαργών.
    Άντε σε καμιά δυο εβδομάδες και τα χελιδόνια να κλείσει οριστικά ο χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Οντως τα πήγε εξαιρετικά καλά Φώτη το accuweather (όπως και πέρσι νομίζω) για την περιοχή μας. Και μάλιστα επειδή (λόγω Ρόδου) κοιτάζω και την εκτίμηση για την Ασία ώστε να δω τι προβλέπει για Τουρκία και Μέση Ανατολή, μπορώ να πω πως και για εκεί τα πήγε εξαιρετικά καλά. Infrequent storms έδινε και για Τουρκία. βόρεια Συρία, Κύπρο- με κάποια cold shots να καραδοκούν εκεί κατά τη Μαύρη Θάλασσα (και τα οποία σε 1-2 περιπτώσεις έγιναν αισθητά και στις προσήνεμες στο ΒΑ ρεύμα περιοχές της Ελλάδος) . Μακάρι βέβαια να μην τα πήγαινε τόσο καλά και να ήταν λιγότερο infrequent και περισσότερο frequent οι βροχές και οι καταιγίδες για όλα τα Βαλκάνια και την κεντροανατολική Μεσόγειο, αλλά δυστυχώς έπεσε μέσα. Θετικά τα σημάδια πάντως για την περιοχή μας προσεχώς, και ειδικά στο πρώτο μισό της άνοιξης, ενώ κάποια άλλα μακροπρόθεσμα μιλούν και για καταιγιδάτο καλοκαίρι σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδος. Μακάρι, αν και οι βροχές των ασταθειών, δυστυχώς δεν αρκούν για να αναπληρώσουν το χαμένο έδαφος όσον αφορά την έλλειψη βροχών από γενικευμένες μετωπικές διαταραχές. Επιπλέον να αναφέρω πως παρά τις επιτυχίες του accu υπάρχουν και τοπικότητες που δυστυχώς δεν μπορεί να τις "πιάσει" το μοντέλο του. Στη χώρα μας χαρακτηριστικότατο παράδειγμα για φέτος το χειμώνα ήταν η Κρήτη που είδε εξαιρετικά frequent storms νομίζω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καθόλου έκπληξη δεν αποτέλεσε η πρωινή πολύ καλή βροχή που έριξε στην περιοχή μου,καθώς τα σημάδια ήταν ξεκάθαρα λίγο πριν μπει ο ηλιος και μάλιστα το είπα σε φίλους του μπλογκ που μιλάμε,ότι αύριο το πρωί θα βρέχει σίγουρα.
    Βροχή έριξε και στο Σχηματάρι,αλλά στην Χαλκίδα πρέπει να πήρε περισσότερο.
    Όλα όσα βλέπουν και πολλοί άλλοι φίλοι του μπλογκ συγκλίνουν στον ερχομό της άνοιξης και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.
    Εχθές στην Αλίαρτο είδα κερασιές και κορομηλιες έτοιμες να βγάλουν τα πρώτα τους άνθη.
    Όσο για τις θερμοκρασίες που λέει ο Βαγγέλης Σπανός ότι εκτιμούν τα μοντέλα ότι θα επικρατήσουν σε πολλές περιοχές της Ευρώπης,νομίζω πως δεν αποκλείεται αυτές οι θερμοκρασίες να επισκεφθούν και την χώρα μας μέσα στον Μάιο.
    Ελπίζω τουλάχιστον να έχουμε μέχρι τότε αξιόλογες βροχές ειδικά σε περιοχές της χώρας που δεν έχει βρέξει καθόλου,ειδάλλως....
    Καλό τσικνισμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε, σε κάθε περίπτωση τα παίρνεις στο 200% τα νερά σου και τα χιονακια σου! Στο επί τέσσερα χρόνια απανωτά ταξίδια μου με τρένο Αθήνα -Λιανοκλαδι θυμάμαι τις κακοκαιριες που ξεκινούσαν από το Σχηματάρι σε όλη την Κωπαΐδα αλλά στη Λαμία και στην Αθήνα...χαρά Θεού! Χειμώνες με τέτοια κυκλοφορία για την Αττική και κυρίως τη Νότια και τη Δυτική είναι εξαιρετικά "δυσκοίλιοι"! Η Ζηνοβία και ο Ηφαιστιωνας ήταν ευχάριστη έκπληξη με τον υετό που είχαν αφήσει!
      Τέτοια περάσματα δε μπορούν να μας ξεδιψάσουν! Θέλουμε κλασσική χειμωνιάτικη κυκλοφορία με χαμηλά από Σικελία ή Σύρτη με αργή ΑΒΑ κίνηση, από τη θάλασσα των Κυθήρων προς Κεντρικό Αιγαίο με τον Βαλκανικό αντικυκλωνα να τα σπρώχνει νότια προς Ρόδο και Κύπρο! Και για χιόνια μέχρι τη θάλασσα ένα -6 στα 850hpa με κλειστό χαμηλό στο Νότιο Αιγαίο ή τη θάλασσα των Κυθήρων με σύγκλιση! Τέτοια ψυχρά μέτωπα σαν το τωρινό, αντε να δώσουν ένα ξέσπασμα με την αντικατάσταση των αερίων μαζών και μετά μόνο ξεροβόρι το οποίο περνώντας η εποχή καθίσταται ανισχυρο μπροστά στο ζεστό ήλιο! Όσο για τα σημάδια; Ο Μάρτης θα έχει κυκλοθυμίες φέτος, ίσως με κάποιο παροδικό ενδιαφέρον! Καλή όρεξη!

      Διαγραφή
  10. Φεύγοντας από την Θήβα για το χωριό μου είδα μαύρα σύννεφα προς την περιοχή του Παρνασσού και του Ελικώνα και όσο πλησίαζα πολλές βροχοκουρτινες.
    Λίγο πριν την διασταύρωση του χωριού μου ξεκίνησε να βρέχει δυνατά και συνοδεία ισχυρών ανέμων.
    Ώσπου να φτάσω στην αποθήκη μου που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού,ή βροχή έγινε καταρράκτωδης με πολλά αστραποβροντα και χαλάζι ανακατεμένο με την βροχή.
    Οι δρόμοι έγιναν ποτάμια και φυσικά δεν μπορούσα να κατέβω για να ταΐσω σκυλιά και γατιά.
    Συνέχισα για το σπίτι,αλλά δεν μπορούσα να κατέβω από το αυτοκίνητο και τα κατάφερα πριν λίγο.
    Τώρα που έκοψε λίγο η βροχή πάω να μπω σπίτι γιατί το βλέπω να ξαναφορτωνει.
    40 λεπτά κράτησε η μπόρα και έριξε πολύ νερό.
    Μου θύμισε όλο το σκηνικό τις ασταθειες που συνήθως έχουμε την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Διαβάζοντας σε ένα σχόλιο για κλειστό χαμηλό μπορείτε δάσκαλε να μου εξηγήσετε τι είναι αυτό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή