Με εναλλαγές του μαΐστρου και του γαρμπή η τελευταία εβδομάδα του Φλεβάρη


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), η χώρα θα βρίσκεται υπό την επίδραση του ασθενούς συνδυασμού των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με αποτέλεσμα την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων, οι οποίοι μόνο πρόσκαιρα στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, σχεδόν παντού θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα φθάσει τους 20 βαθμούς. Την Τετάρτη (26/2), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση Ν-ΝΔ ανέμων εντάσεως 5 με 6 μποφόρ, η άνοδος των ελάχιστων τιμών της θερμοκρασίας και η εκδήλωση τοπικών βροχών βασικά στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Την Πέμπτη (27/2), παροδικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (28/2), παροδικές βροχές προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και ίσως στη Μακεδονία. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (29/2), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 25-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως το απόγευμα στα ΒΔ. Άνεμοι μεταβλητοί ασθενείς και αργότερα Ν-ΝΔ ως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 19 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 6 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 19 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις το απόγευμα. Άνεμοι Α-ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

8 σχόλια:

  1. Άνοδος της θερμοκρασίας μέχρι και 20 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα για την εποχή αναμένεται, εξάλλου, και στην Αρκτική, όπως επισημαίνει το severe-weather.eu. Η αιτία είναι οι χαμηλές πιέσεις στη Σκανδιναβία και τη Θάλασσα του Μπάρεντς, που θα ωθήσουν θερμές αέριες μάζες από τον νότο προς τον βορρά. Στη δυτική πλευρά του συστήματος, το οποίο θα κινείται με φορά αντίθετη από αυτή των δεικτών του ρολογιού, ψυχρές αέριες μάζες θα κατέβουν στην Ισλανδία και τη Σκανδιναβία. Αυτή η ισχυρή μεταφορά θερμών αερίων μαζών θα ανεβάσει τις θερμοκρασίες κοντά στο 0 στον Αρκτικό Κύκλο, κάτι που είναι ασυνήθιστο για την εποχή και το φαινόμενο θα κρατήσει αρκετές μέρες.

    Στη συνέχεια θα ψυχράνει, αλλά με τις θερμοκρασίες να παραμένουν ακόμα και 20 βαθμούς υψηλότερες από τον μέσο όρο και να κυμαίνονται μεταξύ -4 και 0 βαθμών, ενώ οι φυσιολογικές διακυμάνσεις τους στα τέλη Φεβρουαρίου είναι από -35 ως -25 βαθμούς. Οι θερμότερες αέριες μάζες θα επηρεάσουν τον θαλάσσιο πάγο της Αρκτικής, που αυτή τη στιγμή είναι σταθερός, ούτε λιώνει, αλλά ούτε και επεκτείνεται. Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών δεν θα λιώσει, πάντως, περισσότερο πάγο, από τη στιγμή που οι θερμοκρασίες θα είναι υπό το μηδέν, αλλά θα τον εμποδίσει να επεκταθεί περαιτέρω. Με συνέπεια αυτές οι χαμηλότερες συγκεντρώσεις πάγου να είναι πιο ευάλωτες σε μελλοντικά θερμά επεισόδια και να αρχίσουν να λιώνουν γρηγορότερα από τα τέλη Μαρτίου, που συνήθως αυτό συμβαίνει.

    Mε όσα λέγονται και γράφονται, εξάλλου, ότι έχει πολλή ζέστη, παρασύρθηκα κι εγώ τη Δευτέρα και κρύωσα, μένοντας παραπάνω από ό,τι έπρεπε μετά από τετραήμερη ψυχρή εισβολή στα κρυστάλλινα νερά. Με αποζημίωσαν, ωστόσο, μερικές ωραίες υποβρύχιες φωτογραφίες, κυρίως με σάλπες, σαργούς, μελανούρια, αλλά και δύο μπαρμπούνια.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/arctic-warming-event-february-ice-melt-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σήμερα ήταν μια καθαρά ανοιξιάτικη μέρα , χωρίς καθόλου αέρα (γύρω στις 12 το πρωί ) ήμουν μέσα στο νερό για 20 περίπου λεπτά , νομίζω ότι τα 25- με 30 λεπτά είναι το maximum για αυτή την περίοδο του χρόνου (για Σαρωνικό μιλάω πάντα ).
      Είμαι χειμερινός κολυμβητής τα τελευταία 7 χρόνια , νομίζω ότι φέτος είχαμε τα πιο ζεστά νερά .

      Ο.Μ.



      Διαγραφή
    2. Το 2018, το 2016 και το 2014 ήταν σαφώς πιο ζεστά τα νερά, διότι δεν είχε ψυχρές εισβολές στην Αττική. Και την "υψηλή" θερμοκρασία της θάλασσας δεν την εισπράττεις όταν έξω έχει κρύο και ειδικά όταν φυσάει βοριάς. Είναι σαν να βουτάς στην κατάψυξη, ενώ στην παραλία δεν μπορείς ούτε να ντυθείς λόγω αέρα και αλλάζω στο αμάξι.

      Πάω κάθε μέρα στη θάλασσα και φέτος τον χειμώνα 1-2 φορές άντεξα πάνω από 20 λεπτά. Σήμερα που όντως είχε καλό καιρό έμεινα 10, χθες Κυριακή με 7 Beaufort βοριά στο Θυμάρι 3-4, όσα και την Παρασκευή και το Σάββατο.

      Πριν μερικές μέρες που κολύμπησα 15-20 λεπτά δεν μπορούσα να ζεσταθώ ούτε με το καυτό ντούς μετά. Βουτάω με μάσκα και κατεβαίνω και στον βυθό, αλλά έτσι κι αλλιώς σε μικρά βάθη η θερμοκρασία είναι ίδια με την επιφάνεια.

      Από το 2012-13 μόνο μια κυρία έχω γνωρίσει που άντεχε πάνω από μισή ώρα τον χειμώνα και δύο κολυμβητές που πρέπει να ήταν επαγγελματίες αν κρίνω από το σκουφάκι, το μαγιό και το στιλ κολύμβησης και έρχονταν μόνο τις πολύ καλές μέρες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Εξαρτάται από το μέρος που παει κάποιος για κολύμπι,σίγουρα διαφορετικές είναι οι συνθήκες στο Φάληρο η στον Άλιμο ,διαφορετικές στο Θυμάρι η στο Σούνιο ,διαφορετικές στο Πόρτο Ράφτη .
    Για μένα το πιο δύσκολο είναι την στιγμή που μπαίνω στο νερό ,γενικά τα πρώτα 2-3 λεπτά της ψυχρολουσιας όπως τα αποκαλώ .Γενικά τον Ιανουαριο,Φεβρουαριο μέσω Ώρο αντέχω περίπου 10 με 15 λεπτά ,αλλά μέρα σαν την σημερινή δεν ήθελα να βγω έξω.
    Είσαι τυχερός που μπορείς και πηγαίνεις καθημερινά ,εγώ δυστυχώς λόγω οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων είναι δύσκολο να πηγαίνω πάνω από 3 φορές την εβδομάδα.
    Αυτό πάντως που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία άνθρωποι ,και ειδικά οι γυναίκες αντέχουν μέσα στο κρύο νερό πολύ περισσότερο από ότι οι πολύ νεώτεροι .

    Ο.Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πρώτη επαφή με το νερό είναι όντως η πιο δύσκολη, μετά εξοικειώνεσαι με τη θερμοκρασία και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες δεν νιώθεις το κρύο για κάποιο διάστημα. Καλύτερα είναι να βγαίνει, πάντως, κανείς από τη θάλασσα λίγο νωρίτερα απ' ό,τι αντέχει. Οι ηλικιωμένοι αντέχουν πιο πολύ, επειδή το κάνουν πιο πολλά χρόνια και δεν είναι κάτι που απαιτεί ιδιαίτερες δυνάμεις.

      Είχα γνωρίσει κι έναν νέο, πάντως, που πήγαινε πριν χαράξει και μετά καπάκι για δουλειά. Από Φάληρο μέχρι Βούλα - Βάρκιζα ο βοριάς δεν είναι τόσο δυνατός. Στο Θυμάρι είναι σαρωτικές οι ριπές, στο Σούνιο δεν είναι για να πλησιάζεις χειμώνα.

      Με νοτιά δεν έχει πολύ κύμα Σαρωνίδα, Σαλαμίνα και Βούλα και με δυτικό Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Π. Φώκαια. Ο ανατολικός είναι ο ιδανικός άνεμος για Σαρωνικό, αλλά και ο πιο σπάνιος.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  3. Το GFS συνέχεια υπόσχεται βροχές πάντα μία εβδομάδα μετά από την εκάστοτε τρέχουσα. Τίποτα βέβαια δεν γίνεται. Μόνο ηλιοφάνεια. Τι μοντέλο είναι αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα, έχω την αίσθηση ότι αυτό ανέκαθεν συνέβαινε για κάποιο λόγο. Και τη τη δεκαετία του millenium, όπου ομολογουμένως είχε και σοβαρές επιτυχίες, πάντα στις 240+ ώρες έβλεπε σεισμούς και καταποντισμούς όπως και ψυχρές εισβολές δίχως έλεος. Μόνο, που ενίοτε έβγαιναν οι δεύτερες γι αυτό το κάναμε θεό. Στην πραγματικότητα, έχω την αίσθηση, ότι παρά τα δις που έχουν επενδυθεί, αυτό που άλλαξε είναι η μέθοδος (αριθμητική πρόγνωση), πρακτικά όμως η προγνωσιμότητα δεν έχει βελτιωθεί (ακόμα) σημαντικά. Και απ ό,τι φαίνεται (βλέπε παρακάτω link) επιπλέον χρήματα θα επενδύσουν οι Αμερικάνοι μπας και το gfs μπορέσει να κοντράρει το ευρωπαϊκό μοντέλο (που μεταξύ μας, οκ, λίγο πιο σταθερό είναι, αλλά δεν βρίθει και επιτυχιών).

      https://www.meteology.gr/megali-anavathmisi-stoys-yperypologistes-toy-noaa-triplasiasmos-tis-ypologistikis-ischyos-stochos-na-ginei-to-montelo-gfs-to-kalytero/?fbclid=IwAR1NpM2YGHyPx-h8Eo-X5obbS2GC89armkGQ9UJZmGLV-3H_EZNqiBSzuDQ

      Στα υπόλοιπα νέα της ημέρας, εντύπωση μου προκαλεί η ευκολία που από το ψύχος πάμε σε 20αρια εντός 2 ημερών μέσα στον Φεβρουάριο (χιόνια οριακά στα 500 το Σάββατο θυμίζω στην Αττική), βαράμε σχεδόν 20αρια από χθες. Αυτό κάποτε συνέβαινε Μάρτιο μήνα, όχι Φεβρουάριο που κάποτε αποτελούσε τον άσο στο μανίκι της Αττικής και τώρα είναι σχεδόν καμμένο χαρτί...

      Διαγραφή
  4. χωρις.χιονι.ο.παναχαικος.ποτε.εδω.και55.χρονια.που.τον.παρατηρω.δεν.ηταν.ετσι.Λιγοτερο.χιονι
    απο.τον.ιουνιο.ελεος

    ΑπάντησηΔιαγραφή