Με το τσίκνισμα ο επόμενος γύρος των βροχών




1 σχόλιο:

  1. Από τον παγετώνα του Chamonix (Σαμονί) και ντυμένος με μία φόρμα του σκι μίλησε ο Emmanuel Μacron για την κλιματική αλλαγή, όπως γράφει η Le Monde. O Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι "δεν μπορούσα να φανταστώ ότι λιώνει τόσο γρήγορα" για τον παγετώνα που έχει χάσει 120 μέτρα μέσα στον αιώνα και πρόσθεσε ότι "η αδράνειά μας είναι ο βασικός λόγος". Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο συγκεκριμένος παγετώνας χάνει 8 με 10 μέτρα ετησίως, ενώ η μέση θερμοκρασία του έχει ανέβει κατά 4 βαθμούς από το 1950.

    Ο παγετώνας mer de Glace (θάλασσα από πάγο), όπως ονομάζεται, εκτείνεται σε εφτά χιλιόμετρα, αλλά έχει χάσει 2 χιλιόμετρα από το 1850. Ο Μacron που συνοδευόταν από πολλούς εμπειρογνώμονες, θέλει να κάνει την οικολογία μία από τις δύο μεγάλες του προτεραιότητες (η άλλη είναι η μεταρρύθμιση των συντάξεων). Έτσι, η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Elizabeth Born ανακοίνωσε μία επέκταση των φυσικών πάρκων και μέτρα για τις πλημμύρες, αλλά και τη δημιουργία ζώνης προστασίας στο Mont Blanc ως το τέλος του έτους. Μέτρα που οι οικολογικές οργανώσεις θεωρούν, πάντως, ανεπαρκή.

    Ο Γάλλος πρόεδρος θα κατέβει ξανά στο Chamonix για να αναφερθεί με λεπτομέρειες στα μέτρα προστασίας του Mont Blanc (Λευκό Όρος), που έχει υψόμετρο 4.809 μέτρων, αλλά απειλείται από την έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς κάθε χρόνο τον επισκέπτονται 20 χιλιάδες άτομα. Η προσγείωση ενός τουριστικού αεροσκάφους όχι μακριά από την κορυφή του, μόνο και μόνο για να μην χρειάζεται παρά να κάνουν μερικά μέτρα οι αλπινιστές για να την ανέβουν, οι σημαίες και τα σκοινιά που αφήνουν εκεί, είναι μερικά παραδείγματα. Έχει ζητηθεί επίσης να δημιουργηθεί καταφύγιο για την προστασία άγριας ζωής, αλλά και να απαγορευτεί η διέλευση από το τούνελ του Mont Blanc στα πιο ρυπογόνα φορτηγά, όμως οι τοπικές αρχές λένε ότι δεν μπορούν να τα σταματήσουν.

    Ασταμάτητη μοιάζει, εξάλλου, και η άνοιξη που έρχεται καλπάζοντας, όπως φαίνεται και από την ολάνθιστη πλέον αμυγδαλιά. Αλλά ακόμα και από τις υποβρύχιες λήψεις στα κρυστάλλινα νερά. Αυτή τη φορά ξεχώρισαν μία πέρκα, μερικές σάλπες και κακαρέλοι κι ένας σαργός. Είχε και πολλά σκουπίδια, όμως, ο βυθός.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2020/02/13/emmanuel-macron-visite-la-mer-de-glace-pour-parler-climat_6029390_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή