Διαδοχικές ψυχρές εισβολές μέτριας έντασης και περιορισμένου υετού




1 σχόλιο:

  1. Μετά από ένα χρόνο και τέσσερις μήνες περιπλάνησης στη θάλασσα ένα πλοίο φάντασμα ξεβράστηκε στην Ιρλανδία, χάρη στην ορμή της θύελλας Dennis, όπως επισημαίνει το Skynews. Το φορτηγό πλοίο Alta από την Τανζανία έπλεε ακυβέρνητο από τον Οκτώβριο του 2018, όταν το δεκαμελές πλήρωμά του διασώθηκε από την ακτοφυλακή των ΗΠΑ 1.300 μίλια ανοιχτά των Βερμούδων. Η δύναμη της θύελλας Dennis που ένιωσαν στην Ιρλανδία, τη Βρετανία και μέρη της ηπειρωτικής Ευρώπης, ήταν τελικά αυτή που ξέβρασε το πλοίο στο Κορκ.

    Πλέον θα το επιθεωρήσουν μηχανικοί για όσο παραμένει στα βράχια της ακτής του Κορκ, με τις ιρλανδικές αρχές να έχουν ήδη προειδοποιήσει τους πολίτες να μην το πλησιάσουν για λόγους ασφαλείας. Ο κίνδυνος θαλάσσιας ρύπανσης θεωρείται πολύ μικρός δεδομένου του μεγάλου διαστήματος που το πλοίο των 80 μέτρων παρασυρόταν από τα θαλάσσια ρεύματα. Τελευταία φορά είχε εντοπιστεί τον Σεπτέμβριο του 2019 από ένα πλοίο του Βασιλικού Ναυτικού, που το προσέγγισε για να προσφέρει βοήθεια. Κανένας δεν απάντησε, όμως, από το πλοίο φάντασμα, που είχε σαλπάρει από την Ελλάδα για την Αϊτή, αλλά έπεσε σε θαλασσοταραχή και ήταν για τρεις βδομάδες ακυβέρνητο και πριν τη διάσωση του δεκαμελούς του πληρώματος από την αμερικάνικη ακτοφυλακή.

    Σε ξέρα έπεσα, εξάλλου, κι εγώ την Τρίτη, που πήγα σε μία παραλία του Φαλήρου που δεν είχα βουτήξει ποτέ. Σε αυτήν που έριχνα ξανά στη θάλασσα τα ψάρια - κυρίως σκορπιουδάκια και λύχνους - και τα καβούρια που ακόμα ζούσαν και τα αγόραζα από μία κυρία που τα πουλούσε κάποτε. Μία μέρα ένας τραπεζικός υπάλληλος είχε απελευθερώσει μία κωλοχτύπα - συγγενικό είδος του αστακού και την είχε πάρει και τζάμπα. Πάντα μου έκανε εντύπωση γιατί στο συγκεκριμένο σημείο, όπου παρεμπιπτόντως είναι αξιόλογη και η υποβρύχια ζωή με τους κέφαλους και τις σάλπες να ξεχωρίζουν, έχει μεγαλύτερα κύματα και ο λόγος ήταν φυσικά η ξέρα που εκτείνεται μέχρι και 50 και βάλε μέτρα από την ακτή.

    Εκεί που τα χελιδόνια της θάλασσας και οι γλάροι μάχονται για ένα κομμάτι ψωμί (που λέει και το τραγούδι). Τους πετάνε κουλούρια Θεσσαλονίκης και ψωμάκια οι περαστικοί. Σε μία ακρογιαλιά, που μπορεί να είναι μέσα στην πόλη, αλλά μοιάζει εξωτική.
    https://news.sky.com/story/ghost-ship-brought-ashore-in-ireland-by-storm-dennis-11936462
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή