Κουίζ


Τι σύννεφα είναι τα έντονα λευκά σύννεφα που βρίσκονται ανατολικά της Σαρδηνίας, της Ν. Ιταλίας - Σικελίας και της Πελοποννήσου;  

Απάντηση:
Είναι θύσανοι που εκτείνονται από μια οροσειρά προς την υπήνεμη πλευρά της και φθάνουν σε αποστάσεις ακόμα και 1.000 χιλιομέτρων μακριά από αυτή. Σχηματίζονται περίπου όπως και τα πιο γνωστά μας κύματα όρους, αλλά έχουν πολύ μεγαλύτερο μήκος κύματος. Είναι πολύ φωτεινά στο υπέρυθρο φάσμα με κορυφαίες θερμοκρασίες νεφών που κυμαίνονται από -35 έως -55°C. Μερικές φορές με ισχυρούς ανέμους αποκολλώνται από το βουνό και φαίνονται σαν να ξεκινούν μακριά από αυτό.


2 σχόλια:

  1. Με τίποτα δεν θα καταλάβαινα ότι ήταν θύσανοι, που παρεμπιπτόντως αναπτύχθηκαν και χθες το απόγευμα στην Αττική. Στο μεταξύ σήμερα το πρωί τόσο το ευρωπαϊκό, όσο και το αμερικάνικο μοντέλο αναθεώρησαν τις θερμοκρασίες στα 850 hPa στους 12 βαθμούς για την άλλη βδομάδα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θύσανοι αναπτύσσονταν και σήμερα παροδικά πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά. Τα πολλά χελιδόνια της θάλασσας - είδος μικρόσωμου γλάρου, που έρχεται από βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου ζει σε υδροβιότοπους και διαχειμάζει στη χώρα μας - δείχνουν, πάντως, ότι ο χειμώνας δεν τελείωσε ακόμα. Οι κοινοί γλάροι είναι ακριβοθώρητοι προς το παρόν.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή