Το κύκνειο άσμα του φετινού αναιμικού χειμώνα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται ΝΑ και το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή) θα προκαλέσει νέο κύκλο βροχών, τοπικών καταιγίδων και χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά) κυρίως στη Δ. Ελλάδα, τη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι δυτικών διευθύνσεων άνεμοι θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (29/2), προβλέπεται βελτιωμένος καιρός και μόνο το πρωί στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΔ 6 με 8 μποφόρ με εξασθένηση και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά χαμηλή. Την Κυριακή (1/3), γενικά, θα επικρατήσει καλοκαιρία και μόνο το απόγευμα-βράδυ είναι πιθανό να βρέξει στο Β. Ιόνιο και την Ήπειρο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Την Καθαρά Δευτέρα (2/3), είναι πιθανό να βρέξει στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη Δ. Στερεά Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ 4 με 6 μποφόρ και η θερμοκρασία θα είναι σχετικά υψηλή. Την Τρίτη (3/3), τα βασικά χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι νοτιάδες και οι υψηλές θερμοκρασίες κυρίως στα ανατολικά.       

Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά (Ήπειρος). Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές κυρίως μετά το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες τις βραδινές-νυχτερινές ώρες κυρίως στο Β-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 8 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Μικρή πιθανότητα τοπικών βροχών τις απογευματινές ώρες. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές βροχές μετά το μεσημέρι. Λίγα χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ασθενείς και από το βράδυ ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.  

15 σχόλια:

  1. ... Και το μοτίβο του χειμώνα με τις χαμηλές πιέσεις στον Ατλαντικό και τις υψηλές πιέσεις στην Ευρώπη και τμήματα της Ασίας και των ΗΠΑ, που είχε ως συνέπεια θερμοκρασίες πάνω από τον μέσο όρο στην Ευρασία, θα συνεχιστεί και την άνοιξη, σύμφωνα με το severe-weather και τη μακροπρόθεσμη εκτίμηση του ευρωπαϊκού μοντέλου πρόγνωσης ECMWF. Στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρασίας θα επικρατήσουν και πάλι υψηλότερες θερμοκρασίες από ό,τι συνήθως την άνοιξη, όπως και στα δυτικά τμήματα της Βόρειας Αμερικής. Αντίθετα, στις κεντρικές ΗΠΑ οι θερμοκρασίες θα είναι κανονικές, όπως και στον ανατολικό Καναδά που θα δέχεται ψυχρές εισβολές από τη Γροιλανδία. Θερμότερο θα είναι και το φθινόπωρο στην Αυστραλία και τη νότια Αφρική.

    Περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο θα δεχτούν μέρη των ΗΠΑ, χάρη στην υγρασία από τις θερμότερες αέριες μάζες στον κόλπο του Μεξικού. Στην Ευρώπη σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες θα δεχτούν το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία, ενώ στο ηπειρωτικό τμήμα της θα επικρατήσουν ξηρότερες συνθήκες.

    Και το βρετανικό μοντέλο UKMO συμφωνεί με το ευρωπαϊκό, προβλέποντας υψηλές θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες στην Ευρασία, αλλά κανονικές για την εποχή τιμές σε ΗΠΑ και Καναδά, όπου μπορεί να σημειωθούν και μερικές ψυχρές εισβολές. Εκτιμά επίσης ότι οι συνθήκες στην Ευρώπη θα είναι ξηρότερες, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά τμήματά της, ενώ περισσότερες βροχές απ' ό,τι συνήθως θα πέσουν στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ και τον Καναδά, εξαιτίας της επέκτασης των χαμηλών πιέσεων.

    Την πιο θερμή άνοιξη από όλα τα μοντέλα, προβλέπει το CFS - αν και η εκτίμησή του μοιάζει μη ρεαλιστική - ενώ υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κανονικές τιμές στην Ευρασία και χαμηλότερες στον δυτικό Καναδά και τις κεντρικές ΗΠΑ δίνει και το ιαπωνικό μοντέλο. Προβλέπει επίσης περισσότερες βροχές στη βόρεια Ευρώπη και τις ανατολικές ΗΠΑ και λιγότερες στη νότια Ευρώπη και τις δυτικές ΗΠΑ.

    Εν κατακλείδι, υπάρχει συμφωνία των μοντέλων για μία θερμότερη από τον μέσο όρο άνοιξη στην Ευρώπη, με ξηρές συνθήκες ή, έστω κανονικές για την εποχή βροχές, κυρίως στα νότια τμήματα της ηπείρου. Πιθανές είναι και κάποιες ψυχρές εισβολές στην ηπειρωτική Ευρώπη, αλλά όχι μεγάλης διάρκειας, ενώ μετά τα μέσα και προς τα τέλη της άνοιξης αναμένονται καταιγίδες εξαιτίας της διαφοράς θερμοκρασίας στα διάφορα επίπεδα της ατμόσφαιρας.

    Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις έχουν κάνει τα μοντέλα και για το καλοκαίρι και γενικά προβλέπουν πολλή ζέστη και καύσωνες στην κεντρική και ανατολική Ασία (που είχαν βαρύ χειμώνα). Υψηλότερες θερμοκρασίες από τις κλιματικές τιμές του καλοκαιριού θα έχουν επίσης οι δυτικές ΗΠΑ και η Ευρώπη.

    Αντίθετα ψυχρότερο από ό,τι συνήθως αναμένεται το καλοκαίρι στις ανατολικές ΗΠΑ, τον νότιο και κεντρικό Καναδά, τη Σκανδιναβία και τη βορειοανατολική Ευρώπη, εξαιτίας υψηλών πιέσεων στα υπόλοιπα τμήματα της ηπείρου, που θα "χτίσουν" ένα σύστημα εμποδισμού. Ξηρό προβλέπεται επίσης το καλοκαίρι στις δυτικές ΗΠΑ και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας του συστήματος εμποδισμού. Περισσότερες βροχές αναμένεται να έχουν μέρη των κεντρικών και ανατολικών ΗΠΑ και για αυτό και λιγότερους καύσωνες.
    https://www.severe-weather.eu/long-range-2/spring-2020-final-outlook-sneak-peek-summer-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    Υ.Γ: Κι εκεί που τον Γενάρη ο ήλιος ήταν ακριβοθώρητος στη νότια Αττική, πλέον τέλη Φλεβάρη πια, λάμπει ακόμα και με νοτιά. Και δεν είχε και πολύ κύμα στο Θυμάρι, ενώ πλέον έχει γυρίσει σε βορειοδυτικό. Στην άνοιξη και τον ζεστό καιρό εναποθέτουν, εξάλλου, ακόμα και οι ειδικοί τις ελπίδες τους για να μπει ένα τέλος και στον κορωνοϊό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά που ζεσταίνει σιγά, σιγά ο καιρός, καθώς όπως πάει το πράγμα με τον κορωνοϊό, μετά τα καρναβάλια μην ακυρωθούν και οι παρελάσεις. Τουλάχιστον να τη γλίτωναν τα αρνάκια το Πάσχα. Δυστυχώς είναι αργά για τα χταποδάκια, τα καλαμαράκια και τα άλλα θαλασσινά εν όψει Σαρακοστής και παρεμπιπτόντως είχαν ρίξει και δίχτυα στο Θυμάρι την Παρασκευή, αλλά από ό,τι είδα τίποτα δεν είχε πιαστεί, καθώς κολυμπούσαν αλλού τα μελανούρια, οι κακαρέλοι κι οι σαργοί.

      Αδικημένη θα πρέπει να αισθάνεται, εξάλλου, και η γρίπη, για την οποία δεν λαμβάνεται κανένα έκτακτο μέτρο κάθε χειμώνα, αν και είναι πανδημία. Έτσι, για να μην τρομάζει ο κόσμος με τον όρο "πανδημία" που ακούγεται κατά κόρον για τον κορωνοϊό. Και δεν ξέρω αν είναι παρασκευασμένος στο εργαστήριο, σίγουρα είναι, όμως, κατασκευασμένος ο πανικός. Και ο κορωνοϊός εξυπηρετεί, δηλαδή, τον οικονομικό πόλεμο. Παρεμπιπτόντως, το 2009 στην πανδημία τότε της γρίπης είχε επικρατήσει επίσης πανικός και είχαμε παραγγείλει 16 εκ. εμβόλια για 10 εκ. κατοίκους, με τις εφημερίδες της εποχής να γράφουν ότι θα αρρωστήσουν 3 εκ. Έλληνες και θα νοσηλευτούν 600 χιλιάδες παιδιά στο Παίδων.

      Επίσης, η γρίπη είναι πανδημία, αν και υπάρχει το εμβόλιο, αν και υπάρχουν ένα σωρό φάρμακα και θεραπείες. Πολύ απλά διότι δεν γίνεται να υπάρξει 100% προφύλαξη από ένα ιό. Αέρας είναι ο ιός. Βρίσκεται παντού και επιτίθεται στους πάντες καθημερινά. Ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης, λοιπόν, είναι να δυναμώσει ο καθένας το ανοσοποιητικό του. Και να παίρνει από τα φαρμακεία βιταμίνες και όχι μάσκες. Και τα πορτοκάλια και τα λεμόνια (κάτι) κάνουν.

      Επί τη ευκαιρία, χαίρομαι τη νεαρή μητέρα, που πρέπει ή να είναι ξένη ή να έχει μεγαλώσει στο εξωτερικό, όταν τη βλέπω τον χειμώνα να κατεβάζει το μωράκι της στη δαντελένια ακρογιαλιά. Χωρίς να φοβάται να μην αρρωστήσει, χωρίς να του έχει φωνάξει ποτέ, επειδή πήγε λίγο πιο μακριά. Θυμάμαι, κάποτε που ο Παναγιώτης Γιαννάκης έλεγε στους παίκτες του Αμαρουσίου και της εθνικής "μην φοβάστε να χάσετε". Εννοώντας, ότι δεν πειράζει και να χάσετε. Εκείνα τα χρόνια η εθνική έκανε τις μεγαλύτερες νίκες.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  2. Στο Πωγώνι (περιοχή βόρεια του νομού Ιωαννίνων) άσπρισαν καλά τα βουνά σήμερα . Αυτή βέβαια είναι μια εικόνα που τη βλέπαμε τέλη Νοέμβρη αλλά για το φετινό χειμώνα κάτι είναι και αυτό .Μακάρι να έχει ο Μάρτης νερά αλλά κρύο δε θέλουμε τώρα τα δέντρα είναι έτοιμα να ανοίξουν
    Λευτέρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στην Ανατολική Πελοπόννησο παντως,εάν συνεχιστεί έτσι αυτή η κατάσταση,θα πούμε το Νερό Νεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα μπορεί να μην έκανε τίποτα το αξιόλογο απο πλευράς υετου,έκανε τα αναμενόμενα,και με επίκεντρο την περιοχή του Μετσόβου.
    Ηταν όμως μια ωραία μέρα,αυτός ο τύπος του καιρού μ'αρέσει και απ'οτι φαίνεται θα συνεχιστεί για αρκετές ημέρες ακόμα.Το ξεροβορι ΒΑ ρεύματος με οτι αυτο συνεπάγεται για την περιοχή μου έχει φύγει και δεν φαίνεται ευτυχώς στον ορίζοντα να επιστρέφει.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μπορεί να έχει φύγει το βορειοανατολικό ρεύμα όμως τώρα πια μπαίνουμε στην άνοιξη,ο ήλιος "σηκώνεται πιο ψηλά στον ουρανό η μέρα μεγαλώνει γενικά η αίσθηση με καθαρά χειμερινού στυλ κακοκαιρίες δεν νομίζω να βεβαιωθεί.αν και ποτέ μην λες ποτέ γιατί ο μάρτης γενικά είναι άστατος μήνας.καταλαβαίνεις ελπίζω για το τι εννοώ.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  5. Καλημέρα σε όλη την μετεωπαρέα.

    Άντε και του χρόνου να είμαστε καλά, και να δούμε τότε μια άσπρη μέρα, γιατί φέτος μείναμε τελικά μόνο με τα ξεροβόρια, παρόλες τις καλές προοπτικές που υπήρχαν. Και από κρύο, μόνο για ένα μήνα με το ζόρι. Ο Χριστόδουλος από την άλλη έμεινε ικανοποιημένος (ο μόνος από όλη την παρέα).

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Σύμφωνα με τα σημάδια και τον εκπληκτικά επιτυχημένο ερμηνευτή τους, ο Μάρτης και ο Απρίλης θα κρατήσουν προσχήματα, Ο Μάρτης θα έχει ίσως και κάποιο καλό κρύο, ανάλογο των προηγούμενων, πάντως θερμοκρασιακα, Ο μέσος όρος θα είναι λίγο πάνω από τα κανονικά και τα νερά αν είναι ίσα θα είναι το τέλειο, από το Μάη θα βγάλουμε τη βεμπελη για ένα τετράμηνο και... βλέπουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα ήμουν πολύ πιο ευχαριστημένος φίλε Χρήστο Κομποροζο,εάν είχε κάνει αξιόλογο χειμώνα σε όλη την χώρα και όχι μόνο στην περιοχή μου.
    Τώρα επειδή ευνοήθηκε η περιοχή μου ή τα δυτικά(Όσο αναφορά τις βροχες)η τα νησιά του Αιγαίου,η Κρήτη και η Εύβοια δεν λέει τίποτα.
    Απλά ίσως περάσουν λίγο καλύτερα στις επερχόμενες καλοκαιριες που θα έχουν αρκετά μακρύ δρόμο...
    Η άνοιξη από τι γοργό βηματισμό περνάει στον καλπασμό και αυτό γίνεται άμεσα ορατό καθώς ολα τα δέντρα όχι μόνον άνθισαν,αλλά πολλά βγάζουν ήδη και τα πρώτα τους φύλλα.
    Εχθές είδα και την "εμπροσθοφυλακή" των "μετεωρολογων"μου να κάνουν τις πρώτες τους βόλτες.
    Αυτό σημαίνει:πάπαλα για φέτος η όπως λέει και η παροιμία:Την...αμολυσε η νύφη,σχολίασε ο γάμος.
    Καλό 3ημερο σε όλους σας και καλό πέταγμα του χαρταετού εάν και εφόσον δεν καταργηθεί και αυτό.. !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σημασία φίλε Χρήστο από εδώ κ πέρα δεν έχει το κρύο,έτσι κ αλλιώς αυτό φέτος όπως λες με το ζόρι κράτησε ένα μήνα κ ούτως ή άλλως η τάση ήταν ξεκάθαρη από καιρό πριν ότι κάπου εδώ ο χειμώνας θα λάμβανε τέλος.
    Σημασία έχει να πέσουν νερά το επόμενο διάστημα σε περιοχές όπου το πρόβλημα της ανομβρίας είναι μεγάλο κ εν αναμονή θέρους κ ξηρασίας ή κατάσταση μπορεί να γίνει ιδιαίτερα δύσκολη.
    Μπορεί κάποιες περιοχές να πήραν ικανοποιητικά νερά(Η γενέτειρά σου είναι μια από αυτές καθώς είναι το τέταρτο πολύ καλό νερό που πέφτει στο Αγρίνιο το τελευταίο δεκαπενθήμερο κ η συνέχεια έπεται ελέω νδυτικών ανέμων)αλλά άλλες(π.χ. βόρεια βορειοανατολική Πελοπόννησος,τμηματικά η Θεσσαλία κ κυρίως η κεντροανατολική Μακεδονία)έχουν πολύ μεγάλο θέμα.
    Υ.Γ. Για όσους δε το παρατήρησαν η δυτική Πίνδος έχει περισσότερο χιόνι αυτές τις μέρες σε σχέση με όλο τον χειμώνα που πέρασε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη συμφωνώ απόλυτα με το υστερόγραφό σου. Στο Μιτσικέλι έριξε σε ένα 24ωρο τόσο χιόνι όσο δεν έριξε όλο το χειμώνα. Αν είχαμε αυτό το σύστημα το Γενάρη ίσως έβλεπαν χιόνι και τα Γιάννινα. Αρκετό πάντως το κρύο, συγκριτικά με τις προηγούμενες μέρες.
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Εδώ που φτάσαμε ας ρίξει τουλάχιστον ένα καλό χιόνι μέχρι μέσα Μαρτίου (οταν λέω καλό χιόνι εννοώ ένα 80ποντο). Τουλάχιστον αυτό να γίνει!
      ΥΓ. Τον πιο δυνατό χειμώνα φέτος (χωρίς υπερβολή) τον είχε η Πάρνηθα, πρέπει να είχε χιονοκάλυψη τουλάχιστον ένα γεμάτο διμήνο.

      Διαγραφή
  9. Καλημέρα, με ένα λαμπρό ήλιο και καθαρή ατμόσφαιρα το σημερινό ξημέρωμα.
    Όλο το βραδύ λυσσομανούσε ο βοριάς και σφύριζαν όλα, με το πρώτο φως μαϊνάρισε.
    Η άνοιξη μπαίνει πριν την ώρα της, αφού, ο χειμώνας δεν ήρθε πραγματικά ποτέ.
    Τα χιόνια στα βουνά της Εύβοιας έλιωσαν και μόνο η Δίρφυς, δεν ξερώ για ποσό ακόμη, αντιστέκεται.
    Όπως λέει και ο Χριστόδουλος, τα δέντρα «έσκασαν» βλαστάρια, τι σημαίνει αυτό για την συνέχεια, δεν γνωρίζω, ελπίζω μόνο, η εξοικονόμηση ενέργειας που έκανα για την θέρμανση, να μην υπερκεραστεί από την χρήση κλιματισμού, για το διαφαινόμενο μακρύ και καυτό καλοκαίρι που προμηνύεται.
    Καλά κούλουμα και καλή τεσσαρακοστή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ιδού και η εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου για τον Μάρτιο στο e-meteolarissa.blogspot.com. Ο μήνας αναμένεται θερμότερος κατά 0,5-1,5 βαθμό στην Ελλάδα (στην κεντρική Ευρώπη η θετική θερμοκρασιακή ανωμαλία θα είναι 2-4 βαθμούς) και με λίγο περισσότερες βροχές από τον μέσο όρο.
    http://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/02/2020_29.html#comments

    Όσο για το κύκνειο άσμα του χειμώνα που γράφει ο κ. Ζιακόπουλος, ήταν σαν να ήθελε να μας πει αντίο με ένα τελευταίο κρύο. Κι αυτό διότι παρά τον ήλιο είχε μία ψύχρα σχετική, λόγω του δυνατού βοριά στην Αττική. Ειδικά στη θάλασσα, όπου ο ανοιξιάτικος γόνος ήταν, όμως, παντού σαν να ήθελε να προαναγγείλει κι αυτός ότι αλλάζει η εποχή.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δορυφορικές εικόνες της NASA έδειξαν ότι με τα λουκέτα σε εργοστάσια και βιομηχανίες λόγω κορωνοϊού καθάρισε η ατμόσφαιρα στην Κίνα, όπως αναφέρει το Skynews. Συγκεκριμένα, υποχώρησαν τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου, που εκπέμπουν αυτοκίνητα, εργοστάσια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Η επιδημία του κορωνοϊού άρχισε από την επαρχία Wuhan της Κίνας, που μπήκε σε καραντίνα από τις 23 Ιανουαρίου, όταν απαγορεύτηκε στους κατοίκους της να φύγουν και έκλεισαν οι επιχειρήσεις για να μειωθεί η διάδοση της ασθένειας.

    Η μείωση της ρύπανσης με διοξείδιο του αζώτου παρατηρήθηκε πρώτα κοντά στην επαρχία Wuhan, αλλά σταδιακά και σε όλη την Κίνα. Η καραντίνα στην Κίνα, αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στην ιστορία της ανθρωπότητας. Τα επίπεδα του διοξειδίου του αζώτου είχαν μειωθεί και κατά την οικονομική κρίση του 2008, αλλά βαθμιαία. Ανάλογη μείωση είχε παρατηρηθεί κατά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008, αλλά τότε ήταν περισσότερο σε τοπικό επίπεδο και τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξήθηκαν ξανά μετά το τέλος της διοργάνωσης.

    Η μείωση του διοξειδίου του αζώτου συνέπεσε επίσης με τη Γιορτή της Νέας Σελήνης στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες (είναι η δική τους πρωτοχρονιά). Σε αυτή τη γιορτή, οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια κλείνουν την τελευταία βδομάδα του Ιανουαρίου και μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Παλιότερες παρατηρήσεις έχουν δείξει ότι και σε αυτή την περίοδο μειώνεται η ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά η μείωση του διοξειδίου του αζώτου είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που θα επέφερε η Γιορτή της Νέας Σελήνης ή ένα καιρικό φαινόμενο.

    Αυτή τη φορά, μάλιστα, τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου δεν αυξήθηκαν μετά το τέλος της εορταστικής περιόδου. Η μείωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από προηγούμενα χρόνια και έχει κρατήσει περισσότερο, καθώς πολλές πόλεις σε όλη την Κίνα πήραν μέτρα για να ελαχιστοποιήσουν τη διάδοση του ιού. Σύμφωνα με τη ΝASA τα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου το 2020 στην Κίνα ήταν μέχρι και 30% λιγότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 2005-2019 τους δύο πρώτους μήνες του έτους.

    Και σαν την καθαρή ατμόσφαιρα της Κίνας, είχαν διαύγεια και τα τα κρυστάλλινα νερά την Κυριακή 1η Μαρτίου στα παράκτια της Αθήνας. Καλό μήνα και με φωτό με μελανούρι, σαργό και αθερίνα!
    https://news.sky.com/story/nasa-images-show-coronavirus-shutdown-has-cleared-china-pollution-11946759
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή