Στα ανατολικά και τα νότια και με τάση εξασθένησης ο υετός


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), το ψυχρό μέτωπο που επηρεάζει τον καιρό μας θα βρίσκεται στην Τουρκία και στην περιοχή μας θα επικρατήσουν Β-ΒΑ άνεμοι εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Παράλληλα, στα ανώτερα ατμοσφαιρικά στρώματα, ψυχρές αέριες μάζες θα μεταφερθούν από τα Β. Βαλκάνια προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα την εκδήλωση τοπικών βροχών και χιονοπτώσεων κυρίως στις προσήνεμες στο Β-ΒΑ ρεύμα περιοχές. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή (7/2), στη ΝΑ Στερεά, την Εύβοια, τα νοτιότερα νησιά του Α. Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται πρόσκαιρες βροχές και ασθενείς χιονοπτώσεις βασικά στα ορεινά-ημιορεινά. Τη νύχτα τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στην Α. Μακεδονία, τη Θράκη και το ΒΑ Αιγαίο. Οι βοριάδες θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές. Τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός κατά τόπους ισχυρός. Το Σάββατο (8/2), θα συνεχιστούν οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ασθενή και τοπικά φαινόμενα θα σημειωθούν τις πρωινές ώρες στις ανατολικές και νότιες προσήνεμες περιοχές. Την Κυριακή (9/2), οι βοριάδες θα εξασθενήσουν παντού και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές τους.

Υ.Γ. Κυνήγι νιφάδων, κυνήγι εντυπώσεων και κυνήγι μαγισσών (μοντέλων)!


Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 6-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις που γρήγορα θα περιοριστούν στα ΒΑ. Στα παραθαλάσσια χιονόνερο. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 8 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες βροχές ή χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) πολύ νωρίς το πρωί στην Ήπειρο και τη ΝΔ Πελοπόννησο. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας χαμηλού υψομέτρου (200-300 μέτρα). Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (~300 μέτρα), οι οποίες, όμως, θα είναι τοπικές και δεν θα έχουν διάρκεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 8 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Μικρή πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων από τα μεσάνυχτα ως το ξημέρωμα. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 7 βαθμούς.

26 σχόλια:

  1. Και κυνήγι υποβρύχιων φωτογραφιών... Αφού ο νοτιάς σήμερα αρχικά είχε θολώσει και την ατμόσφαιρα (blur), όχι μόνο τη θάλασσα. Μετά, όμως, κόπασε και βγήκε και ήλιος, αφού προηγήθηκε ψιλόβροχο για κάνα μισάωρο στο Θυμάρι. Ούτε στο Φάληρο με πέτυχε η δυνατή βροχή το πρωί. Τελείωσα γρήγορα κάτι δουλειές στην τράπεζα και βουρ για παραλιακή. Μιας και ο λόγος, όμως, για τράπεζες, η Credit Suisse κατασκόπευε εκτός από τους εκτελεστικούς της διευθυντές (κάτι που οδήγησε στην αποπομπή του διευθύνοντα συμβούλου και σε κόντρα του CEO με τον πρόεδρο) και την Greenpeace, όπως μεταδίδει το Reuters. Ο λόγος ήταν ότι η Greenpeace ασκούσε πολλή κριτική στην Credit Suisse για τις επενδύσεις της σε ορυκτά καύσιμα.

    Μάλιστα, η ελβετική τράπεζα απέκτησε πρόσβαση στα e-mail της περιβαλλοντικής οργάνωσης και πληροφορίες για τις διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί. H Greenpeace είχε κάνει εισβολή στην ετήσια συνέλευση των μετόχων το 2017 για να διαμαρτυρηθεί για την εμπλοκή της Credit Suisse στο πρότζεκτ Dacota Access Pipeline στη Νότια Αμερική. Η Credit Suisse έχει δεσμευτεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με καύση άνθρακα και να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου όλων των πρότζεκτ που χρηματοδοτεί.
    https://www.reuters.com/article/us-credit-suisse-spying/credit-suisse-also-spied-on-greenpeace-newspaper-idUSKBN1ZW0F5?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μουφα κακοκαιρια παλι για την κεντρικη μακεδονια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα σε όλους περιμένοντας τον χειμώνα που δεν πρόκειται να έρθει ξεχνάμε ίσως το που βρισκόμαστε γεωγραφικά.Καθε χειμώνα περιμένανε με ανυπομονησία με την κόρη μου να χιονίσει παρόλο που η ίδια λόγω χρόνιου σοβαρού νοσήματος που προσβάλει τον πνεύμονα δεν μπορούσε να το χαρεί σαν όλα τα παιδιά. Τώρα που την έχασα έφυγε μαζί της και ο φετινός χειμώνας η δεν ήρθε καν. Καλύτερα γιατί χωρίς αυτή δεν έχω λόγο να τον περιμένω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συλλυπητήρια και κουράγιο φίλε.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Συλλυπητήρια αδερφέ και καλό παράδεισο να έχει το αγγελούδι σου .
      Ότι και να σου πούμε είναι λίγο ...

      Διαγραφή
    3. Κουράγιο φίλε, τι να λέμε από εκεί και πέρα...

      Διαγραφή
    4. Συλληπητήρια κι από εμένα φίλε. Τα λόγια περισσεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Εύχομαι η θύμησή της να σε συντροφεύει και η ζωή να δου δώσει τον λόγο για να περιμένεις ξανά τον χειμώνα. Να είσαι καλά.

      Διαγραφή
    5. Καλό παράδεισο εύχομαι
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
    6. όλα τ' άλλα ωχριούν. συλλυπητήρια.
      και τα επόμενα χιόνια, από τον ουρανό της.

      Διαγραφή
    7. Μας συγκλόνισες, φίλε μου.
      Τι μπορείς να πεις σ' έναν πατέρα που έχασε το παιδί του;
      Μόνο να μπορέσει να αρπαχθεί από κάπου, να κρατηθεί όρθιος.

      Διαγραφή
    8. Κουράγιο φίλε,ότι κ να πω θα είναι μικρό μπροστά στον πόνο σου.
      Συλλυπητήρια.

      Διαγραφή
  4. Kάτι σαν χιονόνερο έριξε και το πρωί της Πέμπτης στο Π. Φάληρο. Μπορεί να ήταν, όμως, και αερομεταφερόμενα "μυγάκια" με τον βορειοδυτικό άνεμο. Σε κάθε περίπτωση ήταν ορατά μόνο υπό το φως του ήλιου και τα είδα όταν πήγα να απλώσω την πετσέτα και το μαγιό. Αντίθετα, τα χελιδόνια της θάλασσας πετούσαν κόντρα στα ρεύματα του αέρα και σύριζα όπως πάντα με τα παγωμένα και θολά νερά. Τουλάχιστον ο ήλιος με συντρόφευε αυτή τη φορά στη βουτιά. Και άρχισε η βροχή μετά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κύριε Ζιακοπουλε καλή μέρα σας. Παρά τις προβλέψεις για τοπικές άνευ σημασίας χιονοπτώσεις, ο Άγιος Στεφανος αυτή την ωρσ(11.15πμ) έχει ντυθεί στα λευκά και η χιονόπτωση συνεχίζεται. Πως εξηγηται αυτή η εξέλιξη;
    Ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Κυνήγι νιφάδας, κυνήγι μαγισσών, δεν ξέρω, πάντως αυτή τη στιγμή ρίχνει το καλύτερο χιόνι της φετινής (φτωχότατης) χρονιάς. Χιονίζει καθαρά τουλάχιστον από Κηφισιά και πάνω όταν στα Φώτα και πριν την Πρωτοχρονιά τα υψόμετρα ήταν ελαφρώς ψηλότερα και τα φαινόμενα γυρνάγανε πιο εύκολα σε χιονόνερο. Προφανώς, δε μιλάμε για κάτι φοβερό και τρομερό, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε η κακοκαιρία αφορά όχι μόνο ραχούλες και λαγκάδια. Μακάρι να έχουμε μια υποτροπούλα και το βράδυ μπας και το στρώσει και από πάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. να κλείσουμε ταμείο (και το μαγαζί γενικώς) στο βόρειο μισό της χώρας (που έχει και υδατικό έλλειμμα φέτος), όσο περιμένουμε την εξέλιξη στο νότιο (όπου κατά τα φετινά ειωθότα εντοπίζεται το ενδιαφέρον): φαίνεται να ήταν το χιόνι της Φλώρινας, γιατί όση καιρική ανωμαλία και να βιώνουμε, ένα χιόνι το χρόνο στη Φλώρινα θα πέσει, τι στο καλό..κατά τ' άλλα, μια πασπάλα βλέπω στις κάμερες σε Περτούλι και Μέτσοβο και ασσόδυο με τριάρες σε Τρίκαλα, Καρδίτσα, που μας καθιστά ουραγούς στον χειμώνα 2019-20. Λάρισα, Όλυμπος-Κίσσαβος με σχετική αξιοπρέπεια, κάποια καλά νερά σε Θράκη, Αγρίνιο, Μαγνησία-Σποράδες (άντε Φώτη να σε βάλω στους Βόρειους, ν' ανέβουμε λίγο).

    από δω και κάτω (ταπεινή γνώμη), ρεαλιστικό "στόχο" διάσωσης θα αποτελούσε ένα σύνολο μερικών καλών βροχών στο διάστημα μέσα Φεβρουαρίου - μέσα Μαρτίου.

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον,φίλε Νίκο,κάτι δεν κάνατε σωστά στα ''τρικκης μυστηρια''κ έτσι η ευκαιρία μεταφέρεται γι αργότερα...ίσως την επόμενη φορά βοηθήσω με ισχνά μεν αλλά δοκιμασμένα αναθήματα προς τερψιν της Νεράιδας του χιονιού που όλο μισόκρυβεται κ όλο μιση πιο κάτω φανερώνεται.. Αλέξανδρος

      Διαγραφή
    2. εν αρχή ην ο (ωραίος) λόγος, Αλέξανδρε. με αυτήν την έννοια βοήθησες ήδη. μιας και είπες για νεράιδες, ρώτησα τον φίλο ιδιοκτήτη ταβέρνας στο Νεραϊδοχώρι, όπου ήμαστε με τα κοντομάνικα την Κυριακή, εάν του αρέσει ο ήπιος χειμώνας φέτος, με την έννοια της ξεκούρασης. μου απάντησε ότι το χιόνι είναι αυτό που τον ξεκουράζει.

      για το οποίο δεν πρέπει να έχουμε παράπονα στα πεδινά Τρίκαλα, αυτά είναι τα δεδομένα, λίγο πειραγμένα από την κλιματική κρίση. το νερό είναι το θέμα, όπου και πάλι, εάν περιοριστεί η άνυδρη κατάσταση σε έναν χειμώνα, πάει κι έρχεται. θα δείξει ο καιρός.

      Διαγραφή
  8. Δάσκαλε όπως τα λες.Τα μοντελάκια από ανθρώπινα χεράκια και η φύση μας επιτρέπει να γνωρίζουμε τόσο-όσο. Οι εντυπώσεις δυστυχώς πάντα θα κυριαρχούν.. άκουσε κει ''περιξ του λεκανοπεδίου'' τι πέριξ? Πες προάστια, πες πρόδποδες ή πες την αλήθεια πως θές να πεις κάτι που να πέσει μέσα γενικότερα χαχα.
    Τελειώνω με την μόνη μου τεραστιότατη διαφωνία μου με το κυνήγι ναφάδας... ίσα ίσα Δασκαλε τις είδα κι εγω εδώ πριν λίγο στα 250 της Α.κυψέλης και πιος ο λόγος να την κυνηγήσω.. απλά την καμάρωνα και της σιγοψιθύριζα από το παραθύρινα φέρει το βράδυ όοολη της την παρέα :) !!!!! Τα φιλιά μου Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασεβείς μαθητές, κραδαίνοντας τα πασέτα, γυρίζετε περιχαρείς στην αγορά και προσπαθείτε να βγάλετε σκάρτο το δάσκαλό σας!
      Τι έγραψα, μωρέ, στη χθεσινή πρόγνωση για την Αττική;
      "Ασθενείς τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Κατά περιόδους χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου (~300 μέτρα), οι οποίες, όμως, θα είναι τοπικές και δεν θα έχουν διάρκεια".
      Έχει ψεδάδι η πρόγνωση για την Αθήνα; Όχι!
      Πάμε τώρα στα γύρω ορεινά. Το μέσο υψόμετρο της πρόγνωσης ήταν 300 μέτρα. Είδες νιφάδες στην Α. Κυψέλη των 250 μέτρων; Ο.Κ. Έσφαλα! Δείξε έλεος.
      Έχασα σχεδόν όλο το Κερατσίνι; Ναί! Παρακαλώ, εδώ περισσότερο έλεος.
      Χαρακτήρισα τις χιονοπτώσεις ασθενείς; Όχι! Δεν θα έχουν διάρκεια έγραψα.
      Σε τελική ανάλυση, πέστε μου: να αυτομαστιγωθώ ή να κάνω χαρακίρι;
      Τα δικά μου φιλιά προς όλους.

      Διαγραφή
    2. Δασκαλε αφες αυτοις,ου γαρ οιδασι τι ποιουσιν,οχι απεναντι σε σενα ,αλλα απεναντι στην επιστημη. Η αβαστακτη ελαφροτητα της βεβαιοτητας.Το τελος της βεβαιοτητας (Ιlya Prigogine). Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Νομίζω ότι τα πράγματα πάνε βάσει πρόβλεψης και ακόμα καλύτερα. Και σε αυτό το κομμάτι θα ήθελα να απονείμω τα εύσημα εκτός από τον δάσκαλο και στον Χριστόδουλο, που αντιλαμβάνεται τον καιρό με τη δική του ματιά μέσα από την παρατήρηση της φύσης. Νομίζω το είχε αναφέρει και σε πρόσφατη ανάρτησή του, το ανέφερε όμως και σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχαμε, ότι ίσως έχουμε και εκπλήξεις κι ότι η κακοκαιρία φαίνεται αξιόλογη. Πράγματι, φάνηκε να έχει αρκετή δυναμική στο ξεκίνημά της και αναφορές για χιόνι έφτασαν από πολύ χαμηλά υψόμετρα. Ο ελεύθερος χρόνος που είχα σήμερα το πρωί μου επέτρεψε μια βόλτα προς τα βόρεια. Δεν πρόλαβα πολλά δυστυχώς. Η κίνηση ήταν απελπιστική και μέχρι να ξεκολλήσω το χιόνι είχε αρχίσει να γυρίζει σε χιονόνερο και βροχή ακόμα και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου. Η τροχαία αποφάσισε να κλείσει τον δρόμο για τα φορτηγά και έτσι επικρατούσε ένα μπάχαλο. Νομίζω ότι το "κάλλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε" δεν πρέπει να εφαρμόζεται πάντα. Γιατί έτσι όπως τα έκαναν (και) αυτή τη φορά γαϊδουρογυρεύαμε εξαρχής και μάλιστα χωρίς λόγο. Εν πάση περιπτώσει, περιμένουμε την όποια εξέλιξη και φυσικά κάθε άλλη (θετική) έκπληξη είναι ευπρόσδεκτη το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Όπως διάβασα κάπου παλιά δεν υπήρχε internet μόνο στην τηλεόραση η στο ραδιόφωνο ότι μαθαίνουμε για τόν καιρό. Ίσως κατά μία έννοια να ήταν καλύτερα. Στις μέρες μας μόλις εμφανιστεί κάποιο καιρικό σενάριο επικρατεί το χάος από παντού σπεύδουν να κάνουν προβλέψεις όλοι ξαφνικά γίνανε μετεωρολόγοι. Από την λέξη και μόνο Προβλέψει θα έπρεπε να κατανοούμε τα αυτονόητα. Ο κύριος Ζιακοπουλος είναι από τους βετεράνους τής μετεωρολογίας όταν ακόμα υπήρχε μόνο η κρατική τηλεόραση. Αυτό για τους νεότερους που δεν γνωρίζουν. Θεωρώ λοιπόν πώς καλό είναι να σεβόμαστε καί νά μήν ξεχνάμε να έχουμε και λίγο αξιοπρέπεια. Αυτό ας άλλωστε είναι που μας χαρακτηρίζει σαν ανθρώπους. Ο πολιτισμός.
    Υ.Γ: Είναι ή πρώτη φορά που σχολιάζω αλλά θεωρώ πώς κάποιοι ξέφυγαν λίγο. Βέβαια ελευθερία απόψεων έχουμε αλλά, ναι μεν αλλά.!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δεν είναι και τόσο παλιά αυτή η εποχή. Ας πούμε 15 χρόνια πριν. Αυτα διαβάζω, μου μιλάνε και στον πληθυντικό και αναρωτιέμαι πόσα χρόνια ζω τελικά? Ούτε 40, σιγα..Καλο βράδυ.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Και ναι, ήταν καλύτερα. Κι αυτό γιατί η προσμονή ήταν μεγαλύτερη, η χαρά και η απογοήτευση ήταν πιο έντονες και ο καιρός αποτελούσε για μας μεγαλύτερο μυστήριο.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. https://www.youtube.com/watch?v=c2NdZR3dD5s
    Ένα μικρό απόσπασμα με τον δάσκαλο κύριο Ζιακόπουλο από δελτίο καιρού έτσι για να φρεσκάρουμε μνήμες. Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα θερμά μου συλλυπητήρια φίλε για την κορούλα σου.Η ανάμνηση της να σε συντροφεύει πάντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή