Καημένε σιβηρικέ αντικυκλώνα, τι σου 'μελλε να πάθεις!

16 σχόλια:

  1. Άνευ σχολίων... Γι' αυτούς που συνεχίζουν να αρνούνται ακόμα...
    Λάμπρος, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από πού θα έρθει λοιπόν το κρύο και κατά συνέπεια το χιόνι, ρε παιδιά; Πάντως εγώ ελπίζω ακόμη και στο Μάρτη για φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόνο ως μία φωτοβολίδα Χρήστο για τον Μάρτη ναι....Και εγώ το ελπίζω!
      Όμως συνολικά σαν μήνες είναι κ πάλι σίγουρο κ βάζω κ στοίχημα ότι κ ο Φλεβάρης κ ο Μάρτης θα βγούνε πολύ πάνω από τα κλιματικά θερμοκρασιακά.

      Διαγραφή
    2. Γιατι λιγο κρυο εχει ερθει ως τωρα δηλαδή; Εξσλλου τη μαζα χιονιου στο βορειο ημισφσιριο που κινειται πολυ πανω απο το μεσο ορο αλλα και τα ακροτατα ορια, δεν την λαβαινουμε υπ οψιν, ή και την αύξηση των παγων στην Γροιλανδια;;;
      Ν.

      Διαγραφή
    3. Μας κάνει πλάκα αυτός ο άνθρωπος.

      Διαγραφή
  3. "Τα βλέπουμε όλα κόκκινα και μπλε", όπως τραγουδούσαν παλιότερα οι συμπαθείς φίλοι του Πανιωνίου. Πού τα βλέπω τα μπλε; Στην Αλάσκα, τη Γροιλανδία, τη βόρεια Αφρική, την κεντρική Ασία, ακόμα και στη δυτική Αυστραλία. Αλλά και στη μισή Ελλάδα, δηλαδή, τη νοτιοανατολική και φυσικά την Αττική, όπου ο Γενάρης ήταν ελαφρώς ψυχρότερος από τον μέσο όρο, δηλαδή, παγερός. Αντίθετα στη βορειοδυτική Ελλάδα ήταν ελαφρώς θερμότερος, δηλαδή, απλά κρύος.

    Γενικά ο χειμώνας του 2020 είναι σαν αυτόν του 2018 για τη χώρα μας, με τη διαφορά ότι τα χιόνια και τα κρύα ήρθαν φέτος νότια, ενώ τότε είχαν πάει βόρεια. Γενικότερα, βέβαια, ο Γενάρης του 2020 στην Ευρώπη είναι θερμότερος από τα κανονικά του επίπεδα, με αποκορύφωμα τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, όπου οι θετικές αποκλίσεις των 6 ως 13 βαθμών από τους μέσους όρους είναι πράγματι υπερβολικές και ανησυχητικές.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ο φετινός είναι τραγικός, το 2017-18 ήταν ζεστός, αλλά με πολλά νερά (ουσιώδες για τη χώρα μας) και κάποια ορεινά χιόνια, ρεκόρ βροχόπτωσης σε πολλές περιοχές, ο Πηνειός ήταν λίμνη τέλη Φεβρουαρίου του 2018, δεν ξέρω αν θυμάστε τα ρεπορτάζ. θα μου πεις ότι το ίδιο έγινε φέτος στην Κρήτη, νομίζω όμως ότι το '18 αφορούσε πολύ μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

      συμφωνούν με το χάρτη τα στοιχεία για την κεντρική Ελλάδα. και ελαφρώς θερμότερος και παντελώς άνυδρος ο Ιανουάριος 2020.

      καλημέρα, καλό Σαββατοκύριακο.

      Διαγραφή
  4. Όσο για την παγωμένη ήπειρο, την Ανταρκτική, καταγράφηκε η υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών εκεί και συγκεκριμένα 18,3 βαθμοί, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 17,5 βαθμών από τον Μάρτιο του 2015, σύμφωνα με το severe-weather.eu. Το απόλυτο υψηλό θερμοκρασιακό ρεκόρ για την ευρύτερη περιοχή είναι 19,8 βαθμοί από τον Ιανουάριο του 1982, όμως δεν αφορά την ηπειρωτική Ανταρκτική, την περιοχή, δηλαδή, που καλύπτεται από πάγους και γη, αλλά το νησί Signy στα ανοιχτά της. Αντίθετα, η θερμοκρασία των 18,3 βαθμών καταγράφηκε στον αργεντίνικο σταθμό Esperanza που βρίσκεται στην ηπειρωτική Ανταρκτική και συγκεκριμένα στη βόρεια χερσόνησο της.

    Η μεταφορά θερμών αερίων μαζών συνεχίζεται, εξάλλου, σε μεγάλο μέρος της παγωμένης ηπείρου μέσω του φαινομένου foehn effect, που συμβαίνει όταν ο αέρας (νότιος άνεμος) περνάει πάνω από τα βουνά και καθώς κατεβαίνει από τις πλαγιές τους, οι πεδιάδες χαμηλότερα δέχονται θερμές και ξηρές ριπές. Στην ανοδική τους πορεία στην οροσειρά οι άνεμοι ψύχονται, αλλά κατεβαίνοντας από την άλλη πλευρά στις πλαγιές των βουνών θερμαίνονται, καθώς δέχονται μεγαλύτερη πίεση. Στην Ανταρκτική έχει καταγραφεί και η πιο χαμηλή θερμοκρασία όλων των εποχών στη γη και ήταν οι -89,2 βαθμοί στον σοβιετικό σταθμό Vostok στις 21 Ιουλίου 1983.
    https://www.severe-weather.eu/global-weather/february-2020-temperature-record-antarctica-fa/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα, ωραία ποτιστική βροχή από νωρίς το πρωί στην Χαλκίδα.
    Το κρύο μοιάζει να «σπάζει» και ο άνεμος μηδένισε.
    Κύριε Ζιακόπουλε, αν μπορείτε, σας παρακαλώ, να με διαφωτίσετε σε αυτό που παρατήρησα και στις τρις κατεβασιές το φετινό χειμώνα, όπου οι ισχυροί βοριάδες λυσσομανάνε όλη την νύχτα μέχρι που χαράζει. Αμέσως μετά, πέφτει η ένταση έως και νηνεμία. Είναι ακριβώς το αντίθετο από τα καλοκαιρινά μελτέμια.
    Χριστόδουλε, μαζί με την κλιματική αλλαγή - (όποιος δεν την αντιλαμβάνεται είναι λόγω του νεαρού της ηλικίας και η έλλειψη εποχικών εικόνων του παρελθόντος ή της άνοιας, πάλι λόγω ηλικίας αφού "δεινών το γῆρας, οὐ γάρ ἔρχεται μόνον" – έχει επέλθει και μαλάκυνση, δυστυχώς.
    Την παρασκευή το πρωί ο συνεργάτης μου δεν μπόρεσε να μετακινηθεί για 500 μέτρα στην SR στο ύψους των Οινοφύτων, που είχε γεμίσει με σταθμευμένες νταλίκες.
    Δημιουργήθηκε μπάχαλο και με τους παράπλευρους και κάθετους δρόμους στην βιομηχανική περιοχή, δεν μπορούσε να πάει από το ένα εργοστάσιο στο άλλο και η αστυνομικοί που βρίσκονταν στην περιοχή μέσα στο περιπολικό,
    όταν τους εξήγησε ότι είναι αδιανόητο να μην μπορεί να κάνει την δουλειά του και μάλιστα με ψιλόβροχο, χαμογελώντας του είπαν να πάρει ρεπό και γυρίσει από όπου μπορεί στην Χαλκίδα.
    Το γελοιότερο, σε δήμο της Εύβοιας έκλεισαν τα σχολεία την πέμπτη με ελαφριά χιονόπτωση μόνο σε καποιες Τ.Κ. και σε όλα τα υπόλοιπα Δ.Δ. με βροχή, ενώ το ίδιο συνέβη την παρασκευή με αραιή συννεφιά και ηλιοφάνεια!
    Αλλά, τι να πει κανείς πλέον, που βλέπει να κλείνουν τα σχολεία στην Φλώρινα, όταν πριν από περίπου 3 δεκαετίες «χλεύαζαν» τους νότιους, που όντως άμαθοι σε τέτοιες συνθήκες έκαναν το ίδιο τότε, ενώ η ζωή εκεί κυλούσε ομαλά και με χειμώνες 6μηνης διάρκειας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν δεν πρόκειται για συμπτώσεις συνοπτικής (μεγάλης) κλίμακας, το μυαλό πηγαίνει στις ημερήσιες μεταβολές των ανέμων και συγκεκριμένα στις αύρες ορέων που λειτουργούν και το χειμώνα. Δεν γνωρίζω το ανάγλυφο της περιοχής στην οποία αναφέρεσαι.

      Διαγραφή
  6. Καταλαβαίνεις λοιπόν φίλε Λευτέρη τι τράβηξα εγώ από τις 10 και μετά που δόθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας και μέχρι το πέρας της εργασίας μου γύρω στις 15 το μεσημέρι.
    Τα τηλέφωνα μόνο πρέπει να ξεπέρασαν τα 1000 χωρις ίχνος υπερβολής.
    Φίλος και συναδελφος από το ΚΤΕΛ Ευρυτανίας με πήρε τηλέφωνο μετά τα διόδια της Θήβας και μου ζήτησε βοήθεια.
    Τον οδήγησα μέσω τηλεφώνου περνώντας μέσα απο χωριά να έρθει Σχηματάρι και κάθησε να πιεί καφέ ωσότου ανοίξει η Εθνική Οδός.
    Ώσπου να μπορέσω μαζί με τα δικά μας λεωφορεία και φυσικά με άνωθεν εντολή να συνεχίσει για Αθήνα,με τρέλανε ο άνθρωπος στις ερωτήσεις και στο ότι ήταν αδιανόητο γι'αυτόν να μην μπορεί να πάει στον προορισμό του με σκέτη βροχή και λίγο χιόνι στην Μαλακάσα.
    Μου λέει,είναι δυνατόν να βάζω και να βγάζω 3 και 4 φορές τις αλυσίδες από Καρπενήσι προς Αθήνα,με χιόνια που έφθαναν ένα γονα,πριν δεκαετίες και χωρίς τα σημερινά μηχανήματα και τώρα που έχουμε τα πάντα στην διάθεση μας,να σταματάμε για ώρες με σκέτη βροχή και ελάχιστο χιόνι στην Μαλακάσα για 5 χιλιομετρα;
    Έμεινε με την απορία,καθώς δεν είχα απάντηση να του δώσω.
    Οσο για την απάντηση των αστυνομικών στον συνεργάτη σου,την βρίσκω πολύ "βολικη",γιατι σε μένα όταν τους ρώτησα τι ακριβώς γίνεται και πως θα μπορέσουν τα λεωφορεία να πάνε Αθήνα και να μην ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό,μου απάντησαν να κοιτώ την δουλειά μου και να μην επεμβαίνω στο έργο τους(Ποιο έργο ακόμη δεν έχω καταλάβει).
    Βιβλίο γράφω με όλα όσα έγιναν αυτή την "αγια" μέρα.
    Όσο για τα σχολεία που ανέφερες,μου θυμίζει το περσινό στο Σχηματάρι,που έκλεισαν τα σχολεία την επομενη της κακοκαιριας,χωρίς ίχνος χιονιού,με λιακάδα και 15 βαθμούς.
    Όλοι οι καθηγητές και δάσκαλοι από Αθήνα που ηρθαν Σχηματάρι και Οινόφυτα,τίμησαν δεόντως την ημέρα σε όλα τα ουζερί σε Χαλκίδα,Χαλκούτσι και Ορωπο.
    Κάτι είναι και αυτό, εφόσον δούλεψαν όλα τα μαγαζιά και βγήκε το μεροκάματο...!!
    Γι'αυτό άλλωστε έγραψα ότι είναι στιγμές που οι λέξεις χάνουν το νόημα τους.
    Η βροχή που ξεκίνησε από εσάς,έφθασε έως την περιοχή μου,που μέχρι και τώρα συνεχίζει να ψιλοβρέχει και μαζί με δυνατό αέρα κρατά πολύ χαμηλά την θερμοκρασία,αφού από την πρωινή παγωνιά και τους-2 βαθμούς που είχαμε,τώρα έχει μόλις 2 πάνω από το μηδέν.Κλασικη χειμωνιάτικη ημέρα.
    Φίλε Αλέξανδρε,δεν θυμάμαι αν κάναμε κάποιο λάθος με τον Νίκο στην συνάντηση μας,αλλά εσύ την επομενη φορά μπορείς να κάλλιστα να συμμετέχεις και να...προσευχηθείς μαζί μας στο "θεραπευτηριο"της κ.Αθηνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. NW PIndos
    Έχει γούστο να ρίξει κανένα τρελό χιόνι μέχρι τέλη του μήνα και να μας στείλει όλους αδιάβαστους...
    Μηδένα χειμώνα προ του τέλους ξέγραφε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Και εγώ μαζί σου ειμαι φίλε μου από Πίνδο,μακάρι να ρίξει όχι ένα αλλά και δύο χιόνια μέχρι τέλος του μηνός, αλλά όσα βλέπω τριγύρω δεν υπάρχει κατι που να δείχνει ότι μπορεί να γίνει τέτοιο σκηνικό.
    Μακάρι να διαψευτουν τα σημάδια και ούτε που με νοιάζει αν δεν βγουν οι εκτιμήσεις μου.
    Και τι δεν θα έδινα μάλιστα,να ξαναζουσαμε έναν Μάρτιο του '87...αχ τι όμορφες στιγμές ήταν αυτές που ζήσαμε τότε,στιγμές ανεπανάληπτες που δύσκολα θα τις ξαναδούμε.
    Χαραχτηκαν όμως βαθιά μέσα στην καρδιά μου,καθώς ήμουν και στην τρίτη Λυκείου λίγες μέρες πριν πάμε την 5ημερη εκδρομή στην Κέρκυρα.
    Όλα τα όμορφα ήρθαν μαζεμένα τον καιρό εκείνο,πως να τα ξεχάσει κανεις.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστοδουλε εσυ ο και καλλιεργητης τα λες αυτα ?Καλα τοτε ησουνα εφηβος. Αλλα σημερα? Ο Μαρτης του 87 ηταν παρα φυσιν.Στη Λακωνια εκανε τεραστιες καταστροφες.Δεν ειναι ωραιο να χαιρει κανεις μετα κλαιοντων.
      Με εκτιμηση και συμπαθεια προς τις διαφαινομενες απο τα εκαστοτε γραφομενα σου ευαισθησιες.Π.Α.

      Διαγραφή
  9. Γράφω το παρακάτω σχόλιο εδώ γιατί θεωρώ ότι είναι ο μόνος ιστότοπος που μπορεί κάποιος να ανταλλάξει απόψεις χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις και λογομαχίες:Δεν θέλω να υποτιμήσω ούτε το επιστημονικό κύρος ούτε την αξία κανενός επιστήμονα που ασχολείται με το κλίμα αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι συμβαίνει με τον νυν διευθυντή της ΕΜΥ,που συνεχώς εκφράζει δημοσίως απόψεις αμφισβήτησης της κλιματικής αλλαγής.Κ.Ζιακόπουλε ελπίζω να μην κόψετε το σχόλιο μιας και δεν αναφέρω ποτέ ονόματα.Επίσης έχετε κάποια άποψη για το θέμα;
    Ι.Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κατά τη γνώμη μου όταν κατέχεις επίσημη θέση και η πολιτεία σε έχει εμπιστευθεί να ενημερώνεις τους πολίτες της σε θέματα καιρού και κλίματος, το να πας κόντρα με τη συντριπτική πλειονότητα των επιστημόνων του πλανήτη και την επίσημη γραμμή της χώρας σου πρέπει να το σκεφθείς δύο φορές.

      Διαγραφή