Από τις προμεσημβρινές ώρες της Παρασκευής και από τη ΒΔ Ελλάδα η νέα μεταβολή του καιρού


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα είναι ευνοϊκή για να επικρατήσουν στη χώρα μας ΒΑ άνεμοι εντάσεως το πολύ 5 μποφόρ. Κατά τα άλλα, οι πιθανότητες βροχής είναι πολύ περιορισμένες και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα. Την Παρασκευή (14/2), ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα κινηθεί από τη ΒΔ Ευρώπη προς την περιοχή μας θα προκαλέσει βαθμιαία μεταβολή του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τις βροχές, τις τοπικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και τα νότια και τα χιόνια στα ορεινά. Τα φαινόμενα θα αρχίσουν από τις προμεσημβρινές ώρες και από τη ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Το Σάββατο (15/2), οι βροχές, οι καταιγίδες και οι χιονοπτώσεις (ορεινά) σταδιακά θα περιοριστούν στα ανατολικά και τα νότια και ως αργά το βράδυ θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα γίνουν Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση. Την Κυριακή (16/2), μόνο στη Β. Κρήτη θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι βοριάδες βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της.

Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πιθανές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά) νωρίς το πρωί στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 15 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές από τις βραδινές ώρες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα Δ-ΝΔ με την ίδια ένταση. Θερμοκρασία από 2 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών τις πρωινές ώρες. Άνεμοι Α-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΑ έως ΝΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

10 σχόλια:

  1. "Το ξέσπασμα του κορωνοϊού φτάνει στο αποκορύφωμά του τώρα στην Κίνα, αλλά μπορεί να έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο του 2020" δήλωσε σε συνέντευξή του στο Reuters ο κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος της κυβέρνησης, ο 83χρονος γιατρός Zhong Nanshan, που το 2003 είχε βοηθήσει στην αντιμετώπιση του SARS. Να συμπληρώσω ότι και ο Donald Trump εξέφρασε την ίδια άποψη με τον Κινέζο γιατρό, κάνοντας μία χειρονομία με το χέρι και λέγοντας ότι "τον Απρίλιο που θα ζεστάνει ο καιρός θα εξαφανιστεί και ο κορωνοϊός". Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο Zhong δάκρυσε όταν η κουβέντα έφτασε στον συνάδελφό του Li Wenliang, που πρώτος σήμανε συναγερμό για τον νέο ιό και τελικά πέθανε από την ασθένεια.

    Ο Zhong είπε επίσης ότι η εξάπλωση του κορωνοϊού θα αρχίσει να επιβραδύνεται μετά τα μέσα Φεβρουαρίου και ότι ήδη τα κρούσματα έχουν πτωτική πορεία σε κάποιες περιοχές, οπότε με ένα μαθηματικό μοντέλο υπολόγισε ότι η επιδημία θα έχει τελειώσει τον Απρίλιο. Αν και τα λόγια του ήταν ανακουφιστικά για μία ασθένεια από την οποία έχουν νοσήσει επίσημα πάνω από 40 χιλιάδες και έχουν πεθάνει πάνω από 1.000, η προηγούμενη εκτίμησή του για το πότε θα φτάσει στο πικ του ο ιός, αποδείχτηκε πρώιμη.

    "Δεν ξέρω γιατί ο συγκεκριμένος ιός είναι τόσο μεταδοτικός και αυτό αποτελεί πρόβλημα, ωστόσο, υπάρχει μείωση των κρουσμάτων στην νότια επαρχία Guandong, στη Zhejiang και αλλού και αυτά είναι καλά νέα για μας" συνέχισε ο Κινέζος γιατρός, που επικρότησε και την απόφαση της κυβέρνησης να βάλει σε καραντίνα τη Wuhan, η οποία έχασε τον έλεγχο στο πρώτο στάδιο εξάπλωσης της νόσου. "Η τοπική κυβέρνηση και οι τοπικές υγειονομικές αρχές έχουν μία ευθύνη για αυτό και δεν έκαναν καλή δουλειά" πιστεύει ο Zhong. Ο ιός φαίνεται ότι ξεκίνησε από μία αγορά θαλασσινών της Wuhan, όπου γινόταν παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

    Οι τοπικές αρχές δέχτηκαν δριμύ κατηγορώ για τον τρόπο που αντιμετώπισαν τον αδικοχαμένο γιατρό Li, βάζοντας την αστυνομία να τον συνετίσει για να μην διαδίδει φήμες. "Η πλειοψηφία τον θεωρεί ήρωα της Κίνας, είμαι τόσο περήφανος για αυτόν, είπε στον κόσμο την αλήθεια και μετά πέθανε" απέδωσε τα εύσημα στον συνάδελφό του ο Zhong με δάκρυα στα μάτια. Από τον ιό έχουν νοσήσει πια πάνω από 40 χιλιάδες άνθρωποι στην Κίνα και άλλες 24 χώρες. "Η απροθυμία της κυβέρνησης να μοιραστεί πληροφορίες είχε παρατείνει την κρίση με τον Sars" θυμάται ο Zhong, που θεωρεί ότι αυτή τη φορά το Πεκίνο χειρίστηκε καλύτερα την κατάσταση σε θέματα όπως η διαφάνεια και η συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

    Αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα, όπως να μπει ένα τέλος στο εμπόριο άγριων ζώων, να υπάρχει καλύτερη διεθνής συνεργασία σε θέματα τεχνολογικής υγιεινής, να βελτιωθεί η λειτουργία των κέντρων ελέγχου επιδημιών και να θεσπιστεί ένα παγκόσμιο σύστημα προειδοποίησης για πιθανές επιδημίες. "Αν το είχαμε η εξάπλωση του κορωνοϊού δεν θα ήταν τόσο σοβαρή" εκτιμά ο 83χρονος γιατρός, που επισήμανε και τις πολλές αβεβαιότητες που υπάρχουν. Για παράδειγμα πώς μολύνονται οι άνθρωποι, αν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων, αν μπορεί να τον κολλήσει ξανά, κάποιος που έγινε καλά.

    Μέχρι στιγμής ο ρυθμός ανάρρωσης είναι χαμηλός, με μόνο ένα 10% των ασθενών να παίρνει εξιτήριο, αλλά ο Zhong εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή οι αρχές δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη, βάζοντας σε καραντίνα ακόμα και υγιή άτομα. Θεωρεί επίσης ότι δεν χρειάζονται οι μάσκες έξω από τις ζώνες μετάδοσης και υπερβολική την απόφαση των ΗΠΑ και άλλων χωρών να απαγορεύουν την είσοδο σε Κινέζους, αλλά και ότι τα παιδιά είναι λιγότερο ευάλωτα στον ιό. "Χρειάζεται παγκόσμια συνεργασία, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες, πρέπει απλά οι γιατροί από όλο τον κόσμο να αντιμετωπίσουμε την ασθένεια και η πολιτική δεν έχει να κάνει με αυτό" καταλήγει ο Zhong.
    https://www.reuters.com/article/us-china-health-doctor-exclusive/exclusive-coronavirus-outbreak-may-be-over-in-china-by-april-expert-idUSKBN2050VF
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα σε όλη την παρέα.
    Στην περιοχή μου αν κ μαλάκωσε αρκετά ο καιρός προσπαθεί να κρατήσει κάποια προσχήματα ελέω νδυτικού ρεύματος συνεφιάς κ κάποιας ψεκάδας κατά περιόδους.
    Εγώ προσωπικά(το λέω συνεχώς κ μπορεί να έχω κουράσει)συμφωνώ απόλυτα με τον Χριστόδουλο αλλά κ με τον Χρήστο Παπαηλία με ότι βλέπουν από τα σημάδια της φύσης.
    Μία καλή ευκαιρία για καλά νερά κ χιόνια κυρίως στην Πίνδο είναι η κακοκαιρία του Παρασκευοσαββάτου.
    Όμως παιδιά ας μη γελιόμαστε μεταξύ μας,το δείχνει φέτος ότι δε τσουλάει το πράγμα.Φτάνουμε στα μέσα Φλεβάρη κ ότι μεταβολή του καιρού προσπαθεί να έρθει κρατάει ένα 24ωρο κ μετά εξαφανίζεται!
    Επίσης όλα τα μοντέλα,είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα είτε κλιματικά δείχνουν ανομβρία κ θερμοκρασίες αν όχι υψηλότερες κοντά στο μέσο όρο για την εποχή το επόμενο διάστημα.
    Σε όλη η υπόλοιπη Ευρώπη οι δεξαμενές ψύχους δείχνουν ότι έχουν αδειάσει ενώ κ η ΑΣΘ που έδειχνε πριν μέρες να παίρνει τα πάνω της ξεψύχησε κ αυτή.
    Από εδώ κ πέρα ότι κ φωτοβολίδα να κάνει(είπαμε είναι νωρίς ακόμη για καλοκαίρι)θα είναι πολύ μικρής διάρκειας κ έντασης.
    Όσο για χιόνι πεδινό που μπορεί να ονειρεύονται κάποιοι(μέσα σε αυτούς κ εγώ)τύπου αξέχαστου Μαρτίου 1987 νομίζω ότι ούτε φέτος θα υπάρξει τέτοια πιθανότητα.
    Ας ρίξει λοιπόν έστω αυτά τα δύο τρία καλά νερά μέχρι τον Μάρτη κ κάνα χιονάκι στα χιονοδρομικά μπας κ κρατήσουν γιατί οι ημέρες με ήπιο κ καλό καιρό από εδώ κ πέρα δυστυχώς θα είναι αμέτρητες αν κρίνουμε ότι βαδίζουμε ολοταχώς προς την άνοιξη.
    Οι παλιές εποχές που ξεκινούσε να βρέχει το Νοέμβρη κ σταματούσε τον Μάη νομίζω θα πρέπει να τις ξεχάσουμε.
    Καλό απόγευμα κ καλή συνέχεια σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. NW Pindos
    Το ΠΣΚ ένα 40ποντο στα ΧΚ της ΒΔ χώρας και γενικότερα της Πίνδου το θεωρώ πολύ πιθανό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σωστά αυτά που λέει ο Φώτης.Να πω μόνο οτι τα μερομήνια ακούω να λενε οτι προς το τελος Φλεβάρη θα έχουμε καλό Χειμώνα.Μονο ενας μερομηνάς είπε και ημερομηνίες,απο 26Φλ.ως 3Μαρτη θα έχουμε χιονιαδες στην Ελλάδα.
    Δε τα πολυπιστεύω τα μερομήνια απλώς αναφέρω τι ακούω.Εδω θα 'μαστε να δούμε τι θα κάνει,παντως και 'γω είμαι απαισιόδοξος.Αν και φαίνεται ο Φλεβάρης να είναι διαφορετικός απ τον κακο Γενάρη.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γιώργο να κάνει πάλι μία πτώση Τ κ κάποιες βροχές κ χιόνια που ίσως στο τελείωμά τους ως είθισται φτάσουν μέχρι ημιορεινές περιοχές κ μετά πάλι ξεροβόρια εντάξει.....Κλάιν Μάιν!
      Η γενική εικόνα του φετινού χειμώνα κ μιλάω πάντα πανελλαδικά είναι αν όχι για γέλια σίγουρα για κλάματα!
      Πάλι καλά που την Παρασκευή θα πάρουμε λογικά πάλι ένα 30αρι χιλιοστά κατά μέσο όρο στο νομό μού κ φρέσκο χιόνι στα ορεινά(όλο το προηγούμενο έχει λιώσει σχεδόν)αλλά αυτό δε λέει τίποτα όταν πολλές περιοχές της χώρας έχουν στη κυριολεξία στεγνώσει από πλευράς κ ποτιστικών βροχών κ χιονοπτώσεων.
      Ας κάνει μία πανελλαδική κακοκαιρία τουλάχιστον 5 ημερών με άφθονες χιονοπτώσεις κ πολλά νερά παντού κ ας πέσω παντελώς έξω,δε με νοιάζει καθόλου!
      Αλλά που?

      Διαγραφή
    2. Φωτη τα λες πολυ καλα.Λογικος και προσγειωμενος,ως συνηθως, με τη ματια σου πολυ περαν του νομου σου.Χαιρε απο τη στεγνωμενη Βορεια Πελοποννησο.

      Διαγραφή
  5. Πέρασαν ήδη 16 χρόνια από εκείνη την Τσικνοπέμπτη του 2004 και αν και αποφεύγω τη νοσταλγία στη ζωή μου (που είναι χαρακτηριστικό ανθρώπων μεγαλύτερης ηλικίας λόγω έλλειψης ενδιαφερόντων στο παρόν και αβέβαιου μέλλοντος) θα υποπέσω σε αυτό το ατόπημα! Εκείνη η επική κακοκαιρία είχε καταρχάς ένα μείον ότι ήταν express (ξεκίνησε κάπου στις 6μμ και με το πρώτο φώς της επόμενης είχε τελειώσει). Αυτό δείχνει ότι το express δεν πρέπει να το φοβόμαστε τόσο το θέμα είναι μια κακοκαιρία να έχει κάτι να δώσει (π.χ. και πέρυσι μέσα σε μια νύχτα έδωσε 30-40 πόντους). Από εκεί και πέρα, όλα τα άλλα της χαρακτηριστικά ήταν τέλεια. Είχε πρωτόγνωρα χαμηλές θερμοκρασίες (αδιανόητο να χιονίζει στην Κηφισιά με -7), είχε κατά περιόδους σφοδρή ένταση και τέλος θα την χαρακτήριζα (αδόκιμα) ορεινού τύπου κακοκαιρία. Ούτε χιονόνερα που γυρνάνε σε χιόνι, ούτε νιφάδες που σιγά σιγά πυκνώνουν, ούτε τίποτα. Με την έναρξη της κακοκαιρίας, κατευθείαν ισχυρή χιονόπτωση με άμεση χιονόστρωση εντός ενός λεπτού! Ως αποτέλεσμα, η επόμενη ημέρα μας βρήκε με τουλάχιστον μισό μέτρο χιόνι που την κατατάσσει στις καλύτερες χιονοπτώσεις που έχω δει. Θυμάμαι ότι τα ανατολικά προάστια (π.χ. πέριξ του αεροδρομίου) είδαν πιο πολύ χιόνι κάπου στο 1 μέτρο (τότε άκουσα για πρώτη φορά τον όρο lake effect). Για την περιοχή μου το χιόνι δεν ήταν το κορυφαίο (π.χ. το 2002 ήταν σαφώς περισσότερο, ενώ και το 2006 & 2008 κάπου εκεί κυμάνθηκε) ως ποιότητα όμως ήταν κορυφαία λόγω των θερμοκρασιών (χάζευα λίγο τους χάρτες της περιόδου και μόνο κλαυσίγελο μπορεί να προκαλέσουν οι αντίστοιχοι χάρτες του Ηφαιστίωνα ή της πρόσφατης ανώνυμης κακοκαιρίας...

    Αυτά τα ολίγα, ελπίζω ο παρών και μελλοντικός καιρός να βοηθήσει να μην καταφεύγουμε στο παρελθόν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας βοήθησει κάποιος, ο θεός, το σύμπαν ,να βγει το 6αρι μπας και ρίξει κανα νερό εδώ στο κέντρο γιατί στέγνωσαν όλα...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βασικός κανόνας φίλε Δημήτρη: δε βλέπουμε 6αρι, ούτε 18αρι (κι αν βλέπουμε, το κάνουμε για χαβαλέ και μόνον).
      Βεβαίως, εδώ θα έπρεπε να προσθέσουμε ότι πλέον δεν πρέπει να βλέπουμε ούτε gms που λέει ο λόγος. Έχει καταντήσει χτικιό το συγκεκριμένο μοντέλο. Ότι δεν τα πάει καλά με τις ψυχρές εισβολές, κάτι έχουμε υποψιαστεί πλέον. Αλλά, πλέον και στα θερμά σενάρια δεν το λες και αξιόπιστο. Κάτι +16 που έδειχνε εν μία νυκτί έγιναν +8. Τελικά, τα πάει κάπου καλά;

      Διαγραφή
  7. Πολύ μεγάλο πρόβλημα με την ανομβρία και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες το τελευταίο 2μηνο στη δυτική Πελοπόννησο

    ΑπάντησηΔιαγραφή