Τσικνο-βροχές!




2 σχόλια:

  1. Ο φετινός θερμότερος χειμώνας, τόσο σε σχέση με τον περσινό, όσο και συγκριτικά με τον μέσο όρο βοήθησε τους Αμερικάνους να κάνουν εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας σε όλες τις ΗΠΑ. Tο Accuweather προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτή η εξοικονόμηση στο κόστος θέρμανσης - για φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης και ηλεκτρικό - θα συνεχιστεί ως τον Μάιο του 2020, με βάση την 90ήμερη πρόγνωση που κάνει. Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε πτώση και του φυσικού αερίου σε ιστορικά χαμηλά και σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση χάρη στον ζεστό καιρό, η εξοικονόμηση κόστους για όσους ζουν στα Μεσοδυτικά και τα βορειοανατολικά ήταν τεράστια. "Αυτό σημαίνει περισσότερα χρήματα στις τσέπες των Αμερικάνων πολιτών και ωφελεί και την οικονομία των ΗΠΑ συνολικά" εκτιμά ο ιδρυτής και CEO του Accuweather Joel N. Myers.

    Το Αccuweather έκανε και μία σύγκριση του πόσο μεταβλήθηκε το ποσοστό εξοικονόμησης μεταξύ 2018-19 (από 1/9 ως 11/5) και 2019-20 (επίσης από 1/9 ως 11/5), η οποία βασίζεται στην 90ήμερη πρόγνωση του. Συγκεκριμένα, στο Σινσινάτι το κόστος μειώθηκε κατά 12,7%, στη Βοστόνη κατά 11,1%, στην Ουάσινγκτον κατά 11%, στη Νέα Υόρκη και στη Φιλαδέλφεια κατά 10,6%. Υπάρχει επίσης εξοικονόμηση κόστους ακόμα και όταν συγκρίνεται η περίοδος 2019-20 με τον μέσο όρο των θερμοκρασιών. Συγκεκριμένα, στο Λος Άντζελες το κόστος μειώθηκε κατά 26,3%, στη Βοστόνη κατά 10,6%, στο Σαν Φραντσίσκο κατά 13,3%, στην Ουάσινγκτον κατά 12,9% και στη Φιλαδέλφεια κατά 10%. Ο φετινός χειμώνας στις ΗΠΑ ήταν θερμότερος κατά 4 με 8 βαθμούς Φαρενάιτ, ωστόσο, θα υπάρξουν 1-2 ψυχρές εισβολές στα Μεσοδυτικά και στα ανατολικά την επόμενη εβδομάδα, που θα φέρουν μία αύξηση στη ζήτηση για θέρμανση και με εναλλαγές ήπιου και κρύο καιρού θα κλείσει ο Φεβρουάριος.

    Το θέμα είναι ότι ακόμα και στις ΗΠΑ κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας, ενώ στην Ελλάδα μου θέλουν κάθε μέρα καλοριφέρ και μπορεί να έχουμε αυτόνομη θέρμανση και προσωπικά να μην το έχω ανάψει καθόλου τους τρεις τελευταίους χειμώνες, αλλά πληρώνω ποσοστό 42% ως προς το πάγιο. Κακώς έβαλαν για δεύτερη φορά φέτος τον χειμώνα φυσικό αέριο. Βασικά ούτε η πρώτη δεν χρειαζόταν. Ας σκληραγωγηθούμε και λίγο.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με νέο νόμο μπορείς να φωνάξεις μηχανικό να σου σφραγίσει τη βάνα, έτσι ώστε να μην πληρώνεις τίποτα, αφού δεν θα έχεις θέρμανση, αλλά δεν θέλω να το κάνω. Δεν με πειράζει να συνεισφέρω, κι ας μην ανάβω ποτέ το καλοριφέρ - άλλωστε, και για το ασανσέρ έχω επιβάρυνση, αν και πάω σχεδόν πάντα με τις σκάλες - αλλά όχι και να βάζουμε 2-3 φορές φυσικό αέριο με τον χειμώνα που κάνει στην Ελλάδα και ειδικά στα νότια προάστια. Ακόμα χειρότερες είναι οι δημόσιες υπηρεσίες και οι μεγάλες ιδιωτικές εταιρίες. Από Νοέμβρη μέχρι Μάρτη το καλοριφέρ στο φουλ, από Ιούνη μέχρι Οκτώβρη παίζει μπάλα το air condition. Τι μας μένει από φυσιολογικές συνθήκες, λοιπόν; Απρίλη μου ξανθέ και Μάη μυρωδάτε, που λέει και το τραγούδι.

    Να αναφέρω επί τη ευκαιρία και έναν ακόμα νόμο, που προβλέπει πρόστιμο για όποιον μπαίνει με επικίνδυνες συνθήκες στη θάλασσα και κινητοποιεί το λιμενικό για τη διάσωσή του. Ακόμα και από τους σέρφερ και τους κωπηλάτες θέλει, δηλαδή, να τα αρπάξει αυτό το αδηφάγο κράτος. Αφού οι χειμερινοί κολυμβητές κουτσά στραβά θα βγούμε στη στεριά. Πώς θα βγούμε είναι, βέβαια, το θέμα όταν έχει κύμα με τον νοτιά ή, παγωνιά με τον βοριά. Όπως τη Δευτέρα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Με αποζημίωσαν, όμως, τα πολύ ωραία πλάνα με κτενοφόρα, σαργούς, μουρμούρες, χειλούδες, κακαρέλους και μελανούρια.
    https://www.accuweather.com/en/weather-news/a-mild-winter-has-led-to-huge-savings-for-many-and-a-boost-for-the-us-economy/681595
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. βρήκε μέρα να βρέξει μόνο και μόνο για να τα κάνει χαλάστρα.......
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή