Άνοδος θερμοκρασίας

Βαρομετρικά χαμηλά, κινούμενα από τα δυτικά προς τα ανατολικά (ζωνική κυκλοφορία), επηρεάζουν την κεντρική και τη βόρεια Ευρώπη. Στη Μεσόγειο επικρατούν υψηλές πιέσεις με αποτέλεσμα τη σχετική καλοκαιρία. Στη χώρα μας, ειδικότερα, το τριήμερο Τρίτη - Πέμπτη (11-13/2) τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι η επικράτηση ανέμων δυτικών διευθύνσεων και η άνοδος της θερμοκρασίας. Εκτιμάται ότι στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τη νότια νησιωτική χώρα οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φθάσουν και ίσως για λίγο ξεπεράσουν ακόμα και τους 20 βαθμούς. Κατά τα άλλα, στη Δ. Ελλάδα, το Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα δεν αποκλείεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πιο αξιόλογες θα είναι οι βροχές που θα εκδηλωθούν το απόγευμα-βράδυ της Παρασκευής (14/2) στα δυτικά και τα βόρεια και το πρωί του Σαββάτου (15/2) στις ανατολικές και τις νότιες περιοχές της χώρας.

Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 11-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 20 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών κυρίως στο Α. Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

3 σχόλια:

  1. Μακάρι να έχουμε άνοδο να ζεσταθούμε λίγο παγωσαμε όλο παγετός.. Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εντάξει, εντάξει 2 μέρες πάγο έκανε το πρωί, δεν έγινε και κάτι τόσο συνταρακτικό... Πάντως, κι εγώ θέλω λίγο ζέστη τώρα, αν και σε μια εβδομάδα νομίζω θα παρακαλάμε για λίγο δροσούλα πάλι γιατί χούγια είναι αυτά.... Πάντως, θέλω να πιστεύω σε μια ακόμα ευκαιρία μέσα στη σεζόν και πού και ξέρεις, κι αν σου κάτσει που λέει και η διαφήμιση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και από τον καιρό (πρόγνωση) να περάσουμε στο κλίμα, καθώς δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα χάρτης με τις περιοχές της Ευρώπης που θα κινδυνεύσουν από δασικές πυρκαγιές, πλημμύρες, ξηρασία και κατακλυσμιαίες βροχές ως το τέλος του αιώνα, όπως αναφέρει ο Guardian. Για παράδειγμα η στάθμη της θάλασσας μπορεί να ανέβει κατά ένα μέτρο και το Χαλ στην Αγγλία να βυθιστεί σε ποσοστό 90%, ενώ το Νόριτς και το Μπλάκπουλ κατά 40%. Κάτω από τη θάλασσα θα κινδυνεύσουν επίσης να βρεθούν η Χάγη και το Ρότερνταμ, εφόσον η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 4 με 6 βαθμούς σε σχέση με τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, αν και το προγνωστικό μοντέλο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα πολύ καλά αντιπλημμυρικά έργα που έχουν γίνει στην Ολλανδία, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από την άλλη, μεγάλες περιοχές της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Γαλλίας θα απειληθούν με ερημοποίηση, αν οι θερμοκρασίες αυξηθούν κατά 4 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, καθώς θα υπάρχουν 2,5 φορές περισσότερες πιθανότητες για ξηρασία. Τα θερμότερα καλοκαίρια θα οδηγήσουν και σε περισσότερες πυρκαγιές, όπως εκείνες του 2018 στη Σουηδία, που συνιστούσαν ρεκόρ για τα δεδομένα της σκανδιναβικής χώρας. Η Γαλλία, η νότια Γερμανία, τα Βαλκάνια και ο Αρκτικός Κύκλος θα έχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο για πυρκαγιές.

    Βορειότερα οι χειμώνες θα γίνουν πιο υγροί, με αύξηση των σφοδρών βροχοπτώσεων στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, από τη Μπρατισλάβα μέχρι το Γιάροσλαβ. Μία περιοχή που οι βροχές θα αυξηθούν κατά 35%. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά όχι με τόσες λεπτομέρειες, όπως για παράδειγμα ότι το 1/3 της περιφέρειας του Hammermith και Φούλαμ στο Λονδίνο μπορεί να πλημμυρίσει μέχρι το 2071. Πολλά από αυτά μπορούν επίσης να συμβούν ακόμα και αν τα κράτη συγκρατήσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 και τον 1,5 βαθμό, από το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει ήδη στην ατμόσφαιρα.

    Είναι και λίγο κινδυνολογία, βέβαια - από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα γίνει στο μέλλον - όλα αυτά. Και για την Κρήτη έλεγαν πριν από 30 χρόνια ότι πάει για ερημοποίηση, αλλά τελικά είναι η πρωταθλήτρια των βροχών στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια. Πάντως, το άρθρο ουσιαστικά λέει αυτά που έχουν ήδη αρχίσει να διαφαίνονται, ότι σε ό,τι είναι πιο ευάλωτη κάποια περιοχή, η κατάσταση θα επιδεινωθεί. Δηλαδή εκεί που έτσι κι αλλιώς βρέχει, θα βρέχει πιο πολύ, εκεί που κάνει κάνει κρύο, θα κάνει κρύο πιο πολύ, εκεί που ο ήλιος καίει, θα λάμπει πιο πολύ.

    Όπως στην αγαπημένη μου ακτή. Και η γνωστή λαϊκή ρήση επιβεβαιώθηκε μόλις δύο μέρες μετά την - ασθενική έτσι κι αλλιώς - ψυχρή εισβολή. "Ο Φλεβάρης κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει. Ή, έστω άνοιξη, που τη Δευτέρα την έβλεπες παντού. Στις ανθισμένες αμυγδαλιές, που ήταν γεμάτες μέλισσες. Στα πεύκα από όπου κατέβαιναν οι πρώτες κάμπιες (μην τις πατάτε, μια μέρα θα γίνουν πεταλούδες). Στα πολύχρωμα λιβάδια του αγρού. Αλλά και στο σκούρο μπλε του βυθού. Κάπου στο απέραντο γαλάζιο του Σαρωνικού.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/feb/10/fires-floods-maps-europe-climate-catastrophe
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή