Μεταβολή του καιρού, όχι χωρίς κινδύνους!


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ρουμανία ως την κεντρική Μεσόγειο κινείται ανατολικά. Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), το σύστημα αυτό θα προκαλέσει βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Οι άνεμοι, αρχικά Δ-ΝΔ και σταδιακά Β-ΒΔ, θα φθάσουν τα 8 και τοπικά στο Ιόνιο τα 9 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Πέμπτη (6/2), στη Δ. Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές, καταιγίδες στις ανατολικές και νότιες νησιωτικές περιοχές και χιονοπτώσεις στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Τις πρωινές ώρες στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω πτώση. Την Παρασκευή και το Σάββατο (7 & 8/2), τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι οι ενισχυμένοι Β-ΒΑ άνεμοι οι οποίοι στο Αιγαίο θα φθάσουν τα 7 μποφόρ και οι χαμηλές θερμοκρασίες. Ο υετός θα είναι ασθενής και θα περιοριστεί στις ανατολικές και νότιες περιοχές.

Υ.Γ.
1) Ο χρωματικός κώδικας επικινδυνότητας της επικείμενης κακοκαιρίας: κίτρινο για τον υετό, πορτοκαλί για τους ανέμους και… κιτρινο-πορτοκαλί για τη θερμοκρασία.

2) Προοπτική χιονόπτωσης σε ορισμένες πόλεις: δεν αποκλείονται κάποιες νιφαδο-θεάσεις αργά τη νύχτα της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη και ίσως στη Λάρισα. Στα Γιάννενα, υπάρχουν κάποιες πιθανότητες αυτό να συμβεί στην τελευταία φάση της διέλευσης του ψυχρού μετώπου και τη νύχτα προς την Πέμπτη (το λιγότερο πιθανό).

3)  Την Πέμπτη, νιφάδες είναι πιθανό να δουν και τα Β. Προάστια της Αθήνας.


Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 5-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Βροχές, τοπικές καταιγίδες και χιόνια που βαθμιαία θα κατέβουν και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου. Άνεμοι Β-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Βροχές και τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά της Ηπείρου. Άνεμοι Δ-ΒΔ 7 με 9 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στα ορεινά και πιθανώς στα ημιορεινά της Θεσσαλίας. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στο Α-ΒΑ Αιγαίο. Άνεμοι ΝΔ έως ΒΔ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Παροδικές βροχές και καταιγίδες. Χιόνια στην Πάρνηθα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά. Άνεμοι ΒΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 10 βαθμούς.

40 σχόλια:

  1. Σήμερα σε μικρά βάθη 3-4 μέτρων ήταν πιο κρύα τα νερά από ό,τι στην επιφάνεια της θάλασσας. Κάτι που αρχίζει να συμβαίνει κανονικά τον Απρίλιο ή, και τον Μάιο, αλλά μέχρι στιγμής είχαμε έτσι κι αλλιώς έναν Φεβρουάριο ανοιξιάτικο. Τι να πουν, βέβαια, και στη Γαλλία η θερμοκρασία έφτασε αυτές τις μέρες στους 27,8 βαθμούς κοντά στα σύνορα με την Ισπανία - εκεί ξεπέρασε τελικά και τους 30, αλλά στα Κανάρια Νησιά στον Ατλαντικό, που γεωγραφικά είναι πιο κοντά στην Αφρική. Σύμφωνα με τη Le Monde, που παραθέτει στοιχεία από το France Meteo, στο Var τα θερμόμετρα έδειξαν 27 βαθμούς, ενώ στο Μπιαρίτζ οι 26,6 συνιστούν ρεκόρ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του μήνα, καθώς δεν έχουν καταγραφεί ποτέ τέτοιες τιμές πριν τις 25 Φεβρουαρίου.

    Ακόμα και σε υψόμετρο 788 μέτρων, η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 24 βαθμούς. Πολύ υψηλές είναι, όμως, και οι θερμοκρασίες της νύχτας που παραπέμπουν σε καλοκαίρι, όπως οι 14,7 βαθμοί στο Κλερμόν Φεράν, οι 18 στο Calvi, οι 15,3 στο Μονπελιέ και οι 12.5 στην Ντιζόν. Η ζέστη που επικρατεί σχεδόν σε όλη την Ευρώπη φέτος τον χειμώνα δείχνει ότι συνεχίζεται η τάση του καλοκαιριού με τους καύσωνες, αλλά μετεωρολογικά οφείλεται στις αέριες μάζες που έρχονται από τα (νοτιο)δυτικά, από τις Αζόρες και από τον υποτροπικό Ατλαντικό, εξηγεί το Meteo France. Αλλά σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη αυτές οι αέριες μάζες είναι ακόμα πιο θερμές, συμπληρώνει ο μετεωρολόγος Francois Jobard.

    Αν και αυτό το κύμα ζέστης ήρθε σε μία περίοδο που ο χειμώνας είναι έτσι κι αλλιώς ήπιος, κάτι ανάλογο συνέβη και τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, που ήταν οι θερμότεροι μετά το 2015-16. Στο δίμηνο Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου 2019-20, λοιπόν, η μέση θερμοκρασία στη Γαλλία ανέβηκε στους 7,6 βαθμούς - 2,3 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο που είναι 5,3 βαθμοί. Πάντως, από την Τρίτη οι θερμοκρασίες αναμένεται να υποχωρήσουν στους 9-14 βαθμούς στη Βρετάνη και τα Πυρηναία και στους 12-17 βαθμούς στις περιοχές της Γαλλίας, που βρέχονται από τη Μεσόγειο.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/02/03/episode-de-douceur-hivernale-des-records-de-chaleur-battus-dans-le-sud-de-la-france_6028287_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. NW Pindos
    Για τα ΒΔ φαίνονται χιόνια ψιλοκαλούτσικα πριν μπει το κρύο (για ορεινά μιλάω κυρίως την Τετάρτη). Το θέμα είναι άλλο όμως: Πολύ φοβάμαι ότι χειμώνας υπό την έννοια καλών κλασσικών χειμωνιάτικων ημερών κλπ. κλπ. τέλος. Ήδη σε 10 μέρες φτάνουμε στα μισά του μήνα. Τα βουνά μας ΄΄κλαίνε΄΄, μοιάζουν σαν τα μικρά πουλιά στη φωλιά, που περιμένουν με ανοιχτό το στόμα να φάνε αλλά φαΐ δεν έχει. Ανησηχυτική και πραγματικά στενάχωρη κατάσταση όχι για όσους αγαπάμε τα χιόνια αλλά την ίδια τη φύση. Ο Δάσκαλος, που αναφέρει κάποια πράγματα κατά καιρούς έχει δίκαιο, απλά εμείς δεν μπορούμε να χωνέψουμε ότι τα πράγματα πλέον δεν είναι όπως πριν και προσμένουμε εις μάτην να δούμε παλιακούς χειμώνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ευρωπαϊκό δίνει -9 στα 850hPa το Σάββατο στην Αττική και παρά τα πράσινα γεωδυναμικά και μόνο αυτή η θερμοκρασία για χιόνι αρκεί. Το θέμα είναι ότι όλα τα άλλα μοντέλα δίνουν από 0 ως -4 βαθμούς την ίδια μέρα. Πάντως, έχω παρατηρήσει κι άλλες φορές ότι το αμερικάνικο τάζει πολλά κάποιες μέρες πριν την ψυχρή εισβολή και το ευρωπαϊκό λίγα, αλλά οι όροι αντιστρέφονται όσο πλησιάζει η ώρα.

    Αν επιβεβαιωθεί το ευρωπαϊκό, η κακοκαιρία ίσως θυμίσει την Αριάδνη που όλοι περίμεναν την πρώτη μέρα τα χιόνια στην Αττική, αλλά αυτά ήρθαν την τελευταία.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δίνει -9 στα 850hPa χωρίς υετό.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη ξέχασε το αυτό που λες.
      Πολύ κρύο θα έχει κ το Σάββατο όντως,αλλά με τι αίτιο θα υπάρξει υετός?
      Το μόνο θετικό τελικά στην επικείμενη μεταβολή του καιρού είναι ότι φαίνεται λίγο πιο αξιόλογος υετός για τα δυτικά κεντρικά κ βόρεια μπας κ γεμίσουν τα ορεινά μάς με λίγο χιόνι παραπάνω.
      Ο φίλος από την Πίνδο έχει δίκιο καθώς τα περιθώρια έχουν στενέψει πολύ κ με την άνοδο τής θερμοκρασίας μετά τις 10 του μήνα κ σε συνδυασμό την μεγαλύτερη ημέρα τα χιόνια δεν πρόκειτε να κρατήσουν για πολύ.
      Καλό βράδυ από το ανεμώδη κ βροχερό μόλις Αγρίνιο αυτή την ώρα.

      Διαγραφή
    3. Δυναμικό αίτιο είναι η δημιουργία χαμηλού;
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Βαγγέλη λέγοντας δυναμικό αίτιο εννοώ όλες αυτές τις παραμέτρους που θα μπορέσουν να δημιουργήσουν κάποιο επιφανειακό χαμηλό λόγω θετικών ποσών στροβιλισμού η μηχανισμούς ανύψωσης που θα μπορούν να συνοδεύσουν την οποία διαταραχή η έστω αυξημένους δείκτες αστάθειας που συνήθως παρατηρούνται στις πιο ζέστες ημέρες.
      Εγώ νομίζω,ότι καλό κάνει θα είναι μέχρι αύριο το απόγεμα από πλευράς χιονοπτώσεων πανελλαδικά.
      Το Σάββατο πλην του έντονου κρύου κυρίως στα ανατολικά κ κάποιων νεφών ΒΑ ανέμου στις προσήνεμες στο ρεύμα αυτό περιοχές που ίσως δώσει κάποια τοπικά φαινόμενα στα ορεινά ημιορεινά δε νομίζω να κάνει κάτι το σοβαρό.
      Όλος ο αυλώνας σκάει πάλι μέσα στην Τουρκία.

      Διαγραφή
    5. Ευχαριστώ πολύ Φώτη.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Εδώ οι εξηγήσεις από τον διευθυντή του ΕΑΑ γιατί δεν δόθηκε όνομα στην επερχόμενη κακοκαιρία..
    https://www.in.gr/2020/02/04/greece/kakokairia-giati-den-exei-onoma/?fbclid=IwAR1iJs91uRJvypNzMi-HLPORawbsUWQHWrxbxsLPkfjnUa7BX2lXwBiGbzQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι όνομα να δοθεί; Που Χιόνισε στα 600 μέτρα; Είναι μεσάνυχτα και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης έχει 6 βαθμούς.. α ξέχασα στις τέσσερις το απόγευμα έβγαλε ήλιο κι οαερας έφερε μερικές νιφάδες... όντως έπρεπε να δοθεί όνομα... «ο κακός μας ο καιρός» ......εγώ το είπα από τα μέσα Δεκέμβρη ή έστω από τις γιορτές χειμώνας φέτος άντε γεια

      Διαγραφή
  5. Μακάρι πραγματικά να υπήρχε κάποιο βαθύτερο βαρομετρικό χαμηλό κ κάποιο γενικά πιο δυναμικο αίτιο κ να βλέπαμε γενικευμένες βροχοπτώσεις παντού κ μπόλικα χιόνια σέ όλα τα ορεινά. Να ανατροφοδοτηθει κ ο υδροφόρος ορίζοντας όπως πρέπει, όπως πολύ σωστά είπε κ ο Νίκος Παππάς σέ χτεσινή ανάρτηση. Ο Ιανουάριος δεν έδωσε ιδιαίτερα καλούδια στη χώρα μας, πλην της Κρήτης. Είναι πίκρα να βλέπεις την Πίνδο αχιονη αρχές Φλεβάρη! Και εδώ στη Ρόδο που ζω (ειρήσθω εν παρόδω ψιχαλίζει αυτή τη στιγμή), μετά τους επικους (έως κ καταστροφικούς σέ κάποιες περιπτώσεις) Νοέμβριο κ Δεκέμβριο, ο Γενάρης κ ο Φλεβαρης φαίνονται σαφέστερα πιο "δυσκαμπτοι"
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παιδιά τέτοιες παταγώδη αποτυχίες τα μοντέλα ας τις κάνουν.
    12 με 13mm έδιναν μέσο όρο υετό για την περιοχή μου κ από τις 4 τα ξημερώματα μέχρι τώρα,δλδ σε λιγότερο από μιάμιση ώρα έχουν πέσει πάνω από 20mm στο σταθμό κ συνεχίζει με απίστευτη ένταση!
    Οι αστραπές κ οι βροντές άλλο πράγμα κ οι άνεμοι επίσης πολύ δυνατοί.
    Η θερμοκρασία αρχίζει κ σημειώνει αισθητή πτώση κ σίγουρα με αυτή την σφοδρή ένταση τα ορεινά θα βάλουν πολύ χιόνι.
    Στη δυτική Μακεδονία όπως είδα βγάζει χιονοθύελλες,ενώ κ στην ορεινή Ήπειρο έχουμε αυτή την ώρα επίσης χιονοκαταιγίδες.
    Μακάρι οι εκπλήξεις να συνεχίσουν γιατί εγώ προσωπικά τέτοια θεομηνία με τέτοια έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα εδώ σήμερα,δεν την περίμενα με τίποτα.
    Ίσως τα μοντέλα να μην υπολόγισαν καλά στον υετό τον παράγοντα σύγκρουσης πολύ θερμών με πολύ ψυχρών αερίων μαζών.
    Καλημέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες η ΕΜΥ; Σε παράφραση της διαφήμισης της ΔΕΗ προ πενταετίας: "Είδες η ΔΕΗ;", η οποία διαφήμιση βέβαια είχε ξαναπροβληθεί και πριν από 40 και πλέον χρόνια!

      Διαγραφή
    2. Μεγαλη μουφα ως τωρα φιλε Φωτη?ποια κακοκαιρια?εδω στην Ηπειρο υστερα απο ενα συντομο περασμα το βραδυ εχουμε εναν ηλιο να!!!Ηπειρωτη κυριε Ζιακοπουλε δε μας θελει καθολου φετος!!Ζητηται επειγοντως ελπις!!

      Διαγραφή
    3. Γιάννη τι να σου πω δεν ξέρω,πάντως εδώ στην περιοχή μου ήδη καταγράφονται 32mm κ μόλις ξανά ξεκίνησε να ρίχνει δυνατά.
      Επίσης πολύ χιόνι όπως παρατήρησα σε κάποιο άνοιγμα του καιρού έχει βάλει κ βάζει το Παναιτωλικό.
      Σε σχέση με αυτό που δίναν τα μοντέλα μέχρι χθες είμαι πολύ ικανοποιημένος.
      Όσο για την Ήπειρο μπορεί να μην έριξε κάτι πολύ αξιόλογο από χιόνι αλλά ακόμη δεν τελείωσε η μέρα κ έστω κ πρόσκαιρα κάτι καλό μπορεί να ξανά κάνει μέχρι το βράδυ.
      Εγώ μιλάω πάντα με τα στοιχεία που έδιναν τα μοντέλα μέχρι χθες,γενικά εννοείτε πως δεν είναι τίποτα σπουδαίο η συγκεκριμένη μεταβολή.

      Διαγραφή
  7. Καλημέρα και καλά φαινόμενα. Επειδή πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι, χαζεύω λίγο τα ensebles του gfs πιο πολύ για χαβαλέ, πριν αρχίσω την εργασία. ρε παιδιά, το κύριο του τρέξιμο γι αύριο (-7) έχει μεγάλη διαφορά από τα άλλα 20 σενάρια που είναι δεμένα σαν κορδόνι στο -5! (για Αθήνα μιλάω). Δεν ξέρω, ίσως είναι δύσκολη η κακοκαιρία, αλλά και στα Φώτα άλλα άντί αλλων έδινε και παραμονή της Πρωτοχρονιά πάλι τα ίδια, τελικά ποια κακοκαιρία να του παραγγείλουμε για μπορεί να τη διαβάσει σωστά και έγκυρα; Εγώ προσωπικά πλέον διαβάζω μόνο το Ευρωπαικό και παραδοσιακά το Αγγλικό μοντέλο (που κι αυτά δε βγάζουν μάτια για να λέμε αλήθειες, αλλά τέλος πάντων δεν είναι το χάλι το αμερικάνικο). Και όχι τίποτε άλλο, ολόκληρες σελίδες όπως το meteo.gr ή το freemeteo.gr στηρίζονται πάνω στο αμερικάνικο και θα αλλάζουν εικονίδια κάθε 6 ώρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αξιοπιστία τους και την εικόνα που δίνουν στον αναγνώστη.
    Σε κάθε περίπτωση, ας απολαύσουμε το πέρασμα από την Άνοιξη στο χειμώνα εντός λίγων ωρών (ήδη η Φλώρινα το απολαμβάνει) που είναι το μόνο σίγουρο και μάλλον το πιο εντυπωσιακό της κακοκαιρίας και για τ άλλα βλέπουμε...
    ΥΓ. Όνομα αυτή η κακοκαιρία δεν έχει; Αυτή μάνα δεν έχει; Στο πηγάδι κατ$^*ησε; (πλάκα κάνω, μπράβο στο meteo.gr που δεν τσίμπησε αυτή τη φορά, θυμάμαι πέρσυ να αστράφτει στη Μάλτα και να δίνουν ονόματα εδώ, άλλωστε το να χιονίσει στη Φλώρινα και να πέσουν νιφάδες στην Κηφισιά, ε δεν το λές ούτε σπάνιο ούτε επικίνδυνο...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μετεο απο τα χειροτερα φιλε μην τα βλεπεις!επιστημονες με ενα σωρο μεσα δεν μπορουν να προβλεψουν σε μεγαλο βαθμο το καιρο μετα απο 1-2 μερες! οτι βρεξει θα κατεβασει ειναι η κατασταση που λεει κ το ρητο!απο κει κ περα ειναι να χαμε να λεγαμε!

      Διαγραφή
    2. Συμφωνώ και επαυξάνω σχετικά με το meteo.gr. Η αστοχία, ειδικά στις ελάχιστες θερμοκρασίες είναι τεράστια. Και αναφέρομαι στις (μεγάλες) πόλεις.

      Διαγραφή
    3. Το meteo το σώζει το site τους που είναι πραγματικά πολύ φιλικό στον χρήστη. Για την ποιότητα της πληροφορίας, τα είπατε, αλλά εφόσον παίρνει από το gfs τι να κάνει και το δόλιο το αστεροσκοπείο;
      Εγώ αναφέρθηκα στο γεγονός της ιδιαίτερης προσοχής που έδωσαν και δεν ονομάτισαν την τρέχουσα κακοκαιρία. Επειδή στο παρελθόν για ψύλλου πήδημα βγάζανε ονόματα και εγώ τους είχα κράξει πρώτος (και ο συνονόματός ο Σπανός τους υπερασπιζόταν), οφείλω να είμαι δίκαιος και να πω το μπράβο που δεν το επανέλαβαν.

      Διαγραφή
    4. Τους υπερασπιζόμουν, εντάξει... Απλά έλεγα ότι επιστήμονες είναι, δεν μπορεί κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Και μπορεί όντως το meteo.gr να ενσωματώνει δεδομένα από το αμερικάνικο μοντέλο, αλλά αυτά εμφανίζονται μόνο στα πινακάκια με τον καιρό ανά τρίωρο /εξάωρο και ανά περιοχή, που προσωπικά δεν τα λαμβάνω και πολύ υπ' όψιν. Ούτε στο meteo, ούτε σε άλλα καιρικά σάιτ. Η υπογεγραμμένη πρόγνωση με κείμενο, χάρτες και βίντεο που βγάζουν, όμως, στην κεντρική σελίδα του meteo, συνήθως είναι απόλυτα ακριβής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  8. Στη Θεσσαλονίκη κινούνται ικανοποιητικά τα πράγματα: αξιόλογος υετός, καλή θερμοκρασία και το χιόνι αυτή τη στιγμή το βλέπω στο Ωραιόκαστρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρήστο,έχει τον άνεμο σας σήμερα εκεί.
      Λες να γίνει η έκπληξη το βράδυ?

      Διαγραφή
    2. Ναι Φώτη, το λέω, αλλά για χιονόνερο, δεν βλέπω χιονόστρωση.

      Διαγραφή
    3. Τι λέτε βρε παιδιά; Στη Θεσσαλονίκη έχει ρίξει σταγόνες βροχής ούτε καν βροχή.....

      Διαγραφή
    4. Πολύ απαιτητικός είσαι. Για Θεσσαλονίκη μιλάμε με 300 mm κατ' έτος. 5 mm είναι ικανοποιητικό νούμερο για εδώ.

      Διαγραφή
  9. Σεβαστέ μου Δάσκαλε καλημέρα. Πάντα λέω ότι ο μαθητής ΔΕΝ έχει δικαίωμα να κρίνει τον Δάσκαλό του, μόνο ο Δάσκαλος να κρίνει τον μαθητή. Όμως επέτρεψέ μου , να διατυπώσω μια γνώμη για τας Αθήνας. Αργά το βραδυ την Τετάρτη 5/2/2020 θα πέσουν χιόνια μόνο στην Πάρνηθα. Τις μεσημεριανές, απογευματινές και τις πρώτες βραδυνές ώρες της Πέμπτης 6/2/2020, θα πέσει χιόνι σε όλα τα γύρω βουνά, σε περιοχές κοντά σε βουνά και σε περιοχές των Βορείων Προαστίων. Όμως δεν είναι ο χιονιάς παλαιοτέρων ετών. Είναι σαφώς μικρότερης έντασης. Για τα πιο κεντρικά τμήματα του Λεκανοπεδίου, θα ήθελα να πω ότι ίσως να υπάρξουν κάποιες χιονοπτώσεις σε περιοχές πιο νότια των Βορείων Προαστίων, στον περιφερειακό Υμηττού και στον Καρέα, αλλά ΔΕΝ θα πλησιάσει αυτός ο χιονιάς, την ιστορική στιγμή του 2002 που υπήρξε σκιέρ σε κεντρικό δρόμο του Βύρωνα. Σε καμία περίπτωση, δεν είναι ο χιονιάς των Ιανουαρίου 2002, περίφημης Τσικνοπέμπτης 2004 (12/2/2004) και του Φεβρουαρίου 2008. Θυμίζει αυτή η ψυχρή εισβολή, τον χιονιά του Ιανουαρίου 2019. Επίσης θα χιονίσει στα Βίλια , την Καντζα κλπ, αλλά οι περιοχές αυτές έχουν ζήσει πολύ χειρότερα. Δεν θα δούμε 15 πόντους χιόνι, στην Ακρόπολη. Στο κέντρο της πόλης και σε παραθαλάσσιες περιοχές, θα πέφτει χιονόνερο. Και το κρύο , κρύο. Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 7/2/2020, η Αθήνα θα έχει φύγει από την περιοχή χιονοπτώσεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Ορέστη, ποιος έχει μιλήσει για 2202 ή 2004; Από που προήλθε αυτό το συμπέρασμα; Ουδέποτε διατυπώθηκε τέτοια άποψη ούτε φυσικά από τον δάσκαλο αλλά ούτε από κανέναν αιθεροβάμονα αναγνώστη. Ένα ψευτόχιονο κυνηγάμε, σαν τα άπειρα της δεκαετίας του 19990 και της δεκαετίας του 2010 που ούτε καν τα θυμόμαστε.

      Διαγραφή
    2. Ο Σεβαστός μου Δάσκαλος έχει διατυπώσει μια άποψη για χιονοπτώσεις. Και σε αυτόν απευθύνθηκα, διατυπώνοντας μια άλλη άποψη. Ο Δάσκαλος μου, από ότι θυμάμαι, δεν είχε ποτέ δικηγόρους.... Επίσης , ελπίζω να ζω το 2202. Και σας ευχαριστώ για τις χιονιές της δεκατίας 2010 που μου θυμίζετε , αλλά ξέρετε, έχω μελετήσει πολύ και τα βιβλία του κου Ζιακόπουλου , όσο και άλλες μελέτες περί χιονοπτώσεων. (μάλλον εννοείτε τα λίγα πράγματα του 2016...)

      Διαγραφή
    3. Ορέστη μου, αν διαβάσεις και τις καινούργιες (σημερινές) προγνώσεις μου, θα δεις ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούμε. Παρεμπιπτόντως, φίλε μου, θέλω να σου πω ότι πολλοί από τους φίλους που παρακολουθούν το μπλογκ είναι "γάτοι" και δεν αφήνουν τίποτε να πέσει κάτω!
      Τέλος, δεν άκουσα από σένα ούτε ένα ευχαριστώ για το δωράκι που σας κάναμε με τον ΠΑΟΚ!

      Διαγραφή
    4. Δάσκαλέ μου (πάντα με Δ κεφαλαίο γιατί ξέρεις πόσο σε σέβομαι και σε ακούω - διαβάζω), η μικροδιαφορά μας είναι στο γεγονός ότι εκτιμώ πώς η Αττική δεν θα δει νιφάδες μόνο στα Βόρεια Προάστια. Θα δει χιονόστρωση εκεί , χιονόπτωση πιο χαμηλά,χιονόνερο στο κέντρο. Για αυτό άλλωστε έγραψα και την σύγκριση παρελθόντων χιονιάδων, όπως έχουν αναλυθεί στο βιβλίο σου. Μοιάζει η 6/2/2020 με τον χιονιά της 7-8/1/2019. Όπως είδες και εγώ δεν αφήνω να πέσει τίποτε κάτω. Βεβαιότατα σας ευχαριστούμε για το δωράκι. Δεν το συζητάω. Επίσης κάποια στιγμή , θα ήθελα να γράψω στο blog ,την φάρσα που σου έκανα , έναν πρωι στο flash , με Λυριτζή και Οικονόμου τότε!!!! Με το που βγήκες να μιλήσεις ,άρχισαν να σου λένε διάφορα γιατί είσαι Παναθηναίκος!! Δεν ξέρω αν το θυμάσαι!!

      Διαγραφή
    5. Είμαι της γνώμης ότι οι χιονοπτώσεις δεν θα είναι σημαντικές και αυτό καταγράφεται ως διαφωνία.
      Όσο για το περιστατικό με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον αείμνηστο Βασίλη Λυριτζή και βέβαια το θυμάμαι. Μάλιστα, κάποια στιγμή που τους είπα ότι ο γιος μου είναι ολυμπιακός, μου είπαν: "Το παιδί έχει περισσότερο μυαλό από εσένα!"
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
  10. Όπως έγραψε ο Βαγγέλης Κ. ξέρουμε να χάνουμε με καθε τρόπο ακομη και με κενή εστία.Τι και αν κατέβαινε απο Αδριατική τι και αν ειχαμε ΒΔ άνεμο και οτι άλλο τελικά πετύχαμε ενα ψιλόβροχο στην πόλη και λίγο χιόνι στα ορεινά( απο 800 μέτρα).Ο βοριάς θα μας μεινει πάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη νομίζω ότι ήσουν έτοιμος για το τι θα συμβεί.
      Τα είχαμε πει κ οι απαιτήσεις ήταν λίγες.
      Ευτυχώς που τοπικά έριξε πολύ πράμα μέχρι στιγμής σε κάποια δυτικά ορεινά.

      Διαγραφή
  11. Μια σύντομη καταιγίδα, αλλά αρκετά δυναμική πέρασε σήμερα από την Αθήνα. Λίγα πράγματα κατάλαβα μέσα στον ύπνο μου, κυρίως τον δυνατό αέρα και κάποιες βροντές. Δυστυχώς δεν κατάφερα να δω κάτι. Νωρίς το πρωί που σηκώθηκα δεν φαινόταν μια τέτοια εξέλιξη. Ούτε φυσικά πιο μετά που το μόνο που πρόλαβα να δω ήταν και πάλι ήλιος λαμπρός. Η ταχύτητα με την οποία πέρασε αυτή η διαταραχή θύμισε κάτι από ανοιξιάτικη καταιγίδα. Τώρα παλεύει να ξανασυννεφιάσει κι αρχίζει να ψυχραίνει ο καιρός. Πάντως, η βόρεια Ελλάδα δεν τα πάει άσχημα απ' ότι βλέπω μέχρι στιγμής, μιας και τα μοντέλα ήταν αρκετά φειδωλά με τον υετό. Μακάρι να δώσει παραπάνω απ' όσα περιμένουμε. Θα συμφωνήσω σε κάθε περίπτωση και πάλι με τον Βαγγέλη Κ. ότι κυνηγάμε ένα ψευτόχιονο. Και μου έρχεται στο νου ένα παλιότερο σχόλιο του κ. Ζιακόπουλου -από τα πολλά που με έχουν κάνει να γελάσω: "οι νιφαδοκυνηγοί μπορεί να πετύχετε και κοπάδι". Καλό κυνήγι, λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τι νόημα έχει το κυνήγι της νιφάδας;καλύτερα το κυνήγι των ορτυκιών και των αγριογούρουνων.αν δεν ρίξει καλή χιονόπτωση έστω και χωρίς στρώσιμο για να το ευχαριστηθείς ότι αλλο και να λέγεται,απλά ανούσιο.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Το κυνηγι της νιφαδας μπορει να φαινεται παιδαριωδες,αλλα εχει τη χαρη του.Αλλωστε οι Ελληνες "αει παιδες εσμεν".Ως προς το ανουσιο ,η εννοια της ουσιας οριζεται κυριως εξ υποκειμενου.Αλλωστε "μια ειναι η ουσια ,δεν υπαρχει αθανασια".... Π.Α.

      Διαγραφή
  12. Δημήτρη Νακο,όταν η μπάλα δεν θέλει να μπει στο "πλεχτό" δεν μπαίνει με τίποτα,αλλά εάν θέλει να μπει,τότε και 10 καραμπόλες να γίνουν,θα καταλήξει γκολ.
    Οπότε μην το παιδεύεις,δεν σας πάει φέτος,δεν είναι η χρονιά σας,τα έχουμε πει πολλές φορές και σε ιδιωτικές συνομιλίες μας.
    Από την άλλη σε μας πάλι,δεν το έχει σε τίποτα να ρίξει όσο θέλει και όπου θέλει.
    Το πρωί ένα πέρασμα από την δυτική Βοιωτία πέρασε όλο τον νόμο και έφθασε Αττική.
    Απο 5-17mm χιλιοστά δεν είναι καθόλου άσχημα.
    Ένα 2ωρο άνοιγμα και μετά ξανά κλειστός πιο βαρύς καιρός,που εδώ και μισή ώρα κατέληξε σε ποτιστικη βροχή μέτριας έντασης.
    Ωστόσο ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος,κάνει χιονια τον καιρό για τα ορεινά του Ελικώνα.
    Η θερμοκρασία ώρα με την ώρα πέφτει συνέχεια και τώρα είναι στους 7 βαθμούς.
    Όλα τα σημάδια που βλέπω είναι θετικά και πιθανη έκπληξη δεν αποκλείεται την αυριανή ημέρα.
    Σουσουραδες υπήρχαν πολλές και στο Σχηματάρι σήμερα και μάλιστα έτρωγαν ότι έβρισκαν στο έδαφος,όντως ανήσυχες.
    Για να δούμε τι θα γίνει.
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φέτος ακομη και αν σχηματιστεί βαρομετρικό χαμηλο πανω απο την λίμνη των Ιωαννίνων θα βρεθεί τρόπος να μην μας επηρεάσει.

      Διαγραφή
    2. Έχε το νου σου, συνονόματε! Μην πέσουν τις επόμενες ώρες τίποτε νιφάδες και δεν τις δεις.
      Αυτό που δεν αντέχω το χειμώνα στην Κόνιτσα είναι οι πρωινές παγωνιές. Με τον ήλιο να βγαίνει από την Τραπεζίτσα σχεδόν στις 11:00 το πρωί, πέφτουν αφτιά και μύτες!

      Διαγραφή