Ως την Κυριακή οι βοριάδες και το κρύο

Η χώρα επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο με αποτέλεσμα την επικράτηση ενισχυμένων βόρειων ανέμων εντάσεως ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), οι βροχές και οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά και τα νότια βαθμιαία θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός. Το Σάββατο (8/2), στη Θράκη, την Α. Θεσσαλία, την Α. Στερεά-Εύβοια, την Α. Πελοπόννησο, το Αιγαίο και την Κρήτη προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και παροδικές χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά-ημιορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 5 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί και πάλι σε χαμηλά επίπεδα ιδιαίτερα στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Κυριακή (9/2), προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στη ΝΔ Ελλάδα θα είναι αυξημένες και δεν αποκλείεται να βρέξει για λίγο στη Δ-ΝΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (ΝΑ Αιγαίο - Καρπάθιο). Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ο παγετός στα ηπειρωτικά θα συνεχιστεί. Τη Δευτέρα και την Τρίτη (10-11/2), τα νέα βασικά στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η επικράτηση ανέμων δυτικών διευθύνσεων και η βαθμιαία άνοδος της θερμοκρασίας. Λίγες βροχές αναμένονται στη Δ. Ελλάδα και ίσως στα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Την Τετάρτη (12/2), η θερμοκρασία θα παρουσιάσει νέα άνοδο και στα νότια θα φθάσει τους 20 βαθμούς.  

Παρασκευή, 7 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές χιονοπτώσεις τη νύχτα στη Θράκη. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -9 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ασθενείς χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παραθαλάσσια) τις πρωινές ώρες στη ΝΑ Στερεά και την Εύβοια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα κυρίως το πρωί. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο (παραθαλάσσια-πεδινά) το πρωί κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Άνεμοι Β 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 10 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 9 βαθμούς

19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα, συνοψίζοντας, το πρωί χιόνισε πέρα από κάθε προσδοκία (μου) τουλάχιστον από Κηφισιά και πάνω. Στην πλατεία της Πολιτείας δε, άρχισε να στρώνει παροδικά παρότι η θερμοκρασία ήταν (κλασικά για φέτος) στον 1,5 βαθμό. Η στούπα που έπεφτε πάντως ήταν η καλύτερη φετινή. Δυστυχώς, όπως και στις προηγούμενες κακοκαιρίες, το γύρισε σε χιονόνερο και the party is over.
    Ελπίζω σε αυτή την περιβόητη επιδείνωση μπας και δούμε λίγο χιονάκι σοβαρότερο. Το βλέπω δύσκολο αφού πρέπει να μας κάτσει ο έτσι κι αλλιώς κουτσουρεμένος υετός ιδανικά, ενώ και οι θερμοκρασίες δε μου γεμίζουν τα μάτι (2,5 τώρα) με την υποσημείωση ότι το stream έχει αλλάξει και θέλουμε πιο χαμηλές από το πρωί θερμοκρασίες.
    Με αυτά και με αυτά έως τώρα ο χειμώνας στην Αττική είναι μια χαρά δεδομένης της καιρικής ένδειας πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά. Έχουμε έως τώρα 4 -μικρά- χιονοεπεισόδια, δηλαδή ό,τι μας αναλογεί σε έναν νορμάλ χειμώνα. Δεν έχει κάνει το κάτι παραπάνω (εδώ να πω ότι πιστεύω σε μια ευκαιρία ακόμη μέσα στον χειμώνα) αλλά αν αναλογιστούμε άλλους χειμώνες ή τι συμβαίνει σε άλλα μέρη, πάλι καλά να λέμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακόμα και τώρα περασμένες 9μ.μ. σε περιοχές όπως το Φάληρο και η Καλλιθέα δεν νιώθεις ιδιαίτερο κρύο. Καμία σχέση με τη Ζηνοβία και τον Ηφαιστίωνα. Στα νότια ο καιρός δεν έκλεισε εντελώς ποτέ και τώρα έχει συννεφιά σπαστή και φαίνονται το φεγγάρι και ο πολικός αστέρας (μάλλον δεν υπάρχει αξιόλογος υετός τελικά και δικαιώνεται ο κύριος Ζιακόπουλος που έγραψε για σύντομες χιονοπτώσεις - στην Κηφισιά λίγο πιο κάτω από τον "τροχονόμο" μου είπαν ότι χιόνισε για κάνα δεκάλεπτο, δηλαδή, λίγο περισσότερο από όσο βούτηξα).

    Μιας και ο λόγος, όμως, για τον πολικό αστέρα, ας περάσουμε στον νότιο πόλο και καθώς ένα τεράστιο κομμάτι πάγου ύψους 40 μέτρων και βάρους χιλιάδων τόνων αποκολλήθηκε από κύριο παγετώνα και έπεσε στη θάλασσα ένα μίλι μακριά από πλοίο ερευνητικής αποστολής, στην οποία συμμετέχει και το Skynews. Η δημιουργία του παγόβουνου μετά την αποκόλλησή του έμοιαζε με τους πύργους από άμμο που παίρνει η θάλασσα. Ένα τείχος νερού άρχισε να κινείται προς το πλοίο, που απομακρύνθηκε υπό τον φόβο πρόκλησης τσουνάμι. Αργότερα επέστρεψε στο σημείο, όπου πέντε τετραγωνικά μίλια νερού είχαν καλυφθεί από πάγους, που συνέχισαν να πέφτουν από τον κύριο παγετώνα, καθώς είχαν πια ένα νέο κέντρο βαρύτητας. Ο παγετώνας εκτείνεται στα 170 μέτρα κάτω από τη θάλασσα και μόνο 40 μέτρα είναι πάνω από την επιφάνειά της, αλλά καθώς χάνει μεγάλα κομμάτια πάγου, ανυψώνεται.

    Αυτά τα παγόβουνα έχουν μέγεθος όχι απλά σπιτιών, αλλά ολόκληρων οικοδομικών τετραγώνων. Η Ανταρκτική έχει χάσει 3 εκ. τόνους πάγου τα τελευταία 25 χρόνια και τους μισούς εξ αυτών την τελευταία πενταετία. Για αυτόν τον λόγο οι χάρτες της που είχαν σχεδιαστεί το 2009, θεωρούνται πλέον παρωχημένοι. Το επίπεδο της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά ένα μέτρο ως το τέλος του αιώνα και η τήξη των πάγων της Ανταρκτικής είναι ο βασικότερος λόγος.
    https://news.sky.com/story/footage-captures-moment-40m-tower-block-of-ice-splits-from-glacier-11926795
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εν κατακλείδι κ βλέποντας όλες τις εξελίξεις είτε από μοντέλα είτε από σταθμούς κ δορυφόρους είναι ότι:
    Ο δάσκαλος έπεσε 100% μέσα στις προγνώσεις του για Αττικοβοιωτία καθώς ναι μεν εκδηλώθηκαν κάποια αξιόλογα φαινόμενα κατά τόπους αλλά σαν σύνολο ο υετός ήταν μέτριος κ οι οποίες χιονοπτώσεις-χιονοστρώσεις εντοπίζονται άνω των 500 μέτρων.
    Το ότι πάνω σε εξάρσεις χιόνισε κ πιο χαμηλά δε λέει κάτι καθώς όλα τα λεφτά είναι το στρώσιμο.
    Απ' ότι μίλησα κ με τον Χριστόδουλο τα ίδια μου είπε,δλδ μέτριος αλλά πλην τίμιος υετός κ χιόνια μόνο σε ορεινότερα τμήματα.Πιο κάτω πάλη μεταξύ χιονόνερου κ βροχής.
    τα ίδια εκτιμώ θα συνεχιστούν κ τη νύχτα με χιόνια στα ορεινά ημιορεινά της Αττικής κ πιο κάτω χιονόνερο ή βροχή.
    Κάποιος μετεωρολόγος(γνωστός το τελευταίο διάστημα)πέταξε πάλι τα δικά του στο Facebook μιλώντας για χιονιά Αττικής μέσα στη νύχτα κ να δείξουμε μεγάλη προσοχή!
    Τις μας λέτε επιτέλους ρε,θα μας τρελάνετε?
    Δλδ 5 κ 10 εκατοστά χιόνι στα υπέρ βόρεια προάστια της Αττικής αρχές Φλεβάρη κρίνετε άξιο αναφοράς?
    Ας σοβαρευτούμε λιγάκι.
    Όσο για τον σφοδρό χιονιά που διατυμπανίζουν μερικοί για το Σάββατο,απλά γελάω!
    Πάντως για να λέμε κ τα θετικά,κ τα κρύα του τα κάνει κ θα τα κάνει μέχρι την Κυριακή,κ τα χιόνια του τα έριξε κατά τόπους κ στην Πίνδο(το Παναιτωλικό σήμερα που καθάρισε ο καιρός,από εκεί που δεν υπήρχε δείγμα χιονιού έχει πάνω από τα 700 με 800μ ικανοποιητική χιονόστρωση ενώ στα ψηλά εκτιμώ ότι έχει μπει πάνω από 1 μέτρο χιόνι μέσα σε λίγες ώρες χθες!)κ σφοδρούς ΒΔ ανέμους είχαμε γενικά.
    Από εκεί κ έπειτα ο Φλεβάρης δυστυχώς θα αποδείξει τη φήμη του μεθυσμένου....(Όχι ότι δεν το περιμέναμε).
    Καλή νύχτα από την παγωμένη αυτή την ώρα Αιτωλοακαρνανία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση, όσων γράφει ο Φώτης για το Σάββατο, αλλάζει το καιρικό μοτίβο στην Ευρώπη, καθώς ένας αυλώνας στον βόρειο Ατλαντικό θα ωθήσει τον αντικυκλώνα από τα δυτικά προς τα ανατολικά της γηραιάς ηπείρου. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την κάθοδο ψυχρών αερίων μαζών ανατολικότερα στα Βαλκάνια, τη Μαύρη Θάλασσα και την Τουρκία, όπως εξηγεί το severe-weather. eu.

      To κρύο θα παραμείνει το Σαββατοκύριακο (7-8/2), καθώς η ψυχρή λίμνη θα εγκλωβιστεί στην περιοχή (από υψηλότερες πιέσεις γύρω της). Το μετωπικό σύστημα θα φέρει αρκετό υετό στη Μαύρη Θάλασσα, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, ενώ υπάρχει πιθανότητα και για πλημμύρες. Τόνοι φρέσκου χιονιού θα πέσουν στα ορεινά της Τουρκίας. Στον Καύκασο τα ύψη του χιονιού θα ξεπεράσουν το ένα μέτρο.
      https://www.severe-weather.eu/mcd/cold-outbreak-southeast-europe-mk/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Και μιας και η περιβόητη επιδείνωση εξελίσσεται σε φιάσκο πρωτευοντως λόγω κακών θερμοκρασιών (εγώ στο 360 έχω 1.8 και χιονόνερο) να πω ότι έχουμε μία επανάληψη του Ηφαιστιονα. Πρωί χιόνι πέραν κάθε προσδοκιας λόγω χαμηλής υγρασίας και λίγο λίγο γύρισμα σε χιονόνερο. Μετά περιμένουμε πτώση θερμοκρασίας που δεν έρχεται ποτέ ενώ λόγω ΒΑ είναι προαπαιτουμενο. Ο ΒΑ είναι ευχή και κατάρα στην Αθήνα. Τον θες για τον υετο αλλά θες και θερμοκρασίες. Με ΒΔ το αντίθετο. Συμπέρασμα. Όταν παίζουμε στα όρια 9/10 σηκωνομαστε ρεστοι από το τραπέζι. Πάμε για άλλα, ας ελπίσουμε να έχουμε μια ακόμη ευκαιρία φέτος να δούμε πώς θα την χάσουμε και αυτή 🤣

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εν πολλοίς θα συμφωνήσω με τον φίλο Βαγγέλη Κ. Η κακοκαιρία ξεκίνησε με περγαμηνές και ολοκληρώνεται ως φιάσκο. Οπότε είμαστε κάπου στη μέση. Ήρθαν αυτά που δεν περιμέναμε και δεν ήρθαν αυτά που περιμέναμε. Εκτός από την πρόγνωση δικαιώνεται απόλυτα και το χθεσινό υστερόγραφο του κυρίου Ζιακόπουλου. Κυνήγη νιφάδας είχαμε, κυνήγι εντυπώσεων είχαμε, τώρα μπορούμε να κυνηγήσουμε και τα μοντέλα (ειδικά το αμερικάνικο) για τα βραδινά ταξίματα.
    Φίλε Φώτη, είδα κι εγώ προ ολίγου το συγκεκριμένο ποστάρισμα. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και να κάνει τη δουλειά του όπως νομίζει. Μπορεί αν θέλει να προβλέψει και για χιόνια στη Γαύδο. Η δουλειά του θα τον κρίνει. Είναι εκτός λογικής όμως να επηρεάζει την καθημερινότητα κάποιων ανθρώπων για λίγη δημοσιότητα παραπάνω. Και νομίζω ότι δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα, καθώς μέσα από τέτοιου είδους τοποθετήσεις δεν πωλείται στον απλό κόσμο μόνο η ελπίδα για χιόνι, αλλά νομίζω ότι πωλείται και κάποιο άλλο προϊόν, για του οποίου την αξιοπιστία αμφιβάλλω πολύ. Δεν έχω βέβαια την επιστημονική γνώση για το κρίνω, αλλά νομίζω ότι βάζοντας απλή λογική ένας νοήμων άνθρωπος μπορεί να καταλάβει κάποια πράγματα.
    Όσο για μια τελευταία ευκαιρία, φίλε Βαγγέλη, είμαι αρκετά απαισιόδοξος. Μακάρι, αλλά σε έναν χειμώνα πανευρωπαϊκά τραγικό είχαμε τέσσερις ευκαιρίες (η αλήθεια είναι όχι πολύ καλές) και στείλαμε δύο στο δοκάρι, μια άουτ κι άλλη μια έξω από το γήπεδο. Κανείς δεν ξέρει. Η διαίσθηση λέει όχι, αλλά ο καιρός πάντοτε μπορεί να κάνει τα δικά του. Άλλωστε και σήμερα δεν το έκανε με τον τρόπο του; Καλημέρα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα, τώρα που τελειώνει η κακοκαιρία, λοιπόν έχουμε και λέμε: Η πρόγνωση του δάσκαλου ήταν απόλυτα ακριβής. Χιόνισε μέχρι τα 250-300, με ένταση, αλλά χωρίς διάρκεια.
    Στην Πλατεία της Πολιτείας αρχικά είχαμε το βράδυ χιονόνερο με 2 βαθμός, τη νύχτα χιόνισε με 0,7 και έχουμε ένα υποτυπώδες στρώσιμο (1cm). Στις 4 χιόνιζε απίστευτα καλά, αλλά μετά απλώς χιόνιζε μέτρια.
    Το πρόβλημα ήταν οι θερμοκρασίες και ο υετός, δηλ. όλα. Η ψυχρή εισβολή ήταν αναιμική μόνο αν είχαμε διάρκεια τα υψόμετρα θα πέφτανε κι άλλο, δεν είχαμε όμως. Ήταν ένα κλικ πιο δυναμική από Ηφαιστίονα αφού τότε είχαμε πολλή ένταση αλλά από θερμοκρασία δεν... αλλά θέλαμε ένα κλικ ακόμα με αυτόν τον μέτριο υετό.
    Επίσης, αφορούσε βόρεια και ανατολικά. Στις 4 με την πολύ καλή στούπα, τα φώτα της Αθήνας ήταν ευδιάκριτα όπως και το πού τελείωναν τα σύννεφα... Ήταν σαφές ότι το πράγμα κάτω από το Μαρούσι δεν πήγαινε. Γύρω από την Πεντέλη ήταν το όλο πράγμα. Ακόμα και το πρωί χιόνιζε με σπασμένο καιρό και κάτω από την Κηφισιά ήταν όλα στεγνά!
    Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως ήταν τα μοντέλα. Είναι αδιανόητο να βλέπεις στις 10 το βράδυ να βλέπεις ότι έχεις θερμοκρασία Χ και το gfs να σου τη δείχνει Χ-2. Είναι αδιανόητο να βλέπεις ότι δεν έχεις φαινόμενα και το μοντέλο να σε διαψεύδει και να σου λέει όχι, έχεις και δεν το βλέπεις. Χάλια μαύρα.
    Η κακοκαιρία προφανώς είναι άνευ σημασίας. Είναι σαν μια από τις δεκάδες της δεκαετίας του 90 που χιόνιζε αναιμικά μέχρι Κηφισιά, ψιλοέστρωνε για 2 ώρες, ο Διόνυσος είχε 5 πόντους παραπάνω και η Αθήνα λιαζόταν. Τα έλεγε ο δάσκαλος, εμείς κοιτάγαμε το gfs...
    Ιπποκράτη, εγώ παραμένω αισιόδοξος. Σε ένα άθλιο χειμώνα, κατάφερε και έφερε τον καιρό που θέλουμε έστω και αναιμικό, αρκετές φορές. Επίσης, αυτά περί καιρικής αλλαγής που δεν φέρνει χιόνια, δεν το πιστευώ. Και πέρυσι είχαμε κλιματική αλλαγή και ήρθε το 40ποντο. Απλά, η ψυχρή εισβολή δεν έρχεται όπως τη θέλουμε, δεν είναι η πρώτη φορά και φυσικά ούτε η τελευταία. Αν μπει όπως τη θέλουμε, μια χαρά χιονίζει (ακόμα). Και μια φορά θα χιονίσει σε ίδια γεωγραφικά πλάτη σε μέρη που στέκονται πιο τυχερά αυτή τη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απόλυτα!
      Μια χαρά μπορεί να χιονίσει κ να στρώσει ακόμη κ στη σημερινή εποχή της κλιματικής αλλαγής.
      Δλδ συγνώμη,η γειτονική Τουρκία που θάβεται το τελευταίο διάστημα στο ψύχος κ στα χιόνια είναι από άλλο ανέκδοτο η μήπως από άλλο γαλαξία?
      Όλα μπορούν να γίνουν με λίγο τύχη κ σωστό timing.

      Διαγραφή
  7. Οσο οι πολύ δυνατοί έως θυελλώδης ΒΔ άνεμοι έπνεαν στην περιοχή μου,τόσο πιο σίγουρο ήταν ότι δεν θα επηρεαζομασταν σημαντικά.
    Παρά ταύτα όμως δεν μείναμε "παραπονουμενοι"καθως Τετάρτη βράδυ χιόνισε για 1 ώρα χωρίς να το στρώσει βέβαια,Πέμπτη έως το μεσημέρι ,πότε έβρεχε και πότε χιόνιζε με μέτρια ένταση και το βράδυ ξανά πυκνή χιονόπτωση για περίπου 1 ώρα.
    Όλα τα ορεινά του Ελικώνα έβαλαν καλό χιόνι.
    Πολύ καλό νερο έπεσε από Ριτσωνα και ανατολικότερα προς Αττική.
    Η Εύβοια φυσικά πήρε την μερίδα του λέοντος.
    Αυτό που για πολλοστή φορά υπήρξε μελανό σημείο, ήταν η απαγόρευση της εθνικής οδού όχι μόνο για τα φορτηγά αλλά ακόμη και για τα λεωφορεία,δημιουργώντας ένα πραγματικό κομφούζιο και ταλαιπωροντας αφάνταστα οδηγούς και επιβατικό κοινό.
    Δυστυχώς για μια ακόμη φορά με ελάχιστο χιόνι και χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα ,έκλεισε η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας από την Ριτσωνα,γιατί στην Μαλακάσα είχε λέει χιόνι,βάζοντας όλο τον κόσμο από το Σχηματάρι και Οινόφυτα να περιμένει σε τεράστιες ουρές και την απορία ποιος είναι ο λόγος για αυτήν την ταλαιπωρία.
    Έλληνες και ξένοι οδηγοί προσπαθούσαν να καταλάβουν για ποιο λόγο δεν μπορούν να φθάσουν στην Αθήνα,οντως εφοδιασμένοι με τον απαραίτητο εξοπλισμό,πληρώνοντας φυσικά και τα ακριβά διόδια της Θήβας χωρίς να τους εχει ενημερώσει κανεις ότι λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω έχει απαγόρευση κυκλοφοριας.
    Άντε τώρα να εξηγήσεις σε έναν οδηγό που έχει περάσει δεκάδες η εκατοντάδες φορές όλη την Ευρώπη και έχει συναντήσει απροσπέλαστους δρόμους,να μην τον αφήνουν να περάσει από το Σχηματάρι με σκέτη βροχή και λίγο χιόνι στην Μαλακάσα για μερικά χιλιόμετρα.
    Πριν που όλα ανήκαν στο δημόσιο,έφταιγε αυτό,τώρα που είναι όλα ιδιωτικά τι είναι αυτο που φταίει;
    Εγώ με όλα αυτά που τράβηξα και άκουσα εχθές,ένα έχω να πω:αισθάνομαι ατελείωτη θλίψη και ντροπή.
    Αηδιασμένος και πικραμένος βαθιά ,πέταξα τα τηλέφωνα μου στην τσάντα μου και τα άνοιξα σήμερα το πρωί.
    Δυστυχώς είμαστε μόνοι μας .....
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε Χριστόδουλε, εδώ χθες στην Αθήνα είχαν κλείσει μια λωρίδα από Μεταμόρφωση προς Κηφισιά για τον ίδιο λόγο!!! (έτσι μου είπαν τουλάχιστον!). Εδώ έχει να κάνει με δύο παραμέτρους: 1) με την ευθυνοφοβία των αρμοδίων, που σου λέει κλείστο μη γίνουμε ρεζίλι 2) με το έλλειμμα παιδείας των οδηγών που πάνε χωρίς αλυσίδες και πατώντας στη ΛΕΑ με αποτέλεσμα να κλείνει και αυτή και οι αρχές να μην μπορούν να φθάσουν στο σημείο που πρέπει.
      Εγώ έχω καταλήξει σε ένα συμπέρασμα: Η δημοκρατία είναι καλή, η πολύ δημοκρατία οδηγεί στην ασυδοσία. Καλώς ή κακώς πρέπει να έχουμε συνέπειες αν κάνουμε κάτι. Και ο Γερμανός δεν είναι καλύτερος άνθρωπος από εμάς. Είναι πιο αφοσιωμένος στους κανόνες γιατί ξέρει τις συνέπειες. Εδώ ο Ελληνάρας θα πατάει στη ΛΕΑ όποτε γουστάρει κι αμα ρίξει ένα πόντο στη Μαλακάσα θα βρίζει και θα λέει πού είναι το κράτος. Ανεξάρτητως του σε ποιο κράτος ζούμε, και αυτός ο δόλιος ο μηχανισμός πώς στο διάολο θα φθάσει στο σημείο που πρέπει αν αυτός που βρίζει έχει κλείσει παρανόμως τη διέλευση;

      Διαγραφή
    2. Πράγματι Βαγγέλη, είχαν κλείσει την αριστερή λωρίδα από τη Μεταμόρφωση ως τη Βαρυμπόμπη και επικρατούσε κομφούζιο. Και έχεις πολύ δίκιο σε αυτό που λες. Κάνουμε ό,τι μας καπνίσει και ζητάμε τα ρέστα από το κράτος. Αφού το κράτος το έχουμε διαμορφώσει -μεταξύ άλλων- κι εμείς με τη νοοτροπία μας και τη συμπεριφορά μας. Μεγάλη και ατέρμονη κουβέντα.

      Διαγραφή
    3. Έχει να κάνει κυρίως με τους οδηγούς.όταν τύχει 10-20 αμάξια χωρίς αλυσίδες να κολλήσουν στο δρόμο από το χιόνι ύστερα δημιουργήται αναπόφευκτα μποτιλιάρισμα.το κράτος σαν τι να κάνει από αυτό το σημείο και έπειτα;η πολιτική προστασία βγάζει κάθε φορά πριν λίγο από κάθε χιονιά οδηγίες και συμβουλές αλλά πόσοι άραγε τις εφαρμόζουν είναι το θέμα;Η ευθύνη δεν πέφτει αποκλειστηκά στο μη καθαρισμό των δρόμων από το χιόνι.πάντως αν στην Ρωσία και στις υπόλοιπες χώρες της βόρειας ευρώπης είχαν το επίπεδο οργάνωσης και λειτουργίας στο κομμάτι με τα χιόνια όπως γίνεται στην ελλάδα θα "βαρούσαν" παράλυση τα πάντα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    4. Χριστόδουλε ο λόγος για όσα τράβηξες είναι ότι ο φόβος υπερισχύει δυστυχώς πολλές φορές της λογικής και της ψύχραιμης αντιμετώπισης μίας κατάστασης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κορωνοϊός, μία ασθένεια με 2% θνησιμότητα ίσως και παρακάτω, γιατί θα υπάρχουν και μη καταγεγραμμένα κρούσματα και άνθρωποι που θα είναι ασυμπτωματικοί στον ιό. "Ο πραγματικός κίνδυνος είναι η επιδημία του φόβου" έγραψε σε άρθρο του ένας διακεκριμένος γιατρός. Και το είδαμε στην περίπτωση του κρουαζιερόπλοιου, που αντί να απομονώσουν μεταφέρουν τους 2-3 ασθενείς με κορωνοϊό σε νοσοκομείο, έβαλαν σε καραντίνα 1.500 ανθρώπους. Με συνέπεια να έχουν νοσήσει πλέον πάνω από 60 μέσα στο πλοίο.

      Φαντάσου να ήμασταν σε μία τέτοια κατάσταση. Εσένα, πάντως, δεν σε φοβάμαι Χριστόδουλε. Είσαι από τους ανθρώπους που με ό,τι κι αν καταπιαστούν θα το φέρουν σε πέρας. Παρεμπιπτόντως, και η σημερινή πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου ήταν to the point. Πραγματικά δεν περίμενα να έχει τόσο κρύο και να είναι τόσο δυνατός ο βοριάς, παρά το γεγονός ότι βρέθηκα στο ανεμοδαρμένο Θυμάρι αυτή τη φορά. Για τη θάλασσα η ψυχρή εισβολή ήταν σήμερα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    5. (μεγάλο θέμα Βαγγέλη, και με προεκτάσεις πολλές. μόνο τα ΜΜΕ να πιάσουμε θα ξημερωθούμε (εφαρμόζεται και στο χιόνι και στον ιό)..ως μπασκετικός τον έγραψες και με "ω", ελέω Κορωνιού, αλλά και Κορωναίου Τάκη, για μας τους βάζελους..)

      Διαγραφή
    6. Με "ο" το έγραφα κι εγώ Νίκο, αλλά κάπου διάβασα ότι ο κ. Μπαμπινιώτης είπε ότι γράφεται με "ω". Λεπτομέρειες, βέβαια.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    7. σωστά, εκ της "κορώνας" (στο κεφάλι μας). και όχι κορωναϊός, αφού δε λέμε αντίστοιχα θαλασσαδάνεια..

      Διαγραφή
  8. Δεν υπάρχει πολλή ή λίγη δημοκρατία. Έχουμε δημοκρατία ή δεν έχουμε. Αυτό που θες να πεις υποθέτω είναι για το αν τηρούνται οι νόμοι ή όχι.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δικιο έχετε φίλοι μου σε όλα όσα λέτε και μπορώ να γράψω ακόμα καμια δεκαριά λόγους που φταίνε και για πλάκα μπορεί να κλείσει ειδικά η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας.
    Μετά από 28 χρόνια επαγγελματικής οδήγησης,"σαρωνοντας" την Ελλάδα(ηπειρωτική και νησιωτική) απ'ακρη σε άκρη πολλές φορές και διασχίζοντας σχεδόν όλη την Ευρώπη,κατά μήκος και πλάτος,βλέποντας και ζώντας απίστευτες καταστάσεις και σε ακραίες συνθήκες,γνωρίζοντας και την έλλειψη παιδείας και νοοτροπίας που μας διακατέχει σαν Έλληνες ή και Ελληναρες αν θέλετε,θα καταλήξω και εγώ στο συμπέρασμα ότι για όλα φταίει ή ευθυνοφοβία των υπευθύνων.
    Δεν μπορώ όμως(όπως κάνω πάντα)να μην αναφώνησω:Όχι ρε φιλε μου,δεν ΓΙΝΕΤΑΙ να κλείνει έτσι χωρίς σοβαρό λόγο η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας και σε ένα σημείο μάλιστα που περιμένεις να υπάρχει πρόβλημα.ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ.
    ΑΠΛΆ ΔΕΝ ΓΊΝΕΤΑΙ.Ειναι ανέκδοτο...
    Δεν μιλάμε για 1 ή 2 ή 3 φορές.
    33 χρόνια είναι στα ΚΤΕΛ και αλλά 7 που πηγαινοέρχομουν με τον πατέρα μου στο Σισμανόγλειο,μιλάμε για 40 ΧΡΟΝΙΑ και όμως επικρατεί η ίδια κατάσταση.ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΟ.
    Έχω κάνει διανομές όχι μόνο σε όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη,αλλά για χρόνια ανεβοκατεβαίνα τον Παρνασσό και άλλα βουνά,μέσα σε αντίξοες συνθήκες και χωρίς αλυσίδες,μόνο με χιονολαστιχα(εφοδιασμένος φυσικά με όλα τα εξαρτήματα,αλλά για μη χάσιμο χρόνου)Και γνωρίζω όπως όλοι οι επαγγελματίες(Εκτός ελαχίστων ασυνείδητων)Όλες τις παθογένειες που υπάρχουν.
    Οι αρμόδιοι τι ακριβώς είναι αυτό που δεν γνωριζουν;Εδώ και αν είναι μεγάλη και ατέρμονη η συζήτηση φίλοι μου.
    Είναι φορές που οι λέξεις χάνουν το νόημα τους,όπως έγινε και εχθές.
    Βλέποντας,ειδικά τους ξένους οδηγούς, να με κοιτούν σαν την αγελάδα που κοιτάει το τρένο,στις οποίες δικαιολογίες προσπαθούσα να βρω για να τους εξηγήσω για ποιο λόγο δεν μπορούν να συνεχίσουν τον δρόμο τους προς Αθήνα.
    Ένιωσα πολύ άσχημα εχθές φίλοι μου.
    Μόνο πηγαίνοντας,παρά το κρύο,βόλτα με τα σκυλιά μου μέχρι αργά το βράδυ, μπόρεσα λίγο να ηρεμήσω.
    Ένιωθα απογοήτευση...
    Ζητώ συγγνώμη αν κούρασα...
    Καλό απόγευμα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή