Στροφή των ανέμων σε Ν-ΝΔ και λίγες, προς το παρόν, βροχές στη Δ-ΒΔ Ελλάδα


Βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Ιταλία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται Α-ΝΑ, ενώ υψηλές πιέσεις καλύπτουν την Τουρκία. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), στη χώρα μας θα επικρατήσουν ενισχυμένοι Ν-ΝΔ άνεμοι και στις Δ-ΒΔ περιοχές της θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα κυρίως στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα. Την Πέμπτη (27/2), τοπικές βροχές και καταιγίδες αναμένονται κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και το Α. Αιγαίο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου και της Δ. Μακεδονίας. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν παντού Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση. Την Παρασκευή (28/2), τοπικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά-ημιορεινά) προβλέπονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα και πιθανώς στη βόρεια χώρα και το Α-ΒΑ Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 4 με 6 μποφόρ και θα πέσει λίγο ακόμα η θερμοκρασία κυρίως στα βόρεια. Αρκετά καλός θα είναι ο καιρός του Σαββατοκύριακου (29/2-1/3), με εξαίρεση ίσως τη Δ-ΒΔ Ελλάδα, όπου την Κυριακή θα βρέξει τοπικά.

Υ.Γ Νέα πρόγνωση θα αναρτηθεί την Πέμπτη (27/2).
  
Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 26-2-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 και αργότερα στο Θρακικό 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές βροχές κυρίως στα ΒΔ. Πιθανές καταιγίδες τη νύχτα. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 19 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 5 με 6 και στο ΒΑ Αιγαίο 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 10 έως 20 βαθμούς.

Αττική:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 9 έως 18 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές. Άνεμοι Ν-ΝΑ 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 7 έως 17 βαθμούς.      

5 σχόλια:

  1. Καλημέρα χιονοφιλους η καλύτερα βροχοφιλοι γιατί με μισή βροχερή μέρα τον μήνα τους τελευταίους 5 μήνες ο Ληθαιος έχει μόνιμα την εικόνα Αυγούστου. Ελπίδες για βροχερή άνοιξη δεν έχω άρα καλοκαίρι στον κάμπο με ... το νερό νεράκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. τον φεβρουάριο κάτι έκανε σε σύγκριση με τον Γενάρη.Να επησημανθεί.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Νομιζα και 'γω οτι κατι θα έκανε το Φλεβάρη φίλε Καρδίτσα αλλά τίποτα δεν έκανε στον κάμπο τουλάχιστον.Στα δυτ.ορεινά κατι φαίνεται να γίνεται τις επόμενες ημέρες εκεί είναι οι ελπίδες μας πλέον...
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
  2. Mε βάρκες οι διασώστες προσπαθούσαν να βοηθήσουν τον κόσμο στην πλημμυρισμένη πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, που βυθίστηκε για δεύτερη φορά φέτος στα λασπόνερα, όπως μεταδίδει το Reuters. H μετεωρολογική υπηρεσία της Ινδονησίας συνδέει τις σφοδρές βροχοπτώσεις με τους τροπικούς κυκλώνες, που αναπτύσσονται στα νοτιότερα τμήματα του αρχιπελάγους και προειδοποίησε και για μεγάλα κύματα στο νησί της Ιάβας, αλλά και ότι τέτοια ακραία φαινόμενα θα συμβαίνουν πια με μεγαλύτερη ένταση και συχνότητα, λόγω κλιματικής αλλαγής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακραίες βροχοπτώσεις σημειώνονται με όλο και μεγαλύτερη ένταση τα τελευταία 30 χρόνια, ενώ είναι πιο συχνές αυτή τη δεκαετία.

    Στην Τζακάρτα που βρίσκεται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας και μαζί με τα προάστιά της αριθμεί πάνω από 30 εκ. κατοίκους, επηρεάστηκαν 200 γειτονιές από τις πλημμύρες. Στην αρχή του 2020 η πρωτεύουσα της Ινδονησίας είχε πληγεί από τις σφοδρότερες βροχοπτώσεις από τότε που κρατούνται αρχεία, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους 60 άνθρωποι και να εκτοπιστούν 175 χιλιάδες. Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις για τις νέες πλημμύρες, κι ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν σπεύσει να βοηθήσουν τον κόσμο και κυκλοφόρησαν και βίντεο με γυναίκες και παιδιά πάνω σε φουσκωτά.

    Διασώστες προσπαθούσαν επίσης να επαναφέρουν ένα μισοβυθισμένο μίνι βαν, τη στιγμή που η αστυνομία προειδοποιεί ότι θα κλείσουν δρόμοι και σιδηρόδρομοι και έγινε και διακοπή ρεύματος σε πάνω από 1.600 υποσταθμούς για λόγους ασφαλείας. Δύο κάτοικοι είπαν, πάντως, ότι τα σπίτια τους έχουν ήδη πλημμυρίσει τέσσερις φορές φέτος και ότι η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα μετά τις πλημμύρες της Πρωτοχρονιάς.

    Τέτοια προβλήματα δεν έχουμε για την ώρα στην Ελλάδα, που και την Τρίτη κυριάρχησαν η μπονάτσα και η λιακάδα. Σε μία βόλτα που πήγα, μάλιστα, τα σκυλιά ήταν εντυπωσιακά τα καταπράσινα, ολάνθιστα και γεμάτα πεταλούδες και μέλισσες, λιβάδια. Παντού χρώματα και αρώματα.

    Φωτογράφισα και μία ανεμώνη, όχι, όμως, του αγρού, αλλά του βυθού. Ήταν μέσα σε έναν σωλήνα, καθώς οι ανεμώνες συνηθίζουν να συμβιώνουν με άλλα πλάσματα της θάλασσας, κυρίως κάβουρες ερημίτες, παρέχοντας προστασία με τα τοξικά κνιδοκύτταρά τους (ανήκουν στα κνιδόζωα, όπως οι μέδουσες) και παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα υπολείμματα τροφής του ζώου που τις φιλοξενεί.
    https://www.reuters.com/article/us-indonesia-floods/indonesias-capital-hit-by-serious-flooding-for-second-time-this-year-idUSKCN20J0AP?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι εντυπωσιακό από τις χαμηλές θερμοκρασίες του τριημέρου ΠΣΚ,πως μέσα στην νύχτα και ξημερώνοντας Δευτέρα οι ελάχιστες τιμές αυξήθηκαν κατακόρυφα και σε πολλές περιοχές δεν έπεσαν κάτω από τους 10 βαθμούς.
    Αντίθετα,εχθές περισσότερο η θερμοκρασία ξεπέρασε σε ευαίσθητες περιοχές τους 20 βαθμούς και σήμερα ήταν 1-2 βαθμούς χαμηλότερα λόγω του ΔΒΔ αέρα που στην περιοχή μου ειδικά αυτή την ώρα λυσσομαναει ξεπερνώντας ίσως και τα 6-7 μποφόρ.
    Παρόλα αυτά όμως,δρα σαν καταβατης και η θερμοκρασία είναι στους 12 βαθμούς και στον κάμπο ακόμη μεγαλύτερη.
    Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχει καθόλου χιόνι ούτε η κορυφή του Ελικώνα που έβαλε πολύ καλό χιόνι τις προηγούμενες ημέρες.
    Ο άνεμος αυτός και οι υψηλές θερμοκρασίες,έχουν κατεβάσει το πολυ χιόνι ακόμα και στην νότια και ανατολικη πλευρά του Παρνασσού.
    Νομίζω με τον καιρό αυτό τις επόμενες ημέρες θα επηρεαστεί και η Εύβοια μέ το χιόνι ακόμα και στην Διρφη να λιγοστεύει.
    Το πολύ καλό νερο που έριξε στην περιοχή μου,δεν με αφήνει να μπω στα αμπέλια μου και στις ελιές,παρόλο που όλα τριγύρω θυμίζουν συν θήκες προχωρημένης άνοιξης,εχθές και σήμερα.
    Δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάτι ιδιαίτερο στις περισσότερες περιοχές
    εκτός από τα ΔΒΔ τμήματα της χώρας που εκεί θα κρατιούνται τα προσχήματα του οποιου υπολοίπου χειμώνα έχει μείνει.
    Όλα δείχνουν πλέον ξεκάθαρα ότι ο ερχομός της άνοιξης δεν μπορεί να σταματήσει από τις οποιες εξάρσεις υπάρξουν.
    Ελπίζω μόνο έστω και την τελευταία στιγμή να μπορέσουν να πάρουν κάποια φαινόμενα οι περιοχές που το χρειάζονται περισσότερο.
    Ο χρόνος όμως τρέχει εναντίον τους.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή