Σκέψεις επί της επικείμενης μεταβολής του καιρού


-Οι ψυχρές αέριες μάζες, που σε πρώτη φάση θα μεταφερθούν από τον ΒΑ Ατλαντικό προς την περιοχή μας, είναι θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες που είναι λιγότερο ψυχρές από τις ηπειρωτικές πολικές αέριες μάζες και που, φθάνοντας στην περιοχή μας, ως ένα βαθμό θα τροποποιηθούν εκ των κάτω (θερμανθούν), διασχίζοντας διαγωνίως την Ευρώπη.
- Σε δεύτερη φάση, οι ψυχρές αέριες μάζες που θα μεταφερθούν από την κεντρική και τη Β-ΒΑ Ευρώπη προς τα Βαλκάνια θα είναι αρκετά ψυχρές, αλλά τότε θα έχουν περιοριστεί σημαντικά οι πιθανότητες αξιόλογου υετού για τις περισσότερες περιοχές της χώρας.
-Την Τετάρτη, με το πέρασμα του βασικού ψυχρού μετώπου από την περιοχή μας, υετός θα παρατηρηθεί παντού, αλλά με τη δημιουργία του πρωτεύοντος χαμηλού στα ΒΑ Βαλκάνια και του δευτερεύοντος χαμηλού στο Β. Αιγαίο και το εξ αυτής της διάταξης προκύπτον Β-ΒΔ ρεύμα, η ζώνη του υετού τουλάχιστον στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και τις νοτιότερες περιοχές της χώρας θα είναι στενή.


- Την Πέμπτη, με την επικράτηση Β-ΒΑ ανέμων ο υετός θα περιοριστεί στα ανατολικά και τα νότια και οι καλοί προγνώστες θα πάρουν τα υποδεκάμετρα για να μας πουν με ακρίβεια πού και πόσο θα χιονίσει στην Αττική και όχι μόνο.

- Με τη μη δημιουργία αποκομμένου βαρομετρικού χαμηλού στην κεντρική Μεσόγειο, χάθηκε μια καλή ευκαιρία να πέσουν πολλές βροχές και χιόνια στην πατρίδα μας, αλλά καιρός είναι αυτός και ότι θέλει κάνει!  

Και λίγη κυριακάτικη γκρίνια

-Μετεωρολογικά, ο όρος θερμή εισβολή δεν είναι σωστός. Μόνο οι ψυχρές αέριες μάζες εισβάλλουν. Οι θερμές αέριες μάζες μεταφέρονται με τη διαδικασία που είναι γνωστή ως θερμό μέτωπο.

- Ο όρος κράσπεδα του χαμηλού δεν είναι σωστός. Κράσπεδα έχει ο αντικυκλώνας ως «βουνό». Το χαμηλό έχει χείλη ως «πηγάδι».

- Διάβασα κάπου ότι αναμένεται ψυχρή εισβολή από το βορρά. Ευτυχώς που μας θυμίζουν ότι δεν βρισκόμαστε στο Ν. Ημισφαίριο της Γης!

Καλή Κυριακή σε όλους.

41 σχόλια:

  1. Καλημέρα! Ευτυχώς κ ζιακοπουλε που είστε κ εσείς κ βάζετε τα πράγματα στην θέση τους. Πάντοτε επιστημονικά κ τεκμηριωμένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αττικη στα ποσα περιπου μετρα υπολογιζεται να ριξει χιονι? και ποτε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα δάσκαλε! Δε σας λέμε ετσι τυχαία αφού σε κάθε τέτοιου είδους ανάρτηση μας μαθαίνετε και επεξηγείτε πραγματικά πολύ επιστημονικά και τεκμηριωμένα τις γνώσεις σας! Σας ευχαριστούμε.
    Πραγματικά πολύ δύσκολο λοιπόν να καταλάβουμε τι θα συμβεί στις περιοχές που διαμένει ο καθένας...ένα είναι σίγουρο όπως αναφέρατε όλοι θα αρχίσουν τα σενάρια με τα εκατοστά κτλ σε κάθε περιοχή. Μια φιλική ερώτηση, αυτές οι διευκρινήσεις στη παράγραφο της "γκρινιας" είναι πάρα πολύ σωστές και λογικές και νομίζω τις αντιλαμβάνονται και άνθρωποι που δεν έχουν σπουδάσει το αντικείμενο....πως αναγράφονται λανθασμένα από μεγάλα σάιτ με επιστημονικές ομάδες και επαγγελματίες μετεωρολογους;
    Ευχαριστώ.

    Φιλικά
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κύριε Ζιακόπουλε γιατί τα πρωινά τρεξίματα των δυο κύριων μοντέλων έχουν μεγάλη διαφορά στον υετό ενώ απέχουμε τρεις μέρες πριν? Καλημέρα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα! Εξαιρετική ανάλυση! Χ. Λώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προφανως δασκαλε για να τα λετε αυτα βασιστηκατε στο πρωινο τρεξιμο του Ευρωπαικου!Αν δείτε το 6αρι του Αμερικάνου τα δεδομένα αλλάζουν,γιατί δημιουργούνται τρία χαμηλά...ένα στο βορείο Ιόνιο,ενα στο βόρειο Αιγαίο και το τριτο στα βορειοαντολικά Βαλκάνια.Με αυτον τον τροπο αυξάνεται ο υετος,τουλάχιστον για τη Δυτική Ελλάδα...τα Γιαννενα νομιζω χιονίζονται χαλαρά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξαιρετη αναλυση.Σαφης ,διοτι σοφον το σαφες,κατα το δυνατον ακριβης,με αψογα ελληνικα.Οι νοουντες νοειτωσαν. Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ο δάσκαλος αποφεύγει να μας τα υψόμετρα που θα χιονίσει.την προηγούμενη φορά έλεγε για χιόνια στην εθνική για βόρεια προάστια και τελικά Τζιφός.το πάθημα γίνεται μάθημα.σωστος δάσκαλε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χεχε ολοι κανουν λαθη! Σε καμια περιπτωση δεν μπορουν τουλαχιστον απο σημερα να πουν ακριβη υψομετρα! Δεν ειναι καν σιγουροι για την γενικοτερη κατασταση που θα επικρατησει!Καν θυμηθουμε παλιοτερα προγνωσεις σοβαρων μετεορολογων κ μετεορολογικων σταθμων θα δουμε παρα πολλες γκελες! Τωρα τον συγκεριμενο πριν κανα δυο βδομαδες γτ τον σταυρωσαν ετσι δεν ξερω!

      Διαγραφή
  9. Από αύριο στο κυρίως πιάτο..
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Παρακληση-Απαιτηση.Δασκαλε δωσε υψομετρα εδω και τωρα (hic et nunc απαιτουσαν οι Ρωμαιοι ) . Ει δε αλλως , εις το πυρ το εξωτερον.......Με ενσυναισθηση Π.Α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Περιμένοντας να ξεδιαλύνει το τοπίο με τα υψόμετρα χιονόπτωσης, ιδού ένα ενδιαφέρον θέμα για τις εταιρίες εξορύξεων, που χάνουν δισ. δολ. σε χρηματοδότηση, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται από τη βαριά βιομηχανία και στρέφονται σε πιο φιλικούς για το περιβάλλον τομείς, όπως μεταδίδει το Reuters. To να γίνει, λοιπόν, η βιομηχανία εξορύξεων πιο βιώσιμη, λειτουργώντας για παράδειγμα τα ορυχεία με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, θα είναι το θέμα που θα απασχολήσει την Ετήσια Σύνοδο Αφρικανικών Εξορύξεων Indaba που θα διεξαχθεί στο Κέιπ Τάουν αυτή τη βδομάδα.

    Η συμπίεση κεφαλαίων που άρχισε πριν από περίπου δύο χρόνια, έχει επιδεινωθεί τελευταία και το μέσο κόστος του κεφαλαίου που απαιτείται για νέα πρότζεκτ στον τομέα των εξορύξεων έχει αυξηθεί κατά 2% μέσα σε αυτή τη διετία. "Ακόμα και για εταιρίες που έχουν καλά πρότζεκτ, είναι δύσκολο να αντλήσουν χρήματα σε αυτή την αγορά" εξηγεί η Caroline Donally, διευθύντρια στην ιδιωτική εταιρία Denham Capital στο Χιούστον. "Οι προηγούμενοι επενδυτές έχουν αποσυρθεί και μία σειρά εξειδικευμένων funds δεν επενδύουν πια σε τέτοια προϊόντα" συμπληρώνει η Donally που θα παρακολουθήσει τη Σύνοδο για τις Εξορύξεις Indaba, η οποία θα διεξαχθεί από αύριο Δευτέρα 3 και μέχρι την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου στη μεγαλούπολη της Νότιας Αφρικής.

    Τα κρυπτονομίσματα αποτελούν πλέον εναλλακτικά προϊόντα που προσελκύουν τους επενδυτές και ο τομέας των εξορύξεων άντλησε 0,3 δισ. δολ. το 2019, το 1/5 σε σχέση με το 2009 και λίγο περισσότερα από τα 0,2 δισ. δολ. που είχε αντλήσει το 2014 εν μέσω κρίσης. Τα ανθρακωρυχεία, ειδικά αυτά που βγάζουν θερμικό άνθρακα για να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, έχουν βιώσει τις περισσότερες επιπτώσεις από αυτή την αλλαγή τάσης. Το κρατικό fund της Νορβηγίας αποτραβήχτηκε πέρσι από όλα τα ορυκτά καύσιμα, ενώ η Blackrock ανακοίνωσε στις 14 Ιανουαρίου ότι θα πουλήσει όλα τα δικαιώματά που έχει σε εταιρίες, οι οποίες αντλούν πάνω από το 25% των εσόδων τους από θερμικό άνθρακα.

    "Αν είσαι μία μικρή εταιρία εξόρυξης άνθρακα, δεν νομίζω ότι θα αντέξεις το ενδεχόμενο να μην αντλήσεις καθόλου χρήματα" ανέφερε ο Fred White, αναπληρωτής διευθυντής στο Medea Capital Partners του Λονδίνου. "Υπάρχει ακόμα μία μεγάλη αγορά, μία μεγάλη ζήτηση για άνθρακα, αλλά δεν χρηματοδοτείται από τις δυτικές τράπεζες και τα τοπικά ιδρύματα αποσύρονται επίσης. Ο θερμικός άνθρακας παράγει το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και πάνω από το 40% της ενέργειας που σχετίζεται με το διοξείδιο του άνθρακα. Στην Αφρική, όπου η πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια παραμένει προβληματική, τα πρότζεκτ για την παραγωγή ενέργειας μέσω άνθρακα, εξακολουθούν να βασίζονται στη στήριξη από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αναπτυσσόμενων χωρών. Αλλά ακόμα κι αυτά αποσύρονται, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούνται.

    Τον Νοέμβριο του 2019, η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Αφρικής αποφάσισε να μην χρηματοδοτήσει ένα πρότζεκτ άνθρακα στην Κένυα, το οποίο σταμάτησε από ένα τοπικό περιβαλλοντικό δικαστήριο τον Ιούνιο του 2019. Η Νότια Αφρική που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα άνθρακα στην ήπειρο, ξεμένει επίσης από χρηματοδότηση. Η τράπεζα Nedbank της Ν. Αφρικής σταμάτησε να χρηματοδοτεί πρότζεκτ σχετικά με τον άνθρακα, ενώ η FirstRand μείωσε τη χρηματοδότηση σε πρότζεκτ θερμικού άνθρακα στο 0,5% των συνολικών δανειοδοτήσεών της.
    https://www.reuters.com/article/us-mining-indaba-finance/miners-face-funding-squeeze-as-green-investing-surges-idUSKBN1ZW08D?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλησπέρα,
    Ευχαριστούμε πολύ για την πρόγνωση.
    Ως χιονόφιλος, αποκλείεται στη δεύτερη φαση να δημιουργηθεί χαμηλό στο Αιγαίο, ή να δημιουργηθεί lake effect?
    Eυχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μήπως αλλάξουν τα δεδομένα πάλι ως την Τετάρτη;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Eυχαριστούμε τον κ.Ζιακόπουλο για το μετεωρολογικό του σεμινάριο για άλλη μια φορά!Το μόνο σημείο στο οποίο θα ήθελα λίγο παραπάνω εξήγηση είναι αυτό με την Κεντρική Μακεδονία και το ΒΔ ρεύμα.Μπορεί κάποιος να βοηθήσει;
    Ι.Σταύρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα λίγα που ξέρω η Θεσσαλονίκη θέλει ΒΔ άνεμο η αλλιώς Βαρδάρη για να χιονιστεί καλά μέχρι τις βάρκες που λέμε.
      Οι ανατολικοί η βορειοανατολικοί άνεμοι είναι απαγορευτικοί για να μετατρέψουν σε χιόνι τον όποιο υετό στην πόλη.
      Το καλύτερο σενάριο είναι να έχουμε παγωμένο Βαρδάρη που μπουκάρει από τα Σκόπια κ ταυτόχρονα χαμηλό από το Ιόνιο κινούμενο δυτικά,εκεί λοιπόν συνήθως κάνει πανηγύρι.
      Βέβαια υπάρχουν κ οι περιπτώσεις που ο ΒΔ άνεμος όταν έρχετε παρέα με την ψυχρή εισβολή αλλά χωρίς κάποιο δυναμικό αίτιο τότε λειτουργεί ως ξηρός κ χωρίς υγρασία άνεμος άρα κ ως χιονοδιώκτης χαρίζοντας μόνο παγωνιές!
      Ο Χρήστος Σιμούλης βεβαία πιστεύω θα ξέρει καλυτέρα τον τόπο του για να σου απαντήσει.
      Στα μελλούμενα τώρα έχω να πω ότι
      πρώτον,το ψύχος αν κ λίγο εξασθενημένο θα διατηρηθεί μέχρι τις 10 περίπου του μήνα με αυξομειώσεις.
      Δεύτερον,ο υετός δε δείχνει κάτι το ιδιαίτερο τελικά πανελλαδικά,ενώ υπάρχει το σενάριο για δεύτερο χαμηλό στις 10 του μήνα από τα ΒΔ αλλά μόνο για χιόνια ορεινών πιά.
      Τρίτων,το θεωρώ πολύ δύσκολο να υπάρξει το λεγόμενο Aegean lake effect καθώς τέτοιο σενάριο δεν υποστηρίζεται από κανένα μοντέλο έως κ αυτή την ώρα αλλά ούτε από τα ensembles.
      Τέλος,αναλυτικά υψόμετρα όποιος δώσει από τώρα απλά κοροϊδεύει εκτός από εμάς κ τον ίδιο του τον εαυτό.
      Καλό βράδυ σε όλους κ ας ελπίσουμε σε καλύτερες συγκινήσεις τις επόμενες ημέρες.

      Διαγραφή
    2. Οπωσδήποτε Φώτη και λοιποί φίλοι, το δυναμικό αίτιο στο Ιόνιο είναι απαιτούμενο. Ωστόσο και λιγότερο συχνά, έχουν παρατηρηθεί χιονιάδες, μέτριας βέβαια έντασης, που ήρθαν από ΝΑ (από το Αιγαίο, δηλαδή).

      Διαγραφή
  15. Στην Ισπανία που το καλοκαίρι πήγε για να μείνει, αφού ο Φεβρουάριος μπήκε με 27 βαθμούς στη Βαλένθια, ενώ από τις 28 υψηλότερες θερμοκρασίες πανευρωπαϊκά, οι 26 ήταν στην Ισπανία και οι άλλες δύο στην Πορτογαλία και το Γιβραλτάρ, σύμφωνα με το severe-weather. Επίσης οι 74 από τις 100 υψηλότερες θερμοκρασίες της Ευρώπης ήταν στην Ισπανία.

    Σχεδόν όλη η Ευρώπη είχε, πάντως, διψήφιες θερμοκρασίες και συγκεκριμένα η νότια Σκανδιναβία και η Δανία 11, το Βέλγιο, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γερμανία και η Πολωνία 12 με 16, η Ιταλία και τα Βαλκάνια γύρω στους 20, μία τιμή που άγγιξαν και αρκετές περιοχές στην Ελλάδα. Δεν είναι, όμως, τα 25άρια που δείχνουν ότι το καλοκαίρι έφτασε στην Ισπανία, αλλά το γεγονός ότι δεν πρόκειται να δεχτεί κάποια ψυχρή εισβολή, με τη φετινή εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας. Τελικά εκεί έχει πάντα ήλιο, όχι εδώ.
    https://www.severe-weather.eu/recent-events/an-incredible-warmth-across-parts-of-europe-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Aκόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες καταγράφηκαν, εξάλλου, την Κυριακή στην Ισπανία και συγκεκριμένα 29,1 και 28,3 βαθμοί στο Λας Πάλμας και την Τενερίφη αντίστοιχα, στα Κανάρια Νησιά, δηλαδή, που βρίσκονται στον Ατλαντικό. Στην ισπανική ενδοχώρα τα θερμόμετρα έδειξαν μεταξύ 23-26 βαθμών, στην Κορσική (Γαλλία) και τη Σαρδηνία και τη Σικελία (Ιταλία) 19-21, στα νότια Βαλκάνια 18-20, στην Αγγλία, τη νότια Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία και το Λουξεμβούργο γύρω στους 15.

      Η Μπάνια Λούκα στη Βοσνία είχε 20,6 βαθμούς, το Κάρλοβατς στην Κροατία 19, η Σλοβενία 18, η Κροατία 17, η Αυστρία 16,1. Αυτή η ζέστη θα κρατήσει για άλλες δύο μέρες πριν ψυχρότερες αέριες μάζες φέρουν και πάλι τον χειμώνα, αλλά και χιόνια στην περιοχή των Βαλκανίων, καταλήγει το severe-weather. Χαρακτηριστικό είναι, εξάλλου, ότι σε 15 διαφορετικά μέρη της Ισπανίας η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 25 βαθμούς, ενώ στη Γαλλία και την Πορτογαλία που επίσης είχαν ζέστη, ούτε σε ένα. Η Ισπανία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το καλοκαίρι έφτασε.
      https://www.severe-weather.eu/recent-events/another-warm-day-southern-europe-mk/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  16. Το πιο βασικό ηταν αυτο στην τελευταία παράγραφο που είπε ο δάσκαλος,οτι χάνεται μια καλή ευκαιρία για πολλές βροχές και χιόνια για την πατρίδα μας.Αλλο ένα τζάμπα κρύο δηλ.εν οψη!Απλώς λιγο θέαμα θα έχει οσο να ναι!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα. Το πιο εντυπωσιακό πράγμα θα είναι η ραγδαία πτώση της Τετάρτης. Διαφορετικά, το όλο πράγμα καταντάει ανέκδοτο. Το είχα αναφέρει κάποια στιγμή ότι στις γιορτές χάσαμε το ματς λόγω θερμοκρασίας, θα χάσουμε κι αλλο ματς λόγω υετού μέσα στη σεζόν... Την Πέμπτη η Αττική θα μπει στο ανούσιο παιχνίδι του κυνηγιού της νιφάδας ενώ όλη η υπόλοιπη χώρα θα έχει ήλιο (για άλλη μια φορά). Το Σάββατο, κρίμα, το παιχνίδι χάνεται ξανά και ξανά... Και για την υπόλοιπη χώρα είναι απορίας άξιον πώς γίνεται ένα παιχνίδι μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας να καταλήγει στην Τουρκία, δηλ κάπου 300 χλμ ανατολικά, περίπου το 1/3 της Μεσογείου δηλ.
    Αν είναι δυνατόν δηλαδή μοντέλα εκατομμυρίων να έχουν τέτοιες παλινωδίες και να φθάνουν 2 μέρες πριν να διαβάσουν τη φάση και αν.... Να το γυρίσουμε στη δεκαετία του 80, στο τέλος της ημέρας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ή μάλλον δεν είναι το ίδιο γιατί το αποτέλεσμα τότε ήταν τσαμπέξ, αν εξαιρέσεις το κόστος του φαξ για να μάθεις τις πιέσεις στις άλλες χώρες και να βγάλεις τον χάρτη με το χέρι.... Πραγματικά, ωραίο το παιχνίδι με τα μοντέλα και για εμάς τους ερασιτέχνες, αλλά κάποια στιγμή ρε παιδιά, το παραμύθι πρέπει να έχει και happy end. Αι σιχτίρ δηλαδή (μιας και οι Τούρκοι θα φάνε καλά... :) )

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη τελικά όπως το λες.
      Ας μη γελιόμαστε,το πράγμα αρχίζει κ κλειδώνει,κ από πλευράς υετού γελάνε κ οι πέτρες!
      Τρίτη κ Τετάρτη που θα υπάρχει κάποιος υετός στα δυτικά δε θα προλάβουν οι θερμοκρασίες για να δώσουν κάτι καλό,ενώ όταν οι θερμοκρασίες θα πέσουν σε ικανοποιητικά επίπεδα ο υετός θα έχει φύγει ανατολικά καθώς κ αυτός θα είναι για γέλια!
      Βλέπω δλδ για τέταρτη μέχρι Πέμπτη στα enables για υετό Αττική μέσο όρο 3mm!
      Που πάμε με τέτοιο υετό να δούμε χιονιά?
      Τελικά λυπάμαι που θα το πω αλλά πάλι η ξεροπαγωνιά τη νύχτα θα μας φάει.
      Ακόμη κ η έκπληξη να γίνει κ να χιονίσει σε πεδινές περιοχές,αυτό θα είναι πολύ πρόσκαιρο.

      Διαγραφή
    2. Με τα πρωινά δεδομένα και αν δεν αλλάξουν πάλι, η βόρεια Ελλάδα κάτι θα δει το πρωί της Τετάρτης. Ειδικά ανατολική Μακεδονία - Θράκη, αλλά και δυτικά η Φλώρινα π.χ. Η εμμονή της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας στέλνει και πάλι το σύστημα Τουρκία, όπως τα έχει στείλει σχεδόν όλα στη νοτιοανατολική Ελλάδα φέτος.

      Τα μοντέλα τις 2-3 τελευταίες μέρες είναι τελικά αξιόπιστα. Μην ξεχνάμε ότι πριν μια βδομάδα και κάτι έστελναν την κακοκαιρία Ισπανία, που τελικά χτυπάει 25αρια. Κι αυτό κακό είναι, βέβαια, και ο θερμός χειμώνας που είχαν εκεί, οδήγησε σε δύο φονικές κακοκαιρίες δυστυχώς.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Βρε Βαγγέλη μου, 10 ημέρες πριν δεν έχεις την απαίτηση να σου κάνει πρόγνωση. Μια ανίχνευση προσπαθείς να κάνεις, κοιτάς και λίγο τα ensebles να δεις τη διασπορά και ξέρεις ότι αν το παιχνίδι είναι ανοιχτό ή αν δεν έχεις στο ήλιο μοίρα... 3 μέρες πριν όμως έχεις αυτή την απαίτηση. Το gfs πχ χθες είχε μο κάπου στο -8 και σήμερα έτσι απλά γιατί γουστάρει (που λέει ο λόγος φυσικά) το έκανε -5,5. Αυτή είναι μια τεράστια διαφορά, δεν είναι μικρή... Το δε - και καλά σταθερό και αξιόπιστο ευρωπαϊκό μοντέλο - χθες το πρωί χιόνιζε την Τουρκία, χθες το βράδυ (και) την Ελλάδα, σήμερα την Τουρκία. Δεν θα μιλήσω για το τι έβλεπε για την Πέμπτη και τι δείχνει τώρα. Οπότε, εγώ αν ήμουν στη Μακεδονία π.χ. δεν θα ένιωθα καθόλου σίγουρος για την Τετάρτη. Ξέχωρα ότι έχει χυθεί πολύ μελάνι για μια 6-ωρη χιονόπτωση π.χ. στη Φλώρινα (έλεος δηλ.), ποιος μου λέει ότι το χαμηλό θα δημιουργηθεί εκεί που φαίνεται σήμερα. Επειδή το λέει το gfs; Ε, και; Αύριο μπορεί να γουστάρει να το βγάλει στην Κασπία θάλασσα....

      Τέλος πάντων, πλάκα έχουνε για εμάς, εγώ προσωπικά τον χειμώνα ασχολούμαι με τα μοντέλα (στα μετεωρολογικά αναφέρομαι αυστηρά... :) ) είναι ένα χόμπυ που με γεμίζει, αλλά κάπου έλεος. Πραγματικά, θέλω να δω μια κακοκαιρία να την κρατήσει μέσες άκρες 5 μέρες ίδια.

      Διαγραφή
    4. Για φέτος να αρκεστούμε σε πέντε ώρες!

      Διαγραφή
    5. Βαγγέλη Κ., κάπου σε συμμερίζομαι και κάπου διαφωνώ. Είναι πραγματική απογοήτευση όταν δημιουργούνται προσδοκίες για κάτι καλό -ή έστω αξιοπρεπές- σε σχετικά κοντινά χρονικά διαστήματα και τελικά τα μοντέλα αλλάζουν κάθε τρεις και λίγο. Πολλώ δε μάλλον που στη συγκεκριμένη περίπτωση το συνήθως φειδωλό ευρωπαϊκό ξεφύτρωσε εχθές για την περιοχή μας ακόμα και -11, αν παρατήρησα σωστά. Από την άλλη όμως μάλλον πρέπει να αποδεχθούμε αυτή την αδυναμία και να πάψουμε να επηρεαζόμαστε από τις παλινωδίες των μοντέλων. Τα παθήματα πρέπει να γίνονται μαθήματα και ας μην ξεχνάμε ότι πέρυσι και πάλι σε κοντινά διαστήματα μας μοίραζαν υποσχέσεις και την τελευταία στιγμή τα μάζεψαν όλα και τα έστειλαν στη... Σαχάρα! Πάντως, μια αξιόπιστη θεραπεία σε αυτό το πρόβλημα είναι ο περιορισμός της μοντελοθεραπείας κατά τη διάρκεια των επερχόμενων ψυχρών εισβολών και η παράλληλη αύξηση της παρούσας μπλογκοθεραπείας. Έγκυρη ενημέρωση και εύστοχα σχόλια κρατούν τον πήχη (και τις προσδοκίες) στα λογικά πλαίσια.

      Διαγραφή
    6. Ρε συ, Ιπποκράτη, εντάξει κάποιες προσδοκίες δημιουργούνται κάθε φορά και παρότι πλέον είμαστε καχύποπτοι, πάντα λες από μέσα σου, ε αυτή τη φορά θα μας κάτσει... Πριτς.... Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού. Βεβαίως, εδώ δε μιλάμε για δις, μιλάμε για πολλάκις. Αστα... Είμαστε αδιόρθωτοι....
      Αλλά αυτό είναι δευτερεύον.... Το πρωτεύον είναι τελικά πόσο αξίζει τον κόπο να σκας ένα σκασμό λεφτά για να έχεις παρεμφερές αποτέλεσμα στην πρόγνωση. Το 80 για τους αγρότες είχαμε πρόγνωση 5 ημερών, ε πάλι το ίδιο συμβαίνει... Οκ, να πούμε ότι έχουμε 6 ημέρες μιας και ξέρουμε από τώρα ότι το Σάββατο τι θα πάρουμε ακριβώς...

      Διαγραφή
  18. Καλημέρα Δάσκαλε . Πάντα χαίρομαι να σε διαβάζω και δεν ξεχνώ ποτέ όσα μας δίδαξες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γεια σου, Ορέστη.
      Χαίρομαι κι εγώ πολύ που είχα και εξακολουθώ να έχω καλούς μαθητές και προπάντων φίλους!

      Διαγραφή
  19. Στάθης Καλογερόπουλος3 Φεβρουαρίου 2020 στις 12:35 μ.μ.

    Έχει καταντήσει αηδία αυτό το καιρικό pattern.

    Όταν θα αλλάξει, προς τα τέλη Μαρτίου, θα είναι ήδη αργά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι αλλάζει συστηματικά στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, Στάθη. Είναι πιθανό αυτό να γίνει καθαρότερο στα χρόνια που έρχονται.

      Διαγραφή
  20. Ο φετινός χειμώνας μου θυμίζει πολύ τον χειμώνα του 2006-07 που ως αναπληρωτής πήγαινα καθημερινά Κατερίνη από Τρίκαλα. Τότε ήμουν τυχερός γιατί έκανα την διαδρομή με ελάχιστες βροχές και καθόλου χιόνια. Αντίστοιχα πιστεύω ότι θα είναι και φέτος. Κάτι που θυμάμαι κ.Ζιακοπουλε από τα φοιτητικά μου χρόνια στο μαθηματικό Αθηνών ήταν στο μάθημα μετεωρολογίας που είχα ρωτήσει γιατί στην πρόγνωση για Θεσσαλία δίνεται πάντα κοινή με Στερεά Ελλάδα ενώ εμείς στα Τρίκαλα έχουμε τον χειμώνα κυρίως έχουμε μεγάλες αποκλίσεις. Μου απάντησε τότε το 1984 ότι στο μέλλον θα υπάρχουν ποιο εξειδικευμένες προβλέψεις κάτι που ακόμα δεν ισχύει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, οι τοπικές (σημειακές) προγνώσεις είναι πλέον γεγονός. Οι κοινές προγνώσεις Θεσσαλίας και Στερεάς στα προγνωστικά κείμενα είναι θέμα οικονομίας χώρου και χρόνου.

      Διαγραφή
  21. ορισμένες προβλέψεις και προγνώσεις δείχνουν καλό υετό για την αττική.όμως μπορεί να ρίξει καλές βροχές στην αττική με μόνο βόρειο ρεύμα χωρίς την δημιουργία χαμηλού βαρομετρικού στα δωδεκάνησα;αν όχι τότε που εξηγείται που οι προβλεψεις δείχνουν καλό υετό;σας ρωτώ κος Ζιακόπουλε.
    επίσης με καλές βροχές ενδέχεται να χιονίσει μέχρι τα παραθαλάσσια με υψηλότερες θερμοκρασίες χώρις να φτάσει το -8 στα 850hpa;η μήπως ανεξαρτήτως αν βρέχει ασθενώς η έντονα δεν παίζει ρόλο αρκει μόνο να φτάσει τους -8 η θερμοκρασία στα 850hpa;
    υγ:πάντως για την Καρδίτσα θα αποφευχθούν τα χιόνια από ότι φαίνεται.όμως υπάρχουν και πάλι κάποιες αν και λίγες προγνώσεις που δείχνουν την θεσσαλία όλη με χιονοπτώσεις με -4 στα 850hpa.έχει καθόλου βάση;
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κουβάρι ερωτήσεων φίλε από την Καρδίτσα που δεν βρίσκεις άκρη. Ξεκίνα να βαζεις εκεί που πρέπει κεφαλαία γράμματα και μετά βλέπουμε. Όσο για το τι κάνουν ή δεν κάνουν τα μοντέλα σε κάθε τρέξιμό τους, δεν μπορεί κάποιος να σου απαντήσει. Εμείς κρίνουμε αν τα αποτελέσματα κάποιων από αυτά είναι ρεαλιστικά.

      Διαγραφή
  22. Ήθελα να ήξερα πού τον βρίσκει τον τόσο υετό μέχρι το Σάββατο η ΕΜΥ στην επίσημη πρόγνωσή της ενώ εμείς οι υπόλοιποι δεν τον βλέπουμε.
    Μήπως υπάρχει κάτι δάσκαλε που μας διαφεύγει?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Τι να μας διαφεύγει, Φώτη μου; Τακιμιάζει το ξεροβόρι με το πολύ νερό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Αγαπητέ κ. Ζιακόπουλε,

    Μας θυμίζετε τι σημαίνει να αγαπάς τον καιρό, τη μετεωρολογία. Στα χρόνια της κλιματικής αλλαγής είναι βάλσαμο στην ψυχή μας.

    Με εκτίμηση,
    Σωτήρης Λάκης
    Πηλιορείτης μεγαλωμένος με χιόνια που κάλυπταν κληματαριές. Νυν κάτοικος Μονάχου, με συνεργάτες που αναπολούν τις παιδικές παγοδρομιες στις λίμνες της περιοχής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή