Μέτρηση χιονιού


Εστάλη από τον Χριστόδουλο. Πληροφορίες-διευκρινίσεις από τον Βασίλη Πανάκογλου.

17 σχόλια:

  1. Χαχαχα χαχα καλό καλό.
    Πάντως τελικά κάτι φαίνεται ότι θα πάρουν όλοι στην επερχόμενη κακοκαιρία.
    Άλλοι πολλά κ άλλοι λίγα κ ο παγετός...παγετός!(Βδυτικά κυρίως).
    Ένας καλός Αυλώνας δυτικά δε μπορεί να έρθει το επόμενο διάστημα επιτέλους?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ολα θεμα τυχης κ ανοιχτα ειναι φιλε μου!οπως κατσει η μπιλια!η ο νομος του Μερφυ!κανενας επισης δεν μπορει να ειναι σιγουρος για το καιρο! ουτε ο ιδιος ο καιρος!

      Διαγραφή
  2. Το Θαφκαμαν,Χαθκαμαν κλπ.ειναι βλάχικη προφορά.Δυστηχως φέτος μέχρι τώρα δε μπορεσαν ούτε αυτοί να αναφωνήσουν ετσι,και κρύο φουλ!
    Αύριο το βράδυ βλέπω να λένε Μια παλαμ ή μια πθαμί,το ίδιο ισως και για τα Γιάννενα περισσότερο απο μια πασπάλα πιστεύω και μακάρι...Φώτη για τ'Αγρινιο βλέπω χιονόνερο νύχτα προς Δευτέρα έστω και για λιγο...τώρα για την περιοχή μου δεν ξέρω,αν θα υπάρξει υετος πάντως το χιονόνερο θα το έχουμε σίγουρα...αλλα όλα αυτα δυστυχώς δε γίνεται τίποτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χαχαχαχα κυριε Ζιακοπουλε, τι μου θυμισατε απο το χωριο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τίποτα δεν συγκρίνεται με την πύρινη κόλαση της Αυστραλίας, όπου η κυβέρνηση έστειλε 3.000 έφεδρους του στρατού ξηράς και τρίτο πλοίο από το πολεμικό ναυτικό το Σάββατο 4/1 για να συνδράμουν στις προσπάθειες των πυροσβεστών οι οποίοι δίνουν μεγάλη μάχη με τις φλόγες στην Αυστραλία, όπως μεταδίδει το Reuters. Στο πλοίο θα επιβιβαστούν κάτοικοι από κοινότητες που απειλούνται άμεσα από τις πυρκαγιές, ενώ είναι η πρώτη φορά που επιστρατεύονται εφεδρείες από τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας, κάτι που δείχνει και την κρισιμότητα της κατάστασης. Οι έφεδροι θα μοιράσουν και προμήθειες σε απομονωμένες κοινότητες, θα βοηθήσουν στην εκκένωση τους αν χρειαστεί, αλλά και στο άνοιγμα δρόμων και στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών.

    "Η γιγάντωση των πυρκαγιών εξαντλεί και τα αποθέματα των κοινοτήτων, που χρειάζονται πρόσθετη βοήθεια" εκτίμησε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Scott Morrison. "Η διαχείριση των πυρκαγιών είναι ευθύνη των τοπικών κυβερνήσεων και της πυροσβεστικής, αλλά η κλιμάκωσή τους είναι τέτοια, που απαιτείται ένα εθνικό σχέδιο δράσης" συμπλήρωσε ο Morrison. Στρατιωτικές βάσεις θα αξιοποιηθούν σαν ένα προσωρινό κατάλυμα φιλοξενίας για τους πληγέντες από τις φωτιές, ενώ ελικόπτερα και αεροπλάνα θα βοηθήσουν μεταφέροντας υλικοτεχνική υποδομή και πραγματοποιώντας και εκκενώσεις περιοχών. Επίσης, 20 εκ. αυστραλιανά δολάρια (14 εκ. δολ.) θα διατεθούν για να νοικιαστούν τέσσερα πυροσβεστικά αεροπλάνα και να ριχτούν και αυτά στη μάχη της κατάσβεσης.

    Το HMAS Adelaide, το μεγαλύτερο αμφίβιο του πολεμικού ναυτικού (πρόκειται για hovercraft που αντί για καρίνα, έχει λάστιχο στο κάτω μέρος και είναι σαν τεράστια φουσκωτά, που βγαίνουν και κινούνται και στη στεριά, ενώ η προπέλα τους σηκώνει πίδακα νερού πολλών μέτρων), επρόκειτο να αποπλεύσει από το Σίδνεϊ το Σάββατο 4/1 για να υποστηρίξει την εκκένωση παραθαλάσσιων περιοχών στα σύνορα της Νέας Νότιας Ουαλίας με τη Βικτώρια. Το "Adelaide" είναι πλήρως εξοπλισμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, χώρο υποδοχής ελικοπτέρου και έχει πλήρωμα 400 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων και γιατρών και 300 τόνους ειδών άμεσης ανάγκης. Άλλα δύο πολεμικά πλοία, το MV Sycamore και το ΗΜΑS Choules έχουν ήδη αρχίσει να μεταφέρουν κόσμο από την πόλη Mallacoota στη νοτιοανατολική Αυστραλία.

    Οι πυρκαγιές έχουν προκαλέσει τον θάνατο 23 ανθρώπων από τον Σεπτέμβριο του 2019, ενώ έχουν αποτεφρώσει μία έκταση 13 εκ. στρεμμάτων. Ο πρωθυπουργός Morrison δέχτηκε πολλή κριτική για το πώς χειρίστηκε την κρίση, καθώς είχε πάει ταξίδι στη Χαβάη, ενώ οι πυρκαγιές μαίνονταν και αρνείται επίσης να αναλάβει πιο αποφασιστική δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, με συνέπεια να δεχτεί και φραστικές επιθέσεις από κατοίκους σε πληγείσες περιοχές που επισκέφτηκε.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires-reserves/australian-government-deploys-army-reservists-third-navy-ship-to-support-firefighters-idUSKBN1Z304A?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιάννης από Μυτιλήνη4 Ιανουαρίου 2020 στις 10:08 π.μ.

    Πολύ ωραίο κ Ζιακοπουλε!! Να'ναι καλά και ο Βασίλης ο Πανακογλου που το ανέβασε.. Την ίδια περίπου διάλεκτο έχουν και στην Άρτα (πατρίδα της σχωρεμενης της μάνας μου!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλημέρα σας και καλή χρονιά.
    Είναι εντυπωσιακό το πόσο σημαντική είναι η τοποθεσία για χιονόπτωση.
    Οι Ερυθρές είναι ένα χωριό έξω από τη Θήβα. Το υψόμετρο αστείο. Γύρω στα 350 με 400 μέτρα. Κι όμως είναι ένα μέρος στο οποίο χιονίζει πάρα πολύ συχνά και πολύ. Δε μπορώ να ανεβάσω από το κινητό μου φωτογραφίες εδώ. Τώρα λοιπόν έριξε 1 μέτρο χιόνι εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος θέλει να δει τι χιόνι έπεσε στις ερυθρές, ας μπει στο σαιτ του μοναστήριου προφήτη Ηλία ερυθρων μπλογκ σποτ
      Να δει τις φωτογραφίες από το κατακαταλευκο τοπίο.
      Δάσκαλε συγνώμη, αν έχω την άδεια σας κιόλας,που έγραψα το σαιτ του μοναστηριου.
      Αν θέλετε να το ανεβάσε τε η διέγραψτε το το μήνυμα μου.
      Κώστας Αθήνα

      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  7. Ο πίνακας αυτος θα μπορούσε να ηταν γραμμένος απο Ηπειρώτες διότι οι Γιαννιώτες κοβουν τα φωνήεντα και λέξεις όπως γονα, κάμποσο και μπόι ακούγονται και σήμερα στην πόλη ή περισσότερο γυρω απο την πόλη.Θεσσαλία και Ήπειρος εχουν αρκετα κοινά άλλωστε ειχαν κοινό πασά τον περιβόητο Αλή Πασά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. αυτά που γράφει ο πίνακας έτσι ακριβώς είναι η ντοπιολαλιά και στην περιοχή της αργιθέας στα δυτικά του νομού καρδίτσας.λογικό αφού οι άνθρωποι από τα μέρη αυτά θα είχαν μέσα σε βάθος χρόνου επαφές μεταξύ τους.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  8. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΔΟΥΜΕ ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν είσαι εσύ από αμφιλοχία ΔΕΝ θα δεις άσπρη μέρα.τα είπαμε.θα επηρεαστεί το αιγαίο και η ανατολική ηπειρωτική ελλάδα.

      Διαγραφή
  9. Όντως memories από χωριό! Και να προσπαθήσω να ψαρέψω Δάσκαλε, πως τα βλέπετε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά για το λεκανοπέδιο? Είναι ικανά με το -5 στα 850 hpa να φτάσει να χιονίσει και στο κέντρο? όχι στρώσιμο βέβαια απλά να το δούμε να πέφτει από το παραθύρι! Γνωρίζουμε πως ο καιρός δεν προβλέπεται, απλά αν λέμε αν μεταφράζαμε τους χάρτες σήμερα, θα το βλέπαμε? (Γιατί έχω την αίσθηση πως αυτο το -5 πάνω κάτω είναι πολύ πονηρό ειτε για θετική εξέλιξη είτε για αρνητικη.
    Καλό σαββατοκύριακο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι Ερυθρές έχουν υψόμετρο λίγο πάνω από το χωριό μου,390 μέτρα έχουν όμως ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα.
    Βρίσκονται στην ΒΑ πλευρά του Κιθαιρώνα και λίγο πριν την "Καζα"η οποία είναι η μεγάλη "χιονομανα"της περιοχής και βρίσκονται και οι δυο υπό την επιρροή του βουνού,μα πάνω από όλα είναι στο "πέρασμα" ανάμεσα στον Κιθαιρώνα και την Πάρνηθα.
    Το χιόνι που βάζουν τόσο οι Ερυθρές, όσο και πολύ περισσότερο η"καζα",είναι απίστευτο και όπως έχω γράψει πάλι,εάν η Μαλακάσα έβαζε το χιόνι που βάζουν αυτές οι δυο περιοχές, τότε θα έκλεινε για μερες(Μην πω εβδομάδες).
    Και όμως το σημείο κλείνει,αν κλείσει,σε τρομερή χιονοθυελλα και για λίγες ώρες.
    Και μάλιστα τα χιλιόμετρα είναι πολλά και γεμάτα στροφές,ανηφόρες-κατηφορες με μεγάλη κλίση.
    Είναι μια πολύ δύσκολη, αλλά συνάμα όμορφη διαδρομή,χειμώνα καλοκαίρι.
    Πρέπει κάποιος να περάσει από εκεί για να καταλάβει τι εννοώ.
    Εγώ πάντως την διαβαινω τακτικά και είναι από τις αγαπημένες μου.
    Και πάλι θα έχει την τιμητική της,στην επερχόμενη κακοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στους 53 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών από τις πλημμύρες στην Τζακάρτα, με 182 γειτονιές στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας να παραμένουν βυθισμένες από την υπερχείλιση ποταμών και τις κατολισθήσεις, εξαιτίας των χειρότερων μουσώνων εδώ και μία δεκαετία, όπως επισημαίνει ο Guardian. Μάλιστα, η κυβέρνηση άρχισε να "βομβαρδίζει" τα σύννεφα με ειδικά αεροπλάνα σε μία προσπάθεια να αποτρέψει περαιτέρω σφοδρές βροχοπτώσεις, κι ενώ ακόμα αποκαλύπτονται σοροί ανθρώπων που χάθηκαν στα υπερχειλισμένα νερά των ποταμών ή, έπαθαν ηλεκτροπληξία και υποθερμία, όπως τρεις ηλικιωμένοι.

    Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας για τον Περιορισμό των Φυσικών Καταστροφών Agus Widodo υποστήριξε ότι 397 χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται άμεσα καταφύγιο, καθώς σε μερικά σημεία το ύψος των υδάτων φτάνει τα 19 πόδια (πάνω από 6 μέτρα). Στη βόρεια Τζακάρτα οι μετακινήσεις γίνονται μόνο με βάρκες - χάρη στις οποίες πραγματοποιήθηκαν και αρκετές διασώσεις, όπως μίας 93χρονης - καθώς οι πλημμύρες είναι οι χειρότερες της δεκαετίας. Τέθηκαν σε ισχύ και τα μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων καταστάσεων, ωστόσο, οι αντλίες δεν δουλεύουν σε εφτά διαφορετικές περιοχές και μόνο το 10% εξ αυτών στην Τζακάρτα είναι λειτουργικές.

    Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν 30 εκ. ανθρώπους στη μεγαλούπολη της Ινδονησίας, όπου η ποσότητα του νερού είναι τόσο μεγάλη που έχει αποσταθεροποιήσει το έδαφος. Παράλληλα, τα νερά αποτελούν και εστία μόλυνσης. Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Joko Widodo έχει πει ότι μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια η πρωτεύουσα της χώρας θα μεταφερθεί στην αραιοκατοικημένη επαρχία Kalimantan της νήσου Βόρνεο, γνωστής για τα τροπικά δάση και τους ουρακοτάγκους της.

    Το 2013 είχαν χάσει τη ζωή τους 57 άνθρωποι και πάλι σε πλημμύρες στην Τζακάρτα, ενώ η επιδείνωση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια βυθίζει στη δυστυχία τους κατοίκους της που υποφέρουν από ασθένειες, εξαιτίας της μόλυνσης του νερού από τις βροχές. Κι ενώ οι πλημμύρες επηρεάζουν και τις πλούσιες και τις φτωχές συνοικίες της Τζακάρτα, πιο ευάλωτες είναι αυτές στις όχθες των ποταμών Ciliwung και Cisadane, όπου ζουν κυρίως οικογένειες μεταναστών από όλη την Ινδονησία.

    Δεν έλειψαν και αυτοί που είδαν με χιουμοριστική διάσταση την όλη κατάσταση, καθώς κυκλοφόρησαν εικόνες στα social media με ανθρώπους να ψαρεύουν από τα μπαλκόνια τους και να κάνουν καγιάκ στους δρόμους. Οι περισσότεροι μίλησαν, πάντως, για black humor, καθώς η Τζακάρτα μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο με σπίτια κατεστραμμένα και τα υπάρχοντα των ανθρώπων σκορπισμένα στα πεζοδρόμια.

    Οι αρχές εκμεταλλεύτηκαν την πτώση της στάθμης των υδάτων για να καθαρίσουν την πόλη από τις λάσπες και τα σκουπίδια, πριν ξεσπάσουν νέες βροχές, όπως προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία, καθώς οι πλημμύρες θα συνεχιστούν μέχρι τον Απρίλιο και το τέλος της περιόδου των μουσώνων. Στα περισσότερα μέρη έχει αποκατασταθεί και η ηλεκτροδότηση, ενώ λειτουργεί ξανά και το αεροδρόμιο.
    https://www.theguardian.com/global-development/2020/jan/04/death-toll-rises-in-indonesias-sinking-capital-as-flood-defences-struggle
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. βάζοντας στην άκρια πασπάλες και δάχλα, είχαμε από το 2007 μέχρι τούδε, στα Τρίκαλα: δυο φορές ένα γόνα (Φεβ 2012, Ιαν 2017), δυο φορές μια πθαμί (Δεκ 2010, Ιαν 2019) και τρεις φορές καμπόσο (Μαρ 2010, Φεβ 2012, Ιαν 2019).
    ταχιά δεν προσδοκάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή