Καιρικές εικόνες



Φάληρο, 18-1-2020. Φωτ, Βαγγέλης Σπανός

Διόνυσος Αττικής, 18-1-2020. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς

Περαία Θεσσαλονίκης, 17-1-2020. Φωτ. Νίκος Κωτούλας

10 σχόλια:

  1. Λένε ότι μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις, αλλά και κάμποσες εικόνες μπορούν τελικά να περιγραφούν με μία μόνο λέξη: Βαρυχειμωνιά. Από την άλλη, βέβαια, κι ένα καλοκαίρι σαν το φετινό της Αυστραλίας να λείπει. Πάντως, σε αρκετά μέρη της ανατολικής ακτής της ξέσπασαν σφοδρές καταιγίδες το Σάββατο 18/1, που προκάλεσαν πλημμύρες και έγιναν η αιτία να κλείσουν δρόμοι, αλλά παράλληλα βοήθησαν και στην κατάσβεση των πυρκαγιών, που πλήττουν την περιοχή για μήνες, όπως μεταδίδει το Reuters. Μετριάστηκαν επίσης οι φόβοι ότι οι καπνοί από τις πυρκαγιές μπορεί να επηρεάσουν το αυστραλιανό τουρνουά τένις Open που αρχίζει τη Δευτέρα 20/1 στη Μελβούρνη.

    Παρά τις σφοδρές βροχοπτώσεις, όμως, οι αρχές εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τουλάχιστον 100 πύρινα μέτωπα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν χάσει τη ζωή τους 29 άνθρωποι και έχουν καταστραφεί 2.500 σπίτια, καθώς έχει αποτεφρωθεί μία έκταση ίση με το 1/3 της Γερμανίας. Η Βικτώρια, η Νέα Νότια Ουαλία και το Κουίνσλαντ είναι οι τρεις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από την ξηρασία και τις πυρκαγιές, αλλά τώρα έχουν να διαχειριστούν και τις μεγάλες ποσότητες βροχής που οδηγούν και σε κάποιες πλημμύρες.

    Αρκετοί δρόμοι έκλεισαν στο Κουίνσλαντ το Σάββατο 18/1, όπου σημειώθηκαν οι σφοδρότερες βροχοπτώσεις στην Αυστραλία εδώ και μήνες, ενώ κόπηκε το ρεύμα σε τμήματα της Νέας Νότιας Ουαλίας. "Οι ισχυρές και επίμονες βροχοπτώσεις δεν θα συνεχιστούν, αλλά κάποιες καταιγίδες είναι πιθανό να εκδηλωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο 18-19/1" ανέφερε το Γραφείο Μετεωρολογίας του Κουίνσλαντ με ανάρτησή του στο Twitter, συνιστώντας προσοχή στους δρόμους και να αποφεύγουν οι οδηγοί όσους είναι πλημμυρισμένοι.

    Μέρη του Κουίνσλαντ δέχτηκαν τριπλές ποσότητες της μηνιαίας βροχόπτωσης μέσα σε μία νύχτα, αλλά δεν έγιναν ζημιές, πέρα από κάποιες πλημμύρες που οδήγησαν σε κλείσιμο πάρκων και τουριστικών αξιοθέατων. Η πυροσβεστική της Νέας Νότιας Ουαλίας καλωσόρισε τις βροχές, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσουν να σβήσουν οι 75 πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται, εκ των οποίων οι 25 παραμένουν ανεξέλεγκτες. Ωστόσο, σε κάποια πύρινα μέτωπα δεν έχει βρέξει ακόμα καθόλου.

    Οι ουρανοί ήταν, εξάλλου, καθαροί στη Μελβούρνη, προς ανακούφιση όσων ανησυχούσαν για ανθυγιεινές συνθήκες κατά τη διάρκεια του φημισμένου αυστραλιανού Open. Συνέχιζαν επίσης να καίνε καμιά δεκαριά φωτιές το Σάββατο 18/1 στη Βικτώρια, με τους πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο μία σε ορεινή περιοχή, ίση με την έκταση του Μανχάταν. Δόθηκε επίσης εντολή εκκένωσης για το French Island, το μεγαλύτερο νησί κοντά στις ακτές της Βικτώριας, όπου κατοικούν 100 άνθρωποι.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires/floods-road-closures-in-australia-as-storms-lash-some-bushfire-hit-regions-idUSKBN1ZH019?il=0
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δάσκαλε μάλλον φέτος δεν έχει Αλκυονίδες ε; Συγνώμη αν γίνομαι αιρετικός αλλά εμείς εδώ στο βορρά μόνο κρύο δεν το θέλω κι ο Γενάρης κύλησε/κυλά άνυδρος . Είναι δυνατόν στο βερμιο να υπάρχει μόνο τεχνητό χιόνι; Οπότε προτιμώ να ερχόταν καμία Αλκυονίδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η κυβέρνηση του Καναδά προσπαθεί να ξεθάψει από το χιόνι την περιοχή της Νέας Γης μετά τη σαρωτική χιονοθύελλα, που εξαφάνισε κυριολεκτικά αυτοκίνητα και σπίτια, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως μεταδίδει το Reuters. H χιονοθύελλα άφησε 76,2 εκατοστά χιονιού στο St. Johns, την πρωτεύουσα της Νέας Γης, όπου οι ριπές ανέμου έφτασαν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα. Ο δήμαρχος του St. Johns Danny Breen ανακοίνωσε ότι η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι επιχειρήσεις, όπως και το αεροδρόμιο έκλεισαν.

    Επιστρατεύτηκαν και έφεδροι του στρατού και προτεραιότητα είναι να ανοίξουν οι δρόμοι, ειδικά αυτοί προς το νοσοκομείο. "Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την πρόσβαση στο νοσοκομείο" ανέφερε ο υπουργός Φυσικών Πόρων Seamus O’Regan, ενώ σε εξέλιξη είναι διήμερη σύσκεψη, παρουσία και του πρωθυπουργού Justin Trudaeu. Σχολιάζοντας την ένταση της χιονοθύελλας, ο Ο'Regan είπε "ότι ήταν σαν ένας τυφώνας χιονιού να καθήλωσε μία ολόκληρη πόλη". Στην κυβερνητική σύσκεψη που γίνεται στο Γουίνιπενγκ, ζητήθηκε και η επιστράτευση των Καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς χιλιάδες πολίτες παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό και προσπαθούν με φτυάρια να ξεθάψουν τα σπίτια τους από τα χιόνια.

    Αναφέρθηκε επίσης ότι μία χιονοστιβάδα έπεσε πάνω σε ένα σπίτι και κυκλοφόρησαν φωτογραφίες με το χιόνι να έχει κατακλύσει το σαλόνι, ενώ αγνοείται κι ένας 26χρονος, που πήγαινε με τα πόδια στο σπίτι ενός φίλου του εν μέσω χιονοθύελλας. "Η βοήθεια καταφθάνει" έγραψε στο Twitter o Justin Trudeau.

    H αλήθεια είναι, όμως, ότι μετά από ένα σημείο και η όποια βοήθεια δεν φτάνει. Παρεμπιπτόντως, όταν κάνει -45 βαθμούς στον Καναδά και τις ΗΠΑ είναι απλά χειμώνας, ενώ ενώ όταν κάνει +50 στην Αυστραλία είναι η κλιματική αλλαγή, που τώρα έχει πέσει σε χειμερία νάρκη μάλλον και θα ξυπνήσει πάλι το καλοκαίρι.
    https://www.reuters.com/article/us-canada-weather/canadas-government-to-help-newfoundland-dig-out-after-massive-blizzard-idUSKBN1ZH0FF?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνέχεια στο ρεπορτάζ για Καναδά, καθώς καθώς έσπασαν σιδηροδρομικές γραμμές στον Έντμοντον από το ψύχος, που ως γνωστόν προκαλεί συστολή των στερεών, επομένως και των μετάλλων, ενώ πάγωσαν και οι μπαταρίες των αυτοκινήτων, όπως εξηγεί το Accuweather. Στην Αλμπέρτα καταγράφηκαν θερμοκρασίες -40 βαθμών Κελσίου, για τις ακτές της Βρετανικής Κολομβίας εκδόθηκε προειδοποίηση για αρκτική εισβολή, ενώ το Κάλγκαρι ήταν τις προηγούμενες μέρες πιο κρύο από τον σταθμό Amundsen - Scout στο Νότιο Πόλο, που έχει πάρει το όνομα των δύο ερευνητών, οι οποίοι τόλμησαν πριν από έναν και πλέον αιώνα το αδιανόητο τότε ταξίδι στα βάθη της Ανταρκτικής.

      Το ψύχος ήταν τόσο έντονο, που ακυρώθηκε πρόσφατα και η παρέλαση των αυτοκρατορικών πιγκουίνων (να και κάτι καλό, αφού τα φυλακίζουν άδικα τα πλάσματα της φύσης στους ζωολογικούς κήπους), αλλά δεν εμπόδισε κάποιους να κάνουν πειράματα με σαπουνόφουσκες και βραστό νερό που πάγωναν αμέσως μόλις έρχονταν σε επαφή με τον αέρα.
      https://www.accuweather.com/en/winter-weather/canadian-prairies-locked-in-icy-grip-of-winter-too-cold-for-penguins/659160
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Και να που στα ΜΜΕ κ στο διαδίκτυο το θέμα "καιρός των επόμενων ημερών" παίρνει κ πάλι φωτιά!
    Είπα να μη μιλήσω αλλά δεν αντέχω κ θα το πω.
    Πολλά σάιτ κ κάποιοι μετεωρολόγοι συνεχίσουν κ μιλούν για πολικό ψύχος στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα κ χιόνια που θα φτάσουν μέχρι τα πεδινά της ανατολικής χώρας!
    Φρένο βάζει όμως σε όλα αυτά τα όνειρα πριν από λίγο με επίσημη ανάρτηση στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου καθώς σύμφωνα κ με τα τελευταία στοιχεία λέει πάνω κάτω αυτό που λέω συνεχώς κ εγώ,δλδ ότι μετά τις μέτριες κ ξηρές ψυχρές εισβολές των επόμενων ημερών από τις 25 κ μετά θα επικρατήσει πιο ΔΒδυτικό ρεύμα με "μαλάκωμα" του καιρού σε όλη τη χώρα κ κάποιες τοπικές βροχές κ χιόνια μόνο στα ορεινά επιτέλους στα ΔΒδυτικά κ ίσως μετέπειτα να γίνουν πιο πολλές κ πιο γενικευμένες αλλά όχι κάτι το αξιοσημείωτο.
    Όλα τα μοντέλα που κοίταξα έως κ πριν λίγο όντως συνεχίζουν κ δε δείχνουν κανένα σημάδι για μεγάλη πτώση θερμοκρασίας κ καλό υετό για πολύ καιρό ακόμα στο μεγαλύτερο τμήμα όλης της Ευρώπης!
    Ήθελα να ήξερα λοιπόν με ποια σκεπτική κάποιοι μετεωρολόγοι διαδίδουν επίσημα "φήμες" για μεγάλο χιονιά ανατολικών προσηνέμων στα τέλη του μήνα.
    Έλεος,αυτό δεν είναι πρόβλεψη,είναι σαν να λέω κάτι που πιστεύω η αισθάνομαι ότι θα συμβεί κ αν βγει θα είναι σαν να έχω πιάσει το τζόκερ!
    Πραγματικά ας δούμε τα δεδομένα αντικειμενικά κ με ότι δείχνουν τα στοιχεία κ ας πάμε την πρόγνωση μέρα με τη μέρα γιατί με αυτά που ακούει ο κόσμος από εδώ κ από εκεί,στο τέλος θα έχουν δίκιο να βρίζουν τους μετεωρολόγους κ το κακό είναι ότι την πληρώνουν κ επιστήμονες που δεν πρέπει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο μεταξύ, εντυπωσιακή λιακάδα τώρα στην Ξάνθη, όπου είναι σε εξέλιξη ο αγώνας της τοπικής ομάδας με τον Παναθηναϊκό. Εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με τη συννεφιά, τον βοριά και τα παγωμένα νερά στη νότια Αττική. Συννεφιασμένη Κυριακή. Μιας και σαν χθες (18/1) γεννήθηκε και πέθανε ο Βασίλης Τσιτσάνης.

    Μου αρέσει η ερμηνεία της Σωτηρίας Μπέλλου στη "Συννεφιασμένη Κυριακή". Υπέροχα είχε τραγουδήσει και το "Θα έρθει και για μας μια Κυριακή". Πότε άραγε;
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ σωστά τα είπε ο φίλος ο Φώτης θα μας τρελάνουν ο καθένας λέει ότι θέλει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με μεγάλη μου λύπη βλέπω συνάδελφό σας που έταζε λαγούς με πετραχήλια 10 ημέρες πριν να προσπαθεί να κάνει σήμερα διαχείριση της λανθασμένης εκτίμησής του. Για ένα θέμα που είναι λήξαν εδώ και μέρες, πουλάει τρέλλα για αντικυκλώνα τέρας που μπλοκάρει την κυκλοφορία, για την ψυχρή εισβολή που είναι στα όρια της χώρας και εξαρτάται από τον αντικυκλώνα αν θα μπει ή όχι κλπ.

    Συγγνώμη κιόλας, αλλά γι αυτό είσαι επαγγελματίας για να εκτιμάς τις καταστάσεις, να ξέρεις τους (όχι και τόσο αστάθμητους) παράγοντες που μπορεί να σου χαλάσουν τη σούπα, να έχεις σύνεση και να μιλάς όταν έχεις μια σχετική βεβαιότητα.

    Το να λες 15 ημέρες ότι θα επηρεαστεί η Αθήνα (δηλαδή ορίζεις το πού θα κάτσει το χαμηλό 15 ημέρες πριν!!!) είναι αδιανόητο. Θα το πω εγώ στη μάνα μου που επειδή ξέρει ότι ασχολούμαι με το σπορ θα με ρωτήσει. Και θα το πει στη γειτόνισσα ότι μου τι είπε ο Βαγγέλης που ξέρει, θα χιονίσει πάρε προμήθειες :) Δεν θα το πει ο επαγγελματίας όμως.

    Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση του, ότι έχει εργοδότες, ότι είναι νέος κι έχει μέλλον κλπ και πρέπει να το διαχειριστεί. Κατανοητό και ανθρώπινο. Αλλά είναι εκνευριστικό για κάποιον πού ξέρει 2 πράγματα να παρακολουθεί το πώς πάει να το φέρει ανώδυνα, ενώ το θέμα έχει λήξει μέρες τώρα....Αυτό δεν είναι πάντως επιστήμη. Μακάρι ο άνθρωπος να μην έχει πείσμα, να έχει αντιληφθεί το λάθος του και μελλοντικά να μας προσφέρει ποιοτική ενημέρωση. Ειλικρινά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Με αφορμή τις καιρικές εικόνες, μια προσωπική προσπάθεια για την περιοχή μου. http://protiskairos.blogspot.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μια απορία.Γιατί ενώ μιλάει όλος ο κόσμος για τις καταστροφές στην Αυστραλία (και καλά κάνει) την ίδια ωρα η κακοκαιρια στο Πακισταν_και γύρω περιοχές(που εχουν πάνω απο 100 χαμένες ανθρώπινες ζωές) περνάει στα ψιλά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή