Προς χαμηλότερες θερμοκρασίες




1 σχόλιο:

  1. Σε αντίθεση με τις χαμηλές θερμοκρασίες, η Le Monde γράφει για έναν πλανήτη που φλέγεται κυριολεκτικά, με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, τον Αμαζόνιο και την Καμπότζη να σκοτώνουν ανθρώπους και να αποδεκατίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα. (Πάντως, μόνο στο Αφγανιστάν πέθαναν σε ένα διήμερο από πλημμύρες και χιονοστιβάδες περισσότεροι από ό,τι σε πέντε μήνες πυρκαγιών στην Αυστραλία, ενώ από τους μουσώνες στην Ινδία τα θύματα ήταν πάνω από 10 χιλιάδες φέτος και δεν γράφτηκε λέξη). "Με τις πυρκαγιές στην Αυστραλία βλέπουμε ένα σημάδι του πώς μπορεί να είναι οι κανονικές συνθήκες σε έναν μελλοντικό κόσμο με θερμοκρασίες +3 βαθμούς πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής" δηλώνει κατηγορηματικά ο Richard Betts από τη βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία.

    Και έχοντας εξετάσει 57 μελέτες για την κλιματική αλλαγή, οι επιστήμονες διαπιστώνουν ότι όλες δείχνουν μία αύξηση των περιόδων που οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκές για την εκδήλωση πυρκαγιών, εξαιτίας ενός συνδυασμού υψηλών θερμοκρασιών, χαμηλής σχετικής υγρασίας, λίγων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων. Αυτές οι συνθήκες αυξήθηκαν κατά 20% μεταξύ 1979 και 2013, ωστόσο, δεν οδηγούν πάντα σε πυρκαγιές, οι οποίες εξαρτώνται από την ποσότητα της διαθέσιμης καύσιμης ύλης και πολλές φορές οφείλονται σε κεραυνούς ή, και στον άνθρωπο, εξηγούν οι Emilie Joetzjer και Christine Delire από το MeteoFrance.

    Από το 1930 επίσης, μειώθηκαν οι πυρκαγιές ανά τον κόσμο, χάρη στις καλύτερες στρατηγικές αντιμετώπισής τους, αλλά και εξαιτίας των λιγότερων δασών και των περισσότερων αγροτικών εκτάσεων. Υπάρχει, ωστόσο, αύξηση στην έκταση των δασικών περιοχών που καίγονται, σύμφωνα με τον Matthew Jones, ερευνητή από το πανεπιστήμιο East Anglia. Εν κατακλείδι όλα συνηγορούν στο ότι η κατάσταση με τις πυρκαγιές θα επιδεινωθεί δραματικά ως το τέλος του αιώνα.
    https://www.lemonde.fr/climat/article/2020/01/15/les-incendies-en-australie-prefigurent-le-futur-dans-un-monde-rechauffe-selon-des-scientifiques_6025888_1652612.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή