Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα οι αξιόλογες βροχές


Βαρομετρικό χαμηλό στον Κόλπο της Σύρτης κινείται Α-ΒΑ προς την Α. Μεσόγειο και το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη) θα επηρεάσει με βροχές τις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές της χώρας. Παράλληλα, σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα Β. Βαλκάνια, θα προκαλέσει ενισχυμένους Α-ΒΑ ανέμους εντάσεως ως τα 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων). Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς. Την Πέμπτη (16/1), στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τις νοτιότερες των Κυκλάδων προβλέπονται βροχές και πιθανώς σποραδικές καταιγίδες. Ασθενείς τοπικές βροχές είναι πιθανό να σημειωθούν ακόμα στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Α. Στερεά- Εύβοια. Οι άνεμοι θα πνέουν Α-ΒΑ στα δυτικά 4 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά. Την Παρασκευή (17/1), στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ, Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σαββατοκύριακο (18-19/1), ο καιρός θα είναι σχετικά κρύος με λίγες βροχές στα ανατολικά και τα νότια και βοριάδες ως 6 μποφόρ (Αιγαίο). 

Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 15-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι Α-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και στις νοτιότερες των Κυκλάδων. Πιθανές καταιγίδες. Άνεμοι Α-ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 12 βαθμούς.

2 σχόλια:

  1. Σαν Αλκυονίδες δλδ(άτυπες).
    Καμία σχέση με αυτά πού λέγανε κάποιοι πριν μέρες,ότι ο χειμώνας θα συνεχιστεί κ μετά τις γιορτές,αυτός αργεί προς το παρών.
    Επιβεβαιώνετε κ από την περιοχή μου καθώς το ξημέρωμα μπορεί να μας βρήκε με ψιχάλες κ πυκνή συνεφιά,στη διάρκεια της ημέρας όμως κυριάρχησε κ πάλι η ηλιοφάνεια κ οι θερμοκρασία για δεύτερη σερί ημέρα άγγιξε μέγιστη τιμή τούς 15β!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η Siemens ανακοίνωσε ότι θα εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις της σχετικά με ένα αμφιλεγόμενο πρότζεκτ εξόρυξης άνθρακα της Αυστραλίας και δέχτηκε πολλή κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως μεταδίδει το Reuters. Στη Siemens ανατέθηκε πέρσι να παράσχει την κατάλληλη τεχνολογία για τη σηματοδότηση μίας σιδηροδρομικής γραμμής, μέσω της οποίας θα μεταφέρεται ο άνθρακας από ένα απομακρυσμένο ανθρακωρυχείο, το οποίο διαχειρίζεται η ινδική εταιρία Adani στο βόρειο Κουίνσλαντ.

    Λίγες μέρες νωρίτερα η γνωστή ακτιβίστρια Greta Thunberg είχε ζητήσει από τη Siemens να επανεξετάσει τον ρόλο της στο συγκεκριμένο πρότζεκτ. Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής της Siemens Joe Kaeser είπε ότι δεν υπάρχει νομικός τρόπος για να απεμπλακεί η γερμανική εταιρία από το πρότζεκτ χωρίς να έχει οικονομικές συνέπειες για αυτό. Οι τοπικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις ενέκριναν το πρότζεκτ, που βασίζεται στην περιβαλλοντική προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας με βάση τη συνθήκη του 1999, όπως και σε μελέτη εκατοντάδων σελίδων για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

    "Αν και έχω ευαισθησία για περιβαλλοντικά θέματα, πρέπει να κρατήσω μία ισορροπία μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων των μετόχων" ανέφερε από την πλευρά του ο Kaeser. "Θα έπρεπε να ήμασταν σοφότεροι πριν ξεκινήσει αυτό το πρότζεκτ, πλέον πρέπει να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας, από τη στιγμή που και ο πελάτης κινείται νόμιμα, διότι δεν γίνεται να είμαστε μία εταιρία που δεν θα είναι αξιόπιστη για τους πελάτες της" κατέληξε ο γενικός διευθυντής της Siemens. H Adani δήλωσε με τη σειρά της ευχαριστημένη από τη συνεργασία με τη Siemens και ότι δεν θα κάνει πίσω όσον αφορά την εκπλήρωση των υποσχέσεων της για δημιουργία θέσεων εργασίας για την τοπική κοινωνία και για την παροχή άνθρακα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση και θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις, καθώς ανησυχούν ότι η συνεχιζόμενη χρήση άνθρακα θα αυξήσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έχουν συνδεθεί με την υπερθέρμανση. "Αν το διοικητικό συμβούλιο της Siemens νομίζει ότι η συζήτηση για το θέμα έληξε, είναι γελασμένο" υποστήριξε ο Julien Vincent, νομικός περιβαλλοντικής οργάνωσης στη Μελβούρνη. "Η Siemens θα βρεθεί ενώπιον μίας λαϊκής κατακραυγής στις 5 Φεβρουαρίου και θα πρέπει να εξηγήσει στους μετόχους της γιατί γίνεται μέρος τόσο επικίνδυνων πρότζεκτ" συμπλήρωσε ο ίδιος.

    Η Siemens έχει δεσμευτεί ότι θα πάψει να χρησιμοποιεί άνθρακα ως το 2030 και ότι θα προσπαθήσει και αυτή να καταστούν τα ορυκτά καύσιμα περιττά. Οι ακτιβιστές την έχουν βάλει στο στόχαστρο διότι θεωρούν ότι είναι κομβική για την υλοποίηση του πρότζεκτ της Adani για την κατασκευή του σιδηρόδρομου μεταφοράς άνθρακα. Πιστεύουν ότι δεν θα κάνει πίσω, διότι τα κέρδη θα είναι πολλά, αλλά θα συνεχίσουν τις διαδηλώσεις μέχρι η Siemens να ακούσει την επιστήμη και να διαλέξει τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
    https://www.reuters.com/article/us-australia-bushfires-protests-siemens/siemens-to-support-australian-coal-project-despite-protests-idUSKBN1ZB0NU?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή