Διήμερο ενισχυμένων δυτικών διευθύνσεων ανέμων και τοπικών βροχών


Ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Β-ΒΑ Ευρώπη ως τη Β. Ιταλία κινείται Α-ΝΑ. Με αυτές τις συνθήκες, το νέο εικοσιτετράωρο (Τετάρτη), οι άνεμοι στην περιοχή μας θα πνέουν ΝΔ έως ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και βροχές θα σημειωθούν βασικά στις προσήνεμες περιοχές. Η θερμοκρασία θα φθάσει τους 18 βαθμούς. Την Πέμπτη (30/1), στη Β. Ελλάδα προβλέπονται τοπικές βροχές, χιονοπτώσεις (ορεινά) και καταιγίδες μικρής διάρκειας. Στα νησιά του ανατολικού και βόρειου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται τοπικές βροχές και καταιγίδες και στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες νεφώσεις με λίγες βροχές στη Δ-ΝΔ Ελλάδα και τη Δ-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 6 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Την Παρασκευή (31/1) και το Σαββατοκύριακο (1-2/2), αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία άνοδο.

Υ.Γ. Τελικά, γίνεται δεκτό το αίτημα των ακατονόμαστων πουλιών για καλοκαιρία τις πρώτες 5 με 6 μέρες του Φλεβάρη με την υποσημείωση να κάνουν γρήγορα γιατί οι πιθανότητες να δοθεί παράταση δεν είναι πολλές.

Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 20

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 29-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές βροχές. Πιθανές καταιγίδες το απόγευμα στη Θράκη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 16 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Παροδικές βροχές και στα ΒΔ καταιγίδες. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα βροχών. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 18 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο Α-ΒΑ Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Λίγες βροχές και στη Δ-ΝΔ Κρήτη. Άνεμοι Δ-ΝΔ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς. 

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Άνεμοι Δ-ΝΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 15 βαθμούς.

25 σχόλια:

  1. Το Υ.Γ όλα τα λεφτά...
    Για να δούμε μπαίνει αρνί...
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. To ψυχρό αυτό μέτωπο για το οποίο γράφει ο κ. Ζιακόπουλος θα φέρει και φρέσκο χιόνι πάνω από ένα μέτρο στις Άλπεις και χειμωνιάτικες συνθήκες μέχρι την Πέμπτη σε τμήματα της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, αλλά όχι και σε χαμηλά υψόμετρα, όπως αναφέρει το severe-weather. To μετωπικό σύστημα, μαζί με το ψυχρό μέτωπο θα προκαλέσει ορογραφικές χιονοπτώσεις στις δυτικές Άλπεις με αυτή την επίμονη δυτική ροή. Χιόνια μπορεί να πέσουν και σε τμήματα της νότιας και κεντρικής Γερμανίας, της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, στις δυτικές Άλπεις στα σύνορα Γαλλίας, Ελβετίας και Ιταλίας τα ύψη του χιονιού θα φτάσουν τα 100 με 125 εκατοστά και υπάρχει κίνδυνος και για χιονοστιβάδες.

    Πάνω από ένα μέτρο ήταν, εξάλλου, και το κύμα την Τρίτη στη δαντελένια ακρογιαλιά. Μιλάμε για ψυχρολουσία, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Αφού στην παραλία υπό τον ήλιο, αλλά με αυτόν τον μανιασμένο βορειοδυτικό άνεμο είχε περισσότερη ψύχρα απ' ό,τι μέσα στους δρόμους του Φαλήρου υπό σκιάν (των πολυκατοικιών).
    https://www.severe-weather.eu/mcd/excessive-snowfall-alps-mk/
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Xιόνια και πάγος που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κυκλοφορία αναμένονται και στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι απόψε, καθώς η θερμοκρασία θα υποχωρήσει στους -8 βαθμούς τη νύχτα, απειλώντας και το χαμηλό ρεκόρ των -10,3 βαθμών του φετινού χειμώνα, σύμφωνα με το Skynews. Oι 8 βαθμοί υπό το μηδέν αναμένονται στα Highlands (υψίπεδα) της Σκωτίας, όπου είχε καταγραφεί και η χαμηλότερη φετινή θερμοκρασία. Η μεταβολή του καιρού θα είναι ένα σοκ μετά τις απρόσμενα ήπιες συνθήκες που επικράτησαν μέχρι στιγμής τον χειμώνα, με τον Δεκέμβριο να είναι κατά +1,2 βαθμούς θερμότερος από ό,τι συνήθως και τον Ιανουάριο να τον ακολουθεί.

    To MetOffice εξέδωσε κίτρινους συναγερμούς για πυκνές χιονοπτώσεις και πάγο σε μεγάλα υψόμετρα της βόρειας Αγγλίας και της Σκωτίας, προειδοποιώντας για προβλήματα σε δρόμους, σιδηροδρομικές γραμμές και πεζοδρόμια, που θα είναι ολισθηρά. Από το αν θα κάνει ξαστεριά, θα κριθεί αν θα γίνει νέο ρεκόρ χαμηλής θερμοκρασίας, ωστόσο, τη μέρα θα έχει περίπου 2 βαθμούς και ο καιρός θα βελτιωθεί από τα μέσα της εβδομάδας για να γιορταστεί και το Brexit (Παρασκευή 31/1) με λιακάδα.
    https://news.sky.com/story/uk-weather-snow-ice-and-8c-britains-mild-weather-will-come-to-abrupt-end-tonight-11919079
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Άμα άρχισε από τώρα να μαΐστραρη,αστα να πάνε.Δυσκολα τα πράγματα για τον χειμώνα. Ελπίζω να επαληθευτεί το σύνθημα τού δασκάλου...
    Στεφ Λ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ήταν και απρόσμενα ισχυρός ο πρωινός βορειοδυτικός άνεμος σήμερα. Για να δώσω, όμως, και μία συνέχεια στο λογοπαίγνιο του δασκάλου, όσο τα χελιδόνια της θάλασσας υπερτερούν - κατά κράτος - αριθμητικά στην ακρογιαλιά, ο χειμώνας δεν έχει τελειώσει. Οι κοινοί γλάροι εμφανίζονται περιστασιακά πια. Μόνο όταν μονιμοποιηθεί η παρουσία τους στα κρυστάλλινα νερά μαζί με τις αλκυόνες και τους θαλασσοκόρακες θα έρθει η άνοιξη οριστικά.

      Παίζει ρόλο, πάντως, και ότι τα χελιδόνια της θάλασσας πάνε πάντα σε σμήνη, οπότε φαίνονται και πάρα πολλά. Πάντα τον χειμώνα, όμως, αφού μετά το τέλος του επιστρέφουν σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη και υγροβιότοπους με γλυκό νερό. Σήμερα, ωστόσο, ήταν τόσο δυνατός ο μαϊστρος που μετρημένα στα δάχτυλα ήταν κι αυτά.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  5. Αν δε δώσετε συντεταγμένες χαμηλού, υψόμετρα χιονόπτωσης, υψόμετρα χιονόστρωσης ανά συνοικία τουλάχιστον 1 εβδομάδα πριν, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. :) Αστειεύομαι φυσικά, ελπίζουμε σε έναν ζωηρό Φεβρουάριο μετά από χρόνια. Επίσης, η λογική λέει ότι πρέπει να ευνοηθεί η κεντροβόρια Ελλάδα που έχει φέτος αδικηθεί κατάφωρα, η καρδιά όμως θέλει μια ευκαιρία ακόμα... Αν και 40+, όπου η λογική πρέπει να υπερκεράζει το συναίσθημα, θα παραμείνω αθεράπευτα ανώριμος και θα πάω με την καρδιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. NW Pindos
    Βάσει του Υ.Γ. πάμε για χειμώνα μετά τις 5-6 Φλεβάρη... σωστά το ερμηνεύω;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι νωρίς ακόμα γιατί τα μοντέλα κ ειδικά ο gfs αλλάζει από τρέξιμο σε τρέξιμο κάθε τρεις και λίγο..υπομονή!!

      Διαγραφή
    2. Τη λήξη των αλκυονίδων μπορεί να την προκαλέσουν και οι νοτιάδες με τις βροχές που κουβαλούν. Προσωπικά, είμαι υπέρ αυτής της λύσης που εγγυάται πολλά χιόνια στα ορεινά. Πάντως, είναι νωρίς ακόμα να μιλήσουμε για το είδος της αλλαγής του καιρού.
      Καλό βράδυ σε όλους.

      Διαγραφή
    3. Πολύ σωστά λέει ο δάσκαλος.
      Δε σημαίνει απαραίτητα ψύχος παγωνιά κ χιόνια στα προσήνεμα όταν λέμε ότι θ'αλλάξει καιρός.
      Πάντως σίγουρα από τις 6 κ μετά το ανοιξιάτικο σκηνικό των προτέρων ημερών θα αποτελέσει παρελθόν,αλλά το ποιό ρεύμα θα επικρατήσει ακόμα είναι νωρίς.
      Αυτό έλεγα κ εγώ από εχθές αλλά κ πριν μέρες αλλά πήγατε να με φάτε με την απογοήτευσή σας(πλάκα κάνω).
      Θα επιστρέψω με νέο σχόλιο το βράδυ.

      Διαγραφή
    4. Χτες μίλησα με καποιον που ασχολείται με τα μερομηνια το ιδιο πιστεύει οτι θα έχουμε χειμώνα με χιονια στα ημιορεινά μετα την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

      Διαγραφή
  7. Λογική στις απολαύσεις υπάρχει στο μετρό που τις καθορίζουμε οι ίδιοι. Εφόσον ο καιρός είναι από αυτά που δεν καθορίζουμε (τουλάχιστον άμεσα), μπορείς να πας χωρίς τύψεις με την καρδιά. Κι εγώ επίσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μήπως κρατήσουν, όμως, και καμία βδομάδα παραπάνω οι αλκυονίδες μέρες; Ο μύθος έτσι θέλει, άλλωστε, να δίνει ο χειμώνας και ο... Ποσειδώνας και δεύτερη εβδομάδα στη μικρή και πλουμιστή αλκυόνη.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλησπέρα σε όλους!Το υστερόγραφο του κ ζιακοπουλου είναι αρκετά ελπιδοφόρο με ότι αυτό συνεπάγεται!28 Γενάρη κ οι αμυγδαλιές στο νησί δεν έχουν ακόμη όρεξη να ανθίσουν.Ενα ακόμη σημάδι...... ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει, αρχές Φλεβάρη ανθίζουν κάποιες. Έχω δει και τέλη Γενάρη ανθισμένη αμυγδαλιά, αλλά τον Γενάρη του 2018, που ήταν πολύ ήπιος σε αντίθεση με φέτος που είχε κρύα. Δύσκολα να υπάρξει πιο κρύο διάστημα από αυτό των Χριστουγέννων - Αϊ Γιαννιού. Από την άλλη, ακόμα κι αν ανθίσουν οι αμυγδαλιές, δεν σημαίνει ότι δεν θα ξανακάνει κρύο, ούτε ότι τελείωσε ο χειμώνας.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  10. Που φθασαμε! Να αποφευγουμε να κατονομασουμε το γνωστο συμπαθεστατο πουλακι ,ασφαλως για προφανεις λογους. Κατι σαν τον Φρυνιχο που θυμισε στους Αθηναιους ο ι κ ε ι α κ α κ α. Μηπως Δασκαλε , λεω μηπως,το επιθετο να εμπαινε σε εισαγωγικα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για τα εισαγωγικά έχεις δίκιο φίλε μου, αλλά ήθελα να τσιγκλήσω λίγο το φίλο μας τον Βαγγέλη τον Θαλασσινό, ο οποίος, όμως, δεν «τσίμπησε»! Επί της ουσίας, θα έλεγα ότι όταν οι Αλκυονίδες έρχονται μετά από μεγάλης διάρκειας χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, είναι ευπρόσδεκτες, αλλά όταν αυτό δεν συμβαίνει, δεν τις καλοδεχόμαστε. Αυτό μου θυμίζει την προσφώνηση «τον δέχτηκαν σαν τα χιόνια του Γενάρη», η οποία δηλώνει ψυχρότητα και αποστροφή, δεδομένου ότι παλαιότερα τα χιόνια το συγκεκριμένο μήνα ήταν πολλά και σήμαιναν κακουχίες και στερήσεις. Αντίθετα, η προσφώνηση «σαν τα χιόνια» είναι φιλοφρόνηση και χαρούμενος χαιρετισμός σε έναν αγαπημένο φίλο που ήταν χαμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη νέα κανονικότητα του κλίματος, η φράση «τον δέχτηκαν σαν τα χιόνια του Γενάρη» πηγαίνει στο χρονοντούλαπο της λαογραφίας και μας μένει μόνο η φράση «σαν τα χιόνια» που θα τη λέμε ακόμα και τον Γενάρη!

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστω πολυ.Οχι τιποτε αλλο ,να ηρεμησει και το α-κατ(α)-ονομαστο πτηνο....

      Διαγραφή
    3. Φίλε μου, τις αλκυόνες τις συμπαθούμε. Τις παρατεταμένες -τυπικές και άτυπες- αλκυονίδες δεν πάμε!

      Διαγραφή
  11. Η τραγικότητα της αλλαγής του κλίματος, στην τελευταία πρόταση του σχολίου σας, αγαπημένε μας Δάσκαλε,μας προσγειώνει στην ωμή πργματικότητα.
    Να παρακαλάμε να δούμε χιόνι τον χειμώνα...
    Εύχομαι να διαψεύδεστε κάθε χρόνο, παρά την απεριόριστη εκτίμηση που τρέφω για 'σας!
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θέλοντας να αναλύσω λίγο την καιρική κατάσταση το επόμενο διάστημα αλλά ταυτοχρόνως να πω κ δύο λόγια στους φίλους του μπλογκ είτε έχουν γνώσεις μετεωρολογικές είτε όχι έχω να επισημάνω τα εξής:
    Είχα πει στα σχόλιά μου από τις πρώτες μέρες του Γενάρη για βροχές στα ΔΒδυτικά τις τετελευταίες μέρες του μήνα κ κάποια χιόνια στα ορεινά κ αν εξαιρέσουμε ότι τελικά τα χιόνια περιορίστηκαν σε μεγάλα υψόμετρα οι βροχές ήρθαν κ είναι κ καλές(στην περιοχή μου τουλάχιστον,χθες πιάσαμε 20mm ενώ σήμερα από τις πρώτες βραδυνές ώρες ψιλοβρέχει,χώρια την απίστευτα περιορισμένη ορατότητα τις νυχτερινές κ πρωινές ώρες σήμερα η οποία κράτησε τον υδράργυρο στους 2β νωρίς το πρωί με 13β μέγιστη το μεσημέρι)ενώ μαζι με τέταρτη πέμπτη οπού θα συνεχίσουν τα φαινόμενα θα κλείσουμε ένα πενθήμερο μουντού κ κατά τόπους βροχερού καιρού.
    Έχω πει ότι μέσα στο πρώτο 10ημερο του Φλεβάρη όλα τα στοιχεία μου δείχνουν άλλη μία αλλαγή του καιρού προς το χειμωνιάτικο χωρίς ακόμη να έχει ξεκαθαρίσει ποιό κομμάτι της χώρας θα επηρεαστεί περισσότερο.
    Προσωπικά θα προτιμούσα μία καλή "μπαζιά" με βροχές κ χιονιά απο την Πίνδο κ δυτικότερα(αυτή τη στιγμή αυτό το σενάριο μοιάζει αρχικά πιο πιθανό)μπας κ σωθούμε παρά ξεροβόρι κ επιλεκτικό χιονιά τριών η τεσσάρων νομών.
    Επειδή κ ο Χρήστος Κ. κ άλλα παιδιά ανέφεραν την απογοήτευσή τούς στο χθεσινή ανάρτηση του δασκάλου να πω ότι όταν βλέπω κάτι με μεγάλη εμμονή από ensembles χάρτες 500hp κ 850hp αλλά κ με την πιθανή διάταξη των βαρομετρικών στην Ευρώπη δε μπορώ εφόσον το πιστεύω να μη το πω κ ας υπάρχει κίνδυνος να εκτεθώ.
    Μέχρι στιγμής τουλάχιστον αν ανατρέξουμε σε βάθος παρελθόντα χρόνου οι αποτυχίες ήταν πολύ λίγες.
    Επίσης θα ήθελα να πω ότι από αυτό το μπλογκ(Ο δάσκαλος βέβαια πάντα είναι μετρημένος κ δεν γράφει κάτι επίσημα αν δεν είναι σίγουρος κ καλά κάνει)έχουμε ανεβάσει ένα σωρό λινκς κ ένα σωρό μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις οι οποίες έδειχναν ότι ο φετινός χειμώνας θα έχει πολύ λίγες καλές στιγμές.
    Εξάλλου κ εγώ αν θυμάστε τον είχα κ τον έχω ξεγραμένο τον φετινό χειμώνα.
    Τότε κάποιοι φίλοι θυμάμαι έλεγαν ότι αυτά δε γίνονται κ κανένας δεν ξέρει τι θα κάνει.
    Σήμερα όμως οι ίδιοι φίλοι τελικά ξεγράψαν τον χειμώνα.
    Όλα τα στοιχεία ήταν αδιάσειστα για φέτος όπως κ τα σημάδια της φύσης αν θέλουμε να το πάμε κ λαογραφικά τα πήγαν πολύ καλά για φέτος κ οφείλω να παραδεχτώ τον Χριστόδουλο που έλεγε ότι αυτές οι λίγες καλές στιγμές που θα συμβούν,η Ελλάδα θα χωριστεί σε τρία κ σε τέσσερα κομμάτια όπως κ έγινε.
    Σας παραθέτω τώρα από κάτω κ την ανανέωση του Ευρωπαϊκού μεσοπρόθεσμου που όπως κ όλες τις προηγούμενες εβδομάδες έτσι κ τώρα συνεχίζει κ έχει όλη την Ευρώπη στα κόκκινα!(υετικά κ θερμοκρασιακά)

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    Συγγνώμη αν κούρασα αλλά έπρεπε να θυμίσω λίγο τι λέγαμε πριν πολύ καιρό στο μπλογκ όπως επίσης να στηρίξω κ λίγο την τεχνολογία κ την προσπάθεια κ εξέλιξη των κλιματικών μακροπρόθεσμων μοντέλων καθώς αν μη τι άλλο μόνο θετικά μυνήματα μπορούμε να πάρουμε σαν γενική εικόνα τάσης καιρού ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
    Καλή νύχτα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σίγουρα φίλε Βαγγέλη Σπάνε το ένα δεν αναιρεί το άλλο, τι θυμήθηκα αρχές Μαρτίου στο νησί, όλες οι αμυγδαλιές να είναι ανθισμένες στο νησί κ το χιόνι να πέφτει κ να να απλώνεται παντού. Παιδικές αναμνήσεις που έχουν μείνει ανεξίτηλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έχει συμβεί αρκετές φορές να ανθίζουν οι αμυγδαλιές μέσα στον φλεβάρη λόγω καλών παρατεταμένων καιρικών συνθηκών και εκ των υστέρων να πλακώνουν τα χιόνια αφού θα έχουν πρώτα ανθίσει.το πρόβλημα δεν οφείλεται στην αμυγδαλιά που αν δεν κάνω λάθος πρέπει να πρόκειται για το 1ο δέντρο χρονικά που ανθίζει.το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός πως τα χιόνια και ιδιαίτερα οι παγωνιές "καίνε"τα δέντρα που έχουν ανθίσει.δημιουργούνται μεγάλες ζημιές.

      Διαγραφή
  14. Γνωρίζει κανένας σχολιαστής να μου πει τα "σημάδια"στα πουλιά όταν είναι να κάνει καλοκαιρία?
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή