Οι βροχές και τα χιόνια ετοιμάζονται να μας αφήσουν, το ίδιο και οι ισχυροί βοριάδες αλλά χωρίς να βιάζονται. Αυτός που δεν λέει να κουνηθεί είναι ο παγετός!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), η χώρα θα εξακολουθήσει να επηρεάζεται από τον ισχυρό συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση των πολύ ισχυρών ΒΑ ανέμων εντάσεως ως τα 8 μποφόρ (Αιγαίο). Το άλλο βασικό στοιχείο του σημερινού καιρού θα είναι ο παγετός τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά. Όσο για τις βροχές και τις χιονοπτώσεις, αυτές θα περιοριστούν σημαντικά. Την Πέμπτη (9/1), στην ανατολική και τη νότια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα λίγων βροχών στη Β. Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι με ένταση στα δυτικά 3 με 4 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ και πρόσκαιρα στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Καλύτερος θα είναι ο καιρός την Παρασκευή και το Σάββατο (10-11/1). 
  
Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -7 έως 9 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -5 έως 12 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις. Μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών ή και χιονοπτώσεων (ορεινά-ημιορεινά). Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 10 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιόνια στα ορεινά της Κρήτης. Άνεμοι Β-ΒΑ 7 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 9 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 8 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Η Ρωσία δημοσίευσε ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο θα προσαρμόσει την οικονομία της και τον πληθυσμό της στην κλιματική αλλαγή, στοχεύοντας να μετριάσει τη ζημιά, αλλά και να αξιοποιήσει τα "πλεονεκτήματα" των υψηλότερων θερμοκρασιών, όπως αναφέρει ο Guardian. To έγγραφο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης και αναγνωρίζει ότι οι αλλαγές στο κλίμα έχουν μία αυξημένη επίδραση στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη, στις ζωές των ανθρώπων, στην υγεία και τη βιομηχανία.

    Η Ρωσία θερμαίνεται 2,5 φορές γρηγορότερα από ό,τι ο υπόλοιπος πλανήτης κατά μέσο όρο και το πρώτο στάδιο του προγράμματος που θα έχει διάρκεια δύο χρόνια, θα είναι η επίσημη παραδοχή του προβλήματος από την κυβέρνηση, αν και ο Vladimir Putin αρνείται ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την κλιματική αλλαγή. Το σχέδιο περιλαμβάνει επίσης μία σειρά από προληπτικά μέτρα, όπως την κατασκευή φραγμάτων, περισσότερες καλλιέργειες ανθεκτικές στην ξηρασία και ταχύτερες αντιδράσεις σε περιόδους κρίσεων, όπως γρήγορες εκκενώσεις περιοχών ή, και εμβολιασμοί πληθυσμών. Σύμφωνα με το πόνημα, η κλιματική αλλαγή ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, τους παγετώνες, ενώ αυξάνει και την πιθανότητα μολύνσεων από φυσικές καταστροφές. Οδηγεί επίσης πολλά είδη ζώων μακριά από τα φυσικά ενδιαιτήματα τους.

    Πιθανές θετικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε κρύες περιοχές, η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων και οι ευκαιρίες για ναυσιπλοϊα που θα παρουσιαστούν στον Αρκτικό Ωκεανό. Μεταξύ μίας λίστας 30 μέτρων, η κυβέρνηση θα υπολογίσει τους κινδύνους κάποια ρώσικα προϊόντα να γίνουν μη ανταγωνιστικά και να μην ανταποκρίνονται στα νέα κλιματικά στάνταρντ, ενώ θα ετοιμάσει νέα εκπαιδευτική ύλη για να διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο για την κλιματική αλλαγή. Η Ρωσία είναι από τις πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή, καθώς πολλές περιοχές της στον Αρκτικό Κύκλο και αρκετές υποδομές της είναι χτισμένες πάνω σε μόνιμα παγωμένο έδαφος. Οι πρόσφατες πλημμύρες και πυρκαγιές της Ρωσίας θεωρήθηκαν από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στον πλανήτη, οι οποίες σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

    Η Μόσχα επικύρωσε τη συμφωνία του 2015 στο Παρίσι πέρσι τον Σεπτέμβριο και επέκρινε τις ΗΠΑ, επειδή αποσύρθηκαν από αυτή. Ο Putin αρνείται, όμως, ό,τι υποστηρίζει σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα, δηλαδή, ότι η κλιματική αλλαγή είναι συνέπεια κυρίως των εκπομπών αερίων από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Ο Ρώσος πρόεδρος αποδίδει την κλιματική αλλαγή σε μία διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο σύμπαν. Ο Vladimir Putin άσκησε κριτική και στη νεαρή Greta Thunberg από τη Σουηδία, χαρακτηρίζοντάς την απληροφόρητη και ότι τη χρησιμοποιούν κάποιοι για να περάσουν τα συμφέροντά τους.

    Έχει εκφράσει επίσης τον σκεπτικισμό του για την ηλιακή και την αιολική ενέργεια, σημαίνοντας συναγερμό για τον κίνδυνο που υπάρχει από τις τουρμπίνες, τόσο για τα πουλιά στον αέρα, όσο και για τα σκουλήκια κάτω από το έδαφος, αν και για τα δεύτερα δεν έχει αποδειχτεί κάτι. Την Κυριακή 5/1 η μετεωρολογική υπηρεσία της Ρωσίας προέβλεψε θερμοκρασίες 16 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα για τη Δευτέρα 6/1 και την Τρίτη 7/1/2020.

    Άραγε στην Ελλάδα πόσο κάτω να έχει πέσει η θερμοκρασία από τους μέσους όρους της, που έχουν πάει περίπατο; H Τρίτη ήταν μία ακόμα κρύα μέρα με μονοψήφιες μέγιστες. Με παγωμένα και θολά από τον βορειοδυτικό άνεμο νερά. Με συννεφιά για μία ακόμα φορά. Αν και τα σύννεφα έκαναν η αλήθεια είναι ωραία σχέδια πάνω από την ακρογιαλιά και οι γλάροι ακόμα πιο όμορφη την εικόνα, έτσι όπως πετούσαν πάνω από της θάλασσας τη μεγάλη αγκαλιά.
    https://www.theguardian.com/world/2020/jan/05/russia-announces-plan-to-use-the-advantages-of-climate-change
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύω πως όλη αυτή η στάχτη και όλοι αυτοί οι καπνοί θα επηρεάσουν άκρως βραχυπρόθεσμα τις καιρικές συνθήκες σε διάφορες περιοχές του νοτίου -κυρίως- ημισφαιρίου. Και νομίζω πως αυτό θα φανεί όταν θα έρθει σε μερικούς μήνες ο χειμωνας τους
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Όσο για την Ελλάδα, και αν ακόμα η θερμοκρασία είναι κάτω από το μέσο όρο για αυτό το μήνα ή για το Δεκέμβριο του 2019, ας μη βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος φίλε Βαγγέλη (με άλλα λόγια το γεγονός ότι και εδώ η θερμοκρασιακή απόκλιση σε επίπεδο έτους όλα τα τελευταία χρόνια είναι προς τα πάνω). Προσωπικά θα παρακαλούσα το 2020 να βγει κάτω από το μέσο όρο, όχι γιατί είμαι "άρρωστος χιονόφιλος", αλλά για λόγους μιας τρόπο τινά κλιματικής ισορροπίας
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γενικά έχεις δίκιο Θάνο, ωστόσο, το θέμα είναι να βγει ψυχρότερο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης ή, και του κόσμου το 2020. Μόνο με την Ελλάδα, μία πολύ μικρή έκταση στον πλανήτη δεν γίνεται δουλειά. Η Ρωσία, γενικά όλος ο αρκτικός κύκλος, η Ανταρκτική, η Ασία, η βόρεια Αμερική, αυτές είναι οι περιοχές κλειδιά. Κι εγώ τα λέω όλα αυτά όχι γιατί έχω πρόβλημα με τα χιόνια - άλλωστε, τα ξεροβόρια είναι ό,τι χειρότερο - αλλά επειδή φοβάμαι ότι οι κρύοι χειμώνες της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια οφείλονται στο γεγονός ότι περιοχές σε βορειότερα γεωγραφικά πλάτη έχουν υπερθερμανθεί.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. γεια σας Κε ΔΗΜΗΤΡΗ ο καμπος του αργους θα εχει τις επομενες μερες ισχυρο παγετο?
    ΝΙΚΟΣ ΣΥΡΙΓΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παίζει μεταξύ -2 και -4, φίλε μου. Ας ελπίσουμε ότι τα χαμηλότερα θα είναι τοπικά και για μικρό χρονικό διάστημα.
      Καλή χρονιά.

      Διαγραφή
  5. Όσο για τη μη βιασύνη αποχώρησης των βοριάδων που ανέφερε εύστοχα ο κύριος Δημήτρης, να αναφέρω ότι σήμερα εξαιτίας των διαδοχικών απαγορευτικών, τα περισσότερα σχολεία στις Κυκλάδες δεν άνοιξαν επειδή πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές που μένουν σε άλλες περιοχές δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα νησιά από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές. Επιπλέον, εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης (και μικροκατολισθήσεων) σε πολλά νησιά, ενώ στην Κρήτη υπάρχουν και πλημμυρικά φαινόμενα
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή