Η εποχή του… Rex Blocking!


Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της Αλγερίας, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες στην Α. Ισπανία, τη Δ. Μεσόγειο και τη Ν. Γαλλία. Στην υπόλοιπη Ευρώπη κυριαρχούν οι υψηλές πιέσεις, με αποτέλεσμα την ανομβρία. Η χώρα μας, ειδικότερα, το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), θα επηρεαστεί από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια την επικράτηση ισχυρών ΒΑ ανέμων. Κατά τα άλλα, οι βροχές θα είναι πολύ περιορισμένες και οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές ιδιαίτερα στην Α. Ελλάδα. Την Τετάρτη (22/1), προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές της. Την Πέμπτη (23/1), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Β-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα ανατολικά και τα βόρεια.

Υ.Γ. Ζούμε στην εποχή των θεαμάτων και των βαρύγδουπων ονομάτων και τίτλων. Βλέπεις και ακούς για Rex Blocking στη Δ. Ευρώπη και το μυαλό σου φαντάζεται έναν Βασιλικό Εμποδισμό, άσχετα αν το Rex δεν είναι ο βασιλιάς αλλά το επώνυμο ενός μετεωρολόγου. Αλλά, τι είναι, τέλος πάντως, αυτός ο εμποδισμός του Rex που το τελευταίο διήμερο μονοπωλεί το μετεωρολογικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ, μετά την έξοχη σε αυτά ασίστ κάποιων μετεωρολόγων; Η απάντηση είναι απλή. Είναι ένας τύπος ολιγοήμερου μπλοκαρίσματος της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, σαν αυτά που συμβαίνουν συχνά στα μέσα πλάτη του πλανήτη, που αποτελείται από ένα αποκομμένο χαμηλό και βορείως αυτού έναν αντικυκλώνα (υψηλές πιέσεις). Και ποιο είναι το περίεργο αναφορικά με τον καιρό που προκαλεί; Απολύτως τίποτε! Καιρός αντικυκλώνα στα βόρεια και καιρός βαρομετρικού χαμηλού στα νότια. Όσο για την μεταξύ των δύο συστημάτων περιοχή, εκεί προφανώς επικρατούν ισχυροί άνεμοι, όπως συμβαίνει στην περιοχή μας με το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο.   


Τρίτη, 21 Ιανουαρίου 20


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -5 έως 10 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι ΒΑ 4 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) το πρωί. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από -3 έως 11 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα ασθενών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β-ΒΑ 6 με 8 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 13 βαθμούς.

Αττική:
Τοπικές νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΑ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 11 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 0 έως 10 βαθμούς.

13 σχόλια:

  1. Πείτε τα δάσκαλε που όλοι έχουν τρελαθεί πλέον και τα φυσιολογικά τα κάνουν τεράστια χάρη δημοσιότητας.
    Φιλικά.
    Δημήτρης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ομολογώ ότι όταν διάβασα για πρώτη φορά για το Rex Block νόμιζα ότι παρομοιάζουν τον αντικυκλώνα με τον τυραννόσαυρο Rex - τον βασιλιά των δεινοσαύρων. Αναφορά στο θέμα έχει και το Skynews που γράφει επίσης ότι παγωνιά επικρατεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκαν θερμοκρασίες -6,8 βαθμών στο Βόρειο Γιορκσάιρ στην Αγγλία και -6,2 βαθμών στη Βόρεια Ιρλανδία.

    Ωστόσο, οι κρύες νύχτες αντισταθμίζονται από τις ηλιόλουστες μέρες, που οφείλονται και στο ρεκόρ υψηλών πιέσεων, που έφτασαν τα 1050,5 milibars στην Ουαλία, στο μεγαλύτερο επίπεδο από τις 16 Ιανουαρίου 1957, όταν η ατμοσφαιρική πίεση είχε ανέλθει τότε στα 1050,9 milibars. Αυτές οι πολύ υψηλές πιέσεις μπορεί να επηρεάσουν, εξάλλου, τα ραδιοκύματα και κάποια τηλεοπτικά κανάλια να μην έχουν (καλό) σήμα στη Βρετανία.
    https://news.sky.com/story/uk-cold-weather-alert-vulnerable-at-risk-as-temperatures-could-fall-to-7c-11912860

    Και λιακάδα έχουν και θα θα γλιτώσουν για λίγο και από την τηλεόραση, δηλαδή, στην Αγγλία. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, που από τη Συννεφιασμένη Κυριακή, περάσαμε στην Βlue Monday, αφού ήταν κυριολεκτικά και μεταφορικά μουντή και μελαγχολική η Δευτέρα 20 Γενάρη, που με βρήκε να τρέχω από το Ειρηνοδικείο στο ΙΚΑ και δεν πρόλαβα και την εφορία. Από εκεί άρχισε πριν από ακριβώς ένα μήνα στις 20 Δεκέμβρη, όταν έκανα κάτι δηλώσεις τροποποιητικές αυτή η περιπέτεια με τα διαδικαστικά. Αλλά τουλάχιστον πρόλαβα και τη βουτιά, αφού 9 το πρωί ήμουν στη δαντελένια - ναι, και του Φαλήρου - ακρογιαλιά.

    Είχαμε και θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε χελιδόνια της θάλασσας και έναν θαλασσοκόρακα στον παγωμένο Σαρωνικό. Προσπαθούσαν να του κλέψουν την τροφή τα ατίθασα γλαράκια. Τυχερά πλάσματα οι γλάροι για δύο λόγους. Πρώτον, δεν τα κυνηγούν οι άνθρωποι - γενικά δεν έχουν φυσικούς εχθρούς - και δεύτερον τρώνε τα πάντα, από ψαράκια και γαρίδες μέχρι... γαριδάκια. Δεν είναι λίγοι, εξάλλου, αυτοί που πιστεύουν ότι είναι προτιμότερο να είσαι τυχερός, παρά ικανός. Οι γλάροι είναι, πάντως, και τα δύο.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και η παραπληροφόρηση παρέα με τη μαμά-τρομολαγνεία (ή μήπως το ανάποδο, αν και όπως και να το δει κανείς είναι σαν να σκεφτόμαστε αν έκανε η κότα το αυγό ή το αυγό την κότα) συνεχίζουν ανενόχλητες τον περίπατό τους τόσο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και σε εκείνα της Κοινωνικής Δικτύωσης. Φυσικά, κάποιοι το διασπείρουν, κάποιοι το ανέχονται και κάποιοι το ανατροφοδοτούν. Είναι όμως λυπηρό το γεγονός ότι ενώ ο καιρός δεν ήταν ποτέ τόσο έντονα μέρος αυτού του νοσηρού συστήματος, πλέον χρόνο με τον χρόνο το πράγμα ολοένα και ξεφεύγει και τα καιρικά νέα καταντούν άλλο ένα προϊόν χαμηλής ποιότητας στα περισσότερα μέσα. Ευτυχώς που υπάρχουν λίγοι φωτισμένοι άνθρωποι που αφενός υπηρετούν την επιστήμη και αφετέρου έχουν συναίσθηση της ευθύνης που κουβαλούν. Ανάμεσά τους και ο οικοδεσπότης μας.
    Στα καιρικά, μπορώ να πω ότι ο καιρός συνεχίζει να κυλά ευχάριστα όσον αφορά την περιοχή μου. Η χειμερινή αίσθηση είναι πολύ επίμονη φέτος, αν και δεν έχουμε δει νιφάδα φέτος. Για μεγάλο μέρος της Ελλάδας και της Ευρώπης όμως η κατάσταση παραμένει (και θα παραμείνει κατά τα φαινόμενα) πολύ προβληματική. Πάντως, κάπως απρόσμενες βροχούλες πέρασαν από την Αττική αυτές τις μέρες, κυρίως από τα βόρεια αλλά και από περιοχές του λεκανοπεδίου. Είναι κι αυτό μια ένδειξη ακόμα για το πόσο δύσκολες είναι οι ακριβείς προγνώσεις και άρα πόσο δύσκολη είναι η δουλειά των μετεωρολόγων, καθώς και πόσο πρέπει οι απλοί πολίτες να εκτιμούμε το έργο τους όταν οι εκτιμήσεις γίνονται με μέτρο και σεβασμό. Καλή εβδομάδα σε όλη την παρέα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ δάσκαλε και καιρόφιλοι,
    Αυτά τα χαμηλά που θέλουμε για υετό(βροχή έστω πεδινά, χιόνι στα ορεινά) «πάνε» κάπου αλλού φέτος ή απλώς δεν δημιουργούνται; Συγνώμη αλλά είμαι αδαής στα μετεωρολογικά. Δηλαδή ας πούμε σε κάποια μέρη της Ευρώπης βρέχει/χιονίζει τους τελευταίου δυο μήνες ή πουθενά;
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κωνσταντίνε με τις όποιες εξαιρέσεις, που απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα, χειμώνα φέτος έχει δει μόνο η νοτιοανατολική Ελλάδα από όλη την Ευρώπη. Βασικά η Κρήτη και το τρίγωνο του διαβόλου Βοιωτία, Εύβοια, Αττική.

      Η οποία Αττική είχε πολλές βροχές από μέσα Νοέμβρη ως τέλη Δεκέμβρη, τρεις χιονιάδες 29-30/12, 2/1 και 6-7/1 και όπως πάντα παγερούς βοριάδες (στο νοτιότερο κομμάτι της Αττικής οι εντάσεις τους είναι σαν του Αιγαίου, διότι δέχεται τις ριπές από την Κάρυστο).

      Η δε συννεφιά είναι μια μόνιμη κατάσταση πλέον στην Αττική. Ο ήλιος βγαίνει για κάνα μισάωρο στην ανατολή του και μετά βλέπουμε ένα θαμπό φως πίσω από ένα πυκνό πέπλο συννεφιάς λίγο πριν δύσει. Χειρότερα κι από Σκανδιναβία, που έχουν τρεις μήνες νύχτα.

      Αυτά που έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια στην Αττική, γιατί δεν ξεχνάω και τις περσινές πλημμύρες και τους βοριάδες των 10 Beaufort κάθε δεύτερη βδομάδα, δεν γίνονται ούτε στο σινεμά. Συγγενείς φίλης μου από τον Έβρο της έλεγαν ότι εκεί έχουν σερί λιακάδες. Δώστε κάτι και σε μας (ατάκα προπονητή μπάσκετ σε διαιτητές ήταν αυτή, αλλά ταιριάζει στην περίσταση).
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βέβαια να μην ξεχνάμε φίλε Βαγγέλη και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή τις ατέλειωτες λιακάδες και τις συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες της Αττικής το 2017 αν θυμάμαι καλά. Τότε ακόμα κι όταν έρχονταν καμία βροχούλα, έφευγε βιαστικά για να δώσει τη θέση της στον ήλιο. Έχουν δύο όψεις οι εμμονές της κλιματικής αλλαγής.

      Διαγραφή
    3. Το ιδιο συμβαίνει και εδω στα Γιάννενα κάθε μέρα λιακάδα -σερι ενα μήνα-αλλα εχουμε δυνατό παγετό.Μη σώσει και φτασει αλλος αντικυκλωνας! Χριστοδουλε μας πήρες ολο το χιόνι φέτος.

      Διαγραφή
    4. Εδω στην Ηπειρο να δεις κατι ηλιοφανειες σερι φιλε βαγγελη!Εχει να βρεξει αξιοπρεπως ενα μηνα!!!

      Διαγραφή
  5. Οι πιέσεις βέβαια είναι αρκετά υψηλές -στα καιρικά σάιτ μιλούν για ρεκόρ σε σταθμούς της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας. Δεν ξέρω βέβαια αν ισχύει πραγματικά όσον αφορά τα ρεκόρ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Rex bloking είναι ένα δίπολο (υψηλό-χαμηλό)εμποδισμού με συγκεκριμένες θέσεις. Από μόνος του ένας αντικυκλώνας, όσο ισχυρός κι αν είναι, δεν συνιστά εμποδισμό τύπου Rex.

      Διαγραφή
    2. Κάτι ακόμα για να μην ξεχάσουμε και τη λίγη μετεωρολογία που ξέρουμε. Ένα ρεκόρ στην ατμοσφαιρική πίεση ακόμα και μετά από 60 χρόνια δεν μου λέει τίποτε. Θα μου έλεγαν αρκετά πράγματα οι συστηματικές εποχικές αποκλίσεις της ατμοσφαιρικής πίεσης -προς τα πάνω ή προς τα κάτω- από τις μέσες τιμές, πίσω από τις οποίες κρύβονται συστηματικές αλλαγές στη θέση ή την ισχύ των ημιμόνιμων βαρομετρικών συστημάτων.
      Καλημέρα σε όλους.

      Διαγραφή
  6. Συμφωνώ απόλυτα με τους φίλους δυτικό Ελλαδίτες σε αυτό που απαντούν στον Βαγγέλη καθώς αν θέλει άφθονο ήλιο μπορεί να έρθει προς τα εδώ αφού το μόνιμο σκηνικό εδώ κ εβδομάδες θα έλεγα είναι η ηλιοφάνεια τα μεσημέρια,τα ξεροβόρια κ οι παγωμένες νύχτες όπου με τις θερμοκρσασιακές αναστροφές καθημερινά τα μείων πάνε για "πλάκα" τις πρωινές ώρες στον κάμπο του Αγρινίου αλλά κ σε πολλές "κλειστές" πεδινές περιοχές του νομού.
    Η ώρα είναι μία τη νύχτα κ στη βάρδια που εκτελώ αυτή τη στιγμή το θερμόμετρο του αυτοκίνητου μού γράφει-1β κ συνεχίζει!
    Δυσκολεύομαι να θυμηθώ στο κοντινό παρελθόν τέτοια εμμονή με ξάστερες κ κρύες νύχτες τέτοιας μεγάλης διάρκειας στην περιοχή.
    Στα μελλούμενα τώρα τίποτα δεν έχει αλλάξει καθώς από το Σάββατο θ' αρχίσει να συνεφιάζει κ να βρέχει επιτέλους στη ΔΒδυτική χώρα ενώ κάποια χιόνια στα ορεινά της Πίνδου θεωρούνται δεδομένα με το δυτικό ρεύμα κ την ήδη υπάρχουσα ψύξη της ατμόσφαιρας.
    Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι οι θερμοκρασίες στα 850hp αν κ χαμηλότερες από την υπόλοιπη χώρα στα δυτικά,αυτές μέχρι ώρας δε δείχνουν ικανές για να χιονιστούν καλά τα κατοικίσιμα ορεινά χωριά της Ελλάδος πλην των χιονοδρομικών κέντρων κ των βουνών(εδώ που φτάσαμε ας είναι κ έτσι).
    Η υπόλοιπη ανατολική χώρα μάλλον πάει για μία καιρική ανάπαυλα(από πλευράς κρύου κ χιονοπτώσεων μιλάω γιατί παιδιά πλην της Κρήτης ας μη γελιόμαστε υετικά για Ιανουάριο όλη η χώρα είναι χαμηλότερα του μέσου όρου)ενώ κάτι αρχίζει κ αχνοφαίνεται για αρχές Φλεβάρη(λέτε ο Χριστόδουλος να πέσει εκ νέου μέσα;)
    Σε αυτόν λοιπόν τον μετριότατο φετινό χειμώνα υετικά,αν κ ψόφιος πανευρωπαϊκά προσπαθεί να δώσει αυτός κ άλλες χειμωνιάτικες νότες στη νοτιοανατολική γωνίτσα της Ηπείρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έγραψα μεταξύ αστείου και σοβαρού ότι στην Αττική είναι χειρότερα κι από τη Σκανδιναβία, που έχουν τρεις μήνες νύχτα τον χειμώνα, αλλά να που στη Νορβηγία μία νέα οριζόντια μεταφορά θερμών αερίων μαζών που προκαλείται χάρη στον αντικυκλώνα στη δυτική Ευρώπη ανέβασε τις θερμοκρασίες λίγο πάνω, λίγο κάτω από τους 15 βαθμούς, σύμφωνα με τις ενδείξεις σε πολλούς μετεωρολογικούς σταθμούς.

    Η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε από τον σταθμό της Sunndalsora και ήταν 16,9 βαθμούς Κελσίου, με το severe-weather να υπενθυμίζει ότι στην ίδια περιοχή είχε γίνει και το ρεκόρ των 19 βαθμών στις 2 Ιανουαρίου 2020 (τότε που είχαμε μίνι ψυχρή εισβολή στην Αττική, όπου 17 και 19 βαθμούς δεν έχουμε πιάσει ούτε μία μέρα από τις 22 Δεκέμβρη, οπότε και άρχισε με βάση το ηλιοστάσιο ο χειμώνας). Ρεκόρ με 13,5 βαθμούς έγινε και κοντά στο Τροντχάιμ και πολλά άλλα μεταξύ 14,2 και 13,2 βαθμών σε γειτονικές περιοχές.

    Η Βαλτική και η νότια Σκανδιναβία θα συνεχίσουν να είναι ζεστές και τις επόμενες ώρες, χάρη στην οριζόντια μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τα δυτικά. Συγκεκριμένα, η δυτική ροή ανάμεσα στον αντικυκλώνα και το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό φέρνει αέριες μάζες θερμότερες κατά 12-16 βαθμούς. Ανάλογες είναι και οι θερμοκρασιακές ανωμαλίες στη Βαλτική και τη Σκανδιναβία (+12 με +16), ενώ ακόμα και τη νύχτα τα θερμόμετρα στη Σουηδία και τη Φινλανδία έδειξαν 8 βαθμούς - όσους είχαμε, δηλαδή, στην Ελλάδα τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης και της Δευτέρας και πάει λέγοντας. Ήλιος εννοείται ότι δεν υπάρχει για μία ακόμα μέρα. Βιώνουμε την πολική νύχτα στον Σαρωνικό.
    https://www.severe-weather.eu/recent-events/very-warm-day-norway-sunndalsora-warm-night-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή