Η κατάρα του να είσαι μετεωρολόγος


Οι Έλληνες είμαστε περίεργη ράτσα ανθρώπων. Δύσκολα παραδεχόμαστε ότι κατέχουμε λιγότερα πράγματα από κάποιον άλλον, ακόμα κι αν ο άλλος είναι ειδικός. Βλέπουμε κάποιον που έχει ένα πρόβλημα υγείας και του λέμε: «Τι τους θέλεις τους γιατρούς; Πάρε αυτό ή κάνε εκείνο και θα γίνεις περδίκι!». Τα ίδια κάνουμε σχεδόν σε όλα τα θέματα και ζήτημα είναι να βρεις κάποιον που να μην έχει πει: «Ρε, ας με έκαναν εμένα υπουργό και θα βλέπατε πόσο γρήγορα και ωραία θα έλυνα όλα τα προβλήματα».
Οι μετεωρολόγοι είμαστε άτυχοι. Το επάγγελμά μας δεν είναι κατοχυρωμένο από την πολιτεία και όποιος θέλει οικειοποιείται τον τίτλο χωρίς επιπτώσεις. Πέρα από αυτό, δεν γίνεται καμία απολύτως διάκριση με βάση τις σπουδές που έχει κάνει ο καθένας μας. Είναι σαν να βάζεις στο ίδιο τσουβάλι μηχανικούς με εργολάβους, γιατρούς με νοσοκόμους, γεωπόνους με κηπουρούς και δικηγόρους με δικολάβους.

Είμαστε ακόμα άτυχοι γιατί σχεδόν σε όλα τα βοηθήματα παρατήρησης και πρόγνωσης καιρού έχουν πρόσβαση οι πάντες και με βάση αυτά έχουν την ευχέρεια όχι μόνο να κάνουν προγνώσεις, αλλά και να κριτικάρουν τιε προγνώσεις των επαγγελματιών, συχνά κατόπιν εορτής. Είναι σαν κάποιοι να παρευρίσκονται στην αίθουσα επιχειρήσεων της αστυνομίας, στο κέντρο επιχειρήσεων της ΝΑΣΑ  ή στην αίθουσα του ιατρικού  συμβουλίου ενός νοσοκομείου και βγαίνοντας από αυτήν να ενημερώνουν ΜΜΕ και κοινό για όσα συζητήθηκαν, εκθέτοντας παράλληλα και τις δικές τους απόψεις. Το χειρότερο όλων είναι μετά το τέλος της επιχείρησης να κάνουν κριτική στις γνώμες των συμμετασχόντων στη σύσκεψη που αποδείχτηκαν λανθασμένες.

Σε ορισμένους από τους ερασιτέχνες μετεωρολόγους αρέσει πάρα πολύ να στριμώχνουν στα σχοινιά του ρινγκ τους επαγγελματίες μετεωρολόγους μετά από μια «άτυχη» πρόγνωση είτε για να δείξουν ότι οι ίδιοι είναι καλύτεροι προγνώστες είτε γιατί αρέσκονται στους λιθοβολισμούς και τα αναθέματα με τις πέτρες των παλαιότερων εποχών. Τότε είναι που κραυγάζουν προς τους ατυχείς μετεωρολόγους να ζητήσουν γονατιστοί συγγνώμη από το λαό και να εξηγήσουν τι δεν πρόσεξαν και πήγε στραβά η πρόγνωση. Μικρή σημασία έχει γι αυτούς το γεγονός ότι δεν καταλαβαίνουν την εξήγηση γιατί δεν έχουν ιδέα από αριθμητική πρόγνωση καιρού, συνοπτική  ή δυναμική μετεωρολογία.

25 σχόλια:

  1. Τι εννοείτε ότι το επάγγελμα δεν είναι κατοχυρωμένο και όποιος θέλει οικειοποιείται τον τίτλο του μετεωρολόγου. Δηλαδή, μπορεί ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης να προσλάβει κάποιον χωρίς πτυχίο μετεωρολογίας για να λέει τον καιρό; Κατά τα άλλα μην στενοχωριέστε ό,τι και να ακούτε και να διαβάζετε κ. Ζιακόπουλε. Και που να δείτε τι ακούνε οι προπονητές για παράδειγμα. Κάποτε μου είχε πει, όμως, ένας παράγοντας: "Ο χειρότερος προπονητής ξέρει 100 φορές περισσότερο μπάσκετ από τον καλύτερα καταρτισμένο στο άθλημα δημοσιογράφο".
    Β. ΣΠ.

    Υ.Γ: Να επαναλάβω ότι κατά τη γνώμη μου η πρόγνωση ήταν μία χαρά. Κρύο έκανε, πολύ ισχυρούς ανέμους είχε, έβρεξε πολύ, χιόνισε σε όλες τις περιοχές που είχαν επισημανθεί. Το αν τα χιόνια πήγαν 100 μέτρα πάνω ή, 100 μέτρα κάτω, ε, δεν θα βγάλουμε και μεζούρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφώνω και επαυξάνω. Και από τα λεγόμενα του δασκάλου, αυτό ακριβώς καταλαβαίνω κι εγώ, κάτι που δυστυχώς ισχύει και με πολλές άλλες ειδικότητες.

      Διαγραφή
  2. Χρόνια πολλά και καλά κ. Δημήτρη. Προσωπικά θα πρότεινα να αγνοήσουμε τις κακοπιστες κριτικές και εσείς ως πολυπειρος μετεωρολόγος να κάνετε μία ανάλυση που μπορεί να εντοπίζεται η απόκλιση. Ίσως αυτό είναι πιο χρήσιμο και εποικοδομητικο για εμάς που δεν κατέχουμε. Να μαθαίνουμε και τίποτα,όσο μπορούμε να καταλάβουμε βέβαια !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κύριε Ζιακόπουλε χρόνια πολλά και πάλι!
    Προφανώς οι μετεωρολόγοι άνθρωποι είναι και σφάλματα γίνονται!
    Όμως όταν έχουν δωθεί υψόμετρα χιονοπτώσεων 200-400 μέτρων και σήμερα έμαθα από συγγενείς μου που μένουν στο Πολυδένδρι Αττικής ότι η χιονόπτωση αυτής της ψυχρής εισβολής ήταν εντελώς ανάξια λόγου σε σχέση με την προηγούμενη ψυχρή εισβολή,με συγχωρείτε, αλλά θα πρέπει να μάθουν και οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι τουλάχιστον να εξηγήσουν τι πήγε στραβά θα λέγαμε στην πρόγνωση αυτή.
    Γιατί φίλε Βαγγέλη Σπανέ διαφωνώ ότι η πρόγνωση ήταν σωστή και μιλάω συγκεκριμένα για την ΕΜΥ που ένα από τα χαρακτηριστικά που έδινε στο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ήταν οι πυκνές χιονοπτώσεις σε υψόμετρο 200-400 μέτρων και στην Αττική.
    Κανένας δεν είναι αλάνθαστος παρά μόνο ο Θεός δάσκαλε!
    Όμως πρέπει να μάθουμε όλοι οι άνθρωποι να δεχόμαστε την καλοπροαίρετη πάνω από όλα κριτική και να κάνουμε την αυτοκριτική μας!
    Με εκτίμηση προς το πρόσωπο σας!
    Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. .....εγώ θα έλεγα (συμπληρωματικά και συγγνώμη αν θίγω κάποιους,είναι καθαρά προσωπική άποψη ! ) Η κατάρα του να είσαι Έλληνας ! .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με ολο το σεβασμο κ.Ζιακοπουλε αν κ σωστα αυτα που λετε κατα βαση αυτο γινεται με τα περισσοτερα επαγγελματα κ κυριως αυτο γινεται κατα κορον στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. κ.Ζιακόπουλε καλή χρονιά με υγεία.
    Σας κατανοώ ειλικρινά αλλά δυστυχώς η νοοτροπία αλλάζει δύσκολα. Γνώμη μου είναι ότι με βάση τα δεδομένα που είχατε από τα προγνωστικά μοντέλα η πρόγνωση ήταν καλή αλλά ο καιρός κρύβει μυστικά και πάντα θα υπάρχει αυτό κατα την ταπεινή μου γνώμη όσο και να εξελιχτούν τα μοντέλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κ.Ζιακόπουλε,θυμάμαι καποιον χειμώνα στα τελη το 80(δε θυμάμαι ακριβής χρονιά)που επικρατούσε για μέρες ολικος παγετός εδω στη περιοχή,με συννεφιά αερα παγερό,και χιονακι σαν άχνη,τα παντα ήταν άσπρα σαν αλεβρομένα εδω ακόμα και μεσα στα Τρίκαλα.
    Επειδή όμως εγώ δεν ήμουν ικανοποιημένος απ'αυτο το χιονακι,παρακολουθούσα κάθε βράδυ στην ΕΡΤ τον καιρό μήπως πει για μπόλικες χιονοπτώσεις.
    Θυμάμαι ξαφνικά να λένε οι προγνώσεις για άνοδο της θερμοκρασίας και βροχές,χιόνια στα ορεινά και ίσως στα πεδινά της Β.Ελλαδας.Το τελευταίο βράδυ πριν την αλλαγή του καιρου,οι πρόβλεψη έλεγε τα ίδια χιόνια αρχικά στα πεδινά της β.Ελλαδας,και οσο θα περνούσε η ώρα θα το γύριζε σε βροχή.Μεγαλη απογοήτευση με έπιασε τότε.
    Την άλλη μέρα το πρωί με ξυπνάει η μητέρα μου και μου λέει "εχει πολυ χιόνι έξω θα ανοίξει το σχολείο,θα έρθουν οι δάσκαλοι;"Τι σοβαρα λεω!Σηκώθηκα αμέσως και βλέπω έξω ασπρο αφράτο χιονι καλυμμένα τα πάντα 30 ποντοι,και μέσα σ'αυτό το κυρίαρχο ασπρο χρώμα χωρίς να ξημερώσει καλά,διακρίνονταν τα μπαλώματα που έριχνε.Χαρα μεγάλη,γρήγορα να ντυθώ,γαλοτσες κλασικά,το παντελόνι απο μέσα τις γαλοτσες,κουκουλα και βουρ για το σχολείο.Τα παιδιά όλα εκεί χαρούμενα με όρεξη,θαυμαζαμε τα μπαλώματα που έριχνε και περιμέναμε αν θα ερχόταν οι δάσκαλοι,και το σημαντικό δεν κρυόναμε καθόλου,κάνει ζέστη λέγαμε,η θερμοκρασία όντως είχε ανέβει...τελικά οι δάσκαλοι δεν ήρθαν,εμείς γυρίσαμε στα σπίτια αλλα για να αφήσουμε μόνο τις τσάντες και τα σπίτια μεσα μας είδαν λιγο πριν το μεσημέρι.
    Και το χιόνι προς έκπληξη για μένα κράτησε ολη την ημέρα μέχρι αργά τη νύχτα και το έφτασε μισο μετρο.
    Το βράδυ εκείνο περίμενα το δελτιο της ΕΡΤ,το παρουσίασε ο κ.Μελανίτης και είπε οτι έγινε συνδυασμός θερμού με ψυχρου ρεύματος,επικράτησαν βοριάδες στα βόρεια με νοτιαδες στα νοτια γι'αυτο εδωσαν πυκνές χιονοπτώσεις στα κεντρικά και βόρεια.Καπως έτσι με λιγα λόγια!
    Ο πατέρας μου τότε έλεγε"ε βέβαια ανέβηκε η θερμοκρασία γι'αυτο έβαλε τόσο χιόνι"Εγω πάντως θαύμασα τότε το κ.Μελανιτη για την εξήγηση που έδωσε,μου έμαθε και εμένα και τους γονείς μου τον ακριβή λόγο που έριξε εκεινο το χιόνι,και σας ακούγαμε παντα με προσοχή!
    ΥΓ.Αυτην η περίπτωση μοιάζει με την Αριάδνη,μονο που δεν ακολούθησαν μετα το καλο χιονι -15 ολικοι παγετοι κλπ.Μονο φυσιολογικές πρωινές παγωνιες καλή ώρα τώρα.
    Δε θυμάμαι μονο την ακριβή χρονιά...ξερω οτι δεν ηταν η μοναδική τέτοιου τύπου χιονόπτωση για τα κεντροβορεια και ίσως ειναι δύσκολο να θυμηθούμε...Νικο θυμάσαι εσύ;ή 89-90 ήτανε ή 90-91 πιστευω εγω!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως να ηταν το χιόνι στις 5 Φεβρουαρίου το 1991 στα Γιάννενα είχε κανει ζημιές σε στέγαστρα ,αποθήκες κ.α. ήτανε βαρύ χιόνι.

      Διαγραφή
    2. Γιώργο, κάποια χρόνια πριν έγραφα συνεχώς εδώ, για χιόνια εκείνης της περιόδου, που δεν μπορούσα να εντοπίσω με χρονολογική ακρίβεια. με είχε βοηθήσει αρκετά ο Χρήστος Σιμούλης, όταν τα χιόνια αφορούσαν και τη Θεσσαλονίκη. δυστυχώς δεν είχα καταγράψει τις απαντήσεις του.

      περισσότερο μου θυμίζει μια περίπτωση που έβρεχε το απόγευμα (ημέρα βαθμών α' τριμήνου, Δεκέμβρης) και την άλλη μέρα ξυπνήσαμε με χιόνι. και ακόμα μία, πάλι Δεκέμβρη με λίγο χιόνι, πολλή παγωνιά ('88 νομίζω) που κολλήσαμε μια βδομάδα χριστουγεννιάτικες διακοπές στις 2 υπάρχουσες.

      Φλεβάρη, που λέει ο Δημήτρης, δε θυμάμαι καθόλου εκείνη την εποχή.

      Διαγραφή
    3. πιθανώς, οι δυο περιπτώσεις που ανέφερα να είναι μία.

      Διαγραφή
  8. Η ημιμάθεια είναι πάντοτε χειρότερη από την άγνοια, δάσκαλε. Σε συνδιασμό δε με τον ξερόλα που μπορεί να κρύβει ο καθένας μας μέσα του, προσφέρει μεγάλες... συγκινήσεις! Μια χαρά τα λέει ο (εορτάζοντας σήμερα) Γιάννης Αγγελάκας: σιγά μην κλάψω...

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Σαφώς και η πρόγνωση ήταν πέρα για πέρα σωστή και το ότι δεν χιόνισε ακόμη και σε πεδινές περιοχές σίγουρα έπαιξαν ρόλο κάποιες ιδιαιτερότητες που δεν μπορούσαν να εντοπιστούν.
    Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην περιοχή μου,καθώς εμάς μπορεί να μας τίμησε δεόντως,αλλά σε πολύ μικρή απόσταση όχι μόνο Θήβα και Λιβαδειά που δεν έριξε παρά λίγες νιφάδες,ακόμα όμως και σε χωριά με το ίδιο η και μεγαλύτερο υψόμετρο από εμάς,δεν το γύρισε ποτέ σε χιονι ούτε για ένα λεπτό.
    Ίδια εικόνα συνάντησα πριν λίγο που ήρθα στην Αθήνα,όταν κατεβαίνοντας από την παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβων,βρήκα θαμμενες στο χιόνι τόσο τις Ερυθρές,αλλά πολύ περισσότερο την "Καζα",που πρέπει να είχε πάνω από 1,5 μέτρο χιόνι,ενώ λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω μετά τον οικισμό της Οινόης είχε παλιό χιόνι και μια μικρή πασπαλα φρέσκου χιονιού.
    Κσραουλι,παλαιοκουνδουρα και αγ.Σωτηρα δεν είχε ούτε εκατοστό χιονιού.
    Αυτό που πραγματικά με λύπησε πολύ,ήταν το γεγονός ότι δεν μπόρεσα να τραβήξω φωτογραφίες η βίντεο για να μπορέσουν όλοι να δουν ένα πανέμορφο αλπικό τοπίο που είχε εκεί στην θαυμάσια περιοχή της"Καζας",γιατί δυστυχώς είχε βραδιάσει και τα φώτα του αυτοκινήτου δεν βοηθούσαν όσο έπρεπε.
    Ήταν τέτοια υπέροχη η εικόνα που συνάντησα που εμεινα άφωνος.
    Το χιόνι ξεπερνούσε διπλαψσυο δρόμο τα 2 μέτρα,τα δέντρα ήταν κάτασπρα,τα κλαδιά από το βάρος του χιονιού ακουμπούσε το ένα στο άλλο και όλα μαζί ακουμπούσαν στο χιόνι που κάλυπτε τα πάντα.
    Όσοι έχουν την δυνατότητα και καθώς η απόσταση από την Αθήνα είναι πολύ κοντινή,θα ήταν πολύ όμορφη εμπειρία να πάνε να το απολαύσουν.
    Ειμαι σίγουρος ότι θα μαγευτουν από όσα αντικρύσουν και το λέω υπεύθυνα ως ένας άνθρωπος...συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις(Κατά τα λεγόμενα του φίλου Νίκου Παππα).
    Ωραίές εικόνες είχε σήμερα το πρωί,από το ύψος του Υπάτου και ανατολικότερα,καθώς ο καιρός ήταν βαρύς χειμωνιάτικος,με χιονόνερο στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα γύρω βουνά,με αποτέλεσμα να ασπρισουν όλα για τα καλά όπως και τα βουνά της Εύβοιας.
    Στην περιοχή μου,γινόταν "παλη" μεταξύ συννεφιάς και ήλιου,με νικητή την πρώτη,αφού ο πολύ δυνατός ΒΔ άνεμος έφερνε μαζί του από την Β.Εύβοια και τον Ελικώνα αρκετά πυκνή συννεφιά κατά διαστήματα.
    Το κρύο παραμένει τσουχτερό και το χιόνι έχει παγώσει μόνο από τον αέρα και χωρίς να έχει ρίξει παγωνιά (προς το παρόν) προς τέρψη των παιδιών,καθώς τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά.
    Το περισσότερο χιόνι μετά τις Ερυθρές το έχουν Θεσπιές και Λεονταρι που μετά το μεσημέρι αποκαταστάθηκε και το ηλεκτρικό ρεύμα.
    Πολλές ζημιές έγιναν και στους ελαιώνες που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού.
    Χρόνια πολλά σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χριστόδουλε συμφωνώ απόλυτα για την ομορφία της περιοχής που περιγράφεις, την οποία έχω επισκεφθεί πολλές φορές όλες τις εποχές του χρόνου. Μάλιστα, αξίζει ιδιαίτερα να ακολουθήσει κανείς τη διαδρομή από τη Χασιά προς τον κάμπο της Οινόης. Πέρυσι τέτοια εποχή (Θεοφάνεια) βρέθηκα τελευταία φορά εκεί. Είχε και πάλι αντίστοιχο καιρό και βλέποντας από ψηλά τον κάτασπρο κάμπο η εικόνα ήταν μαγική.

      Διαγραφή
  10. Πότε θα έρθει ρε παιδιά το χαμηλό από το Ιόνιο να συνέλθουν λίγο οι ανατολικοί χιονόπληκτοι. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά στους εορτάζοντες όλων των ημερών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μην ερθει γιατι μονο προβληματα φερνει!!!

      Διαγραφή
  11. NW Pindos
    Μια απάντηση, καταρχήν, σε προηγούμενη ανάρτηση στο φίλο Γιώργο από Νομή Τρικάλων: Έχεις δίκαιο Γιώργο ότι είναι υπερβολή να λέμε ότι σηκώνει ΧΚ στην Κρήτη, κι εγώ για να είμαι ειλικρινής προβληματίστηκα όταν το έγραψα, πλην όμως ειδικά τα Λευκά Όρη φορτώνουν τόσο πολύ χιόνι κατά γενική ομολογία, που θα ζήλευαν και βουνά της ηπειρωτικής χώρας (για να μην μπούμε σε συγκρίσεις).
    Σε ότι αφορά τώρα το πολύ ενδιαφέρον θέμα του σημερινού άρθρου ήθελα να πω ότι κατά την άποψη μου σε κάθε επιστήμη υπάρχουν αυτοί που ακολουθούν την πεπατημένη και τη σιγουριά της επιλογής και είναι και οι περισσότεροι (όχι ότι είναι κατ΄ ανάγκη κακό αυτό). Αυτοί όμως, που ξεχωρίζουν είναι όσοι ανοίγουν δρόμους στην επιστήμη. Και για να ανοίξεις δρόμο στην επιστήμη πρέπει να ρισκάρεις. Αυτό ισχύει παντού. Στο σημείο λοιπόν αυτό πολλοί κάνουν πίσω. Και αυτό διότι ρισκάροντας μπορεί να πέσουν έξω και να ΄΄φάνε΄΄ ήττα. Και ήττα στην ήττα κανείς δεν μπορεί να το δεχθεί αυτό για τον εαυτό του. Κι όμως όλοι οι κορυφαίοι επιστήμονες που πήγαν μπροστά την επιστήμη έχουν φάει ήττες, απλά αυτά τα οποία προσέφεραν στο τέλος επισκίασαν και άφησαν πίσω τις ήττες, που έφαγαν. Μη ξεχνάμε λ.χ. ότι τα περισσότερα ατυχήματα στην F1 τα έχουν οι οδηγοί, που έχουν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές. Στη μετεωρολογία πιστεύω, χωρίς να είμαι ειδικός, ότι το ρίσκο εντοπίζεται αφενός μεν στην μακροπρόθεσμη πρόβλεψη, να αξιοποιεί δηλαδή κανείς τις γνώσεις που έχει σε τέτοιο βαθμό ώστε να προχωρήσει ακόμη περισσότερο τις μακροπρόθεσμες, αφετέρου, δε, στην κατά το δυνατόν εξειδικευμένη πρόγνωση (περιοχικά, ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες και λοιπά δεδομένα της κάθε περιοχής), να προβλέψει δηλαδή και να κατονομάσει επακριβώς ο μετεωρολόγος το επίκεντρο π.χ. μιας κακοκαιρίας ή μια χαμηλή θερμοκρασία πέρα από τα συνήθη όρια. Για παράδειγμα στις προγνώσεις για ελάχιστες αρνητικές θερμοκρασίες προσωπικά ποτέ δεν έχω δει μεγάλα νούμερα αλλά το πολύ πολύ ένα -7 ανεξαρτήτως εάν το θερμόμετρο περιοχικά μπορεί να δείξει και -15 ή -19 π.χ. στη Φλώρινα (ποτέ δεν έχω δει τέτοια νούμερα σε επίσημη πρόγνωση καιρού, με τους κατοίκους όμως να βλέπουν την άλλη μέρα το πρωί ένα ξεγυρισμένο -17 στο καντράν του αυτοκινήτου και δεν μπορεί βέβαια να είναι όλα τα καντράν χαλασμένα και να δείχνουν το ίδιο λάθος). Έτσι το βλέπω προσωπικά το θέμα, πάντοτε βέβαια με επιφύλαξη, διότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα interna corporis της μετεωρολογίας σε όλη τους την έκταση. Πιστεύω επίσης ότι η μετεωρολογία στη χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον διότι βρισκόμαστε τρόπον τινα σε ένα σταυροδρόμι καιρικών συνθηκών και καιρικών εναλλαγών (υγρασίες, όλα τα είδη ανέμων, βροχές, χιόνια, λιακάδες, χαμηλές θερμοκρασίες, υψηλές θερμοκρασίες, φαινόμενα αναστροφής κλπ κλπ.).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ενδείξεις στα θερμόμετρα των αυτοκινήτων είναι λίγο χαμηλότερες από τις πραγματικές τιμές το χειμώνα και λίγο υψηλότερες το καλοκαίρι, επειδή επηρεάζονται από την παγωμένη ή, καυτή άσφαλτο αντίστοιχα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν παρατηρούνται οι θερμοκρασίες των -15 και -20, που επισημαίνεις στο σχόλιό σου.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. σύμφωνα με το παρατηρητήριο ΕΑΑ, ο σταθμός των Ανωγείων είχε χτες το υψόμετρο του δια του 1.000, μέτρα χιόνι:
      http://stratus.meteo.noa.gr/stations/snow_anogia

      τα μοντέλα χάνουν αρκετά στοιχεία τοπικότητας. το συζητάγαμε και με το Δημήτρη Νάκο. γι αυτές τις μέρες δίνουν ελάχιστη κοντά στο μηδέν, ενώ ήταν φανερό ότι θα έχουμε ισχυρό παγετό: από -5 έως -3, η θερμοκρασία σε όλο τον άξονα Τρικάλων-Λάρισας σήμερα, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων.

      τα αυτοκίνητο (γκρι του χειμώνα) έχει πολύ ακριβές θερμόμετρο, ενδείξεις ίσες ή κατά 1 βαθμό μικρότερες του μετ. σταθμού της πόλης. της συζύγου, τσιμπάει 1-2 βαθμούς χειμώνα-καλοκαίρι, χρώματος κόκκινο, αφού.

      Διαγραφή
  12. Για εξιλεωθούν οι μετεωρολόγοι να ανεβάσουν πάραυτα τον χάρτη της χώρας αποτυπώνοντας το πού και πόσο χιόνισε και έπειτα να αρχίσουν το αυτομαστίγωμα για τις αλλοπρόσαλλες και υπερτιμημένες προβλέψεις τους όταν αντικρίσουν την πραγματικότητα στο χάρτη και διαπιστώσουν ότι «ώδινεν όρος και έτεκεν μυν»...
    [καθαρά με σκωπτική/σαρκαστική διάθεση]
    Κωνσταντίνος , ένας απογοητευμένος χιονόφιλοσ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ναι Δημήτρη Ν.πολυ πιθανό να είναι αυτή η χιονόπτωση.Σ'ευχαριστω για την απάντηση,και πιο πολύ για την ημερομηνια 5 Φεβρουαρίου δηλ.εχουμε καιρο ακομα να δούμε κατι,μας δίνεις ελπίδες...και ας μη δω εδω χιόνι στα 100μ,το εχω ξαναπεί,εδω που φτάσαμε τι να πω!
    Φίλε NW Pindos σωστά τα λες,είμαστε μικρή χώρα με διαφορές στο κλίμα ανά περιοχή,ακόμα και σε ιδιο νομο υπάρχουν μικροκλιματα όπως είπες σε προηγούμενο σχόλιό.Ο δάσκαλος σε μια πρόβλεψη έλεγε οτι η ένταση η διάρκεια κλπ.θα εξαρτηθεί απο τη μορφολογία,τη σύγκληση,και κάποια άλλα της κάθε περιοχής κλπ.Εμενα αυτο προσωπικά με ικανοποιεί,και αν μπορέσω εγώ με την εμπειρία μου θα καταλαβω τι ακριβώς θα κάνει στην αυλή μου.Δε ρώτησα καμιά φορά εγώ τι θα κάνει στην αυλή μου ακόμα και όταν φοβόμουνα για χαλάζι.Δε λεω οτι είναι κακό,απλά εμενα δε μου αρέσει να το κάνω.
    Καλη σας νύχτα!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Είστε ήρωες και μόνο που πρέπει να να πάρετε απόφαση σε λίγο μόνο χρόνο και να την ανακοινώσετε μέσα σε ένα χάος που επικρατεί στην παγκόσμια κυκλοφορία! Ειδικά οι παλιότεροι που μάθατε να φτιάχνετε χάρτες καιρού με το μολύβι αξιοποιωντας πληροφορίες τηλεφωνικές ή ασυρμάτων πλοίων για να βρείτε τις αρχικές συνθήκες και να εκτιμήσετε τις τροχιες των αεροχειμαρρων! Πάντως δεν είστε ο μόνος κλάδος, θυμίζω το Κέντρο Υγείας νησιού που είχε διευθυντή κάποιον που δήλωνε γιατρός χωρίς να είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Σε ό,τι αφορά το μήνυμα του δάσκαλου, η αλήθεια είναι όπως τα περιγράφει και δεν αφορά τον χώρο αυτό μόνο. Στην Ελλάδα (και όχι μόνο για να είμαστε ειλικρινείς) στα σχολεία οι γονείς έχουν άποψη για το αν είναι επαρκής ο δάσκαλος, στα νοσοκομεία για το αν ξέρει ο γιατρός ιατρική, στο μπάσκετ αν είναι καλός ο Αντετοκούμπο που δε σταυρώνει βολή :) και στον καιρό για το αν ο μετεωρολόγος μπορεί να ξεχωρίσει το χιόνι από τη βροχή. Είναι αυτό που έλεγε ο Πανούτσος (ο αθλητικογράφος), και συγγνώμη για την έκφραση, στην Ελλάδα οι απόψεις είναι σαν τις κ@λ@τρ$%^δες. Όλοι έχουν από μία... Και βεβαίως, αν θέλουμε να τα λέμε όλα, και οι ίδιοι οι επαγγελματίες φταίνε, που δεν προσπάθησαν να προστατέψουν το επάγγελμά τους προ 10ετιας ασκώντας πίεση στα ΜΜΕ και άφησαν το κάθε μοντέλο να παπαγαλίζει ένα κείμενο κουνώντας ακανόνιστα χεράκια μπροστά από το χάρτη της Ελλάδος. Ακόμα και τώρα, τα ΜΜΕ προβάλλουν "προγνώστες" και σε άλλη εκπομπή θα βγει και ο μετεωρολόγος. Μη βγεις ρε φίλε. Πες ή θα βγάζεις εμένα ή θα βγάζεις τον "προγνώστη".
    Πάντως, για να το πάμε και στο πρακτικό, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε τι πήγε στραβά σε όλα τα μοντέλα πάνω στα οποία πάτησαν και την "πάτησαν" και οι μετεωρολόγοι.

    ΥΓ. Το όριο που τέθηκε 200-400 μέτρα, συγγνώμη, μου ακούγεται λίγο ως τουρλού τουρλού. Το 250-300 του δάσκαλου (έστω και αν δεν επιβεβαιώθηκε πλήρως, στην πραγματικότητα το χιόνι κατέβηκε πρόσκαιρα στα 300 το πρωί και μεσημέρι Δευτέρας, χιονόπτωση συνεχή και αδιάλειπτη μη επηρεαζόμενη από τις μικροαυξήσεις της θερμοκρασίας είχαμε από τα 500 και πάνω) είναι μια πιο τίμια προσέγγιση. το 200-400 τι σημαίνει; Ότι είτε χιονίσει Χαλάνδρι είτε Διόνυσο θα λέω ότι έπεσα μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απόλυτα σωστή η σημερινή πρόγνωση του κ. Ζιακόπουλου για το Θυμάρι τουλάχιστον. Η θερμοκρασία στους 9 βαθμούς (ονομαστική τιμή - η αισθητή είναι χαμηλότερη), ο βοριάς δεν βιάζεται να φύγει και φέρνει σύννεφα ξανά και ξανά πάνω από τη δαντελένια ακρογιαλιά. Το χειρότερο είναι ότι μας έσπασε ένα τζάμι διαμέτρου 2 μέτρων πάνω σε τραπέζι και ότι αναγκάστηκε να έρθει συνεργείο της πυροσβεστικής για να κόψει κλαδιά δέντρων που είχαν λυγίσει και κρέμονταν επικίνδυνα πάνω από το περίπτερο και την παραλία.

    Τουλάχιστον, στέγνωσε τα νερά της βροχής που είχαν μπει ακόμα και μέσα στο σπίτι - στο υπόγειο παραμένουν λίγα, αλλά θα εξατμιστούν προσεχώς κι αυτά - και υπάρχουν και άλλα ευχάριστα νέα. Λεπτομέρειες στην επόμενη ανάρτηση του δασκάλου.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή