Με τη νοτιότερη πορεία του χαμηλού, η σκόνη και οι καταιγίδες μάς προσπέρασαν κι εμείς μείναμε με το ξεροβόρι στο χέρι!


Η χώρα εξακολουθεί να επηρεάζεται από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο, με συνέπεια τη διατήρηση του ΒΑ ρεύματος με ένταση ως τα 7 μποφόρ. Κατά τα άλλα, το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), τοπικές βροχές αναμένονται στις Ν-ΝΑ νησιωτικές περιοχές και η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 15 βαθμούς. Επισημαίνεται ότι τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας κυρίως στις δυτικές, κεντρικές και βόρειες ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Την Παρασκευή (17/1), στα ανατολικά και τα νότια προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές κατά κανόνα ασθενείς. Οι άνεμοι θα πνέουν Β-ΒΑ στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση. Το Σάββατο (18/1), τα νέα στοιχεία στην εξέλιξη του καιρού θα είναι η μικρή εξασθένηση των βοριάδων και η περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας. Την Κυριακή (19/1), προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με πιθανότητα παροδικών βροχών ή χιονοπτώσεων (ορεινά) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι μόνο στο ΝΑ Αιγαίο και το Καρπάθιο θα φθάσουν πρόσκαιρα τα 6 μποφόρ και η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

                                            Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 16-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Λίγες νεφώσεις στα ΝΔ. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις με μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών. Άνεμοι Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 14 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές στην Κρήτη και στα νοτιότερα των Δωδεκανήσων. Άνεμοι ΒΑ 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Άνεμοι Β-ΒΑ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 13 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Β-ΒΑ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 11 βαθμούς.

19 σχόλια:

  1. Ακριβώς. Και αυτό το παγερό βοριαδάκι έκανε και εντονότερη την αίσθηση του κρύου, ειδικά τα διαστήματα, που είχε συννεφιά, με συνέπεια να κουρνιάσουν ακόμα και τα χελιδόνια της θάλασσας - αυτό το είδος χειμωνιάτικου γλάρου - στα βραχάκια, στην ακρογιαλιά. Σε ένα βραχάκι, στο βυθισμένο κομμάτι του, εντόπισα κι έναν βασιλικό κάβουρα, αλλά επειδή είχε μία δαγκάνα και φοβήθηκα μην του σπάσω και την άλλη, τον άφησα στην ησυχία του. Άλλωστε, δεν είχα και πολύ χρόνο στα παγωμένα νερά.

    Δεν έχω και υποβρύχια μηχανή πια και απαθανατίζω μόνο τα θαλασσοπούλια πάνω από τα κρυστάλλινα νερά, αλλά αυτή τη φορά έκανα διάσημη και μία με ακρίδα που έσωσα από την παγωνιά. Μάλλον ξεγελάστηκε από τις λιακάδες των προηγούμενων ημερών και βγήκε παγανιά. Αν και ήταν ζωντανή, δεν κουνήθηκε παρά ελάχιστα από το ξερό φύλλο που ήταν πάνω, μέχρι να τη μεταφέρω σε ένα άδειο οικόπεδο με αρκετή βλάστηση. Ελπίζω να τα καταφέρει εκεί. Μέχρι να περάσει ο χειμώνας, που τον Γενάρη πάντα μοιάζει ατελείωτος. Οι θύμησες και οι εικόνες από το καλοκαίρι και το φθινόπωρο είναι πια πολύ μακρινές και η άνοιξη απέχει πολύ ακόμα, όταν είμαστε στα μέσα του χειμώνα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα,κ ζιακοπουλε το είχατε επισημάνει έτσι κ αλλιώς σε ένα σχόλιο σας προχθές ότι θα έφευγε νοτιότερα. Φέτος πάντως Μυτιλήνη, μέχρι στιγμής οι βροχές είναι πολύ λιγότερες σε σχέση με πέρυσι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν πειράζει κ. Ζιακόπουλε. Η ανατολική και η νότια νησιωτική χώρα βράχηκαν και χιονίστηκαν (ορεινά-ημιορεινά) μια χαρά. Αυτά που λέτε στον τίτλο σας, πλην σκόνης, (προσπέρασμα βροχών, καταιγίδων χιονοπτώσεων και εμμονή ξεροβοριάδων) τα βιώνει ένα μήνα σχεδόν συνεχόμενα η δυτική και η βόρεια Ελλάδα.
    Καλό απόγευμα
    Στρατής, Άρτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου, ο σημερινός τίτλος έχει αποδέκτες τους μετεωρολόγους που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βιάστηκαν να αναδείξουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του καιρού (καταιγίδες, σκόνη).
      Αν και χιονόφιλος ως τις βάρκες, θεωρώ ότι οι χειμωνιάτικες βροχές είναι ο καλύτερος καιρός, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις στα ημιορεινά και ορεινά συνήθως ο υετός είναι χιόνι, με ό,τι αυτό σημαίνει για την επάρκεια του νερού τους θερινούς μήνες. Όπως είπαμε τις προηγούμενες μέρες, το ξεροβόρι κάνει μόνο για να κοιμίζει δέντρα και κουνούπια.
      Χαιρετισμούς στην Άρτα των φίλων, των συγγενών και των ανεξίτηλων παιδικών αναμνήσεων με τα καλοκαιρινά μπάνια στο Μενίδι και την Καρακουνησιά.

      Διαγραφή
    2. Ακριβώς έτσι είναι δάσκαλε,πολύς ντόρος για το τίποτα!
      Δεν ξέρω τι αλλαγή θα παρουσιάσει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες του Γενάρη κ που θα έχουμε περισσότερα φαινόμενα η όχι,αλλά η τάση όλων των μακροπρόθεσμων μοντέλων καιρού συνεχίζει συνεχώς κ είναι απογοητευτική ειδικά από πλευράς υετού.
      Για να μη γελιόμαστε λοιπόν κ βλέποντας τα πράγματα αντικειμενικά κ σφαιρικά ότι κ να κάνει από εδώ κ πέρα έστω κ κάτι δυνατό θα είναι πρόσκαιρου χαρακτήρα κ τμηματικά ανά τη χώρα,όπως δλδ γινόταν έως τώρα.
      Ευτυχώς όπως έλεγε κ ο Χριστόδουλος(πάει να επιβεβαιωθεί σε ότι έλεγε από τον Σεπτέμβρη)που Νοέμβρη κ Δεκέμβρη πήρε καλά νερά όλη η χώρα κ κυρίως τα δυτικά κ έκανε τα δύο πανηγύρια μέσα στις γιορτές.
      Με όλη την κυκλοφορία της Ευρώπης που φαίνεται για το υπόλοιπο του χειμώνα ας κρατάμε πολύ μικρό καλάθι!

      https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

      Διαγραφή
    3. Πάντως άκουσα αρκετά αρνητικά σχόλια απο κόσμο εδώ στη Ρόδο για διάφορους μετεωρολογους, αναφορικά με τις βροχες που προς το παρόν δεν ηρθαν. Ο καιρός όμως πάντα θα έχει τον τελευταίο λόγο. Απλώς κάποιοι μετεωρολόγοι υπερεβησαν ίσως εαυτοις. Και μάλιστα για ένα χαμηλό σε μια περιοχή όπως το Λιβυκο, όπου τα δεδομένα από σταθμούς ίσως δεν είναι απολύτως επαρκή
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    4. Θάνο εγώ πιστεύω ότι το χαμηλό κάτι θα δώσει κ σε εσάς,απλά είναι αυτό που λέγαμε κ πριν μέρες,δλδ ότι τέτοια συστήματα μπορούν να σε εκθέσουν άνετα κ κάποιοι μετεωρολόγοι βιάζονται να προειδοποιήσουν για έντονα φαινόμενα μήπως κ χάσουν την πρωτιά.

      Διαγραφή
  4. Γιάννης από Μυτιλήνη15 Ιανουαρίου 2020 στις 3:59 μ.μ.

    Καλησπέρα από την Μυτιλήνη!! Υγρασία και ψύχρα σήμερα.. Δάσκαλε έκανα και εγώ μπάνιο μικρός με την οικογένειά μου (Όσο ζούσε η μητέρα μου) στο Μενίδι! Θυμάμαι πολλές φορές είχε και αρκετές τσούχτρες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εμείς οι έρημοι βορειοδυτικοι δεν θα δουμε βροχές και χιόνια τον Ιανουάριο ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εύχομαι δάσκαλε, όταν έρθει καμιά δυνατή ψυχρή εισβολή
    Σαν τίτλο να βάλετε μια βάρκα πνιγμενη στο χιόνι.
    Όπως με την Αριάδνη που είχατε μια πολική αρκούδα
    Κώστας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πάντως, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πολλά καιρικά σάιτ, ορμώμενα προφανώς από τα μοντέλα, έδιναν μεγάλες ποσότητες βροχής ακόμα και στην Αττική. Τελικά δεν πρέπει να έβρεξε ούτε στη Ρόδο. Ούτε Κυκλάδες, βέβαια. Μόνο στην Κρήτη, την Κάσο και την Κάρπαθο, κι εκεί όχι τόσο, όσο αναμενόταν αρχικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη έβρεξε μόνο στα πολυ νοτια της Ρόδου. Ο σταθμός της Κατταβιας κοντά στο Πρασονησι (το νοτιότερο ακρωτήριο-νησακι της Ρόδου), κατέγραψε μετρήσιμο υετος. Ίσως αύριο δούμε κάτι λίγο πιο γενικευμένο, όπως πολύ σωστά λες Φώτη. Καλές βροχές πέφτουν αυτή τη στιγμή σε Κρήτη, Κάσο κ Κάρπαθο
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
  8. NW Pindos
    ...εδώ που τα λέμε καλύτερα να μην υπήρχαν μακροπρόθεσμες γιατί με αυτά που βλέπουμε για ΒΔ (από υετό χιόνια κλπ.) για τις επόμενες μέρες βλέπω βαρετοκαιρία. Άντε να δούμε πότε θα έρθουν τα χιόνια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Βλέποντας τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες στην Σκανδιναβία σε συνδυασμό με τις ψυχρές εισβολές στη χώρα μας,θυμήθηκα τα λόγια του κου Ζιακοπουλου σε μια ανάρτηση πριν καιρό : η γη μοιάζει με ψυγείο που έχει χαλασει η κατάψυξη και εμφανίζει ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στα ράφια της συντήρησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλη εντύπωση προκαλεί ειδικά φέτος η τεράστια απόκλιση των θερμοκρασιών προς τα πάνω σε όλη τη βόρεια Ευρώπη(έως κ 15 με 20 βαθμούς!) κ η σημαντική απόκλιση προς τα κάτω σε όλη σχεδόν την Αφρική!
      Η Ελλάδα βρίσκετε κάπου στη μέση κ τη "γλιτώνει" θα έλεγα απο πρωτόγνωρες καταστάσεις.
      Κατά τα άλλα όλα βαίνουν κανονικά.

      Διαγραφή
  10. Χαίρομαι που έχετε συγγενείς κ όμορφες αναμνήσεις από την Άρτα κ. Ζιακόπουλε! Έχω κ εγώ ωραίες θύμησες ως παιδί από Κορωνησία κ Μενίδι, όμορφα ψαροχώρια (αν και λίγο παρατημένα/ξεχασμένα στο χρόνο - κυρίως η Κορωνησία, αλλά ευρισκόμενη σε περιοχή τρομερού φυσικού κάλλους). Είστε ευπρόσδεκτος εδώ. Αναμένουμε αναγγελίες βροχών κ γιατί όχι, και κανά χιονάκι στα ορεινά (φυσικά όχι στην Άρτα, είναι τόσο δύσκολη στο χιόνι, παρότι χιόνισε 2-3 φορές τα τελευταία 3 χρόνια).
    Καλό σας βράδυ
    Στρατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Σας πρόλαβα κ. Ζιακόπουλε, καθώς το 2019 ήταν το δεύτερο πιο θερμό έτος από το 1850 που τηρούνται αρχεία, μετά το 2016, όταν είχε σημειωθεί τότε επεισόδιο Ελ Νίνιο, όπως αναφέρει η Le Monde. To 2019 ολοκληρώνει επίσης την πιο καυτή δεκαετία (τυπικά εκπνέει το 2020, βέβαια) στην ιστορία. Από το 1980 και μετά, κάθε δεκαετία είναι πιο θερμή από την προηγούμενη.

    Η μέση θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη αυξήθηκε κατά 1,1 βαθμό σε σύγκριση με την προ βιομηχανική εποχή (1850-1900), με τη θερμότητα που απορροφούν οι ωκεανοί να φτάνει σε νέο υψηλό και συγκεκριμένα στο 93%, συνεισφέροντας έτσι στην υπερθέρμανση. Η μεγαλύτερη αύξηση της θερμοκρασίας παρατηρήθηκε στην Αρκτική και ήταν +1,9 βαθμοί σε σχέση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Πάνω από τους μέσους όρους τους ήταν και η Νότια Αμερική, η Ευρώπη, η Ασία και η Ωκεανία, όπου στην Αυστραλία καταγράφηκαν και 50 βαθμοί Κελσίου.

    Για τη Γαλλία το 2019 είναι το τρίτο πιο θερμό έτος στην ιστορία της, μετά το 2018 και το 2014, σύμφωνα με το MeteoFrance, ενώ έγινε και νέο ρεκόρ με 46 βαθμούς Κελσίου τον Ιούνιο του 2019. Πάντως, με τις τρέχουσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, οδεύουμε προς μία αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 5 βαθμούς ως το τέλος του αιώνα, εκτιμά ο Peteri Taalas από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας, ενώ πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων κάνουν λόγο για +6,5 με +7 βαθμούς.
    https://www.lemonde.fr/planete/article/2020/01/15/2019-deuxieme-annee-la-plus-chaude-de-l-histoire_6025985_3244.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να συμπληρώσω ότι το κείμενο δεν αναφέρει τους -50 που είχαν πέρσι για μέρες οι ΗΠΑ. Επίσης χωρίς τους +2 βαθμούς της Αρκτικής, ο υπόλοιπος κόσμος δεν θα είχε +1, αλλά +0,5. Από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, μάλιστα, και όχι από την περίοδο 1981-2010, με την οποία συγκρίνεται η Αρκτική, που είναι ουσιαστικά η περιοχή που ανεβάζει τον μέσο όρο.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  12. Παρόλο που συνήθως μετά από χιόνι ο καιρός "σπαει" όπως λέμε,στην περιοχή μου παρότι έριξε 2 χιόνια καλά,δεν λέει να μαλακώσει αρκετά,παρά μόνο λίγο το μεσημέρι,αφού τα πρωινά είναι με πολύ παγωνιά και ομίχλης στον κάμπο.
    Όπως είπε και ο δάσκαλος,άτυπες αλκυονιδες μέρες.
    Σε κάποιες περιοχές βέβαια η θερμοκρασία ανεβαίνει ακόμη και στους 15-16 βαθμούς.
    Θα έχουμε ακόμη αρκετές ημέρες με ήπιο καιρό και την θερμοκρασία να κυμαίνεται σε καλά επίπεδα.
    Μετά τις 22-24 ανάλογα την περιοχή, ο καιρός θα αρχίσει να δείχνει πιο χειμωνιάτικο σκηνικό και τις τελευταίες ημέρες του μήνα,όπως και οι πρώτες ημέρες του Φλεβάρη φαίνεται να έχουμε 2 κύματα με χιόνια που ίσως κατέβουν σε πιο χαμηλά υψόμετρα.
    Το πρώτο δείχνει πανελλαδικο και το δεύτερο να απασχολεί τα προσηνεμα.
    Ελπίζω και εύχομαι να βγουν στην πράξη αυτά που εκτιμώ και ειδικά στις περιοχές που στερήθηκαν όχι μόνο το χιόνι,αλλά και τις βροχες όλο το μέχρι τώρα διάστημα.
    Και το λέω περισσότερο,γιατί μετά τις 10 Φεβρουαρίου δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικα τα όσα εδώ και πολύ καιρό έχω δει και βλέπω καθημερινά.
    Μακάρι να διαψευτουν τα σημάδια και να μην βγει ούτε κατά το ελάχιστο αυτό το σενάριο,γιατί την κατάσταση δεν θα μπορέσει να την σώσει οι οποίες ασταθειες της άνοιξης και του καλοκαιριού.
    Καλά να περνάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή