Ο ακριβοθώρητος πλέον σιβηρικός αντικυκλώνας!



Τη χειμερινή περίοδο ένα από τα ημιμόνιμα (εποχικά) συστήματα καιρού που επηρεάζουν σημαντικά την περιοχή μας αλλά και πολλές άλλες περιοχές της Ευρώπης είναι ο σιβηρικός αντικυκλώνας. Αυτή η τεράστια αποθήκη ψυχρού ξηρού αέρα, ο οποίος συσσωρεύεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Ευρασίας από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο. Ο σιβηρικός αντικυκλώνας σχηματίζεται λόγω της έντονης διά ακτινοβολίας ψύξης των επιφανειακών στρωμάτων τη χειμερινή περίοδο και είναι αρκετά ρηχός (σπάνια διατηρείται σε υψόμετρα της τάξεως των 3.000 μέτρων).


Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι τις τελευταίες δεκαετίες ο σιβηρικός αντικυκλώνας παρουσιάζεται εξασθενημένος –γεγονός που ενδεχομένως να συνδέεται με την κλιματική αλλαγή- και αυτό έχει συνέπειες στον καιρό και της κεντρικής Ευρώπης και των ΝΑ περιοχών της ηπείρου μας, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας.

Ως γνωστόν, οι βαρυχειμωνιές στην πατρίδα μας συνδέονται με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης αντικυκλωνικού σφήνα στα Β. Βαλκάνια, ο οποίος αποτελεί  επέκταση του σιβηρικού αντικυκλώνα. Ο συνδυασμός του προαναφερθέντος αντικυκλωνικού σφήνα με ένα βαρομετρικό χαμηλό που θα διασχίσει τη Μεσόγειο από τα δυτικά προ ανατολικά είναι αυτός που θα προκαλέσει τα πολλά χιόνια βασικά στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα και περιστασιακά στη ΒΔ χώρα.

Ένας αδύναμος και συρρικνωμένος σιβηρικός αντικυκλώνας θα επεκτείνεται λιγότερο συχνά όχι μόνο προς τα Βαλκάνια αλλά και προς την κεντρική Ευρώπη. Αυτό έχει ως συνέπεια τη θετική απόκλιση των θερμοκρασιών στις κεντρικές περιοχές της ηπείρου μας (βλέπε τετραπλό χάρτη). Το γεγονός αυτό έχει επιπτώσεις επί των ψυχρών πολικών αερίων μαζών που με τη μεσημβρινή κυκλοφορία κινούνται από τη Β. Ευρώπη προς τη Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, οι ψυχρές αέριες αυτές μάζες θα χάνουν γρηγορότερα τα αμιγή χαρακτηριστικά τους, διασχίζοντας τη σχετικά ζεστή κεντρική Ευρώπη και θα φθάνουν στο νότο λιγότερο ψυχρές. Αυτή η τροποποίηση των πολικών αερίων μαζών παρατηρήθηκε, ως ένα βαθμό, και στην τελευταία κακοκαιρία.

50 σχόλια:

  1. Αυτό που φοβόμουν για την περιοχή μάς.
    Συνεχόμενα ξεροβόρια κ ανομβρία σε όλη τη χώρα το υπόλοιπο του Ιανουαρίου!
    Οι αποκλίσεις του υετού για το υπόλοιπο του μήνα από τον ευρωπαίο είναι απογοητευτικές για τη χώρα μάς.

    https://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/monthly-forecast/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά εξαιρετική ανάλυση κύριε Ζιακόπουλε. Πάντοτε οι αναλύσεις σας είναι εξαιρετικές. Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ απόρησα πώς ένα τέτοιο σύστημα, όπως αυτό που ήρθε τις προηγούμενες ημέρες στη χώρα μας, δεν συνοδεύτηκε από θερμοκρασίες που να επιτρέπουν χιόνια σε πολλές πεδινές περιοχές της Αττικής. Στο παρελθόν με τέτοια συστήματα ζούμε ιστορικούς χιονιάδες. Δυστυχώς η κλιματική αλλαγή έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μας και μειώνονται συνεχώς οι πιθανότητες να ζήσουμε χειμώνες αλλοτινών εποχών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O δασκαλος εχει δικιο...ο σιβηρικος αντικυκλωνας λειτουργει ως αερινο φρενο..ετσι οι ψυχρες μαζες κατερχονται πιο αργα..πιο συμπαγεις και οχι τοσο νοτια..φρεναρουν πιο πολυ στη βορεια Ελλαδα...εξου και οι παλιες κακοκαιριες στη βορεια Ελλαδα...τελευταια κακοκαιρια πανελλαδικη με σιβηρικο..Γεναρης 2006..ημουν νιος και γερασα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και οι χάρτες, πάντως, δείχνουν αυτό που λέω μέρες ότι η Ελλάδα είναι η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης και θα μας πάει έτσι τουλάχιστον μέχρι Φεβρουάριο. Αποδεικνύεται επίσης ότι αν δεν έχει κρύο η Ρωσία, επηρεάζεται σχεδόν όλη η Ευρώπη και προελαύνει η κλιματική αλλαγή. Σε πρώτη ευκαιρία θα γράψω και για ΗΠΑ, όπου επίσης βιώνουν θερμό χειμώνα για τα κυβικά τους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα. Κοντολογίς αυτό συνεπάγεται θερμότεροι και μικρότεροι σε διάρκεια χειμώνες ή ψυχρότεροι με απουσία φαινομένων σε κάποιες περιοχές της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Περιπου 20 βαθμούς πανω του μεσου ορου επικρατουν το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Σιβηρίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θερμό ήταν το ξεκίνημα του 2020 για τα 2/3 των ανατολικών ΗΠΑ (γιατί μήπως τα Χριστούγεννα είχε κρύο;) και οι θερμοκρασίες τόσο οι υψηλές της ημέρας, όσο και οι χαμηλές της νύχτας θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, απειλώντας να καταρρίψουν πολλά ρεκόρ σε μία περίοδο που συνήθως είναι η ψυχρότερη του έτους, όπως επισημαίνει το Accuweather.com. Οι θερμές αέριες μάζες θα εξαπλωθούν γύρω από την κοιλάδα του Μισισίπι, περιμετρικά των καταιγίδων που θα σημειωθούν εκεί, ενώ θα προέρχονται από τον κόλπο του Μεξικού και τον Ατλαντικό.

    Η κυκλοφορία γύρω από την καταιγίδα θα δημιουργήσει ισχυρούς και θερμούς ανέμους και μπορεί να υπάρξουν πτώσεις δέντρων, διακοπές ρεύματος και καθυστερήσεις πτήσεων. Οι θερμοκρασίες, όμως, στα Μεσοδυτικά και την κοιλάδα του Οχάιο αναμένεται να φτάσουν τους 50 βαθμούς Φαρενάιτ, δηλαδή, 50-32=18/1,8= 10 βαθμούς Κελσίου, αλλά και τους 60 F (+15 Κελσίου) στο Ιλινόις, την Ιντιάνα, το Οχάιο και το νότιο Μίτσιγκαν. Στο Τενεσί μπορεί να ξεπεράσουν τους 70 F (+21 K) και στη νότια Λουιζιάνα, το Μισισίπι και την Αλαμπάμα θα αγγίξουν τους 80 F (+26 K), ενώ στη Νέα Ορλεάνη, το Νάσβιλ, το Κλίβελαντ και το Σινσινάτι μπορεί να καταρριφθούν ρεκόρ δεκαετιών.

    Το πόση ζέστη θα κάνει εξαρτάται και από τα ύψη βροχής, διότι αν και ο ήλιος διανύει μικρή διαδρομή αυτή την εποχή του χρόνου, θερμαίνει και πάλι κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν δεν υπάρχει εισβολή αρκτικού αέρα, αλλά ακόμα κι όταν δεν λάμπει κάνει πολλή ζέστη για Ιανουάριο.
    https://www.accuweather.com/en/weather-forecasts/record-challenging-warmth-to-greet-millions-in-central-eastern-us-at-weeks-end/656718

    Ο ήλιος που χάθηκε ξαφνικά το μεσημέρι στο Θυμάρι και ήταν σαν η ψυχρή εισβολή να συνεχίζεται μόνο για τη νότια Αττική. Καλά όχι ότι και νωρίτερα με τα 7-8 beaufort έκανε ζέστη. Με κοίταζαν καλά, καλά και οι πυροσβέστες που έκοβαν τα λυγισμένα κλαδιά των πεύκων στη δαντελένια ακρογιαλιά και με γρουσούζεψαν, καθώς πάγωσα για τα καλά στα κρυστάλλινα και μοναδικά που ήταν ταραγμένα σε όλο τον Σαρωνικό, νερά.

    Λίγη ζεστασιά βρήκε, όμως, ένα γατάκι που υιοθέτησε ένας καλός άνθρωπος στην Π. Φώκαια. Το είδα έξω από ένα φούρνο και του έδωσα ένα λουκανικοπιτάκι, που με κέρασε η φουρνάρισσα και τότε ήρθε ο κύριος και το πήρε σπίτι του, όπου έχει συνολικά 17 γάτες και τέσσερα σκυλιά. Ε, και ένα ακόμα τι βάρος να σας βάλει του είπε και μία κοπέλα από το διπλανό σουπερμάρκετ που του έδωσε μία κούτα για να το μεταφέρει.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καποια προγνωστικά μοντέλα δείχνουν τη τάση από 15 κ μετά ψυχρή εισβολή αν κ νωρίς πέρα από 6 μέρες η προβλέψει είναι επισφαλής εδώ είναι ο Δάσκαλος να μας ενημερώνει, χρόνια πολλά σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς όσο οι αποθήκες ψύχους της Σιβηρίας είναι στα επίπεδα τα σημερινά, δεν μπορούμε να περιμένουμε τίποτε ιδιαίτερο για τη χώρα μας, ειδικά για πεδινές περιοχές από Λαμία και κάτω. Νομίζω ότι φέτος δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες για κάτι καλό αν λάβουμε υπόψη και την ανάλυση του κυρίου Ζιακόπουλου.

      Διαγραφή
    2. Από τη Λαμία και κάτω, πάντως, χιόνισε τρεις φορές σε 10 μέρες και σε πεδινές περιοχές. Γύριζε η θεία μου με τρένο από τη Θεσσαλονίκη και στο ύψος της Θήβας φαινόταν ένα απέραντο άσπρο και στον ουρανό και στη γη. Δεν ξεχώριζες τίποτα άλλο.

      Διαγραφή
    3. Χειμώνας είναι θα ξαναεχουμε ψυχρή εισβολη! Μην κάνουμε έτσι!

      Διαγραφή
  9. Είχε και συνέχεια το κείμενο του Accuweather που δεν την είχα δει... Συνοπτικά, γράφει ακόμα ότι ανάλογες θερμοκρασίες επιπέδου Απριλίου θα έχουν η Ουάσινγκτον (70F / +21K) και η Νέα Υόρκη και η Βοστώνη (αμφότερες 60F /+15 K.), ενώ στα νοτιοανατολικά θα καταγραφούν και 80 βαθμοί Φαρενάιτ, δηλαδή, πάνω από 26 βαθμοί Κελσίου. Σε πάνω από 100 μέρη μπορεί να σπάσουν ρεκόρ μέγιστων θερμοκρασιών από αυτό το κύμα ζέστης.

    Από τις 21 Δεκεμβρίου η μοναδική μέρα που οι θερμοκρασίες ήταν κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα είναι Πέμπτη 9 Ιανουαρίου, ενώ και στη συνέχεια δεν θα κάνει κρύο, αφού θα έρθουν αέριες μάζες από τον Ειρηνικό και όχι αρκτικής προέλευσης.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τα καλοκαίρια μας θα καταντήσουν κόλαση (...Αυστραλία), ενώ η καλύτερη περίοδος θα θεωρείται ο χειμώνας. Η μείωση της στιβάδας του όζοντος αφανίζει τον ζωοδοτικό κύκλο των εποχών όπως τον γνωρίζαμε. Όλα αυτά με φρενήρη ρυθμό. Άνθρωποι ... καλά ξεμπερδέματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα δύο τελευταία μας καλοκαίρια ήταν, πάντως, μια χαρά. Οι κακοκαιρίες του χειμώνα αντίθετα ήταν καταστροφικές και φονικές.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη μήπως ξέχασες την τραγωδία στο μάτι; όσο λάθος και να ήταν η χωροταξία της περιοχής οι καιρικές συνθήκες ήταν ακόμα πιο καταστροφικές
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Οι πυρκαγιές δεν οφείλονται, όμως, αποκλειστικά στον καιρό, παίζει ρόλο άμεσα ή έμμεσα και ο άνθρωπος, έχουμε εμπρησμούς από πρόθεση ή αμέλεια, δηλαδή εγκληματική πράξη.

      Όσο για τα χιόνια στην κεντρική Μακεδονία, πέρσι χιόνισε τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη, το 2017 και το 2018 είχε πάλι χιονοπτώσεις η ευρύτερη περιοχή.

      Φέτος δεν έχει όντως χειμώνα για τα δεδομένα της Μακεδονίας, μπορεί να είναι σύμπτωση και να αλλάξει στην πορεία του χειμώνα ή να επιμείνουν φέτος τα συστήματα στη νότια και ανατολική χώρα. Η εμμονή είναι, άλλωστε, από τα κύρια χαρακτηριστικά της κλιματικής αλλαγής.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Αυτο που λετε όλοι συνεχεια για ολα φταιει η κλιματικη αλλαγη με ξεπερνάει. Βρέξει χιονίσει ήλιο κάνει η όπου δήποτε πάρει φωτιά κάποιο δάσος η κλιματική αλλαγή αμέσως. Αν δεν σας είχε πει ποτέ κανένας τίποτα ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή δεν θα είχε καταλάβει ποτέ κανένας τίποτα. Δεν λέω πως δεν υπάρχει όπως υπήρχε και ανέκαθεν δηλαδή αλλά έχει καταντήσει αηδία. Εγώ πιστευω ότι αν ξαφνικά η τηλεόραση σας έλεγε πως έγινε κάποιο λάθος και τελικά περνάμε σε νέα εποχή παγετώνων ξαφνικά θα κρυώνατε όλοι.

      Διαγραφή
  11. Πάντως, δεν νομίζω ότι ήταν αδύναμη ψυχρή εισβολή ο Ηφαιστίωνας, επειδή δεν χιόνισε στην Αθήνα. Έπεσαν απίστευτες ποσότητες χιονιού, μεγάλα ύψη βροχής, είχαμε πολύ ισχυρούς και παγωμένους ανέμους, πλημμύρες και για άλλη μια φορά πολλές καταστροφές και ταλαιπωρία.

    Δυστυχώς κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά ερασιτέχνες, αλλά και επαγγελματίες μετεωρολόγοι που κάθονται και αναλύουν με τις ώρες και τις μέρες αν θα πέσουν νιφάδες στο Σύνταγμα, κι ενώ μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά άνθρωποι μπορεί να θάβονται στο χιόνι ή, να κολυμπάνε στα λασπόνερα χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, πολλές φορές και χωρίς φαγητό.

    Κατά τη γνώμη μου οι κακοκαιρίες, βάζω και τις καταιγίδες μέσα και όχι μόνο τις ψυχρές εισβολές, είναι περισσότερες και πιο επικίνδυνες από το πρόσφατο παρελθόν. Και αυτή η εμμονή με ανέμους 10 Beaufort και με τα πλοία να κάνουν να βγουν από το λιμάνι μία βδομάδα δεν έχει προηγούμενο. Η Ελλάδα φαίνεται ότι θα πληρώσει πολύ ακριβά και την κλιματική αλλαγή.
    Β.ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη,οι ψυχρές εισβολές όχι μόνο δεν είναι περισσότερες από το παρελθόν αλλά είναι πράγματι και πιο αδύναμες όπως αναφέρει ο δάσκαλος.Το ότι θάφτηκαν στο χιόνι ένα δυο χωριά της Στερεάς Ελλάδας δε σημαίνει κάτι.Το ότι οι χειμώνες δεν έχουν καμία σχέση με το παρελθόν φαίνεται ξεκάθαρα από την περιοχή μου,την κεντρική Μακεδονία όπου πραγματικά έχουμε ξεχάσει τι θα πει χιόνι και κρύο.Μη μιλήσω για τα χιονοδρομικά μας κέντρα που βρίσκονται σε πρωτοφανή και θλιβερή κατάσταση.μεχρι και πριν 15 χρόνια τα πεδινά της βόρειας χώρας χιονιζονταν από Νοέμβριο μέχρι και Μάρτη και τώρα μόλις και μεταβειας έκανε ένα μείον 2.
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    2. Δηλαδή κ.Ζιακοπουλε ανκατάλαβα καλά με εξασθενημένο σιβηρικό είναι διπλό το κακό; από την μία η απουσία του ίδιου κάνει πιο σπάνιες τις ψυχές εισβολές από τα ΒΑ Βαλκάνια και από την άλλη όταν ο αεροχειμαρος φέρνει ψυχρές αέριες μάζες από τη ΝΔ Ευρώπη,θερμαινονται γρηγορότερα λόγω μη ύπαρξης έτσι κι αλλιώς ψυχρών μαζών στα ανατολικά; Επίσης γράψατε ότι η ευνοϊκότερη διάταξη για τα παλιά χιόνια που γνωρίζαμε στη βόρεια χώρα είναι η συνύπαρξη χαμηλού στο Ιόνιο και επέκταση του σιβηρικου στα Βαλκάνια.Η κατεβασιά του αεροχειμαρου στην κεντρική Μεσόγειο (περιοχή της Ιταλίας) δεν είναι ικανή να δημιουργήσει κυκλογεννηση και να φέρει χιόνια στα πεδινά της βόρειας χώρας χωρίς την ύπαρξη του σιβηρικου;
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
    3. Το σωστό είναι ότι όταν ο αεροχείμαρρος φέρνει ψυχρές αέριες μάζες από τη Β.Ευρώπη προς την περιοχή μας, αυτές τροποποιούνται εκ των κάτω (θερμαίνονται), περνώντας πάνω από τη ζεστότερη σε σχέση με τις παλαιές μέσες θερμοκρασίες κεντρική Ευρώπη. Αναφορικά με τη δεύτερη ερώτηση, όλα εξαρτώνται από το πού θα γίνει η σύγκλιση και το πόσο ισχυρή θα είναι. Με το χαμηλό στην Ιταλία η σύγκλιση γίνεται μακρυά από τη βόρεια Ελλάδα και χωρίς τον σιβηρικό αντικυκλώνα στα Β-ΒΑ Βαλκάνια συνήθως δεν έχεις τόσο χαμηλές θερμοκρασίες για να χιονίσει ή η σύγκλιση μπορεί να είναι χαλαρή με τάση να μετατοπιστεί σε βορειότερες από τη Β. Ελλάδα περιοχές. Όλα εξαρτώνται από την πορεία του χαμηλού.

      Διαγραφή
    4. Ευχαριστώ για την απάντηση.

      Διαγραφή
    5. Το σωστό είναι μακριά και όχι μακρυά. Άντε, να διορθώνεται και ο δάσκαλος για να μην του λένε ότι νόμο δεν εκράτει!

      Διαγραφή
  12. μια χαρα με τον ηλιο σπαστικο το κρυο και η μουνταδα αντε να ανεβει κ' αλλο η θερμοκρασια γιατι παγωσαμε αυτες τις μερες..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η αποτυχία της πρόβλεψης για τον ηφεστιων ήταν η επιλεκτική εκδήλωση των φαινομένων,ήτοι αττική,Μαγνησία,Εύβοια, Βοιωτία,Κυκλάδες Κρήτη,Δωδεκάνησα και Καλάβρυτα.Ο κρατικός όμως μηχανισμός στο κόκκινο σε όλη την Ελλάδα. Άρα κακή πρόβλεψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω αν απέτυχε η πρόγνωση, αλλά εσύ δεν απέτυχες καθόλου στο να σκοτώσεις τον Ηφαιστίωνα!

      Διαγραφή
  14. Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποιοι ακόλουθοι του μπλογκ είναι τόσο στενόμυαλοι κ βλέπουν πάντα την μία όψη του νομίσματος.Καλο βράδυ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή η κριτική αλλά έτσι αόριστα, πάει χαμένη.
      Ιωάννου Σταύρος

      Διαγραφή
  15. Η ανάλυση του κυρίου Ζιακόπουλου εξηγεί πλέον το γιατί δεν ήταν η ψυχρή εισβολή που πέρασε η αναμενόμενη τόσο στις χιονοπτώσεις, όσο και στις θερμοκρασίες...
    Οι ψυχρές μάζες μέχρι να φτάσουν στην περιοχή μας, αφού διασχίσουν μια Κεντροανατολική Ευρώπη με απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες για την περίοδο αυτή, θερμαίνονται και φτάνουν...ξεψυχησμένες στην Ελλάδα... Αυτό όμως που φαίνεται στο χάρτη που παρουσιάζει ο δάσκαλος, είναι σοκαριστικό!Μια κεντρική και Βόρεια Ευρώπη στο κόκκινο!!! Θερμοκρασίες που μόνο χειμώνα δεν θα θυμίζουν σε αυτές τις περιοχές... Αντίθετα κάποιες μέρες με ξεροβορι και κρύο σχετικό φαίνεται να κάνει πιθανόν από 18-25 του μηνός...Αν δεν περάσει κάποιο χαμηλό που θα έρθει από τα δυτικά και θα συνδυαστεί με τον Συβηρικό αντικυκλώνα,μην περιμένουμε αξιόλογο υετό (βροχή και χιόνια).Το λέει ξεκάθαρα ο δάσκαλος.
    Το χειρότερο όμως συμπέρασμα βλέποντας αυτό τον καιρό στην Ευρώπη,τις ΗΠΑ αλλά και τους καύσωνες στην Αυστραλία που βρίσκεται στο καλοκαίρι εκεί, είναι ότι η κλιματική αλλαγή όχι μόνο είναι εδώ, αλλά τελικά οι επιπτώσεις της στον καιρό παγκόσμια,θα είναι πολύ πιο γρήγορα από ότι αναμενόταν ίσως και στα πιο χειρότερα σενάρια!
    "Καλά τα καταφέραμε"οι άνθρωποι...
    Τώρα θα θερίσουμε ότι σπείραμε στο περιβάλλον!
    Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η ουσία μετράει όχι η ορθογραφία του συστήματος ηφαιστιωνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνεις λάθος, φίλε μου. Μπορείς να έχεις την άποψη σου πάνω στο θέμα, αρκεί να την υποστηρίζεις. Όμως, για την ορθογραφία δεν τοποθετείσαι σωστά. Δόξα τω Θεώ, η τεχνολογία μας παρέχει πλείστους τρόπους προκειμένου τουλάχιστον να ορθογραφουμε.Το να γράφουμε όπως θέλουμε είναι κατά τη γνώμη μου τόσο αυθαίρετο, όσο και το να κάνουμε ό,τι θέλουμε.

      Διαγραφή
  17. Καλησπέρα σε όλους σας, έψαχνα την κατάλληλη λέξη καιρό για αυτά που ζούμε και την είχα γράψει πριν ένα μήνα, περίπου, σε μια meteo σελίδα στο facebook, ας την ξαναγράψω και εδώ..
    Δεν νιώθω ότι έχουμε απλά κλιματική αλλαγή, νιώθω ότι έχουμε κλιματική ανατροπή...Αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Κι'ομως Νίκο είναι η περίπτωση που ανέφερε ο Δημήτρης.Συζητησαμε εδω με τον πατέρα μου,επειδή κι'αυτος δε θυμάται ακριβές χρονιές με τη μια,βάλαμε κατω κάποια γεγονότα(εκτος καιρου)που συνέβησαν τότε κλπ.συν το χαλάζι του Οκτωβρίου 91που είχα αναφέρει εδώ,και είπε ναι, τότε έριξε εκείνο το χιόνι,ακόμα και το μήνα,Φλεβάρη,τώρα 5 του μηνός πανω κατω εκεί λέει.Ετσι έλεγα και γω απο την αρχή Νικο.
    Μου είπε και για το Δεκέμβριο το '86 πολυ χιόνι...καλα για το Μαρτη του87 δε χρειάζεται προσπάθεια να θυμηθούμε..για άλλες περιπτώσεις εκείνης της περιόδου γύρω απ'το 90 ήταν πολλές,δυστυχώς όμως δε θυμόμαστε ακριβώς χρονολογίες ούτε εσυ ούτε εγώ.Πιστεύω όμως όπως και σήμερα θα βρω τον τρόπο να τα βρούμε.Οπως το χιόνι του 88 νομίζω πρέπει να ήταν με μορφή χιονοθυελας,αφου η βορεινή βεράντα που εχω είχε γίνει ενα με την αυλή..αρα το χιονι εκεινο ήταν σίγουρα πάνω απο 1μ. τουλάχιστον εκει που το μάζευε ο αέρας..το θυμάμαι καλά σαν εικόνα αυτό αλλά δεν είμαι σίγουρος για τη χρονολογία.Που θα πάει όμως θα τα βρούμε όλα με τη σειρά!
    Αλλα το πρόβλημα όμως εδω είναι,βλέπεις τι γίνεται τώρα με την ανάρτηση του Δασκάλου.
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δε διαφωνώ Γιώργο, απλώς δεν το θυμάμαι. και συνήθως αυτό συμβαίνει σε απουσίες. δηλαδή είχα χάσει ένα 30-40ποντο αρχές Γενάρη, εκεί κάπου '91-'92.

      το '88, πριν τα Χριστούγεννα, είχε ρίξει λίγο χιόνι, αλλά η παγωνιά ήταν απίστευτη. μάλιστα το ρεκόρ αρνητικής θερμοκρασίας για τα Τρίκαλα είναι από τότε (λίγο κάτω από -20). απειλήθηκε αυτό το ρεκόρ, το Δεκέμβρη του 2001, αλλά δεν έσπασε (με επιφύλαξη αυτά, αλλά κάπου εκεί ήταν η θερμοκρασία).

      για τα φετινά, θα θυμίσω μια πρόσφατη ιστορία: ήταν 9.1.2019 και τα σχολεία επρόκειτο να ανοίξουν 10 π.μ., λόγω ψύχους, μετά και την αναβολή της προηγούμενης (που ήταν κανονικά η πρώτη μέρα λειτουργίας μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων). είχε προηγηθεί μια μικρή, αλλά σαφής, χιονόστρωση (4.1), που έφερε ισχυρό παγετό, έως και -8. η πρόβλεψη των μοντέλων ήταν για βροχή (όχι όμως και των μετεωρολόγων, αλλά αυτό χρειαζόταν ψάξιμο).
      στις 10 π.μ. η θερμοκρασία ήταν -5 και αρκετά περιπαικτικά, άρχισε να χιονίζει. μετά από 6 ώρες είχαμε 15 cm. στη συνέχεια ήρθε η παγωμένη βροχή με ηλεκτρική δραστηριότητα.

      αυτό που μου έκανε εντύπωση σε αυτό το χιόνι ήταν η ολισθηρότητα στο περπάτημα, σε μερικά σημεία, κάτω από το χιόνι. την επόμενη μέρα, στη Λάρισα, όπου δεν έφτασε το χιόνι (μιας και ο νοτιάς έφτανε ζεστότερος εκεί) και παρόλο που κάτι είχα υποψιαστεί από την ελαφρώς μεθυσμένη συμπεριφορά του αυτοκινήτου, κατάλαβα με άσχημο τρόπο τι είναι το black ice και ότι η πιθανότητα να σταθείς όρθιος σε άσφαλτο που, εν αγνοία σου, έχει δεχτεί αόρατη παγωμένη βροχή, είναι 0%.

      επομένως θα έλεγα, Αριάδνη το 2017, ρεπό το 2018, 2 σε 1 (μικρά έστω) χιόνια το 2019, πάσο φέτος, περιμένουμε το εθνοσωτήριο 2021, και αν έρθει και κάτι ενδιαμέσως, καλώς να έρθει. Καλημέρα σε Όλους.

      Διαγραφή
  19. μετα απο μια δεκαετια αχιονιας 2007-2017 κατα μεσο ορο ηρθε η αριαδνη να σφυριξει πως τιποτα δεν αλλαξε και ψιθυριζαν φωναχτα οι καιροφιλοι για το τι μπορει να κανει το ψυχος στην χωρα μας. θυμαστε πολλες φορες οσοι γεννηθηκατε μετα την τρελη 10 ετια απο 1955-1965 που τα εκανε αυτα να φαγατε στουποχιονια μεσα σε πολεις με -10 βαθμους? κοντη μνημη λεγεται αυτο και οχι κλιματικη αλλαγη γιατι ειχε να χιονισει 2 χρονιες σε ελλαδα συννεχομενες πολλα πολλα χρονια και επειδη δεν μας παει καλα ο φετεινος χειμωνας παλι κατι πρεπει να μας φταιει. για το κλιμα υπαρχουν πολλοι παραγοντες που επηρεαζουν την μακροπροθεσμη ταση πολικοι στροβιλοι ατλαντικοι δεικτες...μην βιαζεσται να βγαλετε συμπερασματα για τον κυκλο που κανει το κλιμα μας αν ειμαστε στην αρχη ή στο τελος μιας θερμης περιοδου του πλανητη που αν εξαιρεσουμε χειμωνες οπως του 1986-2001-2017 ζουμε πανω απο 40 χρονια σε θερμη περιοδο , απλα μην στεκομαστε σε στοιχεια 30 χρονων για να κανουμε κηδεια εναν πλανητη, υπηρχαν περιοδοι σστον πλανητη που βιωσαμε 100χρονια σφοδρων χειμωνων αλλες περιοδοι με 100 χρονια με χειμωνες της πλακας. ενας κυκλος ειναι που γυριζει και μας παρασερνει μαζι του και απλα μεσα στην γενικη εικονα της περιοδου που βιωνουμε θερμης η ψυχρης υπηρχαν και θα υπαρχουν παντα και οιεξερεσεις σφηνες βαρυχειμωνιες μεσα στην θερμη περιοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Νομίζω ότι πιο αναλυτικά από ότι τα έγραψε ο δάσκαλος δε γίνονται κ όμως συνεχίζω κ διαβάζω σχόλια από φίλους(κυρίως ανώνυμους)σαν το άρθρο να μη γράφτηκε ποτέ!
    Το ότι χιόνισε σε κάποιες ημιπεδινές περιοχές λόγω μορφολογίας τού εδάφους σε συνδυασμό της τοποθεσίας κάποιων χωριών χτισμένες σε ορεινούς όγκους ευάλωτες στη διεύθυνση του βοριά η τής τοπικότητας των ανέμων εμένα προσωπικά δε μου λέει κάτι.
    Νερά είχαμε(Η Κρήτη για δεύτερη χρονιά πνίγηκε)αλλά σοβαρό ψύχος δεν έχει έρθει κ ούτε προκειτε.
    Η κατάσταση είναι τραγική σε πανευρωπαϊκό επίπεδο κ εφόσον ο σιβηρικός είναι εξαφανισμένος εντελώς κ θα συνεχίσει να είναι τότε σοβαρή ψυχρή εισβολή δε μπορεί να υπάρξει ούτε το επόμενο διάστημα.
    Εγώ πάντα θυμόμουνα σε κάθε σοβαρή ψυχρή εισβολή να λέγετε:έρχετε το θηρίο από την Ανατολή!
    Τώρα ποιο για πιο θηρίο μιλάμε κ από πού να έρθει?
    Επίσης ο μηχανισμός του Ιονίου έχει "ψοφίσει" εντελώς κ Χωρίς κάποια δυνατή ψυχρή "μπάλα" ερχόμενη ως συνήθως από τα βδυτικά Βαλκάνια κ μπουκάρωντας στο Ιόνιο δημιουργούσε βαρομετρικό χαμηλό, δεν υπάρχει καμία ελπίδα για σοβαρή πανελλαδική κακοκαιρία.
    Εγώ τον πήχη των προσδοκιών τον είχα χαμηλά έτσι κ αλλιώς για φέτος κ έτσι δε με χαλάει τόσο που βλέπω άχιονα όλα σχεδόν τα ορεινά της Πίνδου αλλά αυτό που ξενερώνει είναι που τρώμε κάθε πρωί τα -3 κ τα -4 ακόμη κ στα πεδινά της Αιτωλοακαρνανίας κ το μάτι μας δεν έχει ασπρίσει ακόμα.
    Μπορεί να ακουστώ άδικος για κάποιες περιοχές οι οποίες όντως πνίγηκαν στο χιόνι αλλά για μένα κ οι δύο τελευταίες κακοκαιρίες κ ειδικά η τελευταία ήταν της "πλάκας" πανελλαδικά!
    Που είσαι κυρία Αριάδνη κ κύριε Τηλέμαχε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. το σχολιο μου δεν εχει σκοπο να θιξει την απιστευτη εξηγηση που μας δινει ο δασκαλος απλα εχει σαν σκοπο να δινει καποιος και την απεναντι πλευρα της κλιματικης αλλαγης. ασε που η εξηγηση ειναι τοσο καλη που ειτε οφειλετε στην κλιματικη αλλαγη καθαρα ειτε οχι ειναι μια σαφης καθαρη επεξηγηση του τι βιωνει η ευρωπη προς το παρων φετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Σέβομαι εννοείται κάθε γνώμη σχετικά με την περιβαλλοντολογικη αστάθεια και για το που μπορεί να οφείλεται... Για αυτό καταθέτω και αυτή την επιστημονική άποψη ως τροφή προς σκέψη... Ευχαριστώ...

    ►Συμφωνα με την αστρονομικη θεωρια του καθηγητη Τζεδακη που επεκτεινε τη θεωρια του Μιλανκοβιτς για τις γεωλογικες περιοδους στη Γη οι κυκλοι τηξεως των παγων στη Γη ανερχονται αναμεσα στα 41.000 και 100.000 χρονια...

    ►Η Γη εχει περασει επισης 5 κολοσσιαιες περιοδους απολυτου παγετωνα (Παγετωνικες περιοδοι λεγονται) με διαρκεια περιπου απο 2.500.000 χρονια εως 2.100.000.000 χρονια

    ►Αναλογες ηταν και οι περιοδοι υπερθερμανσης του πλανητη (κορυφωσεις Μεσοπαγετωνικων Περιοδων λεγονται)

    ►Μαλιστα η ΚΑΜΒΡΙΑ περιοδος ηταν αυτη στην οποια ξεκινησε η ζωη οπως την ξερουμε στη Γη με θερμοκρασιες τοσο ζεστες που ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΝ ΠΑΓΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΟΥΣ ενω η θερμοκρασια της θαλασσας ξεπερνουσε στα βορεια τμηματα τους 25 βαθμους κελσιου!!!!!

    ► Ακομα πιστευεις λοιπον πως εσυ ανθρωπακο, με την ισχνη παρουσια σου "καταστρεφεις" τον πλανητη?
    ►Ακομα πιστευεις πως επηρρεαζεις τους κυκλους του?
    ►Ποσο πιο εγωιστης μπορεις να γινεις?
    ►Και λεω εγωιστης γιατι στην ουσια δεν παλευεις "για τον πλανητη", αυτος δεν σε εχει αναγκη...
    ►Παλευεις και σπαραζεις για να καταφερεις να επιβιωσει το ειδος σου καμια 100αρια χρονια παραπανω
    ►Εκτος αν πιστευεις πως με 100 χρονια "βιομηχανικης επαναστασης" μπορεσες να επηρρεασεις Γεωλογικους κυκλους δισσεκατομυρριων ετων και πλανητικους νομους που ισχυουν απο το Big Bang μεχρι σημερα...

    Γιώργος Τρ. από Αθήνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως, τα 100 χρόνια βιομηχανικής επανάστασης οδήγησαν σε ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί προβλήματα υγείας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η θαλάσσια ρύπανση έχει φτάσει επίσης σε επίπεδα συναγερμού, ενώ πριν ένα αιώνα μόλις οι ωκεανοί ήταν πεντακάθαροι και με άφθονη βιοποικιλότητα.

      Είναι αυτό που λένε ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και κόπος για δημιουργήσεις κάτι και μόνο μια στιγμή για να τα καταστρέψει όλα. Όπου μία στιγμή βάλε τον τελευταίο αιώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν δεν μπορούν να εξηγήσουν το παρόν, γιατί για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας την κουβερτούλα (CO2 ) την υφαίνει ο άνθρωπος. Αν δεν τον θεωρείτε ικανό, δεν πειράζει. Η διαφωνία σας τόσο με τον νομπελίστα Πολ Κρούτζεν που μίλησε για το ανθρωπόκαινο όσο και με τον δικό μας το Σοφοκλή που διαλαλεί ανά τους αιώνες «πολλά τα δεινά κουδέν ανθρώπου δεινότερον πέλει» καταγράφεται.

      Διαγραφή
    3. Καλησπερα σας και καλή χρόνια. Σήμερα το co2 κυμαίνεται στα 410 ppm. Την εποχή των δεινοσαύρων που ο πλανήτης έσφυζε από ζωή ξέρετε σε τι επίπεδα κυμαίνονταν το co2? Στα 900 ppm και όμως ήταν τότε που η ζωή στον πλανήτη ήταν στο αποκορύφωμά της. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δαιμονοποιείται ενα φυσικο αεριο που δεν θεωρείται καν ρύπος αλλά είναι η τρωφη των φυτών και ένα από τα βασικά θεμέλια της ζωής και φυσικά δεν είναι το κυριως αέριο θερμοκηπίου καθώς αποτελεί το 3% των θερμοκηπικών αερίων και βρίσκεται μακράν πίσω από το κυρίως θερμοκηπικό αέριο που είναι οι υδρατμοί και αποτελούν το 95%. Είναι η άποψη μου χωρίς να σημαίνει πως είναι και σωστή. Να τονίσω πως δεν το έχω σπουδάσει απλά ασχολούμαι περίπου 10 χρόνια ερασιτεχνικα με κλιματολογία. Από μικρός είχα αυτή την τάση. Η μητέρα μου μου λέει όταν ήμουν μωρό την ώρα που λέγατε τον καιρό στην ΕΡΤ ( δεν υπήρχαν ακόμα τα ιδιωτικά κανάλια) πηγενα μπουσουλώντας μπροστά στη τηλεόραση σηκωνόμουν όρθιος και σας παρακολουθούσα :D

      Διαγραφή
  23. Σιβηρικό αντικυκλωνα θέλει και η Τρίπολη όπως μέχρι πριν το 2000 που είχε τα πολλά χιόνια με θερμό μέτωπο νότια της Πελοποννησου,ΝΑ στα δυτικά και ΒΑ στα ανατολικά.Αλλος ένας τρόπος για καλό χιόνι είναι εγκλωβισμός ψύχους με χαμηλό από τα δυτικά πριν κάνει δράση ο νότιας,με αζορικο και Β.ΒΑ στα ανατολικά λίγα πράγματα,καλημέρα Δάσκαλε και να χαίρεστε και την υπέροχη κορούλα σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Δυστυχώς το συναίσθημα επηρεάζει την κρίση των περισσότερων, που υποστηρίζουν ότι επειδή δεν έχει γενικευμένα χιόνια ή, δεν χιόνισε στην περιοχή τους, είναι ανύπαρκτος ο χειμώνας. Ένας χειμώνας, που από το ξεκίνημά του 22/12 οι θερμοκρασίες είναι κατά κανόνα (πολύ)χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα. Ένας χειμώνας με πάρα πολλές και επίμονες βροχές από τις 13 Νοέμβρη και μικρά διαλείμματα, σχεδόν κάθε βδομάδα. Ένας χειμώνας με ισχυρούς και παγωμένους ανέμους. Ένας χειμώνας με ισχυρό πλέον παγετό σε μεγάλο μέρος της χώρας κάθε πρωί.

    Την ίδια στιγμή η Ισπανία, στο ίδιο γεωγραφικό πλάτος με την Ελλάδα έχει 1,5 μήνα τώρα σερί 20άρια. Θα μπορούσε να είχε κάτσει η μπίλια ανάποδα και να τα έχουμε εμείς. Πολύ εύκολα, έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και θα γίνει και στο μέλλον. Η σωστή εκτίμηση της κατάστασης, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όντως δεν βιώνει ψυχρό χειμώνα, αλλά η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση.

    Ακόμα και στους χάρτες που παρέθεσε ο κ. Ζιακόπουλος (παρεμπιπτόντως, γιατί κόψατε το κείμενό μου για τη Φινλανδία δάσκαλε;) η Ελλάδα είναι στο γαλάζιο και στο προηγούμενο από τα χρονικά διαστήματα που έχει επισυνάψει, δηλαδή, από τις 22/12 ως τις 6/1 θα πρέπει να ήταν σαν το σκούρο μπλε του βυθού.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. έλεγα με τον Χρήστο Σιμούλη ότι ανύπαρκτος δεν μπορεί να χαρακτηριστεί κανένας χειμώνας. είναι φαρμάκι αυτά τα πρωινά, στη Θεσσαλία. όχι ασυνήθιστα όμως. και επειδή η έννοια του κρύου είναι σχετική με τα συνηθισμένα ανά περιοχή και η αίσθησή του και με προσωπικές παραμέτρους, ας δούμε τι θα γράψει ο Ιανουάριος, στο τέλος. το excel μου (με τις όποιες μη επιστημονικότητές του) προς το παρόν συμφωνεί με τη γενική εικόνα (σύγκριση με τις κλιματικές του 20ου αιώνα): τα τελευταία 13 χρόνια (2007-2019), το ετήσιο ματς θερμότερων-ψυχρότερων μηνών βρίσκεται στο 7,32 - 4,62, ενώ ο Γενάρης, που φαίνεται να είναι και αυτός που βαστά τις Ψυχρές Πύλες (ως κεντρικός μήνας ενός χειμώνα που βαίνει προς συρρίκνωση?), έχει τσιμπήσει 0,7.

      Διαγραφή
  25. Τέλος, όσοι λένε εκ του ασφαλούς ότι είναι ανύπαρκτος ο χειμώνας, μάλλον δεν έβαλε νερά το σπίτι τους από τις βροχές, ούτε έσπασαν τζάμια από τους ανέμους, όπως στο δικό μας. Καλό είναι να βλέπουμε γενικά τι γίνεται γύρω μας και όχι να κρίνουμε ελαφρά τη καρδία και εκ του ασφαλούς.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ουδείς είπε ότι ο χειμώνας είναι ανύπαρκτος. Ίσα ίσα υπάρχει κινητικότητα. Το άρθρο επιχειρηματολογεί για τον λιγότερο ψυχρό του αναμενομένου χειμώνα. Τα σπασμένα τζάμια και τα πολλά νερά δεν υποδηλώνουν ψυχρούς χειμώνες.

      Διαγραφή
  26. Λατρεύω τα άρθρα σας και τον τρόπο γραφής σας! Καλημέρα και Καλή Χρονιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ένα δειλό μα ύπουλο μέτωπο διαφαίνεται για την Κυριακή για τη βόρεια κυρίως Ελλάδα. Γιά να δούμε, τί θα δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Πάντως μια γρήγορη αναζήτηση στα στατιστικά στοιχεία του μετεωρολογικού σταθμού στο Γκάζι στην Αθήνα (στοιχεία μετά τον Αύγουστο/2008) δίνει για τα τελευταία 11 χρόνια συνολικά 131 μέρες με μέγιστες θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών, δηλαδή περίπου 12 μέρες κάθε χειμώνα. Ήδη φέτος μετράμε 7 μέρες με μέγιστες θερμοκρασίες κάτων των 10 βαθμών. Αναμένουμε να δούμε πως θα κλείσει αυτός ο χειμώνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αν δεις φίλε μου από το σταθμό του Γκάζι από τότε που λειτουργεί ως σήμερα ο μέσος όρος ετήσιας θερμοκρασίας δεν παρουσιάζει καμία μεταβολή. Βασικά από το 1997 ως σήμερα είναι σταθερός. Βέβαια σε αυτό συνηγορούν και οι θερμοκρασίες αναστροφής που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια πιστευω λόγω συχνότερων αντικυκλώνων εξαιτιας της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά πάσα πιθανότητα και αποτελούν μη πραγματικές θερμοκρασίες. Επίσης έχουμε και αυξηση στα χιλιοστά βροχής όμως παράλληλα αυξηση και στην ραγδαιότητα οπότε πολλές από αυτές της βροχές να μην προλαβαίνουν να αποροφηθούν από το έδαφος. Τα τελευταία χρόνια στην Αττική έχουν μειωθεί οι χειμερινές κακοκαιρίες βορείου ρευματος που έδιναν συχνά άφθονες ποτιστικές βροχές και άφθονα χιόνια στα γύρω ορεινά όπως έκαναν τώρα η Ζηνοβία και ο Ηφαιστίωνας.

      Διαγραφή