ΕΥΧΕΣ

Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Ουράνιο τόξο: η καμάρα του Θεού, το δοξάρι της Παναγιάς, η εξαίσια ουράνια ζωγραφιά, το χαμόγελο της φύσης μετά την καταιγίδα. Σύμβολο αισιοδοξίας και ελπίδας. Σημάδι πως κάτι καινούργιο αρχίζει, ομορφότερο από το παλιό.


         Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά, φίλοι μου! 


25 σχόλια:

  1. Γιάννης από Μυτιλήνη1 Ιανουαρίου 2020 στις 10:20 π.μ.

    Καλή χρονιά και χρόνια πολλά δάσκαλε!! Υγεία και ότι επιθυμείτε!! Καλή χρονιά και χρόνια πολλά σε όλους!! Υγεία και ότι επιθυμείτε! Οι εργαζόμενοι να χαίρεστε το όνομα σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλή χρονιά χρόνια πολλά κ ευλογημενα Δάσκαλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κύριε Ζιακοπουλε καλή κ ευλογημένη χρονιά με υγεία σας εύχομαι!! Χρόνια πολλά καλή χρονιά σε όλους με υγεία κ ότι επιθυμείτε!! Κόρινθος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά, καλή και ευλογημένη νέα χρονιά! Το 40ό μου έτος αλλά ακόμα δεν είμαι ούτε 39,5...τι να το κάνεις; Περνάει σαν νερό! Δόξα τω Θεώ, που είμαστε καλά και μας ξημέρωσε ακόμα ένα νέο έτος! Θα σταθώ στη δοξολογικη ευχή της Εκκλησίας από τη σημερινή Δοξολογία στο σημείο που ζητά από το Δημιουργό να δώσει καιρούς ειρηνικούς,υετους καρποφόρους,ομβρους ειρηνικούς, αέρας ευκράτους! Το εύχομαι κι εγώ για κάθε γωνιά της πατρίδας μας να έχουμε όλες τις ομορφιές του καιρού στην ώρα τους και την εποχή τους και στο δάσκαλο να είναι πάντα καλά και να μας μαθαίνει τόσα και τόσα ωραία πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στο λιμάνι του Σίδνεϊ συγκεντρώθηκαν 1 εκ. άνθρωποι για να δουν περί τις 100 χιλιάδες πυροτεχνήματα παρά το γεγονός ότι οι εκδηλώσεις επισκιάστηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, ενώ ανάλογες επιδείξεις έγιναν στο Μπιγκ Μπεν στο Λονδίνο, στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι, στον Παρθενώνα στην Αθήνα και στο Κρεμλίνο στη Μόσχα. Όπως μεταδίδει, πάντως, το Reuters η Πρωτοχρονιά του 2020 σημαδεύτηκε και από τις διαδηλώσεις που έγιναν στο Χονγκ Κονγκ και την Ινδία, αλλά και τις πυρηνικές εντάσεις με τη Βόρεια Κορέα.

    Για λόγους ασφαλείας στο Χονγκ Κονγκ ματαιώθηκε για πρώτη φορά μέσα στη δεκαετία η επίδειξη με πυροτεχνήματα και έγιναν φαντασμαγορικά σχέδια με φώτα πάνω στους ουρανοξύστες. Απτόητοι οι διαδηλωτές φόρεσαν μάσκες και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και έκαναν πορεία μετά από κάλεσμα μέσω των social media με τον τίτλο "Δεν ξεχνούμε το 2019, επιμένουμε και το 2020". Στο Χονγκ Κονγκ αναπτύχθηκαν περίπου 6.000 αστυνομικοί, ενώ η κυβερνήτης Carrie Lam ζήτησε συμφιλίωση εν όψει του νέου έτους.

    Αλλά και στην Αυστραλία υπήρχε διαμάχη για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν πυροτεχνήματα στο Σίδνεϊ, τη στιγμή που έχουν χάσει τη ζωή τους 11 άνθρωποι από τις πυρκαγιές, έχουν αποτεφρωθεί 10 εκ. στρέμματα και σκάφη του πολεμικού ναυτικού και ελικόπτερα του στρατού συνδράμουν τους πυροσβέστες, βοηθώντας τον κόσμο να φύγει από τα πύρινα μέτωπα.

    Με πυροτεχνήματα γιόρτασαν, εξάλλου, το 2020 στη Νότια Κορέα, τη Νέα Ζηλανδία και με τον παραδοσιακό τρόπο στην Ιαπωνία. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Kim Jong Un υπενθύμισε, ωστόσο, ότι από τη στιγμή που οι ΗΠΑ δεν σεβάστηκαν την προθεσμία που τους είχε δώσει μέχρι το τέλος του 2019 για να αρχίσουν και πάλι οι συνομιλίες για τα πυρηνικά, η χώρα του ετοιμάζει ένα "νέο στρατηγικό όπλο".

    Διαδηλώσεις έγιναν και στην Ινδία παρά την παγωνιά, με έναν 25χρονο στο Νέο Δελχί να λέει , κρατώντας το ενός έτους παιδί του ότι "κρυώνουμε, αλλά είμαστε εδώ από το ξεκίνημα του κινήματος (ενάντια στον νόμο του Modi για τη χορήγηση ιθαγένειας σε πολίτες του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και του Αφγανιστάν, που διώκονται για τα θρησκευτικά ή, τα πολιτικά τους πιστεύω)".

    Στο Λονδίνο ο Boris Johnson δεσμεύτηκε για υλοποίηση του Brexit πριν το τέλος του Γενάρη, προσθέτοντας ότι "η Βρετανία θα γυρίσει σελίδα και θα μπει τέλος στον διχασμό", ενώ στη Νέα Υόρκη τα πλήθη στην Times Square είδαν την πρωτοχρονιάτικη μπάλα να πέφτει με τον τρόπο τον παραδοσιακό. Kαι υπό τους ήχους της Alanis Morisette με μηνύματα για την κλιματική αλλαγή, πυροτεχνήματα και κομφετί, αλλά και ασθενή βροχή.
    https://www.reuters.com/article/us-new-year/world-welcomes-new-year-amid-wildfires-and-protests-idUSKBN1YZ0U1?il=0

    Προσωπικά πέρασα την πιο ήσυχη Πρωτοχρονιά, λιτά και οικογενειακά. Φέτος που ήμασταν λιγότεροι κόψαμε κομμάτια από τη βασιλόπιτα και για τις γάτες και τα σκυλιά. Και το φλουρί έπεσε στη Ριρί. Τη μικρότερη από τις δύο γάτες, που εγώ τη λέω Μαμούνι, γιατί χώνεται παντού, ενώ η άλλη είναι η Ζουζού. Να σας συστήσω και την Τιτίκα, μία αδέσποτη γατούλα, που τη βγάζει στον δρόμο, αλλά και στο σκυλόσπιτο που της έχουμε βάλει από τη γειτονιά. Απαθανάτισα φυσικά και τη Λίζα, την Κανέλα.

    Δεν έλειψαν και οι υποβρύχιες λήψεις με μία μουρμούρα να ξεχωρίζει από τα πλάνα από τον βυθό. Μαζί με μερικά μελανούρια, καλόγριες, κεφαλόπουλα κι έναν σαργό. Πριν μπω έγραψα στην άμμο το νέο έτος (2020), όπως είχα κάνει και στη Σαλαμίνα το 2018. Σε εκείνη τη ζεστή πρωτοχρονιάτικη βουτιά. Και το 2016 με ήλιο, αλλά περισσότερο κρύο και σήμερα 1/1/2020 με συννεφιά, αλλά όχι πολλή ψύχρα ήταν καλά. Σε κάθε περίπτωση, καλή χρονιά και χρόνια πολλά. Με περισσότερες λιακάδες από ό,τι συννεφιές, κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΜΕ ΥΓΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα και καλή χρονιά σε όλους.
    Ο Χριστός πάντα οδηγός σε όλα.
    Κώστας Αθήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλή χρονιά με υγεία σε όλους μας. Και πάνω απ' όλα μια χρονιά με καιρικό ενδιαφέρον που θα καλύπτει τα καιρικα γούστα όλων μας (Κ εννοείται με όσο το δυνατόν λιγότερες φυσικές καταστροφές)
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλή χρονιά στον δάσκαλο και σε όλους τους φίλους του blog. Χρήστος Αίγιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γιάννης από Μυτιλήνη1 Ιανουαρίου 2020 στις 5:54 μ.μ.

    Οι εορταζομενοι ήθελα να γράψω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά σε όλη την μετεωπαρέα, με υγεία, αγάπη, χαρά και κάθε καλό. Καλή χρονιά και στο δάσκαλο και οικοδεσπότη μας, με εύστοχες προγνώσεις (όπως πάντα) και ιστορικές αναφορές που πάντοτε μας συνεπαίρνουν.

    Χρήστος Κομπορόζος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Χρόνια πολλά καλή χρονιά δάσκαλε,καλη χρονιά και σ'ολους τους φίλους!
    Ήτε κεντροβόρειος ήτε προσύνεμος θα ειναι ο χιονιάς της Δευτέρας,πιστεύω πως ο Χριστόδουλος πρέπει να αρχίσει να ετοιμάζεται και πάλι...αλλά και βροχή να ρίξει πάλι προβλήματα θα υπάρχουν για το καμπο,τοσοι όγκοι χιονιού...ειδωμεν!
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑ ΘΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΚΑΠΟΤΕ Η ΟΧΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιο εύκολα χιονίζει στο Ρέθυμνο παρά στην Αμφιλοχία.είναι δυτικά.αλλά που ξέρεις καμιά φορά......
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Είπαμε, θα σου απαντήσει ο αντιπρόεδρος δυτ. Ελλάδος, κ. Φώτης, για τις συνθήκες που απαιτούνται.

      Διαγραφή
  14. Ανασκόπηση των καιρικών γεγονότων του 2019 έχει κάνει το meteo.gr, που αναφέρεται και στους 31 θανάτους που σημειώθηκαν εξαιτίας των ανέμων (10, οι 7 στη Χαλκιδική - άνεμοι με καταιγίδες μαζί να συμπληρώσω), των πλημμυρών (9), του ψύχους (8) και των κεραυνών (4). Ούτε ένας άνθρωπος δεν χάθηκε, δηλαδή, εξαιτίας της ζέστης, την οποία δαιμονοποιούν μετεωρολόγοι και μη, ακόμα και όταν δεν υπάρχει, όπως τα 2,5 τελευταία χρόνια που η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ψύξης.

    Αυτό που βλέπουμε, όμως, είναι μία διαστρέβλωση της πραγματικότητας, καθώς γράφονται περισπούδαστες αναλύσεις κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει 2-3 βαθμούς πάνω από τα κανονικά επίπεδα και τώρα που είναι για σερί μέρες 10 βαθμούς κάτω από τον μέσο όρο, σιωπή. Σιωπή και για τις αλλεπάλληλες πλημμύρες, που έχουν καταστρέψει εκατοντάδες σπίτια ανά την Ελλάδα (για δεύτερο σερί χειμώνα έχει αρχίσει να βάζει νερά το υπόγειό μας στο Θυμάρι), σιωπή για τα θύματα της γρίπης που έχουν πολλαπλασιαστεί από τους ψυχρούς χειμώνες, σιωπή και για χιόνια 2 μέτρων, όχι στον Παρνασσό, όπως θα έπρεπε, αλλά σε κωμοπόλεις και χωριά, που δεν είναι καν ορεινά.

    Ένοχη σιωπή. Αφού όταν κάνει ψοφόκρυο είναι απλά χειμώνας, όταν κάνει λίγο παραπάνω ζέστη το καλοκαίρι είναι, όμως, κλιματική αλλαγή. Μπούμερανγκ θα γυρίσει, όμως, σε μετεωρολόγους και μη που ακολουθούν αυτή την τακτική. Γιατί, "μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για λίγο, λίγους για πολύ, αλλά κανέναν για πάντα".
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιδού και η μακροπρόθεσμη εκτίμηση του Βασίλη Πανάκογλου από το e-meteolarissa.blogspot.gr, που επιβεβαιώνει όσα λέω ότι η Ελλάδα ψύχεται όσο περνούν τα χρόνια - ανεξάρτητα με το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη υπερθερμαίνεται. Πάμε, λοιπόν, για τον τρίτο Ιανουάριο (στους τέσσερις τελευταίους) που θα είναι πιο ψυχρός από τον μέσο όρο. Σύμφωνα με όσα γράφει ο Βασίλης, μάλιστα, δεν αποκλείεται να είναι και πιο κρύος και με περισσότερο υετό και από το 2017 και το 2019. Με την ευκαιρία, χρόνια πολλά στον Βασίλη και για την ονομαστική του εορτή.
      http://e-meteolarissa.blogspot.com/2020/01/2020.html
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Όταν τα καλοκαίρια που τόσο αγαπάς γίνουν ανυπόφορα, τότε ίσως καταλάβεις. Μπορεί και όχι.
      Καλή χρονιά εύχομαι σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. Αυτό που δεν καταλαβαίνετε όλοι εσείς Δημήτρη είναι ότι οι κακοκαιρίες που για άλλη μια φορά μας ταλαιπωρούν εδώ και 1,5 μήνα σερί είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Και αυτό που δεν μπορεί να προδικάσει κανείς είναι το πώς θα εξελιχθούν τα καλοκαίρια. Μέχρι στιγμής, πάντως, οι τελευταίοι χειμώνες στην Ελλάδα είναι ανελέητοι και ταλαιπωρούν πολύ κόσμο.

      Όσο για τα 20αρια για τα οποία κλαίγονταν επαγγελματίες και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι ήταν στα χαρτιά. Με τους νοτιάδες που σε πολλά Beaufort είναι και αυτοί ψυχροί και τις αλλεπάλληλες βροχές η πραγματική θερμοκρασία δεν έχει ξεπεράσει τους 15 βαθμούς από τις 13 Νοεμβρίου.

      Κανονικός ήλιος, ο τόσο ωφέλιμος για τον άνθρωπο και τα ζώα έχει να βγει 1,5 μήνα στην πολύπαθη Αττική, που την πιάνουν τα πάντα. Βροχές που αρχίζουν και ξεχνούν να σταματήσουν, άνεμοι 8-9 Beaufort και πραγματικές θερμοκρασίες 0 βαθμών. Και όσον αφορά τη δική μου οικογένεια ζούμε ένα μαρτύριο τους τελευταίους χειμώνες.

      Αρκεί να αναφέρω ότι πέρσι από τον Ιανουάριο ως τον Απρίλιο έβγαζα κάθε μέρα, μα κάθε μέρα 20-25 κουβάδες νερό από το υπόγειο στο Θυμάρι και φέτος πάμε να δούμε το ίδιο έργο πάλι.

      Απλά δεν ξέρω γιατί ακόμα και επαγγελματίες μετεωρολόγοι έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους για τις αφύσικες βροχές που κάνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Να προσθέσω ότι και για την Κρήτη έλεγαν το 1990 ότι πάει για ερημοποίηση σε 30 χρόνια και φτάσαμε στο 2020 να κατέχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης. Τώρα που το έγραψα, στάζει το ταβάνι πάλι. Οπότε αυτά για τα ανυπόφορα καλοκαίρια είναι και λίγο θεωρίες που κανείς - ούτε και οι καλύτεροι επιστήμονες - δεν ξέρει αν θα επιβεβαιωθούν.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  15. Καλημέρα κύριε Ζιακόπουλε, χρόνια πολλά και καλή χρονιά σε εσάς,την οικογένεια σας και όλη την παρέα στο blog σας...
    Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλή χρονιά και... χιόνια πολλά! Προσωπική και οικογενειακή ευτυχία σε όλους τους καιρόφιλους! Κύριε Ζιακοπουλε σας εύχομαι υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και το 2020 να μας χαρίσει ακόμα περισσότερες καιρικές συγκινήσεις με τις έγκυρες προγνώσεις σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα, χρόνια πολλά. Υγεία μόνο, σωματική, ψυχική, πνευματική. Τα υπόλοιπα είναι διαχειρίσιμα, μέχρι και να χιονίζει στον Ασπρόπυργο και να βρέχει στην Κηφισιά :)
    Σήμερα, είχαμε πάλι ένα μικρό ξέσπασμα του καιρού με ελαφρά χιονόπτωση στην Κηφισιά ανά διαστήματα και διαστήματα σπασμένου καιρού. Στατιστικά, θα μπορούσα να πω ότι έχουμε 4 ημέρες χιονόπτωσης. Πρακτικά, άστα.
    ΥΓ. Θερμή παράκληση, αν μας διαβάζει ο Λαμέρας, να μην εμφανιστεί έως του Αι Γιάννη. Πέρσυ έπιασε το κόλπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή