Άντε, να ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι μας!


Στη διάρκεια του νέου εικοσιτετραώρου (Τετάρτη), ο συνδυασμός των υψηλών πιέσεων στα Β. Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Α. Μεσόγειο θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα της βαθμιαία πτώση της έντασης των βόρειων ανέμων σε όλη τη χώρα. Κατά τα άλλα, προβλέπεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της. Ωστόσο, οι ελάχιστες τιμές θα είναι χαμηλές και στα ηπειρωτικά τη νύχτα και νωρίς το πρωί θα σημειωθεί παγετός. Την Πέμπτη (23/1), δεν προβλέπονται βροχές. Οι άνεμοι σταδιακά θα γίνουν Β-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και από το απόγευμα η θερμοκρασία θα σημειώσει βαθμιαία πτώση από Βορρά προς Νότο. Την Παρασκευή (24/1), υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχών στη Δ. Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Οι βόρειοι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα ανέβουν λίγο οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας. Το Σάββατο (25/1), λίγες βροχές αναμένονται στη Δ-ΒΔ Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά μεταβλητοί ασθενείς και στη συνέχεια Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 22-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -6 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες νεφώσεις το πρωί στη Β. Κρήτη. Άνεμοι Β 5 με 7 μποφόρ με βαθμιαία εξασθένηση. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Το απόγευμα αραιές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 13 βαθμούς.

9 σχόλια:

  1. Για να δούμε θα ζεσταθεί ή, θα καταλήξουμε κλιματικοί πρόσφυγες σαν τους νησιώτες του Ειρηνικού; Παρεμπιπτόντως ανθρώπους που δεν μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους και τον εγκαταλείπουν εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, κανείς δεν θα μπορεί να τους υποχρεώσει να γυρίσουν στα σπίτια τους, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως μεταδίδει το BBC, επικαλούμενο σχετική εγκύκλιο του ΟΗΕ. Αν και στην περίπτωση του Ιoane Teitiota, που το 2013 ζήτησε προστασία στη Νέα Ζηλανδία, επειδή το σπίτι του στα νησιά Κιριμπάτι κινδύνευε από την άνοδο της στάθμης του ωκεανού, ο ΟΗΕ απέρριψε το αίτημα του, την ίδια στιγμή δίνει τη δυνατότητα σε άλλους να αιτηθούν ασύλου λόγω της κλιματικής αλλαγής.

    Η σχετική εγκύκλιος του ΟΗΕ δεν είναι, πάντως, δεσμευτική. Όσον αφορά τον Teitiota, ο ΟΗΕ έκρινε απλά ότι δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο το σπίτι του. Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ότι το νησί του μαστίζεται από τον υπερπληθυσμό, καθώς από 1.641 κατοίκους το 1947 έφτασε να έχει 50 χιλιάδες το 2010. Ο λόγος ήταν ότι μετανάστευαν άνθρωποι από γειτονικά νησιά, που είχαν καταστεί ακατοίκητα, εξαιτίας της ανόδου των νερών του ωκεανού. Αυτό οδήγησε σε κοινωνικές εντάσεις, ταραχές και βία, ενώ καταστρέφονται και οι καλλιέργειες στο Κιριμπάτι, που θα να είναι και αυτό μη κατοικήσιμο σε 10 με 15 χρόνια.

    Μιλώντας στο BBC το 2015 ο Teitiota είχε παρομοιάσει την κατάστασή του με αυτή των προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τον πόλεμο. "Και αυτοί και εμείς φοβόμαστε ότι θα πεθάνουμε" είχε πει χαρακτηριστικά, ενώ η αίτηση του απορρίφθηκε τόσο από τα δικαστήρια της Νέας Ζηλανδίας, όσο και από τον ΟΗΕ, με το σκεπτικό ότι το Κιριμπάτι θα καταστεί μη κατοικήσιμο σε 10-15 χρόνια, οπότε υπάρχουν τα περιθώρια για να αναληφθεί δράση και να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη.

    Αν χρειαστεί θα γίνει και μετεγκατάσταση του πληθυσμού, καθώς σύμφωνα με τις προβλέψεις το Κιριμπάτι θα είναι ακατοίκητο μέχρι το 2050, ενώ η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει 140 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη νότια Ασία, την υποσαχάρια Αφρική και τη Λατινική Αμερική.
    https://www.bbc.com/news/world-asia-51179931
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σε όλους τους φίλους! Σήμερα Μυτιλήνη το κάτι άλλο, παγωνιά κ συννεφιά κ όλη την ημέρα.Το μεσημέρι η θερμοκρασία δεν ξεπέρασε τους 5 βαθμούς κελσίου. Καιρός είναι να γυρίσει πια ο καιρός, χρειαζόμαστε κ στο νησί βροχές........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μόλις είδα τον τίτλο στην σημερινή ανάρτηση του κ.Δημητρη,χαμογέλασα πλατιά γιατί αυτό έλεγα σε κάτι φίλους το μεσημέρι,ποτέ θα ζεσταθεί λίγο το κοκαλάκι μας.
    Από τα Χριστούγεννα έως σήμερα ,ζήτημα εάν έχουμε δει 5 ημέρες με πλήρη ηλιοφάνεια.
    Ειδικά τις τελευταίες ημέρες ο ηλιος αγνοείται στην περιοχή μου και σε συνάρτηση με τον πολύ δυνατό και παγωμένο αέρα,συν για μεγάλα χρονικά διαστήματα,με ένα σπαστικό ψιλόβροχο σαν άχνη,η κατάσταση έγινε ανυπόφορη.
    Εδώ και 4 ημέρες μαζεύοντας τα ξύλα από τις ελιές μου,μπορώ να πω ότι δεν ζεσταθηκα ούτε λεπτό καθώς ο αέρας σου τρυπουσε τα κόκαλα.
    Οι ζημιές που έγιναν στους ελαιώνες σε όλη την περιοχή,είναι πολύ μεγάλες.
    Ειναι το τίμημα που πληρώνουμε για τις όμορφες στιγμές που μας χάρισαν τα 2 χιόνια.
    Βλέπεις φίλε Δημήτρη Νακο.μπορει να σας πήραμε τα χιόνια, αλλά το πληρώσαμε ακριβά.
    Δεν πειράζει όμως,ένα παλιό ρητό λέει:Η ελιά δεν φοβάται ούτε το χιόνι ούτε το πριόνι,μόνο την παγωνιά φοβάται και τουλάχιστον μέχρι στιγμής, μπορεί να έχει πέσει η θερμοκρασία και στους-5 βαθμούς,αλλά λόγω ότι όλα ήταν σκεπασμένα από το χιόνι,ελπίζω ότι δεν θα έχει γίνει άλλη ζημιά εκτός από τα πολλά σπασίματα.
    Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε πολλά σημεία υπάρχει ακόμη άφθονο χιόνι παρότι έχουν περάσει 15 και πλέον ημέρες από το τελευταίο χιον.
    Ίδια εικόνα και σε πολύ χαμηλά βουνά όπως της Ριτσωνας που ακόμη έχει αρκετο χιόνι,λέτε να περιμένει κάτι αλλο;
    Πετυχημένη και η ατάκα του Βαγγέλη Σπανού,για το τρίγωνο του διαβόλου,έτσι πράγματι συμβαίνει φέτος και όχι μόνο.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. NW Pindos
    Υπόψιν στο σημείο που φτάσαμε (σχεδόν Φλεβάρης) όσο περνάνε οι μέρες τόσο ανεβαίνουν σιγά σιγά και τα υψόμετρα διατήρησης του χιονιού αν χιονίσει. Π.χ. αν χιονίσει Δεκέμβρη - Γενάρη στα 600 - 700μ το χιόνι μπορεί να κρατηθεί και ένα μήνα, ακόμη και όλο το χειμώνα. Από τέλη Γενάρη και μετά αυτό μπορεί να συμβεί πάνω από τα 1000μ. και όσο περνάνε οι μέρες ανεβαίνουμε περισσότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε από την Πίνδο μπορεί να έχουμε ένα επταήμερο με κάποια φαινόμενα καθώς θα αλλάξει το ρεύμα στην περιοχή μας κ κάποια χιόνια πυκνά στα βουνά μας κ τα χιονοδρομικά μας θεωρούνται δεδομένα αλλά δυστυχώς μόνον εκεί.
      Όσο για τη συνέχεια εγώ λέω να αλλάξουμε "χόμπι"(ευτυχώς προσωπικά πλην του καιρού έχω κ άλλα χόμπι)γιατί αν δούμε κ τους χάρτες που δημοσιεύθηκαν εχθές από το αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Κέντρο για τον Φεβρουάριο όλη η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι για κλάματα!
      Οπότε εγώ λέω ας χαρούμε ότι καλό κάνει είτε από υετό είτε από κρύο το αμέσως επόμενο διάστημα γιατί από τις 10 Φλεβάρη ίσως μυρίσει κ πρώιμη άνοιξη!
      Μη μου πείτε ότι βιάζομαι για μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις γιατί πανευρωπαϊκά δε θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον με τον αντικυκλώνα τέρας πάνω από την Ευρώπη να μην αφήνει ούτε κουνούπι να τρυπώσει(αν κάνει στο ενδιάμεσο κ μία βροχή η ένα κρύο δε λέει κάτι)
      Οπότε από πού θα δημιουργηθεί το οποιοδήποτε σύστημα έτσι ώστε να επηρεάσει κ εμάς?
      Μάλιστα πολύ πιθανόν στο ίδιο μοτίβο να συνεχιστεί κ ο Μάρτιος!
      Τουλάχιστον στα ανατολικά έκανε κ δύο χιόνια καλά,γενικότερα όμως όλοι σαν γενική πορεία του φετινού χειμώνα είμαστε για κλάματα.
      Καλή νύχτα από τον παγωμένο με -2β αυτή τη στιγμή κάμπο του Αγρινίου.

      Διαγραφή
  6. Να δούμε τι θα μας επιφυλάξει ο Φλεβάρης τουλάχιστον να έχουμε βρόχουλες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. O πιο γιαλαντζί χειμώνας που έχουμε ζήσει ποτέ,εδώ στη Βόρεια Ελλάδα.Ξεπέρασε ακόμα και το 2015-2016.
    I.Σταύρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. υπόψιν στον τίτλο έφυγε το 20.θέλει διόρθωση.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή