Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Αράχωβα. Φωτ. Φώτης Ματραλής


Άλπεις
Η φωτογραφία στάλθηκε από τον Δημήτρη Νάκο και είναι της αδελφής του

Μαυρομμάτι Βοιωτίας. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Σαρωνικός. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός


Τύμφη, η ξηρολίμνη παγωμένη, όπως φαίνεται από την Αστράκα. Επάνω αριστερά βρίσκεται η δρακόλιμνη. Σημερινές φωτογραφίες από την ανάβαση που έκανε ο αδερφός μου στην Αστράκα. Δημήτρης Νάκος (3/1/20).

Ερυθρές. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

4 σχόλια:

  1. Δεκτές όλες οι ενστάσεις σας παιδιά, αλλά τα κουνούπια και οι μύγες σίγουρα και ίσως και άλλα έντομα δεν πεθαίνουν τον χειμώνα - όχι ολόκληροι οι πληθυσμοί τους τουλάχιστον. Απλά κρύβονται σε ζεστά σημεία και βγαίνουν τις θερμές μέρες του χειμώνα, ενώ αν επανέλθει το κρύο εξαφανίζονται πάλι κ.ο.κ. Ούτε τα μικρόβια σκοτώνονται φυσικά με το κρύο, άλλωστε, αν συνέβαινε αυτό δεν θα αρρώσταινε κανένας τον χειμώνα. Αντίθετα είναι ο ψυχρός και ξηρός καιρός που ευνοεί την εξάπλωση των ιώσεων και της γρίπης.

    Και ναι, η Αττική είναι από τα πιο κρύα μέρη της Ελλάδας αυτή την εποχή. Πολύ απλά, επειδή την έχουν χτυπήσει δύο χιονιάδες και πάει για τρίτον σερί. Τα δε παράκτια της Αττικής με καιρό βορείου ρεύματος είναι όπως είχε περιγράψει την εμπειρία του από ένα νησί του Αιγαίου, που δεν μπορούσε να καθίσει ούτε πέντε λεπτά έξω ο NW Pindos. Η νότια Αττική και το Θυμάρι έχουν βοριάδες Αιγαίου με τις ριπές να έρχονται από το Κάβο Ντόρο και να είναι τόσο ισχυρές που μπορεί να σε ρίξουν κάτω στην παραλία. Σήμερα ήταν καλούτσικα στη θάλασσα, διότι έπεσε η ένταση του ανέμου, αλλά και με εξασθενημένο βοριά τα σύννεφα έρχονται ξανά και ξανά και ο ήλιος δεν βγαίνει σερί ούτε για δέκα λεπτά.

    Τέλος, αυτό που ήθελα να πω σε προηγούμενες αναρτήσεις δεν είναι ότι η Ελλάδα έχει γίνει πολική, αλλά ότι φαντάζει υπερβολικό να είναι για τρίτο στους τέσσερις τελευταίους χειμώνες η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης. Το είπε και ο Σάκης Αρναούτογλου στο δελτίο του, αναφερόμενος στις προσεχείς μέρες, βέβαια. Να δούμε και τι λέει, όμως, το Skynews για την... καυτή Βρετανία.

    Η τελευταία δεκαετία ήταν, λοιπόν, η δεύτερη πιο θερμή τα τελευταία 100 χρόνια για τη Βρετανία - ακόμα μία ένδειξη ότι θερμαίνεται ο βορράς και έρχεται το κρύο εδώ σε μας. Μάλιστα, τον Ιούλιο του 2019 η θερμοκρασία στο Κέμπριτζ έφτασε τους 38,7 βαθμούς και τον Φεβρουάριο τους 21,2 στο Λονδίνο. Σύμφωνα με το MetOffice η δεκαετία 2010-2019 ήταν και η δεύτερη πιο βροχερή μετά από εκείνη του 2000-2009. Τη δεκαετία του 2010 καταγράφηκαν επίσης οι υψηλότερες μέγιστες θερμοκρασίες για τον Φεβρουάριο, τον Ιούλιο, τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Ανέβηκαν επίσης τα ρεκόρ των υψηλότερων ελάχιστων θερμοκρασιών για τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Απρίλιο.

    Η χαμηλότερη θερμοκρασία καταγράφηκε το 2018 με το the beast from the east (το μοναδικό κύμα ψύχους που έπληξε την κεντρική και δυτική Ευρώπη τα τέσσερα τελευταία χρόνια να συμπληρώσω, δηλαδή, την τετραετία που η Ελλάδα είναι η πιο παγωμένη γωνίτσα της ηπείρου) όταν τον Μάρτιο είχε -4,7 βαθμούς στη νότια Ουαλία. Τα πιο θερμά χρόνια στην Βρετανία από το 1910 ήταν μεταξύ 2002 και 2019 με τη μέση θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 9,42 και 9,91 βαθμών Κελσίου.

    Το 2019 ήταν επίσης η 11η πιο βροχερή χρονιά εδώ και έναν και πλέον αιώνα στη Βρετανία με 1.240 χιλιοστά βροχής κατά μέσο όρο. Η μεγαλύτερη μέση βροχόπτωση σημειώθηκε το 2000 με 1.337 χιλιοστά και ακολούθησαν το 2012 με 1.335 χιλιοστά, το 1954 με 1.309 χιλιοστά και το 2014 με 1.300 χιλιοστά.
    https://news.sky.com/story/climate-crisis-last-decade-was-uks-second-hottest-in-past-100-years-11900073
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεκτή και η δική σου για τα μικρόβια, είναι πιο πολύπλοκο.
      η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης, για ένα διάστημα, όχι ολόκληρους χειμώνες. όπως είπες, "για τις προσεχείς ημέρες". καθόλου ασυνήθιστο και γνωστό ως "τραμπάλα" εκατέρωθεν της "κουρτίνας" (περιοχές αντίθετου καιρού, μεταξύ ΝΑ-ΒΔ Ευρώπης). θα δούμε τη συνέχεια, αλλά κι αν επιμείνει το κρύο και ο βοριάς, δε θα είναι παράξενο, μετά από δυο μήνες με ΝΔ καιρό.

      Διαγραφή
  2. Efxome na xionisi sthn voriokentrikh Evia thn deutera 6-1-20

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν θα χιονίσει στα παραθαλάσσια.άντε χιονόνερο.το κρύο "φρακάρει"στο ύψος βουλγαρίας-βορείου μακεδονίας για ακόμα μια φορά.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή