Οι φωτογραφίες της εβδομάδας





Εικόνες της κακοκαιρίας 5-7/1/2020 από τα βουνά της Αττικής. Φωτ. Σπύρος Μπαλαδήμας

Αμυγδαλή Λάρισας. Στο βάθος ο κάμπος. Φωτ. Γιώργος Τομπουλίδης


Μαυρομμάτι Βοιωτίας. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου



Ακτές Σαρωνικού. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

11 σχόλια:

  1. Μαύρα μάτια θα κάνουμε να δούμε αυτο που συνέβη φέτος στο Μαυρομματι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην το λες δημήτρη δίοτι στα μέρη σου εκεί στα γιάννενα σχετικά εύκολες κόβω τις ευκαιρίες να αρπάξετε τα χιόνια.Τα Γιάννενα ως γνωστό στέφονται πρωτεργάτης στις βροχές άρα αν τύχει να συνδυαστεί με ψυχρή εισβολή από βόρειο ιόνιο,αλβανία θα δουν πολλά ωραία πράγματα.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Ισχύει αυτο που λες αλλα με "ασσοδυο"δεν γίνεται τίποτα...μας εχει ταράξει στην λιακάδα με παγωνιά.

      Διαγραφή
    3. Συμφωνώ με τον φίλο από την Καρδίτσα Δημήτρη.
      Όλα είναι θέμα τύχης κ σωστού timing.
      Η κυκλοφορία κ οι άνεμοι που ευνοούν το χιόνι στη Βοιωτία είναι άκρως αντίθετοι με τις αντίστοιχες της Ηπείρου.
      Κάποια άλλη στιγμή κ με το υψόμετρο των Ιωαννίνων στα 490μ άνετα μπορεί να ευνοηθεί χιονόπτωση-χιονόστρωση.
      Στη τελική μη τα θέλουμε κ όλα δικά μας καθώς αν το δούμε κλιματολογικά τα ανατολικά προσήνεμα ανέκαθεν ήταν ευνοημένα σε μέρες χιονόπτωσης ενώ τα ΔΒδυτικά μαζεύουν πιο μεγάλο σε όγκο υετό.
      Οπότε με την μέχρι τώρα έκβαση του μετρίου γενικώς χειμώνα στη χώρα μας θα έλεγα ότι όλα βαίνουν ομαλά.

      Διαγραφή
    4. NW Pindos
      Το πρόβλημα είναι ότι από ότι βλέπω και η κεντροδυτική Ευρώπη είναι σε κλοιό ήπιου χειμώνα. Αλλά οι προγνώσεις λένε ότι θα χειμωνιάσει για τα καλά προς τα εκεί εντός των επόμενων ημερών.

      Διαγραφή
  2. NW Pindos
    Πολύ ωραίες οι φωτογραφίες με το χιονισμένο χωριό. Σε συνέχεια, δε, των όσων είχα αναφέρει σε άλλη ανάρτηση (περί υψών χιονιού) στην πρώτη φωτογραφία (με την εκκλησία) το ύψος του χιονιού εκτιμώ ότι είναι γύρω στους 30 πόντους και στη δεύτερη φωτογραφία γύρω στους 20 πόντους και όλοι βλέπουμε τι χιονοτοπίο επικρατεί (πολύ ωραίο άσπρο τοπίο). Φανταστείτε τώρα τι γίνεται με ένα και ενάμισι μέτρο...(δεν λέω για περισσότερο).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. όλες ωραίες. Αγγελόπουλο θυμίζει έντονα η τελευταία του Βαγγέλη.
    είπαμε παιδιά, ο καιρός και τα γυρίσματά του. τα βουνά της Εύβοιας μαζεύουν πολύ χιόνι, και έχοντας κάνει το δρομολόγιο και τη σύγκριση για πολλλά χρόνια και αρκετά χιόνια, σας διαβεβαιώ για το χιονοδυναμικό του βουνού που λέγεται Δίρφυς (να μη ρισκάρω τη γενική).

    το, σχετικό με τον καιρό, μεγάλο πρόβλημα της χώρας είναι οι τρόποι θέρμανσης, οι θάνατοι απ' αυτούς και οι αιθαλομίχλες. χτες το μεσημέρι από το δρόμο Λάρισας-Τρικάλων έβλεπε κανείς ένα πλατύ νέφος μπροστά απ' τον Κόζιακα, η δε ατμόσφαιρα, καπνιστή.

    καλό Σαββατόβραδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τις ήπιες καιρικές συνθήκες θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν αυτή τη βδομάδα οι πυροσβέστες στην Αυστραλία για να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που μαίνονται στη Βικτώρια και τη Νέα Νότια Ουαλία, όπως επισημαίνει ο Guardian. Έγινε, εξάλλου, άρση του καθεστώτος καταστροφής στη Βικτώρια, αφού οι πυροσβέστες κατάφεραν να περιορίσουν τις φλόγες που απειλούσαν τις αλπικές πόλεις Bright και Harrietiville. Eπίσης οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να επιστρέψουν στο νησί των Καγκουρώ που έχει καεί σε ποσοστό 49%, αλλά και τη νότια ακτή της Νέας Νότιας Ουαλίας, καθώς οι πυροσβέστες καθαρίζουν τους δρόμους από πεσμένα δέντρα.

    Ένας εθελοντής πυροσβέστης διακομίστηκε, ωστόσο, με σοβαρά εγκαύματα στα πόδια, τους αγκώνες και τα χέρια του στο νοσοκομείο του Σίδνεϊ το Σάββατο 11/1,καθώς κάηκε στην προσπάθειά του να σώσει το σπίτι του. Άλλοι τέσσερις πυροσβέστες από τη Νέα Νότια Ουαλία υπέστησαν ελαφρύτερους τραυματισμούς και μάλιστα οι τρεις επέστρεψαν για να συνδράμουν στο έργο της κατάσβεσης το μεσημέρι του Σαββάτου 11/1. Οι αρχές της Βικτώριας εξέδωσαν προειδοποίηση για το βουνό Buffalo και την κοιλάδα Buckland, καθώς υπάρχει κίνδυνος να ενωθούν δύο πύρινα μέτωπα στην περιοχή. Πάντως, η συγκεκριμένη φωτιά δεν εξαπλώνεται επιθετικά όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά.

    Όσο υπήρχε το φως της ημέρας στις προσπάθειες κατάσβεσης συμμετείχαν και εφτά ελικόπτερα, κάτι που την περιόρισε. Το βόρειο μέτωπο της πυρκαγιάς βρίσκεται περίπου 10 χιλιόμετρα νότια των ορεινών κωμοπόλεων Bright και Harrietville και μέσα στην κοιλάδα Buckland.Το ενθαρρυντικό είναι ότι η πρόγνωση του καιρού δεν κάνει λόγο για κάποιο κύμα ζέστης εντός των επόμενων εφτά ημερών. Μάλιστα, ο δήμαρχος της Alpine Valley Peter Roper έκανε λόγο για μία εξαιρετική μέρα το Σάββατο 11/1, εκ διαμέτρου αντίθετη με την Παρασκευή 10/1, που ήταν ζεστή, υπήρχε θολούρα και συνθήκες κάπνας στην ατμόσφαιρα, με την ορατότητα να περιορίζεται σε μερικές εκατοντάδες μέτρα.

    Ο Roper εκτιμά ότι το κόστος από τη μείωση των εσόδων από τον τουρισμό θα ανέλθει στα 90 εκ. δολ., ενώ δήλωσε στον Guardian ότι η Αυστραλία είναι σχετικά ασφαλής τώρα, αλλά αυτό δεν θα ενθαρρύνει τους τουρίστες, αν οι πυροσβέστες δεν περιορίσουν τις φλόγες. Το Γραφείο Μετεωρολογίας ανακοίνωσε ότι οι συνθήκες θα παραμείνουν σχετικά ήπιες στη Βικτώρια για αρκετές μέρες, αλλά οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν αργότερα μέσα στην εβδομάδα και να εκδηλωθούν και καταιγίδες. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Richard Russel η υγρασία θα μετριάσει τον κίνδυνο που υπάρχει από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τις προσεχείς μέρες οι συνθήκες δεν θα έχουν καμία σχέση με ό,τι προηγήθηκε, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι "ακόμα είμαστε στο μέσο του καλοκαιριού".

    Ανάλογες καιρικές συνθήκες θα βιώσουν και η Νέα Νότια Ουαλία με τη Νότια Αυστραλία, καθώς οι άνεμοι και οι θερμοκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αναζωπυρώσεις, αλλά δεν υπάρχει και κάποιος πολύ μεγάλος φόβος για τις επόμενες εφτά μέρες. Ο αριθμός των καμένων σπιτιών στη Νέα Νότια Ουαλία έφτασε στα 1.995 από τον Οκτώβριο του 2019, ενώ οι νεκροί τους 20, συμπεριλαμβανομένων και τριών εθελοντών πυροσβεστών. Άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βικτώρια και τρεις ακόμα στη Νότια Αυστραλία.
    https://www.theguardian.com/australia-news/2020/jan/11/australia-bushfires-firefighters-injured-amid-push-to-contain-blazes
    Βαγγέλης Σπανός


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. υπεροχες φωτογραφίες.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γνωρίζει κάποιος φίλος από Μυτιλήνη τι συνέβη με τις χιλιάδες πίνες που ξεβράστηκαν στον κόλπο Καλλονής Λέσβου; Η πίνα είναι το μεγαλύτερο δίθυρο όστρακο των ελληνικών θαλασσών. Με τη μία άκρη της καρφώνεται στην άμμο του πυθμένα και την άλλη την ανοίγει ελαφρά για να φιλτράρει μικροοργανισμούς από το θαλασσινό νερό. Στο εσωτερικό της πίνας ζει συνήθως κι ένα καβουράκι (πινοκάβουρας) ή, γαριδούλα, που την τσιμπάει για να κλείσει τα δύο φύλλα της όταν υπάρχει κίνδυνος.

    Φαίνεται ότι οι πίνες ξεριζώθηκαν από τον βυθό εξαιτίας των πολύ ισχυρών βοριάδων και σιγά, σιγά παρασύρθηκαν στην ακτή. Κρίμα, διότι είναι απειλούμενο είδος.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Όπως ακριβώς το λέει ο Νίκος Παππας είναι τα πράγματα,πολύ μεγάλη δυναμική έχει το όρος Διρφη και μάλιστα την "εκπέμπει"σε μεγάλη ακτίνα γύρω της,με τα γνωστά σε όσους γνωρίζουν την περιοχή,αποτελέσματα.
    Και αυτή η δυναμική είναι και η αιτία, όπως είχε γράψει κάποια στιγμή και ο Βαγγέλης.Κ αν θυμάμαι καλά,που δεν αφήνει πολλές φορές Το χιόνι να φθάσει με την ίδια ισχύ, στην Αττική.
    Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον Ελικώνα,ο οποίος ειδικά στα ΑΒΑ τμήματα του και με καιρό βορειου ρεύματος,δίνει απλόχερα πολλά χιλιοστά βροχής η χιονιού,ακόμα και σε αρκετά χαμηλά υψόμετρα ,όπως η περιοχή μου.
    Δεν έχει δίκιο μετά ο Δημήτρης Νακος που έχει πιάσει τα τραγούδια;
    Χωρίς πλάκα τώρα,στις φωτογραφίες που του έστειλα και τα έδειχνε σε φίλους,κανένας δεν πίστευε ότι είχε τόσο πολύ χιόνι σε τέτοιο μικρό υψόμετρο.
    Όσο για την παρατήρηση του φίλου Αποβ την Πίνδο για το ύψος του χιονιού στις φωτογραφίες,να πω ότι έχει δίκιο για την δεδομένη στιγμή,αλλά την ώρα που τράβηξα ήταν στις 10 το πρωί η πρώτη και μόλις είχε ξημερώσει στην δεύτερη.
    Συνέχισε να χιονίζει ασταμάτητα μέχρι αργά το βράδυ και γι'αυτό ανέβηκαν τα εκατοστά σε αυτά που έγραψα.
    Βέβαια το ρολόι γράφει 6,20,για όσους το παρατήρησαν και αυτό επειδή την ώρα αυτή διακόπηκε οριστικά το ρεύμα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που απάντησε ο μεγάλος Κώστας Χατζής σε κάτι που τον ρώτησε η τεράστια Μαρινέλλα σε μια συναυλία στο όμορφο θέατρο της Κρύας στην Λιβαδειά.
    Α αυτό,της λέει,είναι σαν το ρολόι της πόλης,δείχνει 4,χτυπάει 5 και ώρα είναι 8 παρά τέταρτο...!!
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή