Σταδιακή επικράτηση ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων και πτώση (πρόσκαιρη) της θερμοκρασίας


Το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη), ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται από τη Ν. Ρωσία ως τα Β. Βαλκάνια αναμένεται να κινηθεί νοτιοανατολικά. Το σύστημα αυτό δεν θα επηρεάσει την περιοχή μας με βροχές ή χιονοπτώσεις, αλλά με το πέρασμά του θα σηματοδοτήσει την επικράτηση ισχυρών Β-ΒΔ ανέμων και θα προκαλέσει βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Την Παρασκευή (24/1), είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές στη Δ. Ελλάδα και κυρίως στα νησιά του Ιονίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά Α-ΝΑ 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά Β-ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί κοντά στα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Το Σάββατο (25/1), λίγες βροχές προβλέπονται στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δ. Στερεά και ίσως στη ΒΔ Πελοπόννησο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 3 με 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Περισσότερες βροχές αναμένονται το απόγευμα – βράδυ της Κυριακής (26/1) στη Δ-ΒΔ Ελλάδα.

Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020



ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 23-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στα ΒΑ. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 12 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -3 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Τοπικές νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 16 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Ηλιοφάνεια. Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως στο Β. Αιγαίο. Άνεμοι Β 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 17 βαθμούς.

Αττική:
Λίγες νεφώσεις μετά το μεσημέρι. Άνεμοι ΒΔ έως ΒΑ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ με εξασθένηση. Θερμοκρασία από 1 έως 12 βαθμούς.


22 σχόλια:

  1. Ψυχρό μέτωπο επηρεάζει, εξάλλου, και τη Φλόριντα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ να προειδοποιεί για βροχή από παγωμένα ιγκουάνα εξαιτίας των ασυνήθιστα (για Φλόριντα) χαμηλών θερμοκρασιών (4,44 βαθμοί Κελσίου), όπως αναφέρει ο Guardian. Σε τέτοιες συνθήκες τα ψυχρόαιμα ερπετά παγώνουν και χάνουν τη λαβή τους στα δέντρα, όπου έχουν σκαρφαλώσει, με συνέπεια να πέφτουν στο έδαφος. Δεν χάνουν, πάντως, τη ζωή τους, αν και όλοι τα περνούν για πεθαμένα.

    Όσοι ζουν στη Φλόριντα είναι πλέον σχετικά εξοικειωμένοι με τη θέα των παγωμένων ιγκουάνα στις αυλές και τις πισίνες τους, καθώς αυτό συμβαίνει σχεδόν κάθε χειμώνα. Ωστόσο, όταν τα ιγκουάνα είναι δραστήρια κάνουν αρκετές ζημιές στις υποδομές, καθώς σκάβουν λαγούμια για να εναποθέσουν τα αυγά τους, ενώ αφήνουν τα περιττώματά τους σε αυλές και πισίνες. Αλλά μόλις έρθει ο χειμώνας και αρχίσουν να παγώνουν, ζεσταίνουν τις καρδιές και των πιο ορκισμένων εχθρών τους, που τα λυπούνται.

    Όπως ο Frank Cerabino, αρθρογράφος στην Palm Beach Post, που έγραψε ότι δεν συμπαθούσε καθόλου το ιγκουάνα που ζει στον κήπο του, αλλά όταν το είδε παγωμένο μέσα στην πισίνα, το έβγαλε από το νερό για να του δώσει άλλη μία ευκαιρία στη ζωή. Οι ειδικοί συστήνουν, πάντως, στους πολίτες να μην αγγίζουν τα παγωμένα ιγκουάνα, καθώς μπορεί να ξεπαγώσουν απότομα και να επιτεθούν αν θεωρήσουν ότι απειλούνται από κάποιον άνθρωπο. "Όπως κάθε άγριο ζώο, θέλουν να αμυνθούν" εξηγεί στην Washington Post η Kristen Sommers από την Επιτροπή για την Προστασία της Θαλάσσιας Πανίδας και της Άγριας Ζωής στη Φλόριντα.
    https://www.theguardian.com/us-news/2020/jan/21/florida-frozen-iguanas-weather-report

    Μία ευχάριστη εμπειρία από τη φύση είχα, εξάλλου, την Τετάρτη στο Θυμάρι, όπου φωτογράφισα χταπόδι στη δαντελένια ακρογιαλιά. Ήμουν πολύ τυχερός, αφού σχεδόν μόλις βούτηξα το είδα στην άμμο του πυθμένα, δίπλα από μία ποσειδωνία. Και το έβγαλα λίγο στις λιμνούλες που κάνουν τα βραχάκια στην αγαπημένη μου ακτή για μία φωτογραφία. Με το κινητό ελλείψει υποβρύχιας μηχανής.

    Παρατήρησα και ότι είχε δύο κομμένα πλοκάμια, που μάλλον τα έφαγε λόγω έλλειψης τροφής. Δεν είναι κάτι ασυνήθιστο αυτό για τα χταπόδια, ενώ τα θηλυκά όταν γεννούν τα αυγά τους δεν τρώνε καθόλου, καθώς μένουν δίπλα τους και τα προστατεύουν μέχρι να εκκολαφθούν. Στο τέλος πεθαίνουν από ασιτία, αλλά το νεκρό σώμα τους γίνεται πηγή τροφής για τα νέα χταποδάκια, χαρίζοντας τους ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Συνήθως ζουν 2-3 χρόνια κατά μέσο όρο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα αφήνω πάντα ελεύθερα, αφού είναι κρίμα να μειώσεις κι άλλο μία τόσο σύντομη ζωή.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με την κατάσταση που επικρατεί στον καιρό της Ευρώπης, μάλλον κι ευχαριστώ πρέπει να λέμε που έστω και τ οήμισυ της χώρας βίωσε 1 μήνα κανονικού χειμώνα. Είδα χάρτες χιονοκάλυψης και η Κεντρική Ευρώπη πλην Άλπεων είναι καθαρή. Κοιτάς θερμοκρασίες και βλέπεις διψήφια νούμερα στη Νορβηγία! Προφανώς αυτό είναι κλιματική αλλαγή, είναι όμως μόνον αυτό; Μήπως έχουν αυτά ξανασυμβεί κι απλώς δεν είχαμε πρόσβαση στην πληροφορία; (θυμάμαι παιδάκι του δημοτικού, δεκαετία του 80, στην περίοδο των διακοπών των Χριστουγέννων είχε ρίξει πολύ χιόνι. Ένας συμμαθητής μου είχε πάει Γερμανία σε κάποιον συγγενή του. Μου έλεγε ότι είχε ήλιο και ζέστη, ενώ εδώ χιόνιζε.)
    Στα μελλούμενα η κατάσταση δείχνει αποκαρδιωτική. Τα μοντέλα βγάζουν πάντα μια χιονοκατάσταση στο υπερπέραν (δηλ στις 15 ημέρες) και την τραβούν όλο και πιο πίσω μέρα με τη μέρα. Και στο ενδιάμεσο αντικυκλώνες να φάνε και οι κότες και φυσικά ήπιος καιρός. Και στα καπάκια βγαίνει και η πρόβλεψη για ήπιο Φεβρουάριο πανευρωπαϊκά. Παρόλα αυτά, στο μυαλό μου στροβιλίζεται όλο και πιο πολύ ο χιονιάς-φωτοβολίδα (σαν το γκολ-τηλεφώνημα του Μαυρομάτη σε κάποια Ολυμπιάδα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρώ πως κάποια στιγμή μέσα στον Φλεβάρη θα γίνει μπαμ με κάτι καλό.
      Δεν είναι τυχαία αυτή η συνεχής μακροπρόθεσμη τάση για κρύο που στη τελική εξαφανίζεται και τραβιέται χρονικά πιο μακρυά, όπως αναφέρατε. Τα μερομήνια, έδειξαν μεγάλο χιονιά τέλη Ιανουαρίου - αρχάς Φλεβάρη... Η φυση θα μιλήσει; Οψόμεθα!

      Πεντελιώτης

      Διαγραφή
    2. Φαγωθηκατε όλοι να έρθει κάτι καλό.. στην Ελλάδα το χιόνι ειδικά στα πεδινά μόνο προβλήματα δημιουργεί! Κ το πετρέλαιο είναι ακριβό! Ήπια πραγματα θέλουμε κ όχι ακραια

      Διαγραφή
    3. Αγαπητέ ανώνυμε,
      είτε εγώ θέλω χιόνι, είτε εσείς δεν θέλετε, ο καιρός ό,τι θέλει θα κάνει!
      Δεν θυμάμαι να μίλησε κανείς για κάτι ακραίο. Ο κάθε χιονόφιλος θέλει να δει το χιόνι να πέφτει στις αυλή του. Μην συγχέετε κοινωνικά θέματα και ευαισθησίες με τη χιονοφιλία παρακαλώ...

      Διαγραφή
    4. Νομίζω ότι η εμμονή των μοντέλων για τον καιρό σε χρονικό ορίζοντα δεκαπενθημέρου δίνει απαντήσεις επιπέδου χαρτορίχτρας. Το έχω παρατηρήσει εδώ και χρόνια κι εγώ Βαγγέλη με τα λιγοστά που μπορώ να καταλάβω. Νομίζω δεν έχει καμία αξία. Ας έρθει ό,τι θέλει, μακάρι και μια χιονοφωτοβολίδα φίλε ανώνυμε. Στη ζωή έχουμε έρθει για να απολαύσουμε και δεν είναι καθόλου κακό να επιζητούμε την ομορφιά της φυσης. Δεν ζητήσαμε δα και τον βόρειο πόλο πάνω μας. Έχουμε συναίσθηση των δυσκολιών.

      Διαγραφή
    5. Φίλε ανώνυμε κ μπορεί κ επώνυμε(Δεν ξέρω)μπορείς να μη γράφεις καθόλου αυτά τα σχόλια?
      Νομίζω ότι σε αυτό το μπλογκ κυριαρχεί η αντικειμενικότητα κ η σοβαρότητα κ αν δε κάνω λάθος είναι ένα μπλογκ "καιρόφιλων" όποτε αν σε ενοχλούν αυτά που γράφουμε πολύ απλά μη τα διαβάζεις.
      Ο καθένας με τα πιστεύω τού.

      Διαγραφή
    6. Δεν έκανα εγώ το σχόλιο Φώτη, αν εμένα υποψιάστηκες και έγραψες "μπορεί και επώνυμε". Λογικό να πάει σε μένα το μυαλό σου, βέβαια, από τη στιγμή που είναι γνωστή η προτίμηση μου στον ήπιο καιρό, αλλά να που τελικά δεν είμαι και ο μόνος στο μπλογκ που πάει κόντρα στο...ρεύμα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    7. Όχι Βαγγέλη δεν πήγαινε για σένα αυτή τη φορά αλλά για άλλον ανώνυμο κ λίγο μαζί επώνυμο.
      Καλό βράδυ από τον άλλη μια φορά παγωμένο κάμπο του Αγρινίου(1:30πμ -2β!).

      Διαγραφή
    8. ανωνυμος ειμαι κ οχι επωνυμος!

      Διαγραφή
    9. Είσαι επαναλαμβανόμενος ανώνυμος πού γράφει τα συγκεκριμένα σχόλια άρα κ σαν επώνυμος.
      Νομίζω ότι δε χρειάζετε να το συνεχίσουμε άλλο.

      Διαγραφή
    10. Άρα για εμένα πήγαινε το σχόλιο;

      Πεντελιώτης

      Διαγραφή
    11. Όχι φίλε μου,ίσα ίσα που εσύ μίλησες για κάτι καλό στον καιρό.
      Ξέρει ο συνήθης ανώνυμος ποιός είναι.

      Διαγραφή
  3. Δε φαίνεται φως στον ορίζοντα..δυστυχώς. Ρεκόρ ανομβρίας ο φετινός Ιανουάριος στην περιοχή μας(Πρώτη Σερρών).Απολύτο μηδέν υετού από 22 Δεκεμβρίου 2019!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ούτε το καλοκαίρι δεν συμβαίνει αυτό.δηλαδή αν τύχει και ρίξει το καλοκαίρι σε ένα μήνα 2-3 καταιγίδες χωρίς να κάνει τίποτα παραπάνω μαζεύονται άνετα τα 50 χιλιοστα.οι σέρρες σαν ηπειρωτική περιοχή της έχει στα δάκτυλα τις καλοκαιρινές καταιγίδες.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  4. Εδώ στη κεντρική Εύβοια δεν έχουμε παράπονο από νερά και χιόνια.ολα πάνε φυσιολογικά για χειμώνα. Δημήτρης Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 00κ 30 κ η θερμοκρασία στους 0 βαθμούς κελσίου.Το ξημέρωμα προβλέπεται πάχνη.Συνηθως μετά τον παγετό ακτινοβολίας γυρίζει νοτιάς, αυτή την φορά θα έχουμε ενισχυμένους Βοριάδες, φαινόμενο το οποίο δεν είναι και πολύ συνηθισμένο στο νησί. Καλό ξημέρωμα σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παγετό ακτινοβολίας εχουμε την άνοιξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κουίζ: Πότε ήταν ορέ Αθηναίοι, δύο καλά χιόνια τέλη Γενάρη στην Αθήνα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή