Ο Δεκέμβριος του 2019

Ο Δεκέμβριος του 2019 μαζί με τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν οι δύο πιο ζεστοί Δεκέμβριοι από τότε που κρατούνται αρχεία. Στα κατακόκκινα η ΒΑ Ευρώπη και η Αυστραλία!

7 σχόλια:

  1. Γιώργο από τη Νομή, τώρα διάβασα το σχόλιο, συμφωνώ με τον Nakiosjim, ήταν στις 05-02-1991.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θυμάσαι εκείνο το δελτίο με τον Μελανιτη Χρήστο!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    2. Όχι, δεν το θυμάμαι Γιώργο, αλλά θυμάμαι την προηγούμενη ατέλειωτη παγωνιά πολλών - πολλών ημερών. Είχα επισκεφτεί τη Σόφια (Βουλγαρία) και η πάχνη δεν έλιωνε στον ήλιο το μεσημέρι επάνω στην άσφαλτο! Θα είχε -20. Έπειτα, 07-02-1991 Τσικνοπέμπτη, πήγαμε ταβέρνα στη Θέρμη και δεν είχαμε μέρος να παρκάρουμε το αυτοκίνητο από τα πολλά χιόνια.

      Διαγραφή
  2. Το relative to 1981-2010 είναι εξόχως παραπλανητικό καθότι καθησυχαστικο !!
    Αν βάλουμε τη χρονοσειρα 1951-1980 π.χ .... Θα δούμε κάτι πιο ζοφερό !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πέραν αυτών που λες, η συγκεκριμένη τριακονταετία αναφοράς δίνει τέλος και στην αμφισβήτηση ότι οι περισσότερες από τις παλιές παρατηρήσεις είναι από αεροδρόμια, ημιαγροτικές περιοχές κ.λπ. και η οποιαδήποτε τωρινή άνοδος της θερμοκρασίας οφείλεται στην αστικοποίηση αυτών των περιοχών. Αυτό, βέβαια, μικρή σημασία έχει γιατί ο τρόπος που μετράμε τις θερμοκρασιακές αποκλίσεις είναι αντικειμενικός και δεν περιλαμβάνει τη σύγκριση σημειακών τιμών.

      Διαγραφή
  3. Ανησυχία υπάρχει στην επιστημονική κοινότητα, επειδή φύτρωσε γρασίδι στο Έβερεστ και τα Ιμαλάια, μία από τις ταχύτερα θερμαινόμενες περιοχές του πλανήτη, όπως επισημαίνει ο Guardian. Η επίδραση στα αποθέματα νερού από τη μικρή, αλλά σημαντική αύξηση της βλάστησης ανάμεσα στη ζώνη που μεσολαβεί μεταξύ των δέντρων και του χιονιού δεν είναι γνωστή, αλλά μπορεί να αυξήσει τις πλημμύρες στην ευρύτερη περιοχή των Ιμαλαϊων, συνολικής έκτασης 4,2 εκ. τετρ. μιλίων, η οποία τροφοδοτεί τα δέκα μεγαλύτερα ποτάμια της Ασίας και παρέχει νερό σε 1,4 δισ. ανθρώπους.

    Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν στοιχεία από δορυφόρους για να εκτιμήσουν την αύξηση της βλάστησης σε ένα μη προσβάσιμο οικοσύστημα, που περιλαμβάνει θάμνους, χόρτα και εποχικό χιόνι και είναι σημαντικό για την υδρολογία της περιοχής. Μελετώντας, λοιπόν, φωτογραφίες από το 1938 ως το 2018 διαπίστωσαν ότι αυτή η βλάστηση εκτείνεται από 4.150 ως 6.000 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια έχει διπλασιαστεί από την έλευση του 21ου αιώνα, με πάνω από 1/4 πάγου να έχει χαθεί μέσα σε τέσσερις δεκαετίες.

    Τα οικοσυστήματα των Ιμαλαϊων είναι επίσης ιδιαίτερα ευάλωτα σε αυτή την αύξηση της βλάστησης. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς αυτή η βλάστηση μπορεί να επηρεάσει τα αποθέματα νερού, αλλά έρευνες έδειξαν ότι παρόμοια αύξηση της βλάστησης στην Αρκτική οδήγησε σε υπερθέρμανση την ευρύτερη περιοχή, με τα φυτά να απορροφούν περισσότερο ηλιακό φως και να θερμαίνουν το έδαφος. "Αυτά μπορεί να είναι κακά νέα για τα Ιμαλάια, διότι μία επιτάχυνση της τήξης των πάγων, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πλημμυρών" επισημαίνει η Karen Anderson από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Κορνουάλη.

    Ωστόσο, η Anderson ξεκαθαρίζει ότι από μόνη της η βλάστηση δεν αυξάνει τη θερμοκρασία και τον κίνδυνο για πλημμύρες στα Ιμαλάια - απεναντίας το νερό στα φυτά που εξατμίζεται μέσω του φυλλώματος τους έχει μία ψυχρή επίδραση στο περιβάλλον. "Δεν ξέρουμε πολλά για αυτή την περιοχή και χρειάζεται να γίνουν κι άλλες έρευνες, διότι είναι μία κύρια αποθήκη νερού στα Ιμαλάια" κατέληξε η ίδια.
    https://www.theguardian.com/environment/2020/jan/10/grass-growing-around-mount-everest-as-global-heating-intensifies

    Tην ίδια στιγμή στην Ελλάδα πέθανε μία γυναίκα από το κρύο στην Κέρκυρα, όπου έμενε σε ένα μικρό σπίτι χωρίς θέρμανση. Σχεδόν καθημερινά το τελευταίο διάστημα έχουμε, εξάλλου, θύματα από πυρκαγιές ή διαρροές αερίου σε διαμερίσματα, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να ζεσταθεί με κάθε μέσο στην Ελλάδα της φτώχειας, της κρίσης, των μνημονίων του σχεδόν ανύπαρκτου κοινωνικού κράτους και του κακού καιρού.

    Τουλάχιστον σήμερα Παρασκευή 10/1 είδαμε επιτέλους και λίγο ήλιο, χωρίς τη μαύρη συννεφιά και τον παγερό βοριά. Αλλά τα νερά ήταν και πάλι παγωμένα στη δαντελένια ακρογιαλιά. Τουλάχιστον ήταν καλές οι υποβρύχιες λήψεις, χάρη στον ήλιο που ταξίδευε πάνω από τη θάλασσα, αφήνοντας τη λάμψη του στα κρυστάλλινα νερά της.

    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στη Σέτα θα σκουληκιάσει το χιόνι. Πώς ζει εκεί ο κόσμος ρε παιδί μου. Κάθε χρόνο τα ίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή