Οι φωτογραφίες της εβδομάδας

Συνύπαρξη στη λιακάδα. Φωτ. Βαγγέλης Σπανός



Το τίμημα του πολύ χιονιού. Φωτ. Χριστόδουλος Χριστοδούλου

Πάρνηθα, 22-1-2020. Φωτ. Ιπποκράτης Παππάς

Λουλούδια στην καρδιά ενός χειμώνα της νέας κανονικότητας.
Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

Ελευθερία!  Φωτ. Βαγγέλης Σπανός

13 σχόλια:

  1. Κόψε τα ξύλα και κάθισε δίπλα στο τζάκι να απολαύσεις το ωραιο κρασί που έχεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και στο Θυμάρι έκοβαν κάποιοι ξύλα από τα κλαδιά δύο πεύκων και ενός ευκαλύπτου που έσπασαν με τον αέρα των προηγούμενων ημερών. Ευτυχώς στην προκειμένη περίπτωση τα δέντρα έμειναν όρθια. Θα πρέπει να μαζέψουμε, ωστόσο, εκατοντάδες κουκουνάρια που έχουν διασκορπιστεί για να μην γίνουν μαζί με τα πλαστικά επικίνδυνη καύσιμη ύλη το καλοκαίρι. Παρεμπιπτόντως, εκατοντάδες κομμάτια πλαστικού ανά λίτρο θαλασσινού νερού βρήκαν επιστήμονες στην Ανταρκτική, όπως αναφέρει το Skynews, που συμμετέχει στις έρευνες.

      Είναι η πρώτη προσπάθεια να διαπιστωθεί πόσο πλαστικό φτάνει στην παγωμένη ήπειρο, όπου συλλέγεται νερό από διαφορετικά βάθη με ένα εξαιρετικά λεπτό φίλτρο. Σε ένα δείγμα που λήφθηκε από επιφανειακά νερά, ήταν ορατά και με το μάτι κάποια μικροπλαστικά, ωστόσο, με το μικροσκόπιο αποκαλύφθηκαν πολλά περισσότερα. "Υπάρχει πολύ περισσότερο πλαστικό απ' ό,τι περιμέναμε να δούμε και είναι λυπηρό, διότι η περιοχή θεωρείται παρθένα και ανέγγιχτη" δήλωσε η Tristyn Garza από το πανεπιστήμιο Δυτική Φλόριντα, εκφράζοντας την έκπληξή της για το πόσο μακριά έχει φτάσει η ανθρώπινη επίδραση στον πλανήτη.

      Οι επιστήμονες ανέλκυσαν και ένα δίχτυ, που είχαν ποντίσει στον κόλπο Marguerite, το οποίο εκτός από πλαγκτόν, είχε πάνω και ένα κομμάτι πράσινο πλαστικό - πιθανότατα το πώμα κάποιου μπουκαλιού. "Το πρόβλημα είναι ότι μικροπλαστικά δεν εντοπίζονται μόνο σε μέρη που ζουν πολλοί άνθρωποι, αλλά και σε απομακρυσμένα, παρθένα σημεία, όπου ταξιδεύουν με τα ωκεάνια ρεύματα, κι έτσι υπάρχουν παντού" εξηγεί ο Julian Blumenroeder από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία. Ο ίδιος μελετά αν το πλαγκτόν καταναλώνει τα μικροπλαστικά, που σε μία τέτοια περίπτωση θα περνούν μετά στην τροφική αλυσίδα.

      Την ανησυχία του εξέφρασε και ο θαλάσσιος οικολόγος Dave Burns καθώς όλο και περισσότερα πλαστικά καταλήγουν στην Ανταρκτική, το τελευταίο φυσικό μέρος του κόσμου, όπου πολλοί οργανισμοί χρειάζονται μεγάλο χρονικό διάστημα για να καταναλώσουν ένα γεύμα. Οπότε αν αυτό περιέχει και μικροπλαστικά, τότε όχι μόνο το γεύμα τους δεν θα τους δώσει τα απαραίτητα, αλλά θα φράξει και το στομάχι τους και κατά συνέπεια θα μπορούν να φάνε λιγότερες ποσότητες μετά, συμπλήρωσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον δόκτορα Burns η θαλάσσια πανίδα της Ανταρκτικής έχει ήδη να διαχειριστεί και την κλιματική αλλαγή, τα ταχέως θερμαινόμενα νερά, την απώλεια του θαλάσσιου πάγου και τους όλο και πιο ισχυρούς ανέμους.
      https://news.sky.com/story/plastic-pouring-into-antarctica-with-hundreds-of-pieces-in-every-litre-of-water-11915953
      Βαγγέλης Σπανός


      Διαγραφή
  2. Κουίζ: Ποια είναι τα χωριά της χώρας μας που το όνομά τους έχει ως θέμα ή πρώτο συνθετικό το τιμημένο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στα Γιάννενα έχουμε το χωριο Χιονιαδες στον Γράμμο ο κ.Ζιακοπουλος ίσως γνωρίζει κάτι για το όνομα τους.

      Διαγραφή
    2. Βρήκα το χωριό Χιόνα στην Αχαϊα και την παραλία Χιόνα ή Χιώνα στην Α.Κρήτη.
      Χαιρετίσματα στην, κατ'ευφημισμόν, Χιονοθεσσαλονίκη!

      Διαγραφή
    3. Κύριε Ζιακόπουλε ξεχνάτε τον τόπο σας .Χιονιάδες ,το χωριό της
      Κόνιτσας

      Διαγραφή
  3. Χιοναδες στους πρόποδες του Γράμμου στο νομό Ιωαννίνων ... δάσκαλε σας διέφυγε αυτό τόσο κοντά στη γενέτειρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ασυγχώρητος! Ξέχασα τους Χιονιάδες, το όμορφο Μαστοροχώρι της περιοχής μας με τους φημισμένος λαϊκούς ζωγράφους του που είναι χτισμένο στις πλαγιές του Γράμμου σε υψόμετρο περίπου 1150 μέτρων.
      Αναφορικά με την ονομασία του χωριού, που είναι γνωστό και ως Χιονάδες ή Σιουνάδες, οι εκδοχές είναι τρεις:
      α) Η ονομασία προέρχεται από τις πολλές χιονοπτώσεις που πλήττουν την περιοχή.
      β) Από το χιόνι που παλαιά τα καλοκαίρια οι Χιονιαδίτες μετέφεραν από τις ανήλιες χαράδρες του Γράμμου σε άλλα μέρη προς πώληση για να εξοικονομούν τα προς το ζην.
      γ) Από τη σερβική λέξη Sunjiati που σημαίνει κατασκοπεύω. Το προερχόμενο από την προαναφερθείσα λέξη όνομα Σιουνάδες (σκοπιές, παρατηρητήρια) έγινε με λεκτική παραφθορά Χιονιάδες. Η παραπάνω ερμηνεία, που ανήκει στον ακούραστο φίλο μου πολιτικό μηχανικό, ερευνητή και συγγραφέα Θωμά Ζιώγα από τη Δροσοπηγή Μαστοροχωρίων, δικαιολογείται από την υψηλή θέση στην οποία βρίσκεται το χωριό και από τον πληθυντικό αριθμό στον οποίο απαντάται το όνομα.
      Συνεχίζοντας τις απαντήσεις στο κουίζ του Χρήστου, βρήκα ακόμα το Χιονοχώρι Σερρών και τα Χιονάτα Κεφαλονιάς.

      Διαγραφή
    2. Τελικά ο κ. Ζιακόπουλος βρήκε τα περισσότερα. Έχουμε και λέμε:
      Χιόνα Αχαΐας,
      Χιονάδες Ιωαννίνων,
      Χιονάδες Έβρου,
      Χιονάτα Κεφαλληνίας,
      Χιονάτο Καστοριάς,
      Χιονιάσα Ιωαννίνων,
      Χιονίστρα (Διομήδεια) Ξάνθης,
      Χιονοχώρι Σερρών.

      Διαγραφή
  4. Φίλε Χριστοδουλε βλέπω τα λιοδεντρα κ ειλικρινά πονάει η ψυχή μου.. Μιλάμε για δέντρα που έμεινε μόνο ο κορμός.Τα συγκεκριμένα ήταν μικρά στην ηλικία η αρκετών χρόνων.Δεν μπορώ να καταλάβω καθαρά από τις φωτογραφίες.Κριμα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όντως φίλε Αντώνη,είναι ελιές που βρίσκονται μέσα σε απανεμα σημεία και το χιόνι ξεπερνούσε τα 2 μέτρα με αποτέλεσμα να τις έχει κυριολεκτικά "λιανισει".
    Οι ζημιές που έγιναν είναι πολύ μεγάλες και την κατάσταση δεν θα την σώσει ο ΕΛΓΑ.
    Τι να κάνουμε όμως,μαζεύουμε τα ξύλα όπως είπε ο Δημήτρης Νακος και τα αποθηκεύουμε για τον επόμενο χειμώνα.
    Ήδη έχω κάνει πάνω από 5 τόνους ξύλα και έχω συνέχεια.
    Ουδέν κακο αμιγές καλού, που έλεγαν και οι αρχαίοι ημών πρόγονοι.
    Όπως έγραψα ξανά ,οι ελιές το μόνο εχθρό που φοβούνται ειναι ο πάγος, που ακόμη δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τις έχει πειράξει ή οχι,αυτό θα φανεί μόλις ζεστάνει ο καιρός.
    Τώρα στα μελλούμενα και σε παράφραση του πολύ ωραίου τραγουδιού του Νίκου Καρβέλα"ο τελευταίος χορός" που το τραγούδησε μαζί με την Άννα Βίσση,ο τελευταίος χορός που έχει να μας δώσει ο φετινός χειμώνας,είναι το επόμενο 10-15ημερο,ανάλογα την περιοχή,καθώς,μετα τις 10 Φλεβάρη φαίνεται όπως σωστά είπε και ο Λευτέρης να έχουμε παρατεταμένο χρονικό διάστημα(9μηνο όπως μου δείχνει και εμένα)ανομβρίας.
    Ελπίζω και εύχομαι να το ρίξει καλά νερά το επόμενο διάστημα και ειδικά στις περιοχές που έριξε λίγο ή και καθόλου,γιατί όπως σωστά έγραψε ο Δημήτρης.ρ, θα κλάψουν μανούλες.
    Ο καιρός για κάποιες περιοχές έχει περάσει επικίνδυνα και την κατάσταση δεν θα μπορέσουν να την σώσουν οι οποίες βροχές της άνοιξης και του καλοκαιριού,καθώς βροχές ποτιστικές δεν φαίνονται πριν τον ερχόμενο Οκτώβριο.
    Εύχομαι ολόψυχα αυτή μου η εκτίμηση να πέσει παντελώς έξω,γιατί εάν επιβεβαιωθει,εμάς που ασχολούμαστε και με τα αγροτικά,μαύρο φίδι που μας έφαγε και ειδικά στις περιοχές που στερήθηκαν τα νερά.
    Χαιρετίσματα από την όμορφη περιοχή των Καλαβρύτων,όπου βρίσκομαι απο το πρωί,μέσα σε ωραία τοπία και ιδανική ατμόσφαιρα με ομίχλη, συννεφιά και κρύο.
    Υ,Γ:Εντύπωση μου προκάλεσε το πρωί ένα σμήνος από ψαρονια στο ύψος του Κιάτου, που εκτεινόταν έως το Ξυλόκαστρο και σε μορφή κύματος κινήθηκε προς τον Κορινθιακό κόλπο.
    Ένα υπέροχο θέαμα που αν και το αποθανάτισα με το κινητό,εντούτοις δεν φαινόταν καθαρά γιατί ακόμη δεν είχε ξημερώσει καλά καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπορούμε να ξέρουμε τι θα ακολουθήσει το επόμενο 9μηνο?μην τρελαθουμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή