Τοπικές και σύντομες βροχές, ενισχυμένοι ΒΔ άνεμοι και πρόσκαιρη πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα


Αβαθές βαρομετρικό χαμηλό στη Β. Αδριατική, συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο που εκτείνεται ως την κεντρική Μεσόγειο, κινείται ανατολικά και το νέο εικοσιτετράωρο (Πέμπτη) θα προκαλέσει τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Β. Ελλάδα και τις ανατολικές νησιωτικές περιοχές της χώρας. Με το πέρασμα του προαναφερθέντος μετώπου, οι άνεμοι θα γίνουν παντού Β-ΒΔ με ένταση 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στη ΒΑ Ελλάδα. Την Παρασκευή (31/1), δεν προβλέπονται βροχές και οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με ένταση 4 με 6 μποφόρ. Κατά τα άλλα, τη νύχτα και νωρίς το πρωί κατά τόπους στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός. Το Σαββατοκύριακο (1-2/2),  αναμένεται σχεδόν παντού ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η καλοκαιρία θα συνεχιστεί και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας.

Πέμπτη, 30 Ιανουαρίου 2020

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή και χιονοπτώσεις (ορεινά). Πιθανές καταιγίδες στα ΒΑ. Άνεμοι Β-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Πιθανές βροχές τις πρωινές ώρες κυρίως στα ΝΔ. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Πιθανές βροχές, τοπικές και σύντομες,  τις πρωινές ώρες. Άνεμοι ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 3 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και στα ανατολικά καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 17 βαθμούς.
 
Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

7 σχόλια:

  1. Για αρκτική εισβολή στις αρχές Φλεβάρη στη δυτική, κεντρική Ευρώπη και μέχρι τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο γράφει το severe-weather, καθώς ένας αντικυκλώνας θα υψωθεί στον βόρειο Ατλαντικό, ωθώντας ψυχρές αέριες μάζες νοτιότερα προς την ανατολική πλευρά του ωκεανού.

    Υπάρχει, μάλιστα, συμφωνία του ευρωπαϊκού και του αμερικάνικου μοντέλου για την αλλαγή της κυκλοφορίας σε μεσημβρινή, με το πρώτο να είναι ακόμα πιο... επιθετικό δίνοντας και αρκετά χιόνια στην Ευρώπη, αν και πολλά μπορεί να αλλάξουν, καθώς μεσολαβούν αρκετές μέρες μέχρι τις 5-6/2.

    Πολλά μπορεί να έχουν ήδη αλλάξει, νομίζω, διότι όπως είδα, οι χάρτες του severe-weather είναι χθεσινοί (28/1).
    https://www.severe-weather.eu/mcd/arctic-outbreak-possible-early-february-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάντως, στη βραδινή ανανέωση των μοντέλων ο χιονιάς οδεύει προς τη γνωστή παγωμένη γωνιά της Ευρώπης. Το αμερικάνικο δίνει σχεδόν πανελλαδικό χιονιά, μάλιστα, ενώ το ευρωπαϊκό έχει τον αυλώνα πιο δυτικά και το χαμηλό νότια στο Ιόνιο μετά, άρα μάλλον ευνοείται η κεντρική και η βόρεια Ελλάδα.

    Το θέμα είναι ότι είχε μια δωροεπιταγη ο αδερφός μου και προσφέρθηκε να μου πάρει υποβρύχια μηχανή, γιατί μου έχει χαλάσει. Όχι, πάρε αποκωδικοποιητή για την τηλεόραση της μαμάς του είπα, θα μου την επισκευάσουν τη μηχανή. Πότε; Μα φυσικά όταν σκάσει ο χιονιάς για να μείνω με τον φακό στο χέρι. Όπως στις 22 Δεκεμβρίου που είχα πάρει τότε μετά από κάνα μήνα τη φωτογραφική, αλλά έσκασε ο νοτιάς των 9 μποφόρ κι έτρεχα Σαλαμίνα να βρω παραλία με λίγο κύμα.
    Β. ΣΠ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι θερμοκρασίες του ευρωπαϊκού μοντέλου είναι, πάντως, υψηλές στα 850hPa και συγκεκριμένα θετικές, εκτός από τμήματα της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ το αμερικάνικο δίνει για πλάκα τα -7, -8 ακόμα και -10. Τζίφος πραγματικά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βαγγέλη χαίρομαι που παρακολουθείς κ ερμηνεύεις τόσο καλά τα μοντέλα καιρού κ τις θερμοκρασίες στους χάρτες.
      Πολύ καλή εικόνα θα σου δώσουν αν θέλεις να παρακολουθείς κ μάθεις να τους διαβάζεις οι χάρτες στα 500hpa.
      Πάντως θα έλεγα τον τζίφο να μη τον υπολογίζεις κ πολύ μετά τις 4 μέρες.
      Βροχερές καληνύχτες από την Αιτωλοακαρνανία.

      Διαγραφή
    2. Ναι, έχεις δίκιο, ο τζίφος είναι και λίγο τζόγος... Χοντρικά με -6, -7 βαθμούς στα 850hPa και σχεδόν με -30 στα 500hPa δεν χιονίζει, πάντως, στην Αθήνα; Παρεμπιπτόντως, το πρωινό τρέξιμο του ευρωπαϊκού μοντέλου (0z)φέρνει λίγο πιο ανατολικά τον αυλώνα και λίγο βορειότερα το χαμηλό στο Ιόνιο, ενώ κατεβάζει τις θερμοκρασίες στα 850hPa σε αρνητικές τιμές στις 7 και 8 Φεβρουαρίου. H υποστήριξη στα 500hPa δεν είναι, βέβαια, καλή, αλλά σαν να μαγειρεύεται στη συνέχεια κι άλλη ψυχρή εισβολή, από τα ανατολικά αυτή. Αν μπούμε σε αυτόν τον φαύλο κύκλο πάλι... Ελπίζω κι εγώ να επιβεβαιωθεί η επιθυμία (ή, εκτίμηση;) του δασκάλου για βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά.
      Β. ΣΠ.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Το πέρασμα του μετώπου πάντως κάνει τελικά καλούτσικη δουλειά σε όλο το ευρύτερο ανατολικό Αιγαίο. Εδώ στην πόλη της Ρόδου ήδη από τα ξημερώματα έχουμε φτάσει τα 20 χιλιοστά από τις κατά περιόδους έντονες βροχές
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και έπιπλέον ισχυρότατος δυτικός άνεμος οι ριπές του οποίου αγγίζουν τα 8 μποφόρ
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή