Wind chill και φυτά


Φίλος του μπλογκ από το νομό Τρικάλων με ρώτησε αν ο δείκτης αίσθησης ψύχους (wind chill) που εφαρμόζεται στους ανθρώπους ισχύει και στα φυτά. Για παράδειγμα, ο ανθρώπινος οργανισμός αισθάνεται με τον ίδιο τρόπο μια πραγματική θερμοκρασία -4ο Κελσίου με ανέμους ταχύτητας 30 χιλ/ώρα και μια θερμοκρασία -20ο Κελσίου με άπνοια. Ισχύει το ίδιο για ένα ελαιόδεντρο; 
Καταρχάς, η ψύξη (απαγωγή θερμότητας) που προκαλεί ο κρύος άνεμος έχει μεγάλη σημασία στους θερμόαιμους οργανισμούς (ανθρώπους και ζώα) που προσπαθούν να κρατήσουν το σώμα τους ζεστό, δηλαδή να παραμείνουν θερμότεροι από τη θερμοκρασία του αέρα. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, για τα φυτά δεν ισχύει το ίδιο. Γι αυτά η πραγματική θερμοκρασία έχει σημασία και όχι η ισοδύναμη με τα ανθρώπινα μέτρα θερμοκρασία που δημιουργεί ο πνέων άνεμος.

Μια κρύα χειμωνιάτικη μέρα η θερμοκρασία των φυτών συνήθως βρίσκεται κοντά στη θερμοκρασία του αέρα. Ο ισχυρός άνεμος που μπορεί να πνεύσει δεν μπορεί να ψυχράνει το φυτό περισσότερο από τη θερμοκρασία του αέρα. Αν θεωρητικά κάποια στιγμή αυτό συμβεί, ο θερμότερος αέρας του περιβάλλοντος θα το θερμάνει. Μια ηλιόλουστη μέρα ένα εκτεθειμένο στον ήλιο φυτό μπορεί να αποκτήσει θερμοκρασία μεγαλύτερη από εκείνη του αέρα που το περιβάλλει, με την προϋπόθεση ότι επικρατεί άπνοια. Αν φυσάει, το φυτό θα θερμανθεί πολύ λιγότερο, καθώς ο ισχυρός άνεμος απάγει γρήγορα την εκ του ήλιου αποκτούμενη θερμότητα.
Κάτω από πολύ ψυχρές συνθήκες, όταν ένα μεγάλο μέρος του νερού που υπάρχει στο φυτό έχει παγώσει, ένας ισχυρός ξηρός άνεμος θα απομακρύνει την υγρασία και θα αφυδατώσει το φυτό. Η αφυδάτωση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τα φυτά που διατηρούν τα φύλλα τους το χειμώνα, όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι και οι θερμοκρασίες είναι όχι μόνο χαμηλές αλλά και πάνω από το μηδέν.
Κάτω από ήρεμες συνθήκες το φυτό ψύχεται περισσότερο μετά το ηλιοβασίλεμα. Χωρίς τον άνεμο να ανακατεύει τον αέρα, ο κρύος αέρας μαζεύεται κοντά στην επιφάνεια του εδάφους. Όταν έχουμε χιόνι, το χιόνι αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου πίσω στον ουρανό. Όταν ο ήλιος βασιλέψει, το κρύο χιόνι ψύχει τον αέρα πάνω από αυτό και χωρίς να πνεύσει άνεμος που θα αναμείξει τον ψυχρό αέρα με τον θερμότερο αέρα που βρίσκεται πάνω από αυτόν, αναπτύσσεται ένα πολύ κρύο στρώμα αέρα λίγο πάνω από το χιόνι. Γι αυτό το λόγο οι μεγαλύτερες από το ψύχος ζημιές των φυτών παρατηρούνται συχνά κοντά στο έδαφος, λίγο πάνω από το μονωτικό χιόνι.
Καλή Κυριακή σε όλους


6 σχόλια:

  1. Νομίζω ότι με το ανακάτεμα του αέρα που αναφέρεται στην τελευταία παράγραφο πρέπει να έχουν σχέση οι ανεμομείκτες που βλέπουμε μερικές φορές σε πορτοκαλεώνες κ.α.

    Λύρας Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην περίπτωση που αναφέρετε ο πρώτος στόχος είναι να σωθούν από τις χαμηλές θερμοκρασίες οι καρποί, αλλά ταυτόχρονα προστατεύονται και τα δέντρα.

      Διαγραφή
  2. Τουλάχιστον 17 είναι οι νεκροί μόνο σε μία μέρα από το δριμύ ψύχος στο Αφγανιστάν, όπου σημειώθηκαν σφοδρές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις, οι οποίες συνεχίζονται σε τμήματα της πολύπαθης ασιατικής χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters. Στο Αφγανιστάν δεν είναι ασυνήθιστος ο ακραίος χειμωνιάτικος καιρός, κατά τον οποίο σταματούν, μάλιστα, και οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις πολλές αντιμαχόμενες πλευρές. Φέτος, όμως, ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα σκληρός, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Τμήμα της χώρας.

    Μάλιστα, ο τραγικός απολογισμός μπορεί να αυξηθεί, με τον εκπρόσωπο της Αρχής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών να υποστηρίζει ότι "δεν περιμέναμε τέτοιο κύμα ψύχους", προσθέτοντας ότι "έχουμε πληροφορίες ότι οι χιονοπτώσεις προκάλεσαν θύματα, αλλά δεν ξέρουμε πόσα". Με τους πρόσφατους θανάτους ανήλθαν σε 24 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους από την Πρωτοχρονιά, οπότε και άρχισε το κρύο με τη θερμοκρασία να υποχωρεί στους -12 βαθμούς και να κλείνουν πολλοί δρόμοι, συμπεριλαμβανομένης και της σήραγγας που συνδέει το κεντρικό με το βόρειο Αφγανιστάν. Έκλεισε επίσης ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει την πρωτεύουσα Καμπούλ με την Κανταχάρ.

    Και η δυτική επαρχία Herat επηρεάστηκε από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ οκτώ άνθρωποι, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, είχαν άδοξο τέλος, όταν καταπλακώθηκαν από τις στέγες δύο σπιτιών που δεν άντεξαν το βάρος του χιονιού. Σε άλλες περιοχές της χώρας σημειώθηκαν σφοδρές βροχοπτώσεις και τις επόμενες βδομάδες αναμένονται νέα κύματα ψύχους, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Mohammad Nasid Muradi. O OHE εκτιμά ότι 9 εκ. Αφγανοί χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, μεταξύ άλλων τροφή και στέγαση, καθώς ο πόλεμος έχει εκτοπίσει εκατοντάδες χιλιάδες.
    https://www.reuters.com/article/us-afghanistan-weather-casualties/at-least-17-killed-as-extreme-cold-sweeps-across-afghanistan-idUSKBN1ZB0CE?il=0
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έγραψε ένας μετεωρολόγος για -10 με -12 στα σύνορα της Αττικής, το πήραν και το έκαναν σημαία τα γνωστά σάιτ που αρέσκονται στην τρομολαγνεία και δυστυχώς τα διαβάζει πολύς κόσμος. Η λεπτομέρεια είναι, βέβαια ότι το -12 αφορά τη στάθμη των 850 hPa μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες.

    Να υπενθυμίσω ότι και πέρσι μετά το τελευταίο χιόνι το βράδυ της 15ης Γενάρης έγραφαν και έλεγαν πολλοί ότι από τις 22-23, άντε 25/1 έρχεται νέα ψυχρή εισβολή. Τελικά ήρθε ένα, ανελέητο είναι η αλήθεια, ξεροβόρι στις 23/2. Μένει να αποδειχτεί αν όπως συνέβη και το 2017 και το 2019, το δυνατό κομμάτι του χειμώνα ήταν μεταξύ 25/12 και 10/1.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. μετά απο 2 εβδομάδες τρέχα γύρευε,η αλλίως ζήσε μάη μου να φας τριφύλλι.
      τα τρεξίματα δίνουν και παίρνουν συνέχως στα μακρυνά.μόνο για το μάτι αξίζει,τίποτα παραπάνω.

      Διαγραφή
    2. Το διάβασα και εγώ φίλε Βαγγέλη και πραγματικά απορώ πως αυτός ο άνθρωπος, λέει το δελτίο καιρού σε ένα κανάλι πανελλήνιας εμβέλειας!!!
      Εάν ήταν σοβαρός μετεωρολόγος,θα γνώριζε ότι ασφαλής πρόβλεψη πέραν τον 7 ημερών δεν μπορεί να γίνει!
      Το συγκεκριμένο προγνωστικό μοντέλο που ανέφερε ο Κλ.Μ ανανεώνεται κάθε 6 ώρες και δείχνει σενάρια... Αυτός ο κύριος λοιπόν έπιασε ένα σενάριο στις 300 plus και το έδωσε ως δεδομένο, κάτι που λαχταρούν τα ΜΜΕ!
      Λυπάμαι γιατί πράγματα στοιχειώδη που ξέρουν μέχρι και ερασιτέχνες μετεωρολόγοι, δεν γνωρίζει ο κύριος Κλ.Μ που λέει ότι είναι μετεωρολόγος!
      Κατά τα άλλα μου άρεσε πολύ η ανάλυση του κυρίου Ζιακόπουλου και θυμήθηκα τα δελτία καιρού για τους αγρότες στην ΕΡΤ, που σαν...χιονοφιλος τους χειμώνες περίμενα να δω αν υπήρχε κάποια... ελπίδα για χιονιά τις επόμενες 5 ημέρες!
      Μέχρι που στην Ορεστιάδα που ήμουν φαντάρος, έβλεπα στο ΚΨΜ ένα απόγευμα το δελτίο καιρού και είχα κολλήσει στην κυριολεξία δίπλα στην τηλεόραση γιατί είχε θόρυβο, για να ακούσω τον κύριο Ζιακοπουλο, ήταν Ιανουάριος του 2000...Και μου λέει ένας άλλος οπλίτης, σιγά ρε φίλε, αγρότης είναι ο πατέρας σου;
      Τι να του έλεγα εγώ;Ότι περίμενα να δω αν τις επόμενες 5 ημέρες θα χιόνιζε στην Ορεστιάδα;
      Καλή συνέχεια και ελπίζω να σταματήσουν να εκθέτουν κάποιοι τον εαυτό τους και την μετεωρολογία που είναι σοβαρή επιστήμη (Αναφέρομαι στον συγκεκριμένο"μετεωρολόγο"που πέταξε αυτή την δημοσίευση στο fb του)!
      Νίκος Παντελικίζης Γαλάτσι Αττικής.

      Διαγραφή