Με καλοκαιρία έρχεται ο Φλεβάρης




1 σχόλιο:

  1. Γιατί υπάρχουν τόσα θύματα από απλές βροχές; - Η περίπτωση της Μαγαδασκάρης

    To πολύ σκληρό πρόσωπό του έδειξε ο καιρός στη Μαγαδασκάρη, που βιώνει μία από τις πιο φονικές περιόδους βροχοπτώσεων, η ένταση των οποίων αιφνιδίασε τους κατοίκους της, παρά το γεγονός ότι είναι συνηθισμένοι στους κυκλώνες και τις υφέσεις, όπως αναφέρει η Le Monde. O τραγικός απολογισμός είναι 32 νεκροί από κατολισθήσεις, πλημμυρισμένα σπίτια, βάρκες που αναποδογύρισαν και υποθερμία, ενώ οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 16 χιλιάδες και οι κατεστραμμένες κατοικίες τις 1.500.

    Εθνική καταστροφή κήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας, προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διεθνής βοήθεια, καθώς υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και από τα μολυσμένα με ακαθαρσίες και πτώματα ζώων νερά, τα οποία έχουν χρώμα καφέ και κόκκινο. Κι ενώ ο πρόεδρος της νησιωτικής χώρας της Αφρικής πετάει πάνω από τις πληγείσες περιοχές με ελικόπτερο έγινε σύσκεψη ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, την Παγκόσμια Τράπεζα και υπηρεσίες του ΟΗΕ (Unicef, Παγκόσμιος Οργανισμός Τροφίμων). Στόχος είναι να στεγαστούν σε κτίρια ή, έστω σε σκηνές οι πληγέντες και να έχουν πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό και φάρμακα.

    Όσο για το γιατί απλές βροχές προκαλούν μία τέτοια καταστροφή, η απάντηση είναι η κλιματική αλλαγή. Αν και το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης δεν αλλάζει ιδιαίτερα, κατά την περίοδο των βροχών είναι δύσκολο να προβλεφθεί πια η έντασή τους. Οι περίοδοι πλημμυρών και ξηρασίας είναι επίσης πιο έντονες και διαδέχονται η μία την άλλη. Και υπάρχει και το πρόβλημα της αποψίλωσης των δασών. Κάτι που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο, καθώς όπου δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, το έδαφος δεν μπορεί να συγκρατήσει το νερό και αυτό έχει ως συνέπεια τις πλημμύρες.

    Μόνο όπου υπάρχουν δάση για να συγκρατήσουν το νερό είναι καθαρά τα ποτάμια, αλλιώς παίρνουν ένα κόκκινο χρώμα, όπως στη Μαγαδασκάρη, η οποία είναι μία από τις 20 πιο ευάλωτες χώρες στην κλιματική αλλαγή.
    https://www.lemonde.fr/afrique/article/2020/01/27/a-madagascar-une-saison-des-pluies-anormalement-devastatrice_6027427_3212.html
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή