Ας χαρούμε τη λιακάδα της Παρασκευής και για μετά βλέπουμε!


Το νέο εικοσιτετράωρο (Παρασκευή), η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων στη ΝΑ Ευρώπη θα διατηρήσει τους Β-ΒΔ ανέμους στη χώρα μας με μέγιστη ένταση 6 μποφόρ στα νοτιοανατολικά πελάγη. Κατά άλλα, θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Πάντως, τη νύχτα και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά οι συνθήκες θα είναι και πάλι ευνοϊκές για παγετό ακτινοβολίας. Το Σάββατο (11/1), δεν αποκλείεται να σημειωθούν λίγες βροχές στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία και κυρίως στη Μακεδονία. Οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις ελάχιστες τιμές της (υποχώρηση της παγωνιάς). Την Κυριακή, παροδικές βροχές και χιονοπτώσεις (ορεινά) αναμένονται κυρίως στη Β-ΒΑ Ελλάδα, την Α. Θεσσαλία και την Α. Στερεά-Εύβοια. Οι άνεμοι ως το τέλος της ημέρας θα γίνουν παντού Β-ΒΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ (Αιγαίο) και η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει περισσότερο αισθητή στην κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα. Τη Δευτέρα (13/1), υπάρχει μικρή πιθανότητα ασθενών βροχών κατά τόπους στην ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Ως προς τους ανέμους και τη θερμοκρασία δεν αναμένονται αξιόλογες μεταβολές. Την Τρίτη (14/1), προβλέπονται λίγες νεφώσεις, οι οποίες στα δυτικά, κεντρικά και νότια βαθμιαία θα αυξηθούν και το απόγευμα - βράδυ θα βρέξει στο Ν. Ιόνιο, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα γίνουν Α-ΝΑ με ένταση ως τα 6 μποφόρ. Περισσότερες βροχές αναμένονται την Τετάρτη και την Πέμπτη (15 & 16/1) ιδιαίτερα στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα.

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Β 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -4 έως 13 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β-ΒΔ 2 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από -2 έως 15 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Λίγες νεφώσεις στην Κρήτη. Άνεμοι Β 4 με 5 και πρόσκαιρα στα νοτιοανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 15 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Β 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία από 1 έως 14 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι μεταβλητοί 2 με 3 μποφόρ. Θερμοκρασία από -1 έως 12 βαθμούς.

18 σχόλια:

  1. NW Pindos
    Πολύ λίγο χιόνι στα 1500 μ. της Πίνδου (για Πίνδο). Από αυτό το υψόμετρο ξεκινάει και το χιόνι. Πριν τα 1500μ. και μέχρι 1200μ. λίγα πράγματα έως καθόλου. Κάτω από τα 1200μ. τίποτα. Θα το ρίξει και φέτος το πολύ το χιόνι αλλά βλέπω πάμε για πολύ αργά. Το 2006 αν θυμάμαι καλά και το 2010 συνέβη κάτι ανάλογο (και άλλες χρονιές βέβαια τη δεκαετία του ΄90 και 2000).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εδώ στην θεσσαλία βρίσκεις κατά τόπους χιόνι ακόμα και στα 1000 μέτρα υψόμετρο.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. Έλα Βόλο και θ βρεις και στα 400μετρα χιονι

      Διαγραφή
  2. Η εικόνα της Πάρνηθας στα ψηλά της θυμίζει εικόνα χιονοδρομικού κέντρου και όχι ενός βουνού πέριξ της Αττικής. Τόσο χιόνι δεν έχει βάλει ούτε στους ιστορικούς χιονιάδες της Αττικής που μετράγαμε μείς 40ποντα. Αν έχει ανέβει κάποιος θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε το ύψος της χιονόστρωσης, που αν βοηθήσει ο καιρός θα το κρατήσει μέχρι το Πάσχα πιστεύω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από το χωριό μου (Φθιώτιδα), φαίνεται μια κορυφή του Παρνασσού. Ο πατέρας μου λέει ότι όταν ήταν παιδί, αυτό το κομμάτι είχε χιόνι όλο το χρόνο.
    Τώρα, ακόμα κι αν ρίξει πολύ το Χειμώνα, στην καλύτερη να μείνει το χιόνι μέχρι τον Ιούνιο.
    Φυσικά έχουν υπάρξει χρονιές που έχει λιώσει από τον Απρίλιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υπάρχει και το παράδειγμα του 2005 οπου η Πίνδος δεν είχε καθολου χιόνι μεχρι τα μεσα Ιανουαρίου και μετα έριξε μέτρα χιόνι!Ακόμη και μεσα στην πόλη(Γιάννενα)χιόνισε αρκετές ημέρες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι φαίνεται να συμβαίνει και φέτος.Έχει γούστο να γυρίσει ολοκληρωτικά ο τροχός για μετά τις 20 Γενάρη.....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Σωστά το 2005 ήταν και όχι το 2006. Θυμάμαι ήταν Κυριακή προς Δευτέρα 23-24 Ιανουαρίου είδα στο ημερολόγιο, όπου σε πρώτη φάση ξεκίνησαν τα ορεινά και σε 10 μέρες έγινε χαμός. 1,5μ. στο Μέτσοβο καθαρό ύψος χιονιού , 2,5 μ. η Μηλιά, η Βασιλίτσα αποκλείστηκε στο ξύλινο σαλέ έφτασε το χιόνι μέχρι το δεύτερο πάτωμα κλπ κλπ.

      Διαγραφή
  5. Στα ορεινά της Στερεάς (Φθιώτιδα-Ευρυτανία-Φωκίδα) συμβαίνει το ίδιο. Εντάξει, έβρεξε κρήτη και αττική όμως η Αθήνα δεν πίνει νερό απο το Θυμάρι αγαπητέ Βαγγέλη αλλά απο τα παραπάνω βουνά. Τα πράγματα δεν πάνε καλά.
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πιστεύω όσοι δεν έχουμε δει ακόμα χιόνι θα μας κάνει την τιμή εδώ ανατολικά της Εύβοιας Αλιβερη έχουμε δρόμο ακόμα ο χειμώνας είναι πισω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παιδιά βλέπω από πολλούς μεγάλη σιγουριά κ καλή ψυχολογία ότι θα έρθουν καλές βροχές κ καλά χιόνια μέχρι χαμηλά.
    Εύχομαι από το στόμα σάς κ στου Θεού τ'αυτιά κ μακάρι να εξελιχθούν τα πράγματα όπως τα λέτε.
    Εγώ πάλι γιατί βλέπω ξεροκόματα για τις περισσότερες περιοχές της χώρας για πολλές μέρες ακόμα δεν ξέρω.
    Το μόνο που ξέρω είναι ότι από τις αναστροφές κ την ξαστεριά κάθε νύχτα έχουμε παγώσει!(-3β κ πάλι αυτή την ώρα).
    Ξανά τονίζω ότι σοβαρό ψύχος δε φαίνεται για το υπόλοιπο του Ιανουαρίου(εννοώ για χιόνι μέχρι μηδενικά υψόμετρα)ενώ κ ο υετός που θα εκδηλώνεται μόνο κατά περιόδους θα είναι κ αυτός επιλεκτικός.
    Εγώ αυτά βλέπω κ αυτά σας λέω.
    Μακάρι να μπορούσα να πω πράγματα πολύ διαφορετικά.
    Τουλάχιστον τις επόμενες μέρες θα γίνει ο καιρός λίγο πιο μουντός κ πιο υγρός κ θα σπάσει κάπως κ η πρωινή παγωνιά.
    Καλό ΣΚ σε όλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη καλημέρα! Ήθελα να σε ρωτήσω, οι αρνητικές θερμοκρασίες, που αναφέρεις, σημειώνονται στην πόλη του Αγρινίου;

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Στατιστικά περισσότερο περιμένουμε χιόνια Φώτη. Δεν γίνεται να μην το ρίξει κάποια στιγμή για τα καλά.

      Διαγραφή
    3. Απάντηση στον φίλο ανώνυμο:
      Εννοείτε ότι σημειώνονται πέριξ της πόλης του Αγρινίου.
      Για παράδειγμα εδώ κ ένα δεκαήμερο περίπου όπου κατά το πλείστον τις νύχτες κυριαρχεί η νηνεμία κ η ξαστεριά η θερμοκρασία μέσα στην πόλη αγγίζει καθημερινά το μηδέν.
      Με το που βγεις όμως σε πιο ανοιχτά σημεία κ κυρίως κοντά σε ρεματιές κ στον κάμπο της πόλης(λόγω φύσης της δουλειάς μου εργάζομαι αρκετές νύχτες σε περιοχή που βρίσκετε στον κάμπο)αυτό που παρατηρώ είναι ότι καθημερινά τα θερμόμετρα 'γράφουν' απο -2β έως-4β σε συνδυασμό μάλιστα το φαινόμενο της πάχνης!
      Σήμερα το ξημέρωμα αναγκάστηκα να μπω στο αμάξι μία ώρα πριν φύγω για να βάλω μπροστά τη μηχανή κ μετέπειτα το καλοριφέρ για να ξεπαγώσουν παρμπρίζ κ τζάμια καθώς όλα καλυπτόταν από παχύ στρώμα πάγου.
      Απάντηση στον φίλο από Πίνδο:
      Στατιστικά έχεις δίκιο καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο τα βουνά της Πίνδου να παραμείνουν άχιονα ολόκληρο το χειμώνα.
      Όσο πάει το προγνωστικά μάτι κ βάση στατιστικής πάντα η τελευταία μας ευκαιρία για κάτι καλό εντοπίζεται στο διάστημα από 20 με 21 Ιανουαρίου έως κ 5 με 10 Φεβρουαρίου.
      Αν κ τότε οι πιθανές κακοκαιρίες που θα έρθουν έχουν εκ νέου επιλεκτικό χαραχτήρα νομίζω οτι όλα θα έχουν τελειώσει.
      Υ.Γ. Μη μου πείτε για κακοκαιρίες Μαρτίου κ Απριλίου διότι ξέρουμε ότι αυτές έχουν πρόσκαιρο χαρακτήρα ενώ με το που ξεμυτά ο ήλιος ο οποίος έχει κ αρκετή δυναμική εκείνη την περίοδο ότι χιόνι κ να έχει πέσει ακόμη κ στα ορεινά μέσα σε λίγες ώρες αποτελεί παρελθόν.

      Διαγραφή
  8. Εγώ πάλι δε βλέπω τίποτα, γιατί και τότε που έβλεπα πάλι χαΐρι δεν είδαμε. Αυτό που από ένστικτο; εμπειρία; δεν ξέρω... φαντάζομαι είναι ότι περάσαμε ένα πολύ βαρβάτο 15νθημερο με 2 ψυχρές εισβολές που στις λεπτομέρειες χάλασαν τα πράγματα και επειδή τυγχάνει να βρισκόμαστε στην Ελλάδα δεν μπορεί αυτό να συνεχίζεται επ' αόριστον. Θεωρώ ότι θα περάσουμε ένα διάστημα μάλλον ήπιο ελπίζοντας ότι θα κάνει ένα restart ο χειμώνας κάποια στιγμή. Θετικά: Έχουμε το μισό χειμώνα μπροστά μας, οπότε χρόνος υπάρχει (ελπίζω να μην πάει όπως το "κατά τα το λεφτά υπάρχουν του ΓΑΠ" γιατί δεν υπήρχε σάλιο τότε)
    Αρνητικά: Το ψύχος στα βορειότερα πλάτη είναι αναιμικό. Με άλλα λόγια πώς θα έρθει βαρβάτη ψυχρή εισβολή όταν η πηγή του ψύχους υπολειτουργεί; Μέχρι να έρθει στα μέρη μας χαιρέτα μου τον πλάτανο και Νικολό καρτέρει. Από την άλλη, μπαμ μπαμ μπορεί να γεμίσει η δεξαμενή ψύχους αν θέλει, οπότε το βλέπουμε. β) Τα τελευταία χρόνια τον Φεβρουάριο τουλάχιστον για την Αττική, δεν τον λες και άκρως χειμωνιάτικο μήνα, κάθε άλλο. Τον Φεβρουάριο επαναλαμβάνω, τον μήνα που κατεξοχήν μας έχει δώσει φοβερές στιγμές.
    Θα μου πει κάποιος, μιλάς πάλι για την περιοχή σου, εδώ η Πίνδος είναι χωρίς χιόνια. Πράγματι, έτσι είναι. Όμως, θεωρώ ότι η Πίνδος στα υψόμετρα που χρειάζεται θα δει τα χιόνια της και μάλλον με άλλα συστήματα και όχι ουκρανικά που εμείς ψάχνουμε. Νοτιάδες θέλει, όπως π.χ της άλλης εβδομάδος αν ανέβει πιο πάνω η κακοκαιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. NW Pindos
    Μια γενικότερη επισήμανση για τα ύψη χιονιού:
    Σχετικά με τα ύψη χιονιού νομίζω ότι υπάρχει γενικότερα μία παρανόηση. Είναι άλλο το καθαρό ύψος χιονιού και άλλο αυτό που δημιουργούν τα ανεμοσούρια. Πριν μια δεκαετία είχε αποκλειστεί αν θυμάστε η Εγνατία οδός στο ύψος της Κοζάνης (γνωστό σημείο με δυνατούς βόρειους ανέμους, η ταχύτητα των οποίων πολλαπλασιάζεται επειδή υπάρχει άνοιγμα στο σημείο ανάμεσα σε βουνά κάτι σαν χοάνη). Το καθαρό ύψος τότε του χιονιού στα χωράφια ήταν γύρω στους 20 πόντους μπορεί και λιγότερο και επειδή ο αέρας το έφερνε όλο μέσα στο δρόμο είχαν δημιουργηθεί κάτι ανεμοσούρια ασύμμετρα σε σημεία σημεία αλλού ένα μέτρο αλλού ενάμισι κλπ.
    Καθαρό ύψος ύψος χιονιού πάνω από 70 πόντους (και πολύ λέω) δεν απαντάται εύκολα σε υψόμετρα κάτω των 800μ. οπουδήποτε στην Ελλάδα. Καθαρό ύψος χιονιού από 70-80 πόντους και πάνω θα δει κανείς κατεξοχήν σε υψόμετρα μόνο άνω των 800-1000μ. Ξέρετε τι σημαίνει καθαρό ύψος χιονιού ενάμισι μέτρο; Μιλάμε για απίστευτη ποσότητα για αποκλεισμό και με τα περιοχικά ανεμοσούρια μπορεί να έχει και 3 μέτρα χιόνι. Όταν π.χ. η Βασιλίτσα και άλλα βουνά έχουν σε πολύ μεγάλα υψόμετρα καθαρό ύψος χιονιού 3 μέτρα τα ανεμοσούρια που σχηματίζονται μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τα 8 μέτρα. Για όσους γνωρίζουν την περιοχή ανεβαίνοντας στην Ελιμεία πριν μπούμε στο πάρκιγκ στην τελευταία στροφή στα αριστερά έχει κάθε χειμώνα, όταν χιονίζει πολύ, ένα ανεμοσούρι απίθανο σαν προέκταση της πλαγιάς ( που ειδικά μηχανήματα προσπαθούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του χειμώνα να το κόβουν για να μην στενεύει ο δρόμος) λόγω των ΝΔ ανέμων που φέρνουν όλο το χιόνι της πλαγιάς στο σημείο εκείνο.
    Ακόμη και είκοσι πόντοι καθαρό ύψους χιονιού είναι ποσότητα αξιόλογη. Με είκοσι πόντους αν δεν περάσει μηχάνημα αποκλείεσαι χαλαρά και μένεις στο δρόμο. Ακόμη και πέντε πόντοι όταν πέφτουν ασπρίζουν τα πάντα και έχουμε προβλήματα. Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν τι σημαίνει καθαρό ύψος ένα μέτρο χιόνι και πολύ περισσότερο βέβαια 2 μέτρα και πάνω.
    Στις πρόσφατες, λοιπόν, κακοκαιρίες και με βάση όλα τα παραπάνω δεδομένα ακόμη και στις περιοχές που έπεσε το περισσότερο χιόνι νομίζω ότι σε υψόμετρα μέχρι τα 700-800μ. το καθαρό ύψος του χιονιού δεν ξεπέρασε με τίποτα τους 50-60 πόντους. Επίσης, αν υποθέταμε ότι π.χ. σε ένα υψόμετρο 600μ. έριχνε 2,5 μέτρα χιόνι (!!!!) τότε είναι καιρικά αδιανότητο τα αντίστοιχα πεδινα τμήματα της ίδιας περιοχής να μην είχαν τουλάχιστον ένα 50ποντο. Δεν εξηγείται με τίποτε να ρίχνει 2,5 μέτρα χιόνι στα 500-600 μέτρα (!!!!) και 300 -400 μέτρα παρακάτω να ρίχνει βροχή. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει νομίζω και συμπαθάτε με αν κάνω λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φίλε από ΒΔ Πίνδο σωστά όλα όσα αναφέρεις,όμως πιστεύω ότι λόγω ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής και της δυναμικής των συστημάτων οπως τα 2 που είχαμε τώρα,δεν είναι και τόσο παράδοξο που το χιόνι και σε περιοχές που βρίσκονται κάτω από τα 700-800 μέτρα να βάζουν πολύ χιόνι,όσο βάζουν πολύ ορεινές περιοχές μεγάλων βουνών.
    Ναι έχεις δίκιο ότι μισό μέτρο χιόνι είναι πολύ μεγάλη ποσότητα.
    Όλη η γύρω περιοχή που μένω η οποία βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του Ελικώνα,η περιοχή πέριξ του Κιθαιρώνα (Ερυθρές,Πλαταιές,Βιλλια κτλ)Όπως και πολλές περιοχές της Εύβοιας,Στενή,Άγιος,Σετα,ακόμη και Κύμη,έχουν το πλεονέκτημα να δέχονται σε συστήματα τέτοια που τις εννοούν αφάνταστα,μεγάλα ύψη υετου και φυσικά αυτά με την ανάλογη θερμοκρασία,να μετατρέπονται σε μεγαλες ποσοτητες χιονιου,που ξεπερνουν το 1 μέτρο.
    Λίγο πιο κάτω σε υψόμετρα που βρίσκονται 200 μέτρα χαμηλότερα το χιόνι είναι σαφώς λιγότερο και ακόμη πιο χαμηλά δεν είχε παρά ελάχιστο,καθώς δεν βοήθησε σε αυτό η θερμοκρασία και έριχνε μόνο βροχή ή ανακατεμένη βροχή με χιόνι και δεν έπιασε σχεδόν καθόλου.
    Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στην περιοχή μου με το χιόνι οσο ανεβαινες υψομετρικα γινόταν όλο και περισσότερο,ενώ στον κάμπο ήταν κατά πολύ λιγότερο.
    Έριξε όμως παρά πολύ νερό και αυτό φαίνεται από την λίμνη που σχηματίστηκε στον κάμπο μέσα σε λίγες μέρες και μάλιστα σε πολλά σημεία κοντεύει να βγει στον δρόμο και τα χιόνια δεν έχουν λιώσει ούτε κατά το ήμισυ,καθώς είναι παγωμένα από τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν και επίσης γιατί το δεύτερο χιόνι έπεσε πάνω στο παλιό,το οποίο και αυτό ήταν πάνω από το μισό που είχαμε συνολικά.
    Φυσικά το χιόνι δεν μετριέται εκεί που έχει ανεμοσουρια αλλά σε σημείο επίπεδο.
    Ένα τέτοιο σημείο είναι και η όμορφη πλατεία του χωριού μου και πάντα εκεί μετράω το ύψος του χιονιού,αφού είναι τελείως ανοιχτή και όχι μόνο δεν μπορεί να μαζέψει ανεμοσουρια, αλλά λόγω του δυνατού αέρα μπορεί να χάνει ύψος χιονιού.
    Στο πρώτο κύμα που μέτρησα το ύψος του χιονιού ξεπερνούσε τα 80 εκατοστά και στο δεύτερο τα 45 εκατοστά,όταν στα 3 χιλιόμετρα ακτινα από το χωριό μου στα χωριά Θεσπιές και Λεονταρι το χιόνι ήταν περισσότερο και λόγω της διαφοράς υψομέτρου, αλλά και την "τραμπαλα"της θερμοκρασίας γύρω στο μηδέν,εκεί χιόνιζε λίγες ώρες νωρίτερα από ότι στο χωριό μου.
    Ακριβώς στο ίδιο σημείο της πλατεία μετρήσαμε το ύψος του χιονιού με τον Νίκο και την Μαρία από τον Σκάι που δεν πίστευαν ότι έχει τόσο χιόνι και μάλιστα ερχομενοι από το Μαρτίνο που δεν είχε απολύτως τίποτα.
    Φυσικά τους γύρισα σε όλα τα γύρω χωριά και διαπίστωσαν και μόνοι τους τα μεγάλα ύψη χιονιού της περιοχής.
    Εμένα ειδικά το πρώτο χιόνι μου θύμισε το πολύ μεγάλο χιόνι(Σε ποσότητα)Στις 31/12/15-2/1/16,όπου είχαμε τόσο πολύ χιόνι,κουβάλησαν νε φορτηγά έξω από τα χωριά, γιατί δεν είχαμε που να το ρίξουμε.
    Ίσως φίλε μου να σου φαίνεται παράξενο αυτό που λέω,αλλά στις περιοχές που ανέφερα,όντως το χιόνι είναι πολύ,βάση του υψομέτρου που έχουμε.
    Να όμως που το βουνό παίζει τόσο πολύ μεγάλο ρόλο στην περιοχή μου.
    Είναι λοιπόν να το αγαπώ τόσο πολυ;
    Υ.Γ:Γεννητούρια είχα προχθές το βράδυ, αφού η αγαπημένη σκύλα έφερε στον κόσμο 7 όμορφα κουταβάκια,που λόγω του καιρού έχριζαν ιδιαίτερης προσοχής, τόσο από αυτήν, όσο και από εμένα, καθώς έπεσε πάνω σε άσχημο καιρό.Η ζέστη φωλιά όμως που είχα φτιάξει ειδικά για αυτόν τον σκοπό, έχει αποδώσει στο μέγιστο και όση κούραση και κρύο έχω υποστεί 2 μέρες τωρα,φεύγει αμέσως μόλις παίρνω στα χέρια μου αυτές τις μικρές ψυχουλες που έστω και 2 ημερών, μου δίνουν μαθήματα ζωής.
    Καλημέρα σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Χριστόδουλε σωστά όσα γράφεις, δεν υπάρχει λόγος να τα αμφισβητήσουμε. Στους 60 πόντους σημειωτέον βρισκόμαστε όταν έχουν καλυφθεί πλήρως οι ρόδες των αυτοκινήτων και το χιόνι πιάνει σχεδόν και μισή πόρτα σε ένα μέσο ΙΧ (άρα με 60 πόντους έχουμε στάνταρ αποκλεισμό). Η ποσότητα είναι απίστευτη, δεν το συζητάμε, έχουν καλυφθεί τα πάντα. Όπως έχουν καλυφθεί τα πάντα και με 20-30 πόντους χιόνι, που επίσης είναι ποσότητα και βρισκόμαστε στο όριο του αποκλεισμού. Ειδικά στα ορεινά εάν δεν περάσει γκρέιντερ να καθαρίσει τους 30 πόντους και παγώσει, πάει τελείωσε ο δρόμος γίνεται απροσπέλαστος. Γι αυτό ειδικά παλαιότερες δεκαετίες, που υπήρχαν χωματόδρομοι στην ορεινή ζώνη κα δεν υπήρχε οργάνωση σε εκχιονιστικά τα ψηλά χωριά της Πίνδου ήταν αποκλεισμένα. Αν τους 30 πόντους χιόνι μετά τα 1100 - 1200μ. τους αφήσεις έτσι χωρίς καθάρισμα, αυτή η ποσότητα δεν λιώνει μέχρι την άνοιξη ειδικά σε ανήλια σημεία και αν μετά προστεθεί και το επόμενο χιόνι τότε τέλος. Αν δεις και σήμερα δευτερεύοντες δρόμοι σε ορεινά σημεία παντού στην ηπειρωτική χώρα πάνω από τα 1000μ. που δεν περνάει γκρέιντερ καθόλου είναι μονίμως απροσπέλαστοι όλο το χειμώνα μέχρι την άνοιξη.

      Διαγραφή