Αξέχαστα Θεοφάνεια!


Τα Θεοφάνεια του 1978 βρισκόμουν στην Αθήνα, με σκοπό τις επόμενες ημέρες να δώσω εξετάσεις για την πρόσληψή μου στην ΕΜΥ. Έμενα στο σπίτι ενός αδελφικού μου φίλου στη Δάφνη. Ο καιρός ήταν άκρως χειμωνιάτικος με τον αέρα έξω να φυσάει τόσο άγρια που νόμιζες ότι θα πάρει το σπίτι. Το μεσημέρι αποφασίσαμε να βγούμε έξω να βρούμε κάτι να φάμε. Είδαμε και πάθαμε να πάμε και να γυρίσουμε στο σπίτι. Οι δρόμοι γεμάτοι γυαλιά από σπασμένες βιτρίνες και σκορπισμένες πινακίδες. Η θύελλα της  6ης Ιανουαρίου 1978  ήταν μια από τις πιο καταστροφικές θύελλες που έπληξαν την Αθήνα τη μεταπολεμική περίοδο. Ξεριζώθηκαν χιλιάδες δένδρα, ανηρπάγησαν στέγες, έπεσαν στύλοι της ΔΕΗ και πολλοί μαντρότοιχοι και έσπασαν πολλές βιτρίνες καταστημάτων. Οι εφημερίδες της εποχής είχαν γράψει ότι οι ριπές του ανέμου είχαν φθάσει τα 145 χλμ/ώρα, δηλαδή ριπές ανέμου τυφώνα κατηγορίας 1.


Στις 4 Ιανουαρίου 2002 ο χιονιάς έδωσε το παρών στην Αττική και μάλιστα με δραματικό τρόπο. Παρά την προειδοποίηση της ΕΜΥ, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας και πολλοί Αθηναίοι οδηγοί δεινοπάθησαν στους δρόμους της πόλης. Το ύψος του χιονιού που έπεσε το διήμερο 4 και 5 Ιανουαρίου 2002 κυμάνθηκε: στο κέντρο της Αθήνας και τα νότια προάστια από 15 ως 20 εκατοστά, στην Κυψέλη από 20 ως 25 εκατοστά, στα βόρεια προάστια έφθασε τα 50 εκατοστά και στα ορεινότερα από αυτά το ένα μέτρο. Αναφορικά με το τέλος των χιονοπτώσεων, στις προγνώσεις της η ΕΜΥ έκανε λόγο για βελτίωση του καιρού την 6η Ιανουαρίου (Θεοφάνεια). Η βελτίωση εκείνη δεν ήλθε ποτέ λόγω ενός μέγιστου αεροχειμάρρου (jet streak) που κινήθηκε από την Ουκρανία προ την περιοχή μας και προκάλεσε ισχυρές χιονοπτώσεις κυρίως στην Αττική. Το τι ακούσαμε για εκείνη την αποτυχία, δεν περιγράφεται! Όχι μόνο χάσαμε ό,τι είχαμε κερδίσει με την επιτυχημένη προειδοποίηση που είχαμε κάνει στις 2 Ιανουαρίου, αλλά φορτωθήκαμε και όλες τις αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Κλεισμένος στο σπίτι, μην μπορώντας να πάω στην ΕΜΥ λόγω του πάγου και του χιονιού, ένοιωθα σαν άγριο ζώο κλεισμένο στο κλουβί. Ήταν τα πιο πικρά Θεοφάνεια της θητείας μου στην ΕΜΥ.
Καλημέρα σε όλους

102 σχόλια:

  1. κ. Ζιακόπουλε καλημέρα και καλή σας χρονιά. Οι καιρικές ιστορίες που γράφετε διαβάζονται σαν όμορφα παραμύθια! Θυμάμαι κι εγώ το 2002, νομίζω ήταν συνολικά τρία κύματα χιονιού που συνέβησαν τότε. Στην ταράτσα του σπιτιού μας συγκεντρώθηκε και έμεινε χιόνι και κάποια στιγμή το νεράκι βρήκε μια διαδρομή και άρχισε να στάζει μέσα στο σπίτι! Ο κήπος μας ήταν μια πισίνα χιονιού. Ωραία και με συνέπειες για εμάς τους αμάθητους σε τέτοιες συνθήκες. Με την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χρονια πολλα. Λες να εχουμε συγγενεια? Και εμενα Γκουμα με λενε μηπως καταγεσαι από Κυθνο? :)

      Διαγραφή
  2. Είναι δυνατόν να προβλεφθούν αυτά τα jet streaks κ.Ζιακόπουλε;φαίνονται πουθενά ώστε να πονηρευθεί ο προγνώστης;Λεωνίδας-Αγία Παρασκευή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα δάσκαλε. Ήθελα κι εγώ να κάνω την ίδια ερώτηση αλλά με πρόλαβε ο Λεωνίδας από Αγία Παρασκευή. Από τις (πολύ λίγες) γνώσεις μου (και διορθώστε με αν κάνω λάθος), τα jet streaks είναι εκείνα τα τμήματα του jet stream που έχουν υψηλές ταχυτητες. Μπορούν να αναπτυχθούν ή να αλλάξουν κατεύθυνση τόσο γρήγορα που να οδηγήσουν μια βραχυπρόθεσμη πρόγνωση να πέσει τόσο έξω;

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ελάχιστες μοίρες απόκλιση στην κατεύθυνση του αεροχειμάρρου στην ανάλυση (αρχικές συνθήκες) μπορούν να οδηγήσουν σε πολλές μοίρες απόκλιση, προϊόντος του προγνωστικού χρόνου.

      Διαγραφή
    2. Υπερβολικές είναι οι κατηγορίες σε βάρος των μετεωρολόγων γενικότερα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις οι προγνώσεις τους έχουν την ακρίβεια μοιρογνωμονίου, άλλο που οι δημοσιογράφοι τις διαστρεβλώνουν καμιά φορά για να είναι πιο "πιασάρικη" η είδηση. Ακόμα και το 2002 δεν είχε πέσει τόσο έξω η πρόγνωση για τα νότια προάστια τουλάχιστον, όπου είχε σταματήσει η χιονόπτωση από το ξημέρωμα και απλά παρέμεινε το κρύο και το χιόνι στρωμένο κάτω. Το θυμάμαι πολύ καλά, γιατί ήταν Σάββατο και είχα πάει στον αγώνα Άλιμος - Π. Φάληρο (90-91 στη β' παράταση) και μετά καπάκι στην εφημερίδα στον Ταύρο για δουλειά.

      Θυμάμαι επίσης τα Φώτα το 2015 που δεν πρόλαβα να κάνω το πάντα απαραίτητο καυτό ντους μετά τη βουτιά στο Θυμάρι, επειδή έπρεπε να γυρίσω Φάληρο και κυριολεκτικά ξεπάγιασα στο αμάξι που είχε και χαλασμένο καλοριφέρ. Θυμάμαι και τα τεράστια κύματα στις 6 Ιανουαρίου 2017 στο Θυμάρι, μία μέρα πριν έρθει στην Αττική ο χιονιάς Αριάδνη (η κακοκαιρία στην Αττική είχε αρχίσει με νοτιά).

      Αλλά και το 2013 στη Σαλαμίνα που στις 5/1 είχε 20 βαθμούς και λιακάδα, αλλά και τόσα έντομα που έβγαλα 4 μέλισσες σώες από τη θάλασσα. Την επομένη, δηλαδή, των Φώτων γύρισε σε ψιλόβροχο και νοτιά και του Αϊ Γιαννιού έπεσαν και νιφάδες μέχρι και τα νότια προάστια της Αθήνας. Μία κατάσταση παρόμοια με τη τη φετινή, δηλαδή.

      Σήμερα ήμασταν δύο άτομα στην αγαπημένη μου, του Φαλήρου ακτή. Ο άλλος φορούσε στολή, αλλά έκανε πραγματικά πολύ μεγάλη διαδρομή. Εγώ πρόλαβα να απαθανατίσω κυρίως τις σαρδέλες, που αυτή τη φορά κολυμπούσαν παρέα με κοπάδι σάλπες, κι ένα μελανουράκι στις ποσειδωνίες. Και τα χελιδόνια της θάλασσας φυσικά, αυτό το είδος μικρόσωμου γλάρου, που έρχεται από πιο βόρεια κλίματα και διαχειμάζει στα μέρη μας, διότι έχουμε - υποτίθεται - πιο μαλακό χειμώνα.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
  4. Κ ζιακοπουλε,εδώ ο άνθρωπος σταυρωσε το Χριστό..... Ότι καλό κ να κάνεις,με το πρώτο λάθος πέφτει όλος ο όχλος πάνω σου να σε λιντσάρει.Τωρα στις μέρες μας αυτά τα jet streaks μπορούν να προβλεφθούν η είναι φαινόμενο το οποίο δημιουργείται την τελευταία στιγμή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Άλλη μια πολύ ωραία ιστορία δάσκαλε.
    Όντως τα Θεοφάνεια ανέκαθεν συνέβαιναν κ συμβαίνουν πολύ σοβαρές κακοκαιρίες κ μια αποτυχία στην πρόγνωση είναι πάντα υπαρκτή.
    Πάντως μέχρι ώρας τα προγνωστικά πάνε πολύ καλά καθώς χιονίζει σε πολλές περιοχές της βόρειας χώρας από το πρωί(ασθενώς βέβαια),τα φαινόμενα αρχίζουν επηρεάζουν κ τη Θεσσαλία ενώ κ στα δυτικά κ κεντρικά της Στερεάς από το πρωί έχουμε φαινόμενα(στην περιοχή μου ψιλοβρέχει από το πρωί κ χιονίζει στα ορεινότερα ενώ στη διπλανή Φωκίδα τις τελευταίες ώρες το στρώνει για τα καλά κ σε ημιορεινές περιοχές)κ σιγά σιγά η κακοκαιρία περπατά ανατολικότερα.
    Αναμένουμε λοιπόν τα καλύτερα σήμερα εδώ κ αύριο κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ελλάδα όπου θέλει προσοχή.
    Καλά χιόνια λοιπόν σε όσους τα δουν κ καλά Θεοφάνεια σε όλους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. NW Pindos
      Ρίχνει στα ΒΔ αλλά πολικό χιόνι (ψιλό παγωμένο, καμιά 10-15 πόντους εκτιμώ θα βγάλει στο τέλος). Αυτός ο καιρός στα ΒΔ είναι χάλια (χαμηλές θερμοκρασίες με παγερό ισχυρό αέρα και λίγο χιόνι). Καλύτερα ξαστεριά ,παγωνιά και άπνοια παρά αυτό το πράγμα. Βλέπω να έρχεται για τα καλά η σειρά μας μετά τις 11 Ιανουαρίου, που βλέπω στα 1500 μ. να μαλακώνουν λίγο οι θερμοκρασίες (-3, -4 ελάχιστες και όχι -9 ή -10 που είναι τώρα ίσως και παρακάτω). Στα τωρινά πιστεύω θα ρίξει αρκετό χιόνι στην Αττική ειδικά πάνω από τα 200 μ. (μπορεί και περισσότερο σε σχέση με Ζηνοβία). Σαν χιονόστρωση θα τολμήσω να πω ότι στις περιοχές, που θα πιάσει για τα καλά ο Ηφαιστίωνας μπορεί να δώσει και πάνω από 60 πόντους (καθαρό ύψος χιονιού). Τελικώς η Αττικοβοιωτία δεν είναι αμελητέα στα χιόνια. Πιστεύω, όμως, ότι λόγω των λιγοστών ημερών χιονιού δεν έχει ρίξει βάρος στον αποχιονισμό με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σχετική εμπειρία. Η λύση που προκρίνεται είναι απαγόρευση κυκλοφορίας και τέλος. Και είναι εύλογο γιατί οι οδηγοί δεν είναι εξοπλισμένοι για χειμώνα (αλυσίδες, χιονολάστιχα κλπ.) και ένας να κολλήσει δημιουργείται κομφούζιο. Στη Δ. Μακεδονία π.χ. ή στα ορεινά της Ηπείρου ο χειμερινός εξοπλισμός του αυτοκινήτου είναι παγιωμένος. Βέβαια επειδή έχω ζήσει πολλούς χιονιάδες ο πιο δύσκολος χιονιάς είναι ο ΒΑ, δημιουργεί δύσκολες συνθήκες ειδικά όταν είναι σε εξέλιξη. Μη ξεχνάμε ότι η Εγνατία οδός μπορεί να κλείσει μόνο με Βόρειο χιονιά και όχι με Δ-ΝΔ. Το ίδιο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου σε σημεία της Εγνατίας οδού ο ΒΑ χιονιάς δεν παίζεται.

      Διαγραφή
    2. Δυστυχώς μετά από αυτό το σύστημα οι προβλέψεις για υετό είναι δυσοίωνες κ έτσι ακόμη κ να μαλακώσει ο καιρός δε φαίνεται τα ορεινά της Πίνδου να έχουν καλή χιονοκάλυψη φέτος.
      Αν λοιπόν δε μπει ούτε τον Ιανουάριο πολύ χιόνι στην Πίνδο μετά τέλος,μη περιμένουμε τίποτα.
      Το ίδιο ισχύει κ για τα βόρεια.
      Αντίθετα ανατολικά της Πίνδου κ στην Κρήτη το χιόνι θα κρατήσει πολύ καιρό ακόμη.
      Θα βαρεθούμε το ξεροβόρι μου φαίνεται.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Μακάρι να μην επαληθευθούν αυτές οι προβλέψεις. Φαντάσου η χιονομάνα Σαμαρίνα παίζει ακόμη με χιονάκια. Πάντως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη. Έχει τύχει και άλλες φορές να το ρίξει πολύ αργά. Το 2009-2010 αν θυμάμαι καλά το έριξε μέσα Φλεβάρη και στα 1000 μ. είχαν επιστρατεύσει ειδικά μηχανήματα που κόβουν το χιόνι. Μη ξεχνάμε ότι τα ορεινά της Ηπείρου θάβονται εύκολα μέσα σε ένα 24ωρο. Το 80ποντο από απόγευμα μέχρι το άλλο πρωί είναι σύνηθες φαινόμενο. Ένα καλό 3ημερο-5νθημερο περιμένουμε και μετά ας μην κάνει τίποτε. Που θα πάει, θα το κάνει, δεν γίνεται. Εκεί πάντως που μέχρι στιγμής πρέπει να έχει ρίξει φουλ χιόνι είναι τα Λευκά Όρη (όλος ο υετός της Μεσογείου και με μεγάλη συχνότητα σκάει πάνω στη Δυτική Κρήτη). Απορώ πως δεν έχουν φτιάξει ΧΚ στα Λευκά Όρη. Έχω δει να έχουν χιόνι μέχρι Ιούνιο μήνα.

      Διαγραφή
  6. τώρα το πιστευω και εγώ θα δεί ασπρη μέρα όλη η αττική απ'ακρη σ'άκρη απο σούνιο μεχρι πειραιά αν και καυσωνόφιλος και λάτρης του ζεστού καιρού τωρα συμφωνούμε όλοι έχω και έξτρα λόγο να το θελω το χιονιά να μην πάμε στη δουλειά μετά τα φώτα 4ήμερος αποκλεισμός και δουλειά μετά τις 13 Γεννάρη χριστουγεννιάτικες χειμερινες διακοπές με παράταση αν συμβεί θα είναι τέλεια και μετά ενας νοτιάς να ζεσταθεί το κοκκαλάκι μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. δεν χιονίζει σε όλη την αθήνα λόγω θερμοκρασίων.κρίνοντας το -4 στα 850hpa καθιστούν απαγορευτικές τις θερμοκρασίες για χιόνια ειδικά στα παραθαλάσσια.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  7. Για την ψυχρή εισβολή στα Βαλκάνια που θα επηρεάσει και την Ελλάδα, κατεβάζοντας τη θερμοκρασία 6-12 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, γράφει και το severe-weather.eu. Αναμένονται μεγάλες ποσότητες βροχής, συνολικά 200-400 χιλιοστά και ορογραφικές βροχοπτώσεις κατά τη διάρκεια της 72ωρης κακοκαιρίας, που άρχισε από το μεσημέρι της Κυριακής, εντείνεται τη Δευτέρα και εξαφανίζεται βαθμιαία την Τρίτη (εμένα μου λες - δικό μου σχόλιο αυτό).

    Κίνδυνος πλημμυρών υπάρχει στη νότια Τουρκία και τα παράλια της, ενώ αναμένεται και πολύ χιόνι, ειδικά κοντά σε βουνά. Στα νότια - νοτιοδυτικά Βαλκάνια τα ύψη του χιονιού θα φτάσουν τα 20 με 40 εκατοστά, στην Τουρκία τα 40 με 80 εκατοστά, ενώ στα βουνά της στα νοτιοδυτικά ίσως και 100 με 200 εκατοστά φρέσκου χιονιού. Οι ριπές των ανέμων στη νοτιοδυτική Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο ως την Κρήτη αναμένεται να ξεπεράσουν τοπικά τα 120 χιλιόμετρα στην ώρα και σε οροσειρές μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρές. Επίσης, στα νησιά της νοτιοανατολικής Ελλάδας και προς την Κρήτη τα κύματα θα φτάσουν τα 10 μέτρα ύψος (καλά, κόψε κάτι - επίσης δικό μου σχόλιο).
    https://www.severe-weather.eu/mcd/deep-snowpack-south-balkans-turkey-significant-waves-aegean-sea-mk/
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δάσκαλε χαίρομαι αφάνταστα που μοιράζεσαι μαζί μας τις στιγμές σου!
    ..τότε θυμάμαι η Τ εδώ άνω κυψέλη την πρώτη νυχτιά έδειχνε 0 ή και λίγο κάτω από το 0.
    Ημουν σε μια μάζωξη και Ρωτώντας με μια φίλη αν θα χιονίσει της απάντησα' ''Με τέτοια θερμοκρασία, ότι πέσει μένει.. άρα βάλε μισό μέτρο να σαι μέσα''
    Το αποτέλεσμα το γνωρίζουμε!!
    Άραγε πότε θα μας επισκεφτεί ξανά ένα -10 και κάτω Δάσκαλε.. μήπως φέτος??
    Πολλούς χαιρετισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Το θυμάμαι το χιόνι εκείνα τα Θεοφάνεια του 2002. Πηγαίνοντας στην εκκλησία για την ακολουθία των Φώτων έριχνε στο Νέο Ψυχικό "χαρτοπετσέτες". Σκέφτηκα τότε ότι ήταν το τελευταίο ξέσπασμα πριν την βελτίωση... Στην επιστροφή το χιόνι είχε ενταθεί και χοροπηδούσα στη μέση του δρόμου... 28 χρονών τότε,στα 46 σήμερα θα κάνω ευχαρίστως το ίδιο, αν ξανατύχει κάτι τέτοιο...

    Νίκος (φιλόλογος)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπέρα,

    μετά την απότομη πτώση από τους 6 στους 2,8 βαθμούς, εδώ και κάμποση ώρα έχουμε κολλήσει και ξεκολλημό δεν έχουμε...(Κηφισιά, κάπου στα 360 μέτρα). Κατά το Αριάδνη θα λέμε και θα κλαίμε, φοβάμαι ότι θα λέμε Ζηνοβία θα λέμε και θα κλαίμε... Θέλουμε 3 βαθμούς να πέσουμε αλλά δεν ξέρω από πού θα τους βρούμε. Μακάρι το κακό feeling να διαψευστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Με αφορμή το σχόλιο του Βαγγέλη δεν καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι χιονόφιλοι υποτιμούν τόσο πολύ την Αριάδνη, την πιο δυναμική κακοκαιρία της δεκαετίας κατά τη γνώμη μου. Ήταν πανελλαδική, ήταν διαρκείας 6-11 Ιανουαρίου 2017 (στις 6 και 11/1 στην Αττική είχε νοτιάδες, βέβαια), χιόνισε σε όλη την επικράτεια, έκανε το περισσότερο κρύο (η θάλασσα παρέμενε παγωμένη 15-20 μέρες μετά, ενώ ο καιρός είχε φτιάξει πια), έστρωσε πάνω από 10 πόντους χιόνι στα νότια προάστια (η μοναδική φορά που συνέβη στη δεκαετία), το έστρωσε ακόμα και στο Θυμάρι.

      Βέβαια, θυμάμαι το 2002 ή, το 2004 το είχε στρώσει πολύ περισσότερο στο Θυμάρι, εμείς δεν πηγαίναμε τότε χειμώνα, αλλά η γειτόνισσα είχε αποκλειστεί και έβραζε για 2-3 μέρες χιόνι για να μαγειρέψει μακαρόνια μέχρι να ανοίξει η λεωφόρος Σουνίου προς την Π. Φώκαια. Κλείνοντας την παρένθεση, νομίζω ότι η Αριάδνη υποτιμήθηκε, επειδή δεν χιόνισε στην Αττική την πρώτη μέρα, Σάββατο του Αϊ Γιαννιού, όπως έταζαν και τότε πολλοί, αφού επικράτησε το ξεροβόρι.

      Μια χαρά, όμως, χιόνισε από το απόγευμα της Δευτέρας 9/1, μέχρι το ξημέρωμα της Τρίτης 10/1, δηλαδή, υπήρξαν και αρκετές ώρες που είδαν ακόμα και τα παιδάκια το χιόνι να πέφτει (αυτό είναι το πραγματικά ωραίο στην Αθήνα, διότι αν μείνει στρωμένο για πολύ, καταλήγει μαύρο από τα αυτοκίνητα, τα καυσαέρια κ.λ.π.), ενώ από το πρωί της Τρίτης έβγαλε και ήλιο με ανεβασμένες αισθητές θερμοκρασίες (κάνοντας τη χάρη και στους χειμερινούς κολυμβητές). Ο κόσμος βγήκε έξω, έπαιξε χιονοπόλεμο, έφτιαξε χιονάνθρωπους και μικροί, μεγάλοι πέρασαν ωραία.

      Με εξαίρεση τα λιγοστά θύματα (ανθρώπους και ζώα) και τα προβλήματα που δημιούργησε σε (ημι)ορεινές περιοχές ο όγκος του χιονιού, η Αριάδνη ήταν μία χαρά και σίγουρα η κακοκαιρία που σημάδεψε την τρέχουσα δεκαετία (2011-2020). Δηλαδή, ήταν καλύτερος ο Τηλέμαχος που χιόνισε τρεις ώρες άγρια χαράματα, το έστρωσε μόνο στα βόρεια προάστια και ελάχιστα στην Αθήνα - ακόμα και στην Ακρόπολη τα χιόνια είχαν λιώσει το απόγευμα που πήγαμε. Ή, ήταν καλύτερη η Ωκεανίδα που λόγω των θυελλωδών βοριάδων δεν χιόνισε καν στην Αττική - μάλιστα, τη δεύτερη από τις δύο μέρες σερί που πήγαμε στην Ιπποκράτειο Πολιτεία πέρσι στα τέλη Φλεβάρη είχαν λιώσει τα χιόνια και παίζαμε με τους ρωμαλέους σκύλους που έχει εκεί, ενώ χαζεύαμε τους κύκνους στη λιμνούλα.

      Άλλωστε, το γεγονός ότι την Αριάδνη επικαλούνται σχεδόν όλοι - ακόμα και χιονόφιλοι ανά την Ελλάδα που βίωσαν τις επίσης ισχυρές κακοκαιρίες Σοφία και Ραφαήλ - δείχνει ότι ήταν ξεχωριστή. Για να είμαι δίκαιος μάλλον έχει παίξει ρόλο ότι το όνομα "Αριάδνη" ήταν το πρώτο που έδωσε το meteo.gr σε ψυχρή εισβολή, η οποία παρεμπιπτόντως θα πρέπει να είχε και πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από επιστημονικής άποψης για τους μετεωρολόγους, στην προσπάθειά τους να ξεδιαλύνουν τον... μίτο της.
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    2. Γιατί στα βόρεια προάστια έδωσε χιόνι της πλάκας. Φάγαμε - 5 για τρεις ημερες για ένα δίωρο χιονοπτωσης. Τα έχουμε εξηγήσει αυτά.

      Διαγραφή
    3. Στην Αριάδνη είδαν χιόνι ακόμα κ πεδινές πόλεις της δυτικής Ελλάδας όπως το Αίγιο κ ο Πύργος. Μέχρι κ μεγάλα ημιορεινά χωριά του νησιού μου είδαν χιονοστρωση. Για να μη μιλήσω κ για προβλήματα που υπήρξαν ακόμα κ μέσα στις πόλεις της Θεσσαλίας. Ας μην υποτιμάμε έτσι μια πανελλαδική κακοκαιρία που σπάνια βλέπουμε πια, κ προπάντων μην βλέπουμε τα πράγματα με μια τόσο στενή αθηναιοκεντρικη ΒΠ λογική (που δυστυχώς καλλιεργείται από τα ιδιωτικά κανάλια).
      Μια που ανέφερα την πεδινή δυτική Ελλάδα, χρονια πολλά στο Φώτη από Αγρίνιο κ από εμένα
      Θάνος κ

      Διαγραφή
    4. Αγαπητέ Θάνο, για την περιοχή μου μιλάω προφανώς! Για τα βπ ήταν μεγάλο ξενερωμα για έναν χιονόφιλο. Αν ήμουν κάτοικος Πειραιά θα τη μνημονεύα, πόσο μάλλον του Αιγίου.

      Διαγραφή
    5. ποτέ δεν υπερεκτιμάμε κάτι ούτε οφείλεται να κάνουμε hopincasting με δεδομένο το ενδεχόμενο της αποτυχίας της πρόγνωσης.ωραία η αισιοδοξία και οι ελπίδες αλλά επιβάλλονται οπωσδήποτε όρια διαφορετικά προκύπτουν οι απογοητεύσεις όπου δεν ευθύνεται ο καιρός στην συγκεκριμένη περίπτωση.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  11. Και μετά την κλάψα και την απαισιοδοξία μου για την νυν κακοκαιρία, ας γράψω για εκείνο το έπος του 2002, που το θυμάμαι σαν σήμερα. Ήμουν στρατιώτης στα τελειώματα στο κέντρο της Αθήνας. Έφυγα Παρασκευή πρωί με αλυσίδες από Κηφσιά αργά το πρωί σε κάποια ύφεση που είχε κάνει (χιόνιζε από Πέμπτη βράδυ), κατέβηκα στη μονάδα όπου δεν είχε τίποτα από χιόνι (ουσιαστικά το χιόνι τελείωνε κάπου στο ΟΑΚΑ), χιονίζει το απόγευμα καλά και στρώνει σε αυτοκίνητα και δέντρα και τη νύχτα προς Σάββατο επικά με εμένα σκοπιά (η καλύτερη ever) με 20 πόντους στο κέντρο. Φεύγω με αλυσίδες στη Βασιλίσσης Σοφίας και φθάνω σπίτι μου που είχε εκπληκτικό χιόνι πάνω από μισό μέτρο. Κι ενώ όλοι έλεγαν για βελτίωση, ήρθε νέα σφοδρή χιονόπτωση Σάββατο απόγευμα και βράδυ και Κυριακή, ανήμερα τα Θεοφάνια, όλη μέρα μετά από μία πρωινή ύφεση μέχρι και αργά το απόγευμα οπότε και επήλθε η οριστική βελτίωση. Αποτέλεσμα περίπου 1 μέτρο χιόνι. Θυμάμαι ακόμα χαρακτηριστικά τους σταλακτίτες στις στέγες που ακουμπούσαν σαν δόρυ στο έδαφος και η διάμετρός τους μπορεί να ήταν και 20 πόντους, όπως και το λιώσιμο τις επόμενες ημέρες όπου έφευγαν μεγάλα κομμάτια χιονιού από τις στέγες και έκαναν γδούπο στο χιονισμένο έδαφος. Η καλύτερη χιονόπτωση που έχω ζήσει, ανώτερη και του 2004-06-08-19 και από 1992 και πίσω όσο βέβαια έχω μνήμες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους. Έως τώρα η νυν κακοκαιρία είναι ένα copy paste της προηγούμενης και με χειρότερες θερμοκρασίες μάλιστα. Στην Αττική δε χιονίζει σοβαρά πουθενά πλην Ιππ. Πολιτείας και Βιλλίων/Ερυθρών. Προσωπικά, δεν μπορώ να ψάχνω λιωμένες νιφάδες μέσα στο χιονόνερο για να πω ότι χιόνισε. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω αν θα πρέπει να χύνεται τόσο μελάνι για να έχουν τα βόρεια προάστια 2,5-3 βαθμούς και να χιονίζει στα 700 της Πεντέλης ενώ η Αθήνα πρέπει να έχει 6-7 βαθμούς περίπου. Αυτό συμβαίνει πάρα πολύ συχνά και σε κακοκαιρίες αναιμικές. Χωρίς να θέλω να το παίξω μ.Χ προφήτης και τονίζοντας ότι οι γνώσεις μου είναι της πλάκας, με ένα -5 στα 850 θα έπρεπε να πάνε όλα τέλεια για να χιονίσει χαμηλά και πώς να πάνε όλα τέλεια με το παιχνίδι να παίζεται στα 50 χλμ δεξιά μας ή αριστερά μας; Η κατάσταση ήταν/είναι δύσκολη και οριακή και οι πιθανότητες να πάνε όλα κατ' ευχήν εξαρχής λιγότερες από να στραβώσει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έσπασαν κλαδιά από ευκαλύπτους και πεύκα στο Θυμάρι, όπου πρέπει να έχει 9-10άρι αυτή τη στιγμή. Αλλά και στο Φάληρο αυτός ο μανιασμένος βοριάς πρέπει να αγγίζει τα 7-8 beaufort. Αυτά τα καταστροφικά από όλες τις απόψεις ξεροβόρια, που δυστυχώς είναι όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια. Τρεις φορές έκαναν, εξάλλου, την εμφάνισή τους, μέσα σε μία βδομάδα.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Έσπασε και το ρεκόρ των Φώτων του 1978, που ανέφερε ο κ. Ζιακόπουλος - 145 χιλιόμετρα την ώρα ο βοριάς τότε. Και εις διπλούν, μάλιστα, καθώς καταγράφηκε ριπή 161 χιλιομέτρων στην Παξιμάδα Καρύστου και 147 χλμ/ώρα στην Τήνο.
    Πηγή: meteo.gr

    Οι ριπές από την Κάρυστο επηρεάζουν - πιο εξασθενημένες, βέβαια - και το νοτιότερο άκρο της Αττικής, από το Θυμάρι ας πούμε ως το Σούνιο. Η αίσθηση του παγωμένου βοριά και οι ζημιές που προκαλεί δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές, αν κάποιος δεν τις έχει βιώσει. Έχουν φύγει ηλιακοί θερμοσίφωνες από τις στέγες, έχουν βγει βάρκες στη στεριά, "σκαρφαλώνοντας" στην προβλήτα ύψους σχεδόν ενός μέτρου στο λιμανάκι της Π. Φώκαιας και άλλα πολλά. Ας ελπίσουμε όχι και αυτή τη φορά.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Τελικά η γκρίνια πιάνει :) καρατσεκαρισμένο. Βουτιά στους 1,6 και καθαρή χιονόπτωση πλέον στα 360 μέτρα. Εμπειρικά αυτό σημαίνει πάνω από τα 300 μέτρα. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για χιονάκια της σειράς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους, ιδιαίτερα στον Φώτη του μπλογκ και σε όλους τους εορτάζοντες! Δεύτερη κατεβασιά χωρίς χιονόπτωση, ούτε καν χιονομεταφορά λόγω ισχυρού ανέμου, στην Χαλκίδα. Στους 5ο C η θερμοκρασία στις 11:00 και δείχνει να κατεβαίνει, αφού στις 8:00 το θερμόμετρο έδειχνε 7ο C. Για να δούμε, πάλι του Αγιαννιού θα το κάνει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Καλημέρα σε όλους.
    Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες με πρώτον και καλύτερο τον μετεω-περιφερειάρχη της Δ. Ελλαδας Φώτη.
    Αναφορικά με την κακοκαιρία, η αιχμή του δόρατός της είναι οι μεγάλης έντασης άνεμοι σε στεριά και θάλασσα. Όμως, προβλήματα θα δημιουργήσουν και οι επιλεκτικές, αλλά συνεχείς χιονοπτώσεις βασικά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές Α-ΝΑ Στερεάς και Εύβοιας και στην ορεινή Κρήτη.
    Για την Αττική, τα νέα δεδομένα αναθεωρούν προς τα πάνω (περίπου κατά 100 με 150 μέτρα) τα υψόμετρα χιονόπτωσης που αναφέρθηκαν στην πρόγνωση του περασμενου Σαββάτου.
    Να είστε όλοι καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο και να είναι απογοητευτικό αυτό που λέτε, είναι η αλήθεια. Και αυτά τα 150 μέτρα που λέτε είναι το μισό λεκανοπέδιο... Εδώ και 2 ώρες χιονίζει σε εμένα στα 360, στην Ερυθραία στα 300 κάτι ενδιάμεσο,, Τατοΐου στα όρια με νέα Κηφισιά στα 270... βρέχει....

      Διαγραφή
    2. Βαγγέλη όλο κλαίγεσαι, κι όλο χιονίζεσαι... Πρέπει να είσαι ο πιο τυχερός χιονόφιλος στην Ελλάδα τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    3. Σου είπα η κλάψα πιάνει!! Δοκίμασε το, και θα δεις το Θυμάρι άσπρο.

      Διαγραφή
  18. Χρόνια πολλά και καλά στον Φώτη και όσους γιορτάζουν. Και πολλά μπράβο σε όσους είχαν το κουράγιο να πέσουν σήμερα για τον σταυρό (η διαδικασία όπως γίνεται είναι πολύ επικίνδυνη για τον κολυμβητή). Με όλες τις προφυλάξεις που παίρνω και τις πατέντες που έχω επινοήσει με τα χρόνια (παρκάρω το αμάξι σχεδόν δίπλα στο κύμα και αλλάζω μέσα) δεν άντεξα περισσότερο από τη "Ζηνοβία" και στον "Ηφαιστίωνα". Έξω έκανε περισσότερη ζέστη - έδειχνε 6 βαθμούς ένα θερμόμετρο στο Φάληρο όταν κατέβηκα παραλία - και ένα θαμπό φως του ήλιου ήταν σαν να αχνοφέγγει πίσω από τη βαριά συννεφιά. Όμως, η θάλασσα ήταν πολύ πιο παγωμένη, θυμίζοντας μέρες Αριάδνης. Τουλάχιστον να μας έβγαζε και ήλιο μετά τα φαινόμενα, όπως τότε.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Kαλημέρα και χρόνια πολλά σε όλη τη κοινότητα,ο σταθμός του Λαυρίου κατέγραψε ριπές 66 kt.Αν αντί για τις ριπές είχαν αυτήν την τιμή οι κανονικοί άνεμοι το φαινόμενο θα χαρακτηριζόταν τυφώνας(βάσει της κλίμακας Bf);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Απλά θα λέγαμε ότι η ένταση του ανέμου έφθασε τα επίπεδα της έντασης του ανέμου τυφώνα κατηγορίας 1.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ για την απάντηση δάσκαλε.

      Διαγραφή
  20. Χρόνια πολλά σε όσους γιορτάζουν. Χρόνια πολλά Φώτη, το 2020 είναι χρονιά που θα συναντηθεί όλη η παρέα. Φωτεινή χρονιά σε Όλους.

    το 20 μου θυμίζει τις (μη δεσμευτικές) ενεργειακές δεσμεύσεις της ΕΕ:
    μείωση 20% σε εκπομπές θερμοκηπίου, 20% παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και 20% βελτίωση στην ενεργειακή αποδοτικότητα. τι έγινε μ' αυτά?

    άσχετος ων, μια παρατήρηση περί χιονόστρωσης: από τότε που υπάρχει ο σταθμός του ΕΑΑ, τσεκάρω τη θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης. με ελαφρώς θετική δεν το πιάνει, με ελαφρώς αρνητική το πιάνει. σε κάθε περίπτωση, όταν ξεκινά από θετικές και κατεβαίνει, σπανίως γίνεται δουλειά (με αφορμή τις παρατηρήσεις του Βαγγέλη Κ.). ιδανικές είναι αυτές μεταξύ 0 και -1. με εξαίρεση την Αριάδνη, όπου θάφκαμαν (μέχρι το γόνα) με -3. πρέπει να συνέπεσαν πολλές προϋποθέσεις τότε, απ' ότι θυμάμαι και από την ανάλυση του Βασίλη.

    γι' αυτό και οι Θεσσαλοί καιρόφιλοι αγαπάμε Αριάδνη, είναι γνωστό αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε μου δεν ισχύει αυτό. Με θετικές για προφανείς λόγους δεν το πιάνει (ή το πιάνει δύσκολα) , άμα αρχίσει να πέφτει μια χαρά το πιάνει.

      Διαγραφή
    2. θα λεγα Βαγγέλη ότι στα Τρίκαλα ισχύει μια χαρά (100 m). και αν το πιάνει, δεν το κρατάει, δηλαδή υπάρχει σύνδεση του κατωφλιού μηδέν με τη χιονόστρωση. απόλυτο δεν είναι τίποτα προφανώς. εικάζω ότι σε μεγάλα υψόμετρα είναι διαφορετική η κατάσταση. θα σου πω προσεχώς, μέσω παρατήρησης.

      και δε μας φτάνει η αχιονία μας, έχουμε και τον Χριστόδουλο να δηλώνει σε πανελλήνια εμβέλεια, ότι το συνήθισε!!

      Διαγραφή
  21. συγνωμη αλλα γιατι δεν πεσατε ακριβως μεσα σε αυτα που λεγατε κ. Ζιακοπουλε και τωρα αυξανετε τα υψομετρα?και οχι μονο εσεις ολοι μπερδευτηκαν μετεωρολογοι-ειδικοι και μοντελα..τι στο καλο γινεται με την αττικη και δεν υπολογιζεται σωστα δεν μπορω να καταλαβω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς, φίλε μου, μόνο οι προφητείες και τα μερομήνια παραμένουν αναλλοίωτα στο χρόνο!

      Διαγραφή
    2. Χωρίς να θέλω να κάνω τον συνήγορο του κ. Ζιακόπουλου - άλλωστε, δεν το έχει ανάγκη και δεν το επιθυμεί κιόλας απ' ό,τι έχω καταλάβει - μια χαρά ήταν η πρόγνωση. Το κύριο χαρακτηριστικό της κακοκαιρίας είναι οι θυελλώδεις άνεμοι (παρεμπιπτόντως, στο Θυμάρι περνούν δύσκολες ώρες), το οποίο είχε επισημανθεί στην πρόγνωση, όπως και οι περιοχές που θα χιόνιζε σίγουρα. Ο καιρός είναι έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτος και το χειρότερο, καμιά φορά είναι και ανεξέλεγκτος.

      Ανεξέλεγκτες παραμένουν και οι πυρκαγιές στην Αυστραλίας από τις οποίες ένα δισεκατομμύριο ζώα εκτιμάται ότι θα σκοτωθούν, ενώ οι καπνοί έφτασαν 1.200 μίλια μακριά στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας, όπου οι κάτοικοι ανέφεραν και αναπνευστικά προβλήματα, όπως γράφει το Skynews. Όσο για τα άτυχα ζώα της Αυστραλίας, πολλά που σε πρώτη φάση γλίτωσαν από τις φλόγες, θηλαστικά, πουλιά, ερπετά, νυχτερίδες, βάτραχοι και έντομα, όλα θα πέσουν θύματα αυτής της πύρινης λαίλαπας. Ο λόγος που θα πεθαίνουν και ζώα που γλίτωσαν από τις φλόγες είναι η αφυδάτωση, αλλά και η πείνα και οι αρρώστιες και το γεγονός ότι θα είναι πιο ευάλωτα απέναντι στα αρπακτικά, όπως οι άγριες γάτες και οι αλεπούδες.

      Αν και η άγρια πανίδα της Αυστραλίας είναι προσαρμοσμένη να ζει με πυρκαγιές, η παρούσα κατάσταση δεν έχει πραγματικά προηγούμενο, με τους καπνούς να προκαλούν σύγχυση στα ζώα, ενώ ακόμα και όσα δεν καίγονται, κυριολεκτικά βράζουν. Είναι μία κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τις φλόγες να είναι πολύ γρήγορες, πολύ μεγάλες, ξεπερνώντας ακόμα και τα 200 πόδια - σχεδόν 70 μέτρα ύψος, δηλαδή. Η Αυστραλία πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να εξάγει άνθρακα ή, αν θα διασώσει την πανίδα της.

      Εκατοντάδες πυροσβέστες δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες που απειλούν κατοικημένες και απομακρυσμένες περιοχές, ενώ έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 24 ανθρώπους, καθώς πέθανε και ένας 47χρονος προσπαθώντας να σώσει το σπίτι φίλου του. Νωρίτερα είχαν χάσει τη ζωή τους και ένας πατέρας με τον γιο του στο νησί των Καγκουρώ, ενώ έχουν καταστραφεί συνολικά 2.000 σπίτια. Η πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή 5/1 και η βροχή που έπεσε, αναπτέρωσαν κάπως τις ελπίδες, με τον πρωθυπουργό Scott Morrison να κάνει, ωστόσο, λόγο για άλλη μία δύσκολη μέρα, καθώς η φύση αυτών των πυρκαγιών είναι πολύ ισχυρή. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο του 2019 έχουν καεί 12,35 εκ. στρέμματα και 500 εκ. πουλιά, θηλαστικά και ερπετά μόνο στη Νέα Νότια Ουαλία.

      Ηθοποιοί και τραγουδιστές δεσμεύτηκαν να δώσουν εκ. δολ. για την ανακούφιση των πληγέντων, με την Nicole Kidman να δωρίζει 500 χιλ. δολ. στην πυροσβεστική υπηρεσία της Νέας Νότιας Ουαλίας, απ' όπου και κατάγεται. Η Celeste Barber που αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη Eden και οι ποπ σταρ Pinky και Iggy Azalea δεσμεύτηκαν επίσης να βοηθήσουν.
      https://news.sky.com/story/australia-bushfires-death-toll-rises-as-temperature-drop-offers-respite-11901369
      Βαγγέλης Σπανός

      Διαγραφή
    3. Η κατάσταση στην Αυστραλία είναι πραγματικά τραγική και οι εικόνες που έρχονται από εκεί συγκλονίζουν! Δυστυχώς, πρόκειται για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην ατμόσφαιρα, τη βιόσφαιρα, την υδρόσφαιρα και την κρυόσφαιρα του πλανήτη. Είναι ένα πρόκριμα για τον εφιάλτη που μας περιμένει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον!

      Διαγραφή
    4. Μου θυμίζεις τα λόγια του Αντρέα Λαζανη οταν κάποιοι παραπονιόταν για την Αθήνα όπως εσυ τώρα" με ενα κατσαβίδι απο συνεργείο αυτοκινήτων προσπαθούμε να ξεβιδωσουμε ενα ρολόι χειρός" εννοούσε οτι εχει μεγάλο πληθυσμό αλλα σε έκταση ειναι μικρή.

      Διαγραφή
    5. Όσον αφορά τους θυελλώδεις ανέμους να αναφέρω ότι ένα φορτηγό πλοίο παραμενει ακυβέρνητο έξω από τον κάβο Μαλια, ενώ οι άνεμοι που βρίσκονται σχεδόν στα όρια του τυφώνα σε κάποιες περιοχές του Αιγαίου έχουν προκαλέσει black out σε Άνδρο κ Τήνο
      Θάνος Κ

      Διαγραφή
    6. Ένας surfer αγνοείται επίσης στη Λούτσα

      Διαγραφή
    7. Αθλητής sup (πρόκειται για κανό στο οποίο κάνεις όρθιος κουπί) και νομίζω διασώθηκε χάρη και στην επέμβαση ελικοπτέρου super puma. Παρεμπιπτόντως, ένας σέρφερ εντυπωσίασε στο Λαύριο. Εγώ τους λέω τους σέρφερ "καλλιτέχνες της θάλασσας", γιατί ζωγραφίζουν πάνω στο κύμα, κάνοντας ακόμα και τούμπες στον αέρα μαζί με τη σανίδα και δίνοντας λίγο χρώμα με τα φανταχτερά πανιά τους στο γκρίζο σκηνικό.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
  22. Χρόνια πολλά σε όλους/όλες, καλή φώτιση και σε ΟΛΟΥΣ τους μετεωρολόγους εύχομαι. Τώρα εξηγούνται σε μένα τον αδαή γιατί τα μοντέλα δεν συμφωνούσαν... ούτε παγετό έχουμε ούτε χιόνια σε πεδινά (καλά αυτό ανέκδοτο, εδώ τα βουνά είναι αχιόνιστα) ούτε χιόνι της προκοπής στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας. Εύχομαι να ρίξει έστω λίγο χιόνι στην Αθήνα για να χαρούν οι κάτοικοι που το βλέπουν και πιο σπάνια.
    Εύχομαι για το νέο έτος οι προγνώσεις να ανανεώνονται ανά 24ωρο και οι προγνώστες να είναι πιο φειδωλοί και ακριβείς.
    ΥΓ1: Δεν αναφέρομαι προσωπικά στον κ.Ζιακόπουλο αλλά συνολικά στους επιστήμονες
    ΥΓ2: Να καμαρώνετε την κόρη σας και κάθε επιτυχία στο νέο της ξεκίνημα στον ALPHA. Χαίρομαι που θα την παρακολουθούμε συχνότερα, μακάρι να γινόταν και κάποια εκπομπή για τη μετεωρολογία και τα συναφή θα ήταν τόσο ενδιαφέρουσα...
    Κωνσταντίνος Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Χρόνια πολλά στο Φώτη Ματραλη,και σε όλους για την σημερινή ημέρα.
    Νίκο μια χαρά το είπε ο ΒαγγέληςΚ.οταν ρίχνει ΧΙΟΝΙ μια χαρά το πιάνει και με θετικές θερμοκρασίες...και το θεμα είναι μετά το πέρας της χιονόπτωσης να το παγώνει να το λιώνει σιγά σιγά,και αν έρθει κι'αλλο ευπρόσδεκτο.
    Οσο για τα παράπονα και τις πίκρες του κάθε καιροφιλου,ο καθένας γνωρίζει γιατί παραπονιέται πιο πολύ θυμάται ο καθένας παλιές καταστάσεις στην περιοχή του.
    Και δε σημαίνει οτι δε δικαιούνται να παραπονιούνται ο καθέ καιρόφιλος πχ. ο Βαγγέλης Κ. επειδή μένουν αχιονες άλλες περιοχές και ειδικά τα κεντροβορεια ορεινά. Το ξέρουμε οτι αυτά τα ρεύματα ευνοούν τα πιο Αν.και ο καθένας θα παραπονεθεί ή θα χαρεί (όπως ο Χριστόδουλος)για την περιοχή του.
    Οσο για την Αριάδνη δεν ξέρω πόσο θα την αγαπούσαμε και εμείς, αν δεν περνούσε στα τελευταία της εκεινο το χαμηλό απο δυτ.που μας άφησε μ.μετρο και μετά εντάξει χαλάλι τα -15αρια...
    Γιώργος Νομή Τρικάλων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. χρόνια πολλά Γιώργο, καλή χρονιά. θα περιμένουμε να λιώσουν τα χιόνια του Χριστόδουλου, για την καθιερωμένη Αθηνά. υπενθυμίζεις ένα θέμα, με την Αριάδνη, που έχει θίξει και ο κ. Ζιακόπουλος. τι είναι αυτό που ονοματίζεται. συνολικά η κακοκαιρία, νομίζω.

      σήμερα πάντως διανύουμε μια τυπική ημέρα Θεοφανίων, με δυνατό κρύο, χωρίς φαινόμενα. επτά άτομα βούτηξαν στον Ληθαίο. οι περισσότερες μέρες των Φώτων που θυμάμαι είναι έτσι, δεν ξέρω τι λες, συντοπίτη..

      Διαγραφή
    2. Θέλω να πω ο καθένας απ τη πλευρά που επηρεάζει η κακοκαιρια.Δηλ.δηκαιολογημενα απ'την πλευρά του ο Βαγγέλης Κ.παραπονιεται εφόσον επηρεάζεται η περιοχή του,να χάνεται η ευκαιρία για χιόνι για 1β.γιατι στην Ελλάδα είμαστε δεν ξέρει ούτε αυτός ουτε κανενας μας αν θα ξαναβρεθεί ευκαιρία να δούμε χιόνι.
      Κάπως ετσι ήμουνα και γω το χειμωνα 17-18 που περνουσαν αλλεπάλληλα χαμηλά απ τη περιοχη μας και κάποιες φορές ήθελε το κατι ακόμα για να χιονίσει και στα πεδινά.
      Αλλα εκεινο το Χειμώνα τον χάρηκα και ακόμα τον επιθυμώ,σάμπως τώρα τι κάνει,απ'τα ξεροβορια στις παχνες και τούμπαλιν...πολυ ξεροβορι αυτή την ώρα και προβλέπω για μετά πάχνες διαρκείας,δε βγαίνει τίποτε ετσι.Λες και ήξερα στις αρχές του Χειμώνα τι θα γινοταν οταν είπα καποια στιγμή"ζήτω ο Χειμώνας 17-18".
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    3. σωστό γιώργο, σου έρχεται να τραβάς τα μαλλιά σου όταν χάνεται το χιόνι για ένα βαθμό.
      σαν να λέμε φτάνεις στην πηγή και δεν πίνεις νερό.σε "πειάνουν"τα λαμπάκια....
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  24. Πάντως το ματσάκι χάνεται για 1 βαθμό. Χιονίζει ασταμάτητα σε μένα στην πλατεία Πολιτείας χωρίς να το πιάνει από τις 11 λόγω του 1,5 βαθμού. Πλέον χιονίζει και Κηφισιά ενώ φίλος ερχόμενος τώρα από κεντρική Ελλάδα μου είπε ότι Μαλακάσα χιονόνερο (BTW υπερτιμημενο μέρος) ενώ χιονίζει από Άγιο Στέφανο χωρίς να το πιάνει. Βεβαίως από 400 450 μέτρα θα πιάνει όπως Πεντέλη, Διόνυσος, ψηλά Πολιτεία, ψηλά Εκάλης και υπερβορεια.

    Παρεμπιπτόντως, είπα ότι με θετική θερμοκρασία δεν στρώνει ή δεν στρώνει καλά, αλλά άμα πέσει η θερμοκρασία στρώνει άνετα, κάτι που ακόμα και τώρα θα ήθελα να συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάτι θα δεις στο τέλος, Βαγγέλη. Γράφουν ήδη σε διάφορα σάιτ ότι η κακοκαιρία είχε απλά 6-8 ώρες καθυστέρηση. Και ο ίδιος καιρός θα συνεχιστεί και την Τρίτη 7/1 με τον αντικυκλώνα εγκαταστημένο στη δυτική Ευρώπη και παρά τη βαθμιαία εξασθένηση του χαμηλού στην ανώτερη ατμόσφαιρα πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη, οι χιονοπτώσεις θα επιμείνουν, ειδικά στη δυτική και κεντρική Τουρκία, ενώ στη νότια υπάρχει κίνδυνος πλημμυρών, σύμφωνα με το severe-weather. Την ίδια στιγμή η δυτική Ευρώπη θα έχει 10 βαθμούς πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Βόρεια Θάλασσα, ενώ η ψυχρή λίμνη στα νότια Βαλκάνια θα αρχίσει να εξασθενεί.

      Την Τετάρτη 8/1 ο αντικυκλώνας θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς αυλώνες από τον βόρειο Ατλαντικό, θα αρχίσουν να ασκούν πιέσεις στη βόρεια Ευρώπη, με τις θερμοκρασιακές ανωμαλίες να παραμένουν σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου, με εξαίρεση το κρύο που θα επιμείνει στα νότια Βαλκάνια. Από Πέμπτη 9/1 θα αρχίσει, δηλαδή, να φτιάχνει ο καιρός στη χώρα μας (αν δεν το δω, δεν το πιστεύω), όταν ένας βαθύς αυλώνας στον βόρειο Ατλαντικό θα κινηθεί προς την Ιρλανδία και τον Βισκαϊκό Κόλπο (νότια Γαλλία, βόρεια Ισπανία), ενώ ο αντικυκλώνας θα παραμείνει στη βορειοδυτική κεντρική και ανατολική Ευρώπη και το χαμηλό της ανατολικής Μεσογείου εξασθενημένο θα φτάσει στη Μέση Ανατολή, προκαλώντας κι εκεί χιονοπτώσεις (σαν να μην τους έφταναν οι πόλεμοι...).

      Οι θετικές θερμοκρασιακές ανωμαλίες θα παραμείνουν στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, με εξαίρεση τη νότια και ανατολική Μεσόγειο. Την Παρασκευή ο κύριος αντικυκλώνας θα εγκατασταθεί στην ανατολική Ευρώπη και θα αρχίσει να υψώνεται ο Αζορικός στη δυτική, ωστόσο, ανάμεσά τους ένα χαμηλό στην ανώτερη ατμόσφαιρα, αποκομμένο από τον αυλώνα στον Βισκαϊκό Κόλπο, θα κινηθεί από τη Γαλλία προς τη δυτική Μεσόγειο, περιοχές όπου θα ψυχράνει λίγο, αλλά όχι κάτι ιδιαίτερο για χειμώνα.

      Τέλος, το Σαββατοκύριακο ο αντικυκλώνας θα καλύπτει σχεδόν όλη την Ευρώπη - θα ενωθούν ο Αζορικός με αυτόν της ανατολικής Ευρώπης - με αποτέλεσμα ήπιο καιρό σε όλη την ήπειρο. Ένα χαμηλό στη δυτική Μεσόγειο θα βαθύνει και θα επεκταθεί προς τη βόρεια Αφρική. Οι επίμονοι αυλώνες του Ατλαντικού θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στη βόρεια Ευρώπη, φέρνοντας θερμές συνθήκες στη δυτική και κεντρική Ευρώπη και μέρος της Σκανδιναβίας, αλλά πιο ψυχρές θαλάσσιες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό θα επηρεάσουν τη δυτική Ευρώπη προς το τέλος του Σαββατοκύριακου.
      https://www.severe-weather.eu/mcd/weekly-outlook-mild-stable-weather-continues-europe-mk/
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Φίλε μου, μακάρι. Ομως, αυτή η μάζα, αν πράγματι έρθει έστω και καθυστερημένα, δεν θα έχει αλλοιωθεί; Νομίζω ότι το ματς χάθηκε, τώρα στα χασομερια αντε να βάλουμε το γκολ της παρηγοριάς. Έχουμε φάει 3 ήδη όμως . (παρεμπιπτόντως, το σημερινό θύμισε έντονα 90 s. Ψευτοχιονο και θάψιμο ορεινών) (ξανά, παρεμπιπτόντως, πλέον παπαλα το χιόνι, άνοδος στους 2 βαθμούς, από 1,4 και ωραιότατο χιονόνερο)

      Διαγραφή
  25. Χρόνια πολλά και καλή Φώτιση! Οι μεσημεριανές αναλύσεις εδω https://twitter.com/KolydasT/status/1214177221579018240?s=20
    Η μάζα στα 500 έγινε οπισθοδρομούσα όπως έδειχναν και τα προγνωστικά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. χρόνια πολλά!κάνοντας μια ευχή για την μέρα θα΄θελα να μας "φαίξουν"όχι χιόνια αλλά αυξήσεις μισθών,μειώσεις φόρων,και ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ κατάργηση του εμφια.ΑΥΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ.
    ΚΑΡΔΙΤΣΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μάλλον πιο πιθανά είναι τα χιόνια... Άλλωστε, ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε πριν λίγο ότι από τις 13/1 ως τις 30/1 η Ελλάδα θα είναι και πάλι η πιο ψυχρή γωνιά της Ευρώπης, παραθέτοντας τους χάρτες θερμοκρασιακών ανωμαλιών του ευρωπαϊκού μοντέλου.

      Παρεμπιπτόντως, η Ρωσία πάλι στα κατακόκκινα... Και σχεδόν όλη η Ευρώπη στα κόκκινα, εκτός από μας. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά...
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. για την ΚΔΒ χώρα που έμεινε εκτός Ηφαιστίωνα, οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες θα αρχίσουν τώρα, που πέφτει ο αέρας και διαλύεται η όποια συννεφιά. και έχω την εντύπωση ότι ενώ κάθε μέρα η μέγιστη σιγά σιγά θα ανεβαίνει, τα πρωινά ο παγετός θα είναι όλο και ισχυρότερος (ήδη από τους 8,4 του μεσημεριού είμαστε στους 4,2, στις 19:09). συν την αιθαλομίχλη.

      αυτό θα είναι το διάστημα σχετικής βελτίωσης. αν επαληθευτεί το σενάριο ενός εξ ολοκλήρου ψυχρού Γενάρη, Βαγγέλη, η στατιστική καιρική λογική λέει ότι σειρά παίρνει το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας (αν και δεν τον βλέπω ορεξάτο φέτος).

      Διαγραφή
  27. Χρόνια πολλά στον Φώτη Ματραλη να ειναι καλά και να μας στέλνει πλούσιο ρεπορτάζ απο την δυτική Στερεά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Λέγατε για χιόνια στο κέντρο της Αθήνα; Που είναι; Έχασαν τον δρόμο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χάσαμε το χιονοπόλεμο στο Σύνταγμα, πατριώτη!

      Διαγραφή
    2. Βέβαια, αν είχες δει το μήνυμα του μεσημεριού (12:22) δεν θα κατέβαινες άδικα στο κέντρο της πόλης!

      Διαγραφή
  29. Ένα 10ωρο χιονοθυελλας και ένα 5ωρο καλής χιονόπτωσης,άφησαν μισό μέτρο χιόνι.
    Όλα καλά,αφού και η διακοπή ρεύματος κράτησε μόνο 4 ώρες.
    Βελτιωνομαστε σιγά σιγά...!!
    Χιόνι πολύ έπεσε και στα γύρω χωριά,με το Λενταρι και τις Θεσπιές να έχουν τα πρωτεία στην περιοχή μου.
    Πολύ χιόνι έπεσε σε Ερυθρές και Πλαταιές.
    Φυσικά στα ορεινά του Ελικώνα πρέπει να έφθασε η Βαρβάρα ξεπέρασε το 1 μέτρο.
    Συνηθισμένες καταστάσεις ...!!
    Εντάξει πλάκα κάνω φυσικά...
    Απλά μας ευνόησαν τα φαινόμενα.
    Βέβαια μπορεί να έπιασαν και τα "μαγικα" που έκανα...!!
    Χρόνια πολλά στον Φώτη Ματραλη και σε οσους-ες γιορτάζουν σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. NW Pindos
    Φώτη χρόνια πολλά με υγεία! Μια ευχή: Εύχομαι να έρθουν έτσι τα πράγματα ώστε μια χειμερινή περίοδο (από Νοέμβριο μέχρι Μάρτιο) να την περάσεις σε όποιο από τα ακόλουθα δύο μέρη επιθυμείς: α) Είτε στο Χωριό του Άγιου Βασίλη στη Φινλανδία, είτε β) σε κάποιο χωριό των Αυστριακών ή Ελβετικών Άλπεων σε υψόμετρο τουλάχιστον 1800 μ.
    Χρόνια πολλά και πάλι με υγεία και κάθε ευτυχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Χρονια πολλα σε ολους καλή φώτιση! Μπορεί να χασαμε άλλον ένα ιστορικό χιονια λόγω δυνατών ανεμων και θερμοκρασιών αλλά τα βουνα εδω την Αττική μας αποζημιώνουν!!! Ανέβηκα στον Υμηττό εν μέσω χιονοθυελλας ηταν μαγεία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ιστορικό χιονιάς για Αθήνα δεν φαίνονταν με την καμία στα τελευταία τρεξίματα όχι λόγω έλλειψης υετού αλλά εξαιτίας ανεβασμένων θερμοκρασιών ώστε να χιονίσει μέσα στην πόλη.
      Απλώς στην συγκεκριμένη περίπτωση όπως ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με όλες τις καθομοιες περιπτώσεις κάποιες διαδικτυακές σελίδες το εκμεταλλεύτηκαν με τον τρόπο τους δημιουργώντας ιδέες για ιστορικούς χιονιάδες και τα συναφή σε συνδιάσμό με τους πόθους και τις προσμονές για τα χιόνια.Δυστυχώς για ακόμα μια φορά ο κανόνας διαψεύστηκε πέφτοντας πολλοί στην "λούκι"έχοντας σαν δεδομένο το χιόνι και ας μην φαίνονταν στα μοντέλα.τελικά οι ελπίδες φυσικά πέθαναν για αυτήν κακοκαιρία έστω και τελευταίες.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  32. Από φίλο στο Διόνυσο μαθαίνω ότι άρχισε να βρέχει κι εκεί... Χάσαμε 2 διαδοχικές κατεβασιές οι της Αττικής με υπέροχη διάταξη και μπόλικο υετό για λίγο. Κι επειδή ο νόμος του Μέρφυ είναι αμείλικτος πάω στοίχημα ότι θα μας έρθει ωραιότατη ψυχρή εισβολή και θα ψάχνουμε εναγωνίως κάποιο υποτυπώδες χαμηλάκι. Και ναι, Βαγγέλη Σπάνε, κλαίγομαι. Για την Αττική ήταν δύο πολύ καλές ευκαιρίες, δεν τις συναντάμε κάθε μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορεί να το γυρίσει ξανά σε χιόνι αργά το βράδυ. Στον Διόνυσο ήταν πράγματι πολύ όμορφα τα χιονισμένα τοπία, όπως τα έδειξε η τηλεόραση τουλάχιστον. Είναι και ωραία περιοχή, άλλωστε.

      Στα Βίλια και περιοχές της Βοιωτίας νομίζω ότι το χιόνι είναι προβληματικό. Όπως λένε, άλλωστε, ουκ εν τω πολλώ το ευ.
      Β.ΣΠ.

      Διαγραφή
    2. Ο επόμενος χιονιάς ας είναι "κεντροβόρειος", που λένε. Αρκετά πήραν οι αττικοβοιωτίες. Χρόνια πολλά σε όλους.
      Δημήτρης ρ.

      Διαγραφή
    3. NW Pindos
      Φίλε Βαγγέλη διαφωνώ ως ένα βαθμό. Διότι τα αναμενόμενα χιόνια σύμφωνα με την πρόβλεψη του δασκάλου και από όσα βλέπουμε στην τηλεόραση έπεσαν. Μάλιστα στην πρόγνωση του ποτέ δεν έκανε λόγο για χιονόστρωση στα 200μ. Μη ξεχνάς, δε, ότι το να ρίχνει πάνω από μισό μέτρο σε υψόμετρα 500 μ στο νομό Αττικής δεν είναι μικρό πράγμα. Ούτε οι πόλεις της Δ. Μακεδονίας με μέσο υψόμετρο 650 μ. δεν βγάζουν εύκολα τόσο χιόνι και σημειωτέον ότι το χιόνι θα συνεχισθεί όλη τη νύχτα και μέχρι τουλάχιστον αύριο το απόγευμα, οπότε ο τελικός απολογισμός θα γίνει αύριο. Τώρα αν δεν χιόνισε σε όλο το λεκανοπέδιο μέχρι το Σύνταγμα ή σε κάποια πιο βόρεια προάστια δεν χάλασε κι ο κόσμος. Και να χιόνιζε δηλαδή μεθαύριο θα το σήκωνε. Το λεκανοπέδιο δεν κρατάει χιόνι πάνω από δύο μέρες με εξαίρεση τα ορεινά τμήματα του νομού. Άσε που η Αττική έχει μικροκλίμα και δεν χιονίζει ομοιόμορφα παντού. Ένα δε απο τα αρνητικά σε τέτοιες καταστάσεις ειδικά εν μέσω εορτών είναι ότι σπεύδει πολύς κόσμος (λόγω του μεγάλου πληθυσμού) να πάει στα ορεινά του νομού για να δει χιόνι και επικρατεί κομφούζιο, μποτιλιάρισμα και απίστευτη ταλαιπωρία, πράγμα, που δεν συναντάς στα ορεινά άλλων νομών.

      Διαγραφή
    4. Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά! Καμία ευκαιρία δε χάσαμε, πολύ ασθενικός αυλώνας με φουλ δυτίκισμα δε σκάει ποτέ σε εμάς. Πέρυσι ο 'Τηλέμαχος' μας θύμισε τι θέλει η Αττική ως διάταξη..Για μη θυμηθούμε τις παλιές διατάξεις 1991 - 1992, 2002, 2004, 2006, 2008.

      Διαγραφή
    5. Τελικά, ίσως να είναι αυτή η αλήθεια. Άλλωστε, από τότε που ασχολήθηκα με τον καιρό (2002) ένα πράγμα άκουγα: Η Αττική θέλει μπάσιμο από Αιγαίο, χαμηλό κάπου στη Ρόδο, ΒΑ και -6 τουλάχιστον για ΒΠ. Ποτέ ΒΔ. Προφανώς, θα υπάρχουν και άλλα μοτίβα καιρικά, αλλά άντε να σου κάτσουν. Τώρα, βέβαια, όσα ξέρει ο νοικοκύρης (δηλ ο δάσκαλος και οι λοιποί επαγγελματίες) δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος.

      Διαγραφή
  33. Παντως μια παρατηρηση π εχω να κανω προς τους φιλους μετεορολογους ειναι οτι ποτε μα ποτε τουλαχιστον ενας δεν βγηκε να πει καναμε λαθος η δεν πολυπεσαμε μεσα! ολο κατι φταει ...οι αλλοι ...ο κοσμος κ καποια site π τα παραφουσκωνουν...εγω δεν τα πα ετσι...η αλλαγη του αεροχειμαρου η δε δεν ξερω κ γω τι αλλο!Διορθωστε με αν κανω λαθος!Φιλικα παντα! Καλη χρονια να εχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην τάξεις σ' άγιο κερί, σε παιδί κουλούρι και σε χιονόφιλο νιφαδόπτωση!

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Δεν θέλω να είμαι απόλυτος αλλά οι προγνώσεις Ζιακόπουλου δεν πέφτουν έξω και οι εκτιμήσεις, που κάνουμε όσοι ασχολούμαστε εμπειρικά με τον καιρό (πάντα βάσει των προγνώσεων) νομίζω ότι είναι τίμιες και ευπρόσωπες. Συμβαίνει, όμως, το εξής: Με τις δυνατότητες πλέον του διαδικτύου βλέπει κάποιος π.χ. τα χιόνια στην Ιαπωνία ή τις χιονοθύελες στις ΗΠΑ, ή τις παγωνιές στα βόρεια Βαλκάνια ή το Σιβηρικό αντικυκλώνα να απέχει 10 πόντους στο χάρτη από την Ελλάδα και παρασυρόμενος νομίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ξαφνικά Σιβηρία και ο αυλώνας, που φαίνεται πολύ κοντά μας στο χάρτη (μόλις 10-15 πόντους) μπορεί να φτάσει ξαφνικά στην Ελλάδα.Και στο Σύνταγμα ή στην Αριστοτέλους να πέσει, γιατί όχι, και ένα μέτρο χιόνι, ή η κατεβασιά από την Ουκρανία να φέρει στα πεδινά τα χιόνια που έρχονται στην Πίνδο ή ξαφνικά μια πολική μοβ μάζα με -25 στα 1500μ. η οποία στο χάρτη φαίνεται να απέχει από τη χώρα μας 10-15 πόντους και φέρνει βόλτες στο Βόρειο πόλο ότι υπάρχει η δυνατότητα, γιατί όχι, να κατέβει και στη χώρα μας αν κάτσει η μία ή η άλλη διαταξη, ή εάν ανέβει ο Αζορικός αντικυκλώνας μέχρι τη Βρετανία μπορεί να κατέβει και όλος ο Βόρειος πόλος στην Ελλάδα πάλι με τη σωστή διάταξη κλπ. κλπ. Αυτά όμως δεν γίνονται, ποτέ δεν πρόκειται να ρίξει ένα μέτρο χιόνι στο Σύνταγμα ή στην Αριστοτέλους ή τα χιόνια της Αλάσκας και της Ιαπωνίας στη χώρα μας. Τα κυβικά της χώρας στο χιόνι είναι συγκεκριμένα και πρέπει κανείς να έχει πάντα κατά νου αυτό ώστε να αντιμετωπίζει την πρόγνωση στη σωστή της διάσταση. Εδώ φτάσαμε στο σημείο (με το Ζορμπά αν δεν κάνω λάθος) να θεωρούμε ότι μπορεί να πλήξει τυφώνας την Ελλάδα και αυτός, που έβαλε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση (το θυμάμαι καλά) ήταν ο δάσκαλος λέγοντας ότι ένας κυκλώνας που έρχεται από ανοιχτή θάλασσα (Μεσόγειο) όταν μπει σε στεριά που υπάρχουν βουνά κλπ. δηλαδή σε ηπειρωτικό κορμό (Ελλάδα) αλλάζει χαρακτηριστικά όπως και πράγματι συνέβη και απλώς έπεσαν με το σύστημα εκείνο πολλές και έντονες βροχές ειδικά στην Πελοπόννησο, αλλά ποτέ δεν ήρθε τυφώνας στην Ελλάδα. Θέλω να πω δηλαδή ότι ο καιρός ναι μεν είναι απρόβλεπτος πλην όμως μια χώρα έχει ένα παγιωμένο μοτίβο καιρού σε βάθος δεκαετιών το οποίο πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη του ώστε να περιμένει πράγματα συμβατά με την καιρική πραγματικότητα εν προκειμένω της Ελλάδας.

      Διαγραφή
    3. Απολυτως σωστο φιλε μου! Αυτο που λεω εγω ειναι οτι καμια φορα πρεπει να λεμε οτι πεφτουμε καπως εξω στις προβλεψεις μας ακομα κ στις προγνωσεις μας κ δεν αναφερομαι συγκεκριμενα σε καποιον μετεορολογο αλλα προς ολους!Αν ερθει κ μενα καποιος στη δουλεια μου (οικονομολογος ειμαι)κ μου πει οτι η προβλεψη π εκανα δεν ηταν σωστη θα αναφερω τους παραγοντες που συνεβαλαν στην αποκλιση της εκτιμησης αλλα θα αποδεχτω την αποτυχια της!Αυτο οι μετεορολογοι βλεπω πως δεν το κανουν ποτε!κ ναι εννοειται πως το χειμωνα που ειναι δυσκολες οι συνθηκες σφιγγει περισσοτερο ο κλοιος των προγνωσεων κ απο την αλλη τα "παραπονα".Αυτο οσον αφορα στην λαικη ρηση "μην ταξεις σε αγιο κερι κ σε χιονοφιλο νιφαδες" που ειναι απολυτως σωστη βεβαια!

      Διαγραφή
    4. Φίλε βδπινδος,οχι οτι διαφωνώ σ'αυτά που λες,ετσι κι αλλιώς εγω δε ξερω πολλά πολλα απο αυλωνες,σιβηρικοους,αζωρικους κλπ.πολλα που τ'μαθα απο τα σχόλια εδω μέσα και απο αναρτήσεις και σχόλια του δασκάλου φυσικά,και τέλος πάντων οτι επιθυμώ η περιμένω σαν καιρόφιλος είναι απο καιρικες εμπειρίες της περιοχής μου πιο πολύ σε συνδυασμό βέβαια με το τι γίνεται στην υπόλοιπη Ελλάδα,και βάση των δελτιων καιρού που παρακολουθούσα απο μικρός.Τα εχω ξαναπεί αυτά.Αλλα σε προηγούμενο σχόλιό σου είπες,πως και δε φτιάχνουν χιονοδρομικό στην Κρήτη.
      Δε στο λεω αυτο για να σε κρινω,αλλα επειδή είπες για συμβατά πράγματα δεν ξερω αν αυτό είναι συμβατο.
      Τώρα θα πεις στην Ελλαδίτσα μπορεί να μην υπάρχουν διαφορές μεγάλες στο κλίμα διαφόρων βουνών.Εμενα πάντως μου φάνηκε παράξενο και ίσως να εχω εγώ λάθος.
      Καλη σας νύχτα!
      Γιώργος Νομή Τρικάλων

      Διαγραφή
    5. Εννοείται πως και οι μετεορολόγοι ενδέχεται να πέφτουν έξω στις προβλέψεις τους όταν στα καιρικά μοντέλα στα οποία βασίζονται αλλάζουν μέχρι και την τελευταία στιγμή.θα πρέπει να συνηδειτοποιηθεί πως δεν γίνεται η βεβαιότητα για το οποιοδήποτε να αγγίξει το 100% ούτε μπορεί να προβλεφθεί 10 μέρες πριν.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  34. χρονιά πολλά σε όλους .... με υγειά και αγάπη στις καρδιές μας
    oΚλειδαράς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Φώτη συντοπίτη, χρόνια καλά και χαρούμενα!!! Ευχές και σε όλες/όλους τις/τους εορτάζοντες.

    Χρήστος Κομπορόζος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τις όμορφες ευχές τους όπως κ τον δάσκαλο.
    Να σας έχει όλους ο Θεός καλά.
    Όσο για την εξέλιξη του καιρού έχω να πω δύο πράγματα:
    1ον Συμφωνώ απόλυτα με τον Βαγγέλη Σπανό ότι η Αριάδνη ήταν τοπ κακοκαιρία στο σύνολο της χώρας κ αυτό επιβεβαιώνετε κ από το σημερινό φιάσκο του Ηφαιστείων.
    Οι θερμοκρασίες της Αριάδνης σε συνδυασμό οργανωμένο χαμηλό αλλά κ διάρκεια φαινομένων δεν παιζόταν παιδιά μη λέμε ότι θέλουμε.
    Αριάδνη θα λέμε κ θα κλαίμε όπως είπε κ ένας φίλος πιο πάνω!
    2ον Εξαρχής ήμουν πολύ καχύποπτος με τη συγκεκριμένη κακοκαιρία(μάλιστα το είχα πει κ στο Χριστόδουλο)όσον αφορά τα υψόμετρα χιονοπτώσεων που δίνονταν κ γι αυτό δε τόλμησα να δώσω καμία εκτίμηση.
    Η απογοητευτική εξέλιξη του καιρού(χιονίζει πια πάνω από τα 600μ) με επιβεβαιώνει.
    Καλή συνέχεια σε όλους κ καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη πολύχρονος με υγεία πάνω από όλα, καλή χρονιά
      Κώστας Αθήνα

      Διαγραφή
  37. Όπως έχω πολλές φορές αναφέρει σε σχόλια μου,ο Φώτης Ματραλης,είναι πολύ διαβασμένος και άψογα καταρτισμένος ερασιτέχνης μετεωρολογος και τις δύο τελευταίες ημέρες με είχε στην κυριολεξία τρελάνει με τις αμφιβολίες του για την κακοκαιρία αυτή.
    Όντως φοβόταν πολύ ότι τα υψόμετρα θα είναι πολύ πιο ψηλά και οπως αποδείχθηκε είχε απόλυτο δίκιο.
    Αφού να φανταστείτε,εχθές πριν το ντέρμπι μου είπε ότι φοβάται ακόμη και την δική μου περιοχή.
    Φυσικά σε αυτό ήμουν εγώ κάθετα αντίθετος και γνωρίζοντας καλύτερα τα του τόπου μου, βλέποντας τα πάντα τριγύρω να μαρτυρούν ότι σίγουρα θα χιονιστουμε,του είπα να μην φοβάται την περιοχή μου.
    Επειδή εχει αρχίσει να μαθαίνει καλά και την περιοχή μου, το αποδέχτηκε και τελικα σήμερα μετά τις ευχές μου για την ονομαστική του εορτή και ρα συγχαρητήρια που του έδωσα για όλα όσα μου είπε και βγήκαν στο ακέραιο, μου έδωσε και εκείνος τα δικά του.
    Τον συγχαίρω και δημοσίως για ακόμη μια φορά και του βγάζω το καπέλο.
    Εδώ σε μάς τώρα,έκοψε το χιόνι μετά τις 4 το απόγευμα, αλλά καθώς η συννεφιά παραμένει πυκνή και ο θυελλώδης άνεμος συνεχίζει ασταμάτητα,μπόρες χιονιού μικρής διάρκειας,κάνουν την εμφάνισή τους συχνά πυκνά.
    Το κρύο παραμένει τσουχτερό.
    Καλό βράδυ σε όλους σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Χρόνια πολλά στον Δάσκαλο κ σε όλους ελπίζω σε εμάς που δεν έκανε την τιμή το χιόνι θα έχουμε ευκαιρία τη επόμενη όσο για την περιοχή μου Ανατολική Εύβοια βρέχει ασταματητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Στυλιανάκης Γιώργος7 Ιανουαρίου 2020 στις 12:23 π.μ.

    Καλησπέρα κ. Ζιακόπουλε.
    Θυμάμαι το Δελτίο καιρού για τους αγρότες των αρχών Ιανουαρίου 1978 σαν να ήταν χθες. Ο κ. Λαζάνης είπε καθαρά ότι στις 6 του μήνα "περιμένομε σφοδρή κακοκαιρία". Και όντως έτσι έγινε. Δεν νομίζω ότι προβλέψατε (σαν ΕΜΥ) λάθος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα κ. Στυλιανάκη. Δεν γνωρίζω τι είχε γίνει με την πρόβλεψη της κακοκαιρίας των Θεοφανείων του 1978. Τότε, όπως έγραψα, δεν ήμουν στην ΕΜΥ και από όσο θυμάμαι δεν είχε καθιερωθεί το δελτίο καιρού για τους αγρότες. Αναφορικά με την κακοκαιρία του τριημέρου 4-6/1/2002, η πρόβλεψη για την έλευσή της έγινε στις 2/1/2002 και ήταν επιτυχημένη. Το πρόβλημα ήταν ότι καθυστέρησε η βελτίωση μία ημέρα.
      Καλό βράδυ και καλή χρονιά.

      Διαγραφή
    2. Κάποιες περιοχές όντως επηρεάστηκαν αλλά αυτό που αναγγέλθηκε δεν συνεπάγονταν αποκλειστικά με χιόνια έως τις βάρκες.δεν προβλέπόνταν τίποτα για κάτι τέτοιο,για να στέκει το "χάθηκε".δυστυχώς πολλοί την πάτησαν στο βωμό της αναγνωστικότητας και προσέλκυσης και του δελεάσμού σε ανάλογα καιρικά site(όχι εδώ καθώς ο διαχειριστής ήταν εξαρχής μετρημένος χωρίς να δημιουργεί άσκοπες εντυπώσεις για το θεαθήναι)Πρέπει να προσέχουμε και να παρακολουθούμε τα τελευταία νέα των καιρικών μοντέλων ακόμα και στις λεπτομέρειες της τελευταίας στιγμής.
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  40. Πάμε για καλοκαιρια από Τετάρτη κ μετά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μην βιάζεσαι από 19 έρχεται κάτι πιο δυνατό!!!

      Διαγραφή
    2. Από 19 ούτε τα μοντέλα ξέρουν τι καιρό θα κάνει φιλε

      Διαγραφή
    3. 7:56 κρατήσου!και περίμενε!
      ΚΑΡΔΙΤΣΑ

      Διαγραφή
  41. Καλημέρα, τώρα που ο κουρνιαχτός καταλάγιασε και παρότι τα φαινόμενα συνεχίζουν κανονικά μπορούμε νομίζω πιο ψύχραιμα να κάνουμε έναν απολογισμό: 1) Παρότι η μαυρόγατα ο Λαμέρας απέχει, άσπρη μέρα δεν είδαμε, άρα Λαμέρα γύρνα πίσω, δεν έχει νόημα όλο αυτό. :) 2) Ο χιονιάς αυτός τελικά ξεκίνησε με προσδοκίες αλλά κατέληξε σε χιονιά ορεινών-ημιορεινών (ουσιαστικά οι οικισμοί που είναι χιονισμένοι δεν είναι βόρεια προάστια, είναι ορεινοί οικισμοί και αναφέρομαι σε ΙΠ, Βίλια και Ερυθρές, ο Διόνυσος στην πραγματικόητα χιονίστηκε κατά το ήμισυ) 3)ουδείς νοήμων άνθρωπος ζητάει τα ρέστα από τους μετεωρολόγους. Ήταν μια δύσκολη πρόγνωση άρα το ρίσκο μεγάλο και στα καπάκια και τα πραγματικά στοιχεία ήταν χειρότερα από τα μοντελικα. 4) Η Πάρνηθα θα έχει χιόνι μέχρι το Πάσχα. 5) Ξεκούραση και πάμε γι άλλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς επίρρωση όσων αναφέρει ο Βαγγέλης για την απόκλιση μεταξύ προγνωστικών και πραγματικών στοιχείων, να επισημάνω ότι χθες το μεσημέρι πάνω από την Αθήνα στη στάθμη των 500 hPa η πραγματική θερμοκρασία ήταν -28 βαθμοί έναντι των -30 βαθμών που έδιναν τα μοντέλα και ότι στη στάθμη των 850 hPa η θερμοκρασία έμεινε κολλημένη στους -4 βαθμούς έναντι των -5 ή και -6 βαθμών που έδιναν τα περισσότερα μοντέλα.
      Καλημέρα σε όλους.
      Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.

      Διαγραφή
    2. Με άλλα λόγια, με απλά μπακαλίστικα είναι οι 2 βαθμοί που μας λείψανε... Κι εδώ, θα ήθελα να κάνω 2 σχόλια: 1) Αν βλέπαμε στους προγνωστικούς χάρτες -28 και -4 (έλεος, αυτό δεν είναι νούμερο για χιόνια όχι για Αθήνα, ούτε για βπ και υπερβπ, πάλι καλά δηλ. που χιόνισε κανένα 6ωρο) θα υπήρχαν τέτοιες προσδοκίες; Προφανώς όχι. Ίσα ίσα θα ξέραμε τι μας περιμένει και θα χαιρόμασταν και για το χιονάκι που το βλέπαμε απλώς να πέφτει. β) και αυτό αφορά τον κο Ζιακόπουλο: τελικά τι έφταιξε και άλλα έδειξαν τα μοντέλα και άλλα συνέβησαν πραγματικά. Και, χωρίς να είμαι ειδικός, ε, τελικά κανένα μοντέλο δεν έδειχνε -28, νομίζω εκεί όλα συμφωνούσαν για κάτω έως πολύ κάτω από -30.

      Διαγραφή
    3. Παίζει ρόλο και ο βοριάς, πάντως, όσον αφορά τις χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στην Αττική και ειδικά στα νότια και τα παραθαλάσσια. Εκεί καθυστερεί και τη βελτίωση του καιρού φέρνοντας σύννεφα ξανά και ξανά, ακόμα και μετά το πέρας των φαινομένων.
      Β. ΣΠ.

      Διαγραφή
    4. Ποιος βοριάς ρε Βαγγέλη. Μην μπερδεύουμε αίτιο με αιτιατό!

      Διαγραφή
  42. Καλημέρα, χρόνια πολλά στους Ιωαννηδες κ Ιωαννες! Τελικά ο χιονιάς μας έκανε το χατίρι κ στα ημιορεινά της Γέρας Λέσβου.Απο 250 μέτρα υψόμετρο εριψε καλό χιόνι,από το ξημέρωμα μέχρι τις 10 κ 30 το πρωί.Προςτο παρόν έχει σπάσει ο καιρός,θα δείξει μέχρι το βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή