Σε μεγαλύτερα από τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη οι βασικές τροχιές των βαρομετρικών χαμηλών


Το νέο εικοσιτετράωρο (Τρίτη), το βαρομετρικό χαμηλό που επηρεάζει τη χώρα αναμένεται να κινηθεί προς τη Μαύρη Θάλασσα, με αποτέλεσμα τη σταδιακή βελτίωση του καιρού σε όλες τις περιοχές. Κατά τα άλλα, οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ με ένταση ως τα 7 μποφόρ (Θάλασσα Κυθήρων, Δ. Κρητικό) και η θερμοκρασία θα φθάσει στα βόρεια τους 14 και στα νότια τους 18 βαθμούς. Την Τετάρτη (29/1), τοπικές βροχές, κατά κανόνα ασθενείς, προβλέπονται στη Δ. Ελλάδα, τη Β-ΒΑ χώρα, το Α. Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και ίσως στη Δ-ΝΔ Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΝΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στην ανατολική ηπειρωτική χώρα. Την Πέμπτη (30/1), πρόσκαιρες βροχές θα σημειωθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας και κυρίως στο Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα πέσει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Την Παρασκευή (31/1), δεν προβλέπονται αξιόλογες βροχές στη χώρα και οι άνεμοι δεν θα ξεπεράσουν τα 6 μποφόρ.

Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 20


ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 28-1-2020

Βόρεια Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ έως ΝΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 0 έως 14 βαθμούς.

Δυτική Ελλάδα:
Τοπικές νεφώσεις. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 16 βαθμούς.

Υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα:
Ηλιοφάνεια σχεδόν παντού. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 2 έως 17 βαθμούς.

Αιγαίο – Κρήτη – Δωδεκάνησα:
Τοπικές βροχές και καταιγίδες το πρωί στα νησιά του Α. Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Άνεμοι Δ-ΒΔ 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία από 5 έως 18 βαθμούς.

Αττική:
Ηλιοφάνεια. Άνεμοι Δ-ΒΔ 4 με 6 μποφόρ. Θερμοκρασία από 6 έως 16 βαθμούς.

Ν. Θεσσαλονίκης:
Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις. Άνεμοι ΒΔ 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία από 4 έως 14 βαθμούς.

15 σχόλια:

  1. Πάντως τα δυτικά από χθες το απόγευμα βάζουν καλές βροχές κ καλά χιόνια στα βουνά-χιονοδρομικά μας όπως βλέπω στις κάμερες.
    11β μέγιστη αυτή την ώρα στη πόλη μου κ ο καιρός επέστρεψε στη σωστή κανονικότητα.
    Ο Φεβρουάριος όπως λέει κ ο δάσκαλος δείχνει να μπαίνει "αρνί" με κάποιες λίγες ίσως βροχές αρχικά κ πάλι στα δυτικά.
    Όμως επιμένω ότι κάτι καλό θα δημιουργηθεί στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του μήνα κ αυτό το στηρίζω στο συνεχομένο "τουμπάρισμα" του τζίφου που δίνει,εξαφανίζει κ ξανά δίνει ψύχος κ χαμηλό προς το τέλος του πρώτου 10ήμερου του Φλεβάρη,ενώ κ ο ευρωπαίος έχει σταθερή πτωτική τάση στα ensembles μετά τις 6 του μήνα με μεγάλες ασαφείς διακυμάνσεις στα διαγράμματα του κυρίως προς τα κάτω.
    Όλα αυτά δε νομίζω να είναι τυχαία κ μακάρι να επιβεβαιωθούν.
    Ότι κ να κάνει,είτε από νερά είτε από κρύο ευπρόσδεκτο για έναν μήνα τον οποίο εγώ προσωπικά τον έχω ξεγραμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φώτη,

      ο τζίφος εδώ και 15 μέρες πάει κι έρχεται συνεχώς στα τρεξίματά του, και εννίοτε εκθέτει τα γατάκια που προσπαθούννα δώσουν πρόγνωση/πρόβλεψη για μετά από 10 και πλέον ημέρες! Μετά από τόσες ήττες που έχουμε φάει τα περασμένα χρόνια, πλέον δεν ενθουσιάζομαι με τίποτε και δίνω βάση μόνο στα λεγόμενα του δασκάλου. Στα υπόλοιπα που "βλέπω" εγώ ψάχνοντας από εδώ και από εκεί, το κάνω απλά και μόνο για να βελτιώνω τις (λιγοστές) γνώσεις μου και την εμπειρία μου.

      Καλή εβδομάδα σε όλη την μετεωπαρέα,
      Χρήστος Κομπορόζος

      Υ.Γ. για όλους εμάς που "φάγαμε" τα παιδικά μας χρόνια στα γηπεδάκια του μπάσκετ (πριν ακόμα το μάθει το άθλημα όλος ο κόσμος χάρη στην τεράστια εθνική ομάδα του '87 και τον Νίκο Γκάλη) η είδηση της απώλειας του Kobe Bryant (μαζί με τους υπόλοιπους επιβαίνοντες στο ελικόπτερο) προκαλεί ανείπωτη θλίψη...

      Διαγραφή
    2. NW Pindos
      Ο Γενάρης πάντως έχει φύγει άκλαφτος. Δεν είναι χιόνια αυτά για τέτοια εποχή.

      Διαγραφή
  2. Σήμερα 27/1 είχαμε και τον πρώτο δυνατό νοτιά από τις 22/12, δηλαδή, 36 μέρες μετά. Τότε ήμουν Σαλαμίνα, σήμερα Θυμάρι στη δαντελένια ακρογιαλιά, όπου προς το παρόν δεν έχει βρέξει, αλλά πυκνώνει όσο περνάει η ώρα η συννεφιά. Παρεμπιπτόντως, τoυλάχιστον 46 είναι οι νεκροί και πάνω από 25 χιλιάδες οι εκτοπισμένοι από εκτεταμένες πλημμύρες στη Βραζιλία, μετά από καταιγίδες και σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπως μεταδίδει το Reuters.

    Tα περισσότερα θύματα είχε η επαρχία Minas Gerais, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσάς της Μπέλο Οριζόντε, η οποία δέχτηκε επί ένα 24ωρο την πιο ισχυρή βροχόπτωση των τελευταίων 110 ετών, από τότε, δηλαδή, που τηρούνται αρχεία. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή 26/1 ότι στη Minas Gerais έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι και άλλες 17 χιλιάδες εκτοπίστηκαν. Αγνοούνται επίσης 25 άτομα. Στην παραθαλάσσια πολιτεία Espirito Santo πέθαναν εννέα άνθρωποι και εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους 8.000, ενώ και εκεί υπάρχουν τρεις αγνοούμενοι.

    Οι φονικές πλημμύρες έρχονται ακριβώς έναν χρόνο μετά την κατάρρευση λόγω βροχής του φράγματος στην πόλη Brumadinho, επίσης στην πολιτεία Minas Gerais, με συνέπεια να σκοτωθούν τότε πάνω από 250 άνθρωποι σε ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα στην ιστορία των εξορύξεων.
    https://www.reuters.com/article/us-brazil-weather-storm/nearly-50-dead-thousands-displaced-as-storms-lash-southeast-of-brazil-idUSKBN1ZP0LW?il=0

    Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σκοτώθηκε δυστυχώς και ο Κόμπι Μπράιντ, μαζί με τη 13χρονη κορούλα του και συνολικά εννέα άτομα που επέβαιναν σε ελικόπτερο που συνετρίβη στις ΗΠΑ. Ο Κόμπι ήταν ο τελευταίος των Μοϊκανών του ΝΒΑ, από την άποψη ότι μεγαλούργησε περισσότερο με το ταλέντο και το μυαλό του και λιγότερο με τα φυσικά του προσόντα. Ήταν ένας βιρτουόζος του μπάσκετ, είχε φινέτσα και προσωπικότητα. Δεν ήταν βεντέτα, αλλά μάλλον προσιτός και πάντα χαμογελαστός, έμεινε στην ίδια και αγαπημένη του ομάδα τους Λέικερς ως το τέλος της καριέρας του. Δείχνοντας έτσι ότι μπορεί να συνδυαστεί ο επαγγελματισμός με το συναίσθημα.
    Βαγγέλης Σπανός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ορμώμενος από τον τίτλο του κ. Ζιακόπουλου - οι τίτλοι του περιγράφουν πάντα και πολύ εύστοχα το βασικό χαρακτηριστικό του καιρού - μπήκα στον πειρασμό να ψάξω για τα χαμηλά. Κινούμενα από τον Ατλαντικό, όπου "γεννιούνται", ένα πάει στα βρετανικά νησιά, ένα άλλο μεταξύ Σκανδιναβίας, Γερμανίας, Πολωνίας και Βαλτικής και ένα τρίτο πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα. Η κίνησή τους παραπέμπει σε ζωνική κυκλοφορία, αλλά όχι και 100%. Έτσι κι αλλιώς με όσα δείχνουν τα μοντέλα και με όσα λίγα κατάλαβα κι εγώ για καμία βδομάδα θα διατηρηθεί αυτό το μοτίβο. Μετά η λογική λέει ότι θα έρθει κάτι ψυχρότερο.

    Απόλυτα λογική είναι, εξάλλου, και αυτή η... κοιλιά που έχει κάνει ο χειμώνας μετά το πολύ δυνατό του μπάσιμο από τα Χριστούγεννα μέχρι του Αϊ Γιαννιού, τουλάχιστον στην Αττικοβοιωτία, Εύβοια, Κρήτη. Συνήθως τέτοια ψυχρά 15ήμερα, τα ακολουθεί ένας και πλέον μήνας με σχετικά ήπιες συνθήκες. Αυτό συνέβη και το 2017, αλλά και πέρσι που μετά τις 10 Γενάρη όλοι έλεγαν για μία ανάπαυλα δέκα ημερών και περίμεναν νέες ψυχρές εισβολές από τις 21/1, αλλά τελικά δυνατός βοριάς ήρθε στις 13-17/2 και η Ωκεανίδα στις 23-25/2.

    Και φέτος αρκετοί έλεγαν ότι από τις 24/1 θα αρχίσει νέος γύρος ψυχρών εισβολών, αλλά για μία ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι ο καιρός κάνει τους κύκλους του και έχει τους δικούς του ρυθμούς. Κατά τα άλλα, πρέπει να έβρεξε έντονα για 1-2 ώρες σε όλη την Αττική, μόλις 20 μέρες μετά τον Ηφαιστίωνα στις 7/1, όταν είχαμε και πάλι πολλή βροχή. Γενικά, δεν νομίζω ότι η Ελλάδα συνολικά έχει θέμα ανομβρίας. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η κατανομή του υετού, τόσο χρονικά, όσο και τοπικά. Για παράδειγμα στα δυτικά για τα οποία έγινε πολύς λόγος, έπεσαν τεράστιες ποσότητες βροχής από τα μέσα Νοέμβρη ως τα μέσα Δεκέμβρη, μετά για έναν και πλέον μήνα ούτε σταγόνα, αλλά τώρα θα δεχτούν και πάλι σημαντικές βροχοπτώσεις. Με την κλιματική αλλαγή θα υπάρχει έτσι κι αλλιώς εμμονή στις ξηρές και υγρές περιόδους.
    Β. ΣΠ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αγαπητέ Βαγγέλη όταν θέλεις είσαι στα καιρικά πολύ εύστοχος και διαβασμένος. Αν σου άρεσε πολύ ο χειμώνας και το χιόνι, θα έγραφες περισσότερα..
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που συμβαίνει με τα μοντέλα φέτος είναι κινέζικο μαρτύριο...
    Δημήτρης ρ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ας ελπίσουμε ότι ο Φλεβάρης κάτι καλό θα μας δώσει εδώ είμαστε να μας ενημερώνει ο Δάσκαλος ότι είναι να γίνει θα γίνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εξ αφορμης των προσφατων αναρτησεων θυμηθηκα Α) 1) Το εξαιρετικο θεατρικο εργο του Richard Nash <> 2)Το ιδιαιτερο ομωνυμο τραγουδι σε στιχους και μουσικη του Παυλου Παυλιδη Β) Στο Νομο Λακωνιας ,ανατολικα,πανω απο το δημοφιλες θερετρο Κυπαρισσι,μια μετριου υψομετρου (1296 m ) κορυφη του Παρνωνα ,ονοματι Χιονοβουνι,το οποιο αποτελει Νοτια αποληξη του Παρνωνα.Μαζευει παρα πολυ χιονι λογω εκθεσης του στον καιρο του Βορειου ρευματος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπέρα στην παρέα.αν δεν δώσει το σύνθημα ο δάσκαλος μην περιμένουμε για καμιά ψυχρή εισβολή! Χρήστος Αίγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κατώτερα σε σχέση με αυτά που περιμέναμε, το χιονοδρομικο στο Καρπενησι εβαλε 5 ποντους, τι να λεμε τωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. NW Pindos
    Στη μακροπρόθεσμη εβδομάδας στο snowreport στις 3 Φλεβάρη δείχνει σημείο παγοποίησης τα 3000μ. Ούτε στην κορυφή του Σμόλικα δεν χιονίζει έτσι. Μιλάμε ο Γενάρης φεύγει άκλαφτος με τσάμπα κρύο. Η χιονομάνα Σαμαρίνα στην κάμερα φαίνεται παντελώς άχιονη. Μιλάμε για καιρική ανακολουθία. Τουλάχιστον κάτι να κάνει μέσα στο Φλεβάρη έστω για 3-4 μέρες να φορτώσουν τα βουνά, ελπίζω να είμαστε σε χρονιά, που θα το ρίξει πολύ αργά φέτος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλημέρα σας. Τα μοντέλα λένε ότι ο καιρός μετά τις 6 Φεβρουαρίου είναι ικανός για το καλύτερο και το χειρότερο. Δεν λένε τίποτα δηλαδή. Θα μου πείτε, ποιο είναι το καλύτερο και ποιο το χειρότερο; Ούτε εγώ λοιπόν λέω κάτι. Άραγε, γιατί γράφω; Αφού έτσι είναι ο καιρός εδώ και 40 ημέρες στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Βροχούλες όλη τη νύχτα (μέτριας έντασης) είχαμε στη Ρόδο τη νύχτα που μας πέρασε και σε κάποια σημεία του νησιού ακόμα ψιλοβρέχει. Από τις 17 Ιανουαρίου είχαμε να δούμε βροχή στο νησί και προσωπικά πολύ την ευχαριστήθηκα. Η θερμοκρασία βέβαια στα ύψη, και βέβαια θα συμφωνήσω με τους περισσότερους φίλους του blog: δεν είναι καθόλου ωραίο τέλη Γενάρη να βλέπεις τα βουνά της Πίνδου άχιονα. Ο υδροφόρος ορίζοντας στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα πρέπει να εμπλουτιστεί και επί της ουσίας αυτό πιο ουσιαστικά γίνεται με το λιώσιμο του χιονιού και όχι με το να βρέχει στα 2000 μέτρα. Δυστυχώς τα "κολλήματα" του καιρού είναι και αυτά δείγμα πιστεύω της σταδιακής κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε
    Θάνος Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 17 βαθμούς στη Βέροια αυτή την ώρα (1 το μεσημέρι)
    Αλκυονίδες μου μυρίζονται.
    Άντε σιγα σιγά να αποχωρούν τα κρύα... ή καλύτερα να μας επισκέπτεται πού και πού η άνοιξη

    ΑπάντησηΔιαγραφή